Osztálykirándulás Ausztriában

Jelentkezem

Ausztriai programunk rendkívül népszerű a fiatalok körében. Nem véletlenül, hiszen stájerországi bázisunk ezer csodás programmal vette körül magát! Az alpesi hegyek túrázásra, via-ferrátázásra csalogatnak, folyóik pedig várják, hogy raftjainkkal megszelídítsük hullámaikat.

Budapesttől mindösszesen 400 km-re, Stájerország szívében oxigéndús környezetet, adrenalindús programokat ajánlunk osztályok számára, 14 éves kortól!

A raftingról röviden…

A Salza folyó a vadvizek között a közepes nehézségűek közé tartozik, így már kellően izgalmas, ugyanakkor a 8-10 személyes hajókban evezve tökéletesen biztonságos. A folyón állandóan váltogatják egymást az izgalmasabb, és a csendesebb szakaszok, így bőven van idő nézelődni, gyönyörködni a varázslatos táj szépségeiben

A 8-10 személyes raftokban való túrázás speciális tulajdonsága, hogy teljes és összehangolt munkát kíván a bent ülőktől, ezért különösen alkalmas csapatépítés jellegű programok szervezésére. A hatékony előrejutás legfontosabb előfeltétele, hogy a raft két oldala egyszerre evezzen, vagyis összhang legyen a csapattársak között.

A lent bemutatott ajánlat csupán egy általunk jónak tartott programsort tartalmaz, amitől természetesen el lehet térni.

Programterv egy tökéletes osztálykiránduláshoz

Péntek este a szálláson vacsorával várjuk a csapatot.

A szálláson található nagyobb közösségi teret esténként kötelező megtölteni jó hangulatú, szórakozásra kapható fiatal társasággal. A szálláson csocsó mindenesetre van. :)Szombaton, a reggelit követően busszal a Salza folyóhoz utazunk.

A rövid balesetvédelmi oktatást követően 10 óra körül ellökjük a parttól a csónakokat, és vadvízi evezésre indulunk a Salza folyón. A túra időtartama 4,5 óra, mely közben többször megáll a társaság, egy kis ugrálásra, nézelődésre vagy falatozásra (enni-inni valót biztosítunk).

Késő délután érkezünk vissza a szállásra, ahol szintén vacsorával várjuk a kellemesen elfáradt vadvízi evezőket.

Vasárnap a fakultatív programoké a főszerep.  A résztvevők választhatnak, mihez lenne kedvük. Szervezünk egy rövidebb jellegű kirándulást a gyönyörű Wasserloch vízesésekhez, de remek program lehet a klettersteig, más néven a via-ferrata kibpróbálása is.

Fakultatív programok

Kirándulás a Wasserloch vízeséshez

A Salza folyó feletti hídról induló kb 2-3 órás sétaút egy mesés vízesésrendszerhez vezet, falépcsőkkel kiépített útvonalon.

Vie ferrata

A magashegyi túrázás és a sziklamászás biztonságos, de adrenalindús keveréke. Egy kifejezetten kezdőknek épített útvonalat ajánlunk, melyet folyamatosan egy acélsodrony követ. A turista ebbe a vasba akasztja karabinereit, így legrosszabb esetben is (ezen a nehézségi fokon szinte kizárt) maximum egy métert tud vissza csúszni mielőtt a beülője megfogná.

Alpesi gyalogtúra

Az egész napos túrára a szállástól induló libegővel vagy gyalog indulunk, majd az 1910m-es Polster csúcsról egy kb 15-20 km-es túrát teszünk. A túra útvonala egy 600 m hosszú.

A vadvízi evezés menete

A vadvízi evezés időtartama körülbelül 4 - 4 és fél óra, és általában délelőtt 9 óra körül indul. A túra időtartama ellenére nem kifejezetten fárasztó. Útközben többször megállunk vízbe ugrálni, vagy csak egyszerűen csorogni és a tájat csodálni.

A túra előtt a túravezetők mindenkinek kiosztják a higiénikusan tisztán tartott (fertőtlenített) neoprén ruhákat és sisakokat, majd részletes balesetvédelmi eligazítást tartanak.

Rafting miniraftban, vagy nagyobb hajóban

A túra kezdetén mindenki választhat, hogy a biztonságosabb, stabilabb nagyobb hajóban (8-10 raft), vagy kisebb hajóban (4-5 személyes miniraft, vagy trek) szeretné átélni a felejthetetlen élményeket.

A kisebb hajókat a kalandvágyóbbaknak ajánljuk, akik rendelkeznek némi evezős tapasztalattal. A nagyobb hajókat a helyi túravezetők irányítják, így a bátortalanabbak is abszolút biztonságban tudhatják benne magukat.

Kezdő és haladó via ferrata

Miután a via ferrata végeredményben előre biztosított hegymászás, így a kezdő fokozatok is tartogatnak kihívásokat, a D-E fokozatú útvonalak pedig már komoly felkészültséget igényelnek.

Túráinkon, a csapat létszámától függően igyekszünk megteremteni annak legetőségét, hogy több kisebb csoportba osztva, igény szerint, különböző nehézségű és hosszúságú kletterútvonalakat járjunk végig. A környéken szerencsére bőven lehet válogatni A-B kategóriás kezdő pályák, és a felkészültebbeknek is maradandó élményt tartogató nehezebb falak között.

A kezdőkkel természetesen olyan sziklát keresünk fel, mely könnyen mászható, lehetőséget biztosítva ezzel az alapmozdulatok begyakorlására. Közvetlenül a gyakorló pálya szomszédságában azonban található két nehezebb út, így biztosan senki nem fog unatkozni.

Kedvenc klettersteig útvonalaink

A „hegyrefelmászós” program során több célpont közül választhat a csapat:

Legsokoldalúbb útvonalunk a Johnsbach - steig. A szikla tövétől a hegygerinc felé induló pálya könnyen megmászható, ez azonban semmit sem von le élvezeti értékéből. A csoportos mászás időtartma kb 70-80 perc. Az út során csodás kilátásnyílik az alattunk megbúvó falucskára, néhány üdezöld legelőre és a szemközti, égnek törő, csipkés sziklagerincekre. Némi pihenés után igény szerint nekivághatunk a gyakorló útvonallal párhuzamosan kialakított, nehezebb szakaszok bejárásának is. Ezekből is több található, így az óvatosabb versenyzők és a bevállalós titánok is elégedett mosollyal keresgélhetik a fogásokat az alattunk zúgó hegyi patak medre fölé magasodó hegyoldalban.

Hasonló nehézségű, de valamivel hosszabb útvonal a folyó partjáról induló Salza klettersteig.

A hosszabb, leírhatatlan szépségű, egész napos túra során juthatunk fel a 2000 méter fölé magyasodó Pfaffenstein csúcsra. Az útvonal a közepes-nehéz besorolás közt egyensúlyoz. A sziklafalra felkúszó acélsodrony végét, a "beszállót" egy 1,5 órás erdei túra után érjük el, itt kezdődik az igazi mászás. Ez a túra már komolyabb fizikai felkészültséget igényel.

Pfaffenstein túra minden szakaszában gyönyörű helyeken vezeti az arrajárót. Az erdőben kanyargó szerpentin, a sziklafal, a kilátás, és a hegycsúcs elérése után elénk táruló fennsík egyaránt lenyűgöző. A túra során bepillantást nyerhetsz a környék mitológiájába, megtudhatod többek közt azt is, mi történik a szerzetesekkel, ha szövetkeznek az Ördöggel, és megtekintheted a tavat, melynek partján a helyiek megpillantották az Erzberg manóját sok – sok évvel ezelőtt…

A közelből indul a via ferrátások körében jól ismert Franz Joseph via ferrata útvonal is. Ez már egy embert próbáló, kihívásokkal teli fal, ahol D-E szakaszokkal is találkozhatunk. A túra az egész napot, és a mászó rejtett fizikális és mentális tartalékait is igénybe veszi. Ugyanez mondható el a környék másik legendás sziklafaláról, a Kaiserschild-ről.

A via ferrata túráinkat is tapasztalt vezetők kísérik!