Rafting az Enns folyón (Stájerország, Ausztria)

Ezt a túrát idén nem tudjuk megtartani. Ausztriába az augusztus 20-ai hosszú hétvégén utazunk egy kalandtúrára, tarts velünk akkor! A részletekért kattints ide: Rafting és via ferrata - kalandtúra Ausztriában


A célunk ezúttal a meglehetősen nagy vízhozamú Enns folyó, amelyen a középső szakasz kihívásait küzdjük le. Összehasonlításként: a Salza folyó II-III. besorolású, itt találkozni fogsz IV. fokozattal is. 

A csapatot vezető túravezetők az egyedüliek, akik engedélyt kaptak erre a folyóra, így garantáltan különleges élményben lesz részetek! De ez még nem minden, mert a programot még megspékeltük egy különleges kanyonnal, mely csak a vad folyó felől közelíthető meg.

Azt szinte csak mellékesen említjük meg, hogy egy alpesi túra keretében megmászunk egy csúcsot, cimborálunk néhány mormotával, hogy végül megérkezzünk a világ 10 legszebb tava közé választott, elképesztő színekben tündöklő hegyi tóhoz.

1. nap - Bemelegítő szurdoktúra

Délben találkozunk a Wasserlochnál, ahol "bemelegítő túrát" teszünk, csak hogy aktívan induljon a nap. A szurokvölgyben vízesések sora, robogó patak, meredek sziklák közt vezet utunk. Ha szigorú a főnököd, és csak meló után akarsz indulni, akkor ezt a programot ki is hagyhatod, és este csatlakozhatsz a csapathoz a szálláson. A finom vacsora elfogyasztása után egy laza ismerkedős estet tartunk, ahol a szórakozásé és a jó hangulaté a főszerep. A buli kifulladásig tart, de csak úgy, hogy másnapra is maradjon erőnk! ;)

2. nap - Túra - vasalt vagy turistaúton

A péntek estét kipihenve, fitten-frissen nekivágunk a hétvégének! A szombati program kirándulás lesz a környező hegyeken. A helyszínen a csapat eldöntheti, hogy egy komolyabb via ferrata útvonalat választ (gyakorlottak), vagy inkább egy „sima” alpesi túrát tesz. Ha elegen vagyunk, akkor több részre osztjuk a csapatot és mindenki eldöntheti melyik célpont tetszik neki jobban.

Via ferrata, az egy település?

A „via ferrata“ (osztrákul klettersteig)  egy több mint száz éves múltra visszatekintő sport, a magashegyi túrázás és a sziklamászás igazi öszvér - mára már teljesen önállóvá vált - ágazata.

A különböző nehézségű (A-tól E-ig) útvonalakat egy acélsodrony követi. A turista ebbe akasztja karabínereit, így legrosszabb esetben is (kezdő pályán szinte kizárt) legfeljebb egy métert csúszhat vissza, mielőtt a beülő megfogná. Ennek köszönhetően biztonságos és felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki belekóstol.

Természetesen a via ferrata túráinkat is tapasztalt vezetők kísérik!

Kezdő és haladó via ferrata útvonalak

Miután a via ferrata végeredményben előre biztosított hegymászás, így a kezdő fokozatok is tartogatnak kihívásokat, a D-E fokozatú útvonalak pedig már komoly felkészültