Vietnam, Laosz, Kambodzsa

2018. január 12 - január 27. (16 nap, 15 éjszaka)

Jelentkezem
Fürödtél már elefántháton? Kajakoztál már a folyók anyján, a Mekongon? Láttál már elbűvölő őserdei vízeséseket? Sétáltál már az egyik leghíresebb romvárosban, Angkorban? Kambodzsa turisták által alig-alig felfedezett paradicsomi tengerpartján töltünk pár napot mielőtt a vietnami őserdőkbe bevetnénk magunkat. Tarts velünk életed legnagyobb kalandjára! :)

És most lássuk egy kicsit bővebben!


0. nap – Indulás

Elindulunk Vietnámba Ferihegyről. Átszállás egy európai vagy az isztambuli reptéren, majd tovább repülés Hanoiba.

1. nap – Akklimatizálódás Hanoiban

A vietnami főváros 7 millió lakója 4 millió robogón zsizsegve képez átláthatatlan káoszt. Hanoi igazi jellegét az ezernyi kis szatócsbolt, műhely, a sok tó, a kis kifőzdék, utcai ételes standok színes világa adja meg.

2. nap – Hanoi, Halong öböl

Egész napos tengeri hajókázásra indulunk az UNESCO világörökség listás világhíres Ha Long öbölbe.

Az öböl a tengerhez közeli hegyekben élő sárkány közreműködésével jött létre. Amikor a sárkány a parthoz szaladt, farkával mély barázdákat húzott a földbe, amit – miután a sárkány a vízbe merült – elárasztott a tenger. Az árapály váltakozása, az időjárás, a szél és a víz üregeket és barlangokat alakított ki a kőzetben, amelyeknek egy része csak apálykor látogatható. Közülük sokat növényzet borít, a nagyobbakon sűrű dzsungel található.

A hajót bázisnak használva lesz alkalmunk a tengerbe merülni, kajakozni, snorkellezni (felszíni buvárkodás) és alulról, felülről megcsodálni ezt a vízi paradicsomot.

Az éjszakát is a hajón töltjük, ahol a csapatunk ráadásul teljes ellátásban is részesül. Ilyen kabinokban:

3. nap – Laosz egykori fővárosa

A hajókirándulás másnapján az öböl közepéről nézzük meg a napfelkeltét, majd a reggelit követően körbehajózunk még néhány szigetet. Ebéd előtt a helyiek megtanítanak tavaszi tekercset készíteni. Ha sikerül, akkor jól is lakunk, majd a délután folyamán kikötünk, és visszajutunk a repülőtérre.

Repülőre szállunk, hogy eljussunk Laoszba. Azon belül is az ország legjobb és legkellemesebb városába, Luang Prabangba, ahol egymás után négy éjszakát töltünk.

A buddhista templomváros egykor királyi székhely is volt, már önmagában is sok látnivalót kínál, de mi felfedezzük a város környéki természetet is: gyalog, biciklivel, elefántháton és kajakon járjuk be a környező őserdőt, falvakat és rizsföldeket.

4-5. nap – Gyalogtúra a dzsungelben, éjszaka egy hegyi faluban

Izgalmas, egész napos őserdei gyalogtúrára indulunk egy helyi vezetővel. Utunk hegyen völgyön át, többnyire sűrű dzsungelben, időnként szántóföldeken keresztül halad. Késő délután egy aprócska, elszigetelt hegyi faluba érünk.

A falu népe a Khmu kisebbséghez tartozik, akik máig is ősi törzsi hagyományokat ápolnak. Ebben az elszigetelt őserdei faluban, vendégszerető Khmu emberek házában költjük el a vacsoránkat, és töltjük az éjszakát. Szállásunk fa házikók moszkító hálókkal elkerített fekhelyei. Vigyázat, wifi nincs!

A helyiek igen kedves, mosolygós, vendégszerető népek. Ne tévesszen meg, hogy időnként patkányt is esznek. Neked nem kell! :) Tisztában vannak vele, hogy az európai igények mások, és helyi partnerünk ennek megfelelően biztosítja az ellátásunkat az őserdei túra alatt.

Az őserdei túrát egy gyönyörű mésztufagátakkal tűzdelt vízesésnél zárjuk, és ha már itt vagyunk, akkor persze csobbanunk is egyet.

6. nap – Fürdés elefántháton, kajakozás, kerékpározás

A megérkezés lazább, városnézősebb napja után bringára pattanunk, és megmozgatjuk magunkat a környéken. Utunk csendes falvakon, és ültetvényeken vezet keresztül, míg el nem érjük az elefántfarmot. Itt a helyi vezetők beavatnak minket az elefánt háton utazás rejtelmeibe. Higgyétek el, az ormányosok hátára erősített "nyeregből" újabb perspektíva nyílik az alföldi gyerekek számára egyébként is szokatlan őserdei világra.


Ezután kajakba ülünk, és egy kellemes 16 kilométeres lapátolás során a Mekong egyik mellékfolyójáról is megcsodáljuk az őserdőt. Közben lehetőségünk adódik egy csodaszép vízesésnél akár elefántháton is megfürödni a folyóban.

7. nap – Buddha barlang és utazás Kambodzsába

A reggeli, délelőtti órákban lesétálunk a Mekong partjára, majd kipróbáljuk azokat a hosszú hajókat, amivel a Laók hajóznak. Ezúttal nem evezünk, viszont ellátogatunk egy ősi, szent, buddhista barlangba, ahol Buddha szobrok százai sorjáznak.Dél körül elhagyjuk Laoszt, hiszen kora délután már indul a gépünk a szomszédos Kambodzsába.

Sziemreap a kapu a világ talán leghíresebb romvárosának, a buja őserdővel benőtt Angkor felfedezéséhez.

8. nap – Angkor romvárosa

A világhírű, Unesco világörökségi listán lévő Angkor a Khmer Királyság fővárosa volt 802–1432 között. A város egy 1432-es vesztes csata után elnéptelenedett, az őserdő pedig lassan benőtte, elrejtette az épületeket, és a város hírét csak legendák őrizték. Angkort francia kutatók „fedezték fel” újra a 19. század közepén.

Annak idején csak a templomokat rakták kőből, az összes többi építményt – a királyi palotákat is – fából ácsolták, mára tehát ezek mind az enyészeté lettek, így Angkor ma egy hatalmas „templomváros” képében mutatkozik.


9-11. nap – Kambodzsa, son of a bícs

Angkorból a 9. nap délelőttjén egy helyi repülőjáratra szállunk, és egy órás repülőutat követően megérkezünk a turisták által még alig-alig felfedezett, cserében gyönyörűséges kambodzsai tengerpartra.

Itt az ideje egy pici klasszikus értelembe vett pihenésnek is. Persze aki nem akar, nem fogja sokáig a hasát süttetni.

A tengerparti semmittevés mellett (túravezetőink nem sokáig bírják :)) a következő programok közül választunk magunknak kedvünkre valót (persze csak aki akar)

Kerékpárral a környező falvakban és a tengerparton

Kisahajóval a környező szigetekre

Búvárszemüveggel a felszín alá

Ha úgy tartja kedvünk, búvárszemüveget és pipát veszünk magunkhoz és felderítünk egyet a környék számtalan merülőhelyéből. A környék korallzátonyaival való ismerkedéshez szerencsére nem feltétlenül van szükség komoly búvártudásra. A színes élővilág annyira elérhető, hogy akár a parttól nem messzire beúszva is csodákat láthat az ember. Nem fogjuk kihagyni.

12. nap – Repülés Saigonba

Délelőtt még a tengerparton süttetjük a hasunkat, majd ismét repülőre szállunk és egy órás utazást követően Ho-Shi-Minh Városban, vagy más néven Saigonba utazunk. Egyelőre csak egy rövid időre. Gyorsan buszba szállunk és rövid utazást követően bevetjük magunkat a Mekong folyó deltatorkolatának vadregényes világába.

13. nap – Mekong delta, dzsungel alagutak

Vietnam rizses tálja. A Mekong vízjárásnak ritmusában folyamatosan változó vízi világ, ahol csónakok, házak és piacok is egy-egy csatornán úsznak, amik behálózzák az egész térséget. Az emberek itt különleges összhangban élnek a vízzel. Egy napra mi is a részévé válunk ennek a különleges vízi világnak.

Estére visszatérünk Saigonba és a másnapi repülő indulásig repülőjárat indulásától függően merülünk el a 8 milliós város forgatagában.

14. nap – Hazautazás

Bye-bye.

A tervek szerint isztambuli átszállással repülünk haza. 27-én szombaton a reggeli, délelőtti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók

Délkelet-Ázsia országai közül Vietnamot, Kambodzsát és Laoszt járjuk be.

Plusz hat óra az időeltolódás Magyarországhoz képest Vietnam, Kambodzsa, Laosz egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (tehát amikor Egerben és Budapesten éjfélkor elalszanak az itthoniak, akkor ott 06:00 óra a pontos idő és kelünk egy dzsungeltúrához :)

Közbiztonság: Laosz, Vietnam és Kambodzsa közbiztonsága is teljesen jó, nyugodt és kedves emberekkel teli. Természetesen azért figyelni kell értékeinkre.

Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak (220 V), így a telefonok, kamerák és fényképezők tölthetőek.

Időjárás

A hideg decemberben és januárban érdemes Ferihegyen valakinél otthagyni a télikabátot, Délkelet-Ázsiában ugyanis napközben 25-33 fok a hőmérséklet. Vietnámban éjszaka is 20 fok feletti a hőmérséklet, Laoszban viszont a rideg 15 fokra is lehűlhet éjszaka, jól jöhet egy vékony polár. Nagy esőkre nem kell felkészülni, de azért egy kis zuhé bármikor lehet.

Az öltözetünk alapja tehát nyári ruházat legyen (elfogadott a rövidnadrág-póló), de a buddhista emlékeknél hosszú nadrág illetve vállat fedő felső az előírás.

Felszerelés

Cipő: egy kényelmes sportcipő vagy túraszandál elégséges a túrákhoz.

Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: fejfedő nap ellen és naptej és napszemüveg. Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz, és bár január lesz, ne feledd otthon fürdőruhádat sem!

Utazás

Repülővel

Szeretnénk minimálisra csökkenteni a felesleges utazással töltött időket, ezért mi a térségen belül is repülővel utazunk. A repülés nem sokkal drágább, viszont egész napos zötykölődés helyett tartalmas programokat tudunk szervezni. Utazásunkhoz összesen 9 járatot használunk. A repülőjegyek ára 2017 júliusában kb 370 ezer ft, de főszezonról van szó, ezért az árak emelkedésére számítunk!

A repülőjegyeket megveheted magadnak, de ha kéred, 5% kezelési költség fejében mi is megvehetjük őket számodra.

Helyben

Azért a helyi közlekedés finomságait is megízleljük. Reptéri transzferek, tuk-tuk, taxi, kisbusz, formájában tesszük meg a kisebb távolságokat.

Szállás

Ázsiában nem szabad a szállásokon nagyon spórolni, mert könnyen ráfázhat az ember. Színvonalas, a nyugat-európai normáknak is többnyire megfelelő, leggyakrabban kétágyas szálláshelyeket választottunk. Az őserdei éjszaka persze kivétel. Ott értelemszerűen nincs meleg víz sem.

Az alábbi képek a lefoglalt szállásainkon készültek: 
Higiénia

Palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de ha úgy érzed, akkor javasoljuk a hepatitisz A, B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások megszerzését. Ez ügyben keresd fel háziorvosodat vagy a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, IX. Gyáli u. 2-6. Tel.: (06-1) 476-1364), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. Laoszban és Kambodzsában amerre mi járunk nem fordul elő malária.

Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Az árak a magyarországihoz képest alacsonyabbak általában.

Az út során mindig lesz lehetőség feltölteni az élelmiszer-készleteket, friss kenyeret, palackozott vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszert vásárolni, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Az ételek leginkább az ázsiai konyha fogásaiból kerülnek ki: rizsesek és zöldségesek. Az út során rengeteg gyümölcsöt eszünk majd. A helyi kifőzdék egészségügyi szempontból teljesen biztonságosak, ha betartunk néhány alapvető higiéniai szabályt.


Pénz

A fizetőeszköz országonként változó: Vietnamban a dong, Kambodzsában a riel, Laoszban pedig a kip. Bankkártya és hitelkártya használata a nagyvárosokban elfogadott, banki pénzfelvételre és természetesen pénzváltásra is lesz lehetőség.

Határátkelések

Kambodzsába, Vietnamba és Laoszba való belépéshez is szükséges vízum, valamint a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél. A kambodzsai és a laoszi vízumokat utunk során a határátkelőhelyeken váltjuk ki, míg a vietnamit előzetesen intézzük a túra előtt kb 30 nappal. A Vízumok ára 25-30-35 amerikai dollár. Mindkettőhöz kell fénykép, tehát még itthon mindenképp csináltass négy igazolványképet, amit hozz magaddal.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

8-20 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Beci mindig nagyon jó fej volt, türelmes, készséges és jokedvü, és mindig pont elegendö történetet mesélt a helyekröl, ahol jártunk. :) Laosz szeretetét egyértelmüen sikerült átadnia, szerintem többségünknek az a rész volt a kedvence. De az egész túra minden pillanata felejthetetlen volt, már a legelejétöl áthatott minket a buddhizmus jotékony nyugodtsága, elfogadó életszemlélete :D  A társaság is nagyon jó volt, alkalmazkodó, nyitott, mondanám, hogy szerencsénk volt, de igazából amikor veletek megyünk mindig igy van ez :D"

"Sziasztok! Imádtam a 2 hetes nyaralást, holnap már indulnék is vissza! A program tökéletes volt, rengeteg mindent láttunk, mentünk, fotóztunk, beszélgettünk, napoztunk. Béci nagyon jól vezette a csapatot, jó hangulatot csinált, mindent lazán kezelt, biztonságban éreztem magam végig. Bármikor mennék vele újabb túrára. Nagyon élveztem az irodalom/töri/ és földrajzórákat. Engem nem zavart volna még több infó! A csapat különösen jó volt, semmi feszültség, összezördülés nem volt, de ehhez kellettek a körülményekhez bármi probléma nélkül alkalmazkodó emberek is." 

"Nagyon tetszett a túra úgy ahogy volt, Bécire mindig számíthattunk és nagyon jól voltak a programok összeválogatva :)" (Eszter)

Tömören

Időpont: 2018.01.12-27.
Szállás: panziókban és egy éjszaka őserdei környezetben
Ellátás: reggeli 10 alkalommal és teljes ellátás 2 napra, a többi alkalommal önellátás és 'konyhatündérkedés'
Utazás: repülők, reptéri transzferek, taxi, kisbusz, tuk-tuk

Részvételi díj

A részvételi díj 310 ezer Forint, amely tartalmazza:

 • a szervezést,
 • a túravezetést,
 • a szállást 13 éjszakára,
 • a helyi közlekedés költségét (reptéri transzferek, tuk-tuk, taxi, kisbusz),
 • reggelit 10 alkalommal,
 • teljes ellátást 2 napon (Ha-long öböl, és 2 napos őserdő túra),
 • Hajókázást és az ehhez kapcsolódó programokat a Ha-long öbölben,
 • Helyi túravezető közreműködését két napos dzsungel túrán.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a vízumokat (kb 36 500 Ft),
 • a repülőjegyeket (a 9 repülés díja összesen kb 380 ezer ft),
 • a kajakos-elefántos-kerékpáros programot (kb 12 ezer ft),
 • a barlanghoz csónakázás költségét (kb  4 ezer ft),
 • Angkor belépő (kb 10 ezer Ft),
 • snorkellezés (kb 4 ezer ft),
 • kerékpározás Vietnamban (kb 1-2 ezer ft),
 • hajós kirándulás vietnamban (kb 6 ezer ft),
 • Mekong delta felderítése (kerékpáron, és/vagy csónakokban) (kb 8 ezer ft),
 • a 10 reggelin és 2 napnyi teljes ellátáson kívül a további ellátást.

A fenti programokon természetesen nem kötelező a részvétel. Ezeket nem vettük bele a részvételi díjba, mivel fakultatívak, kihagyhatóak. A fenti költségek nagyjából listaárak, amikből a helyszínen bizonyára tudunk még alkudni a csoport nagyságától függően.

Az előleg összege 110 ezer ft, melyet a jelentkezés jóváhagyását követően kérünk átutalni, a fennmaradó összeg pedig a túra előtti 30. napon lesz esedékes.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom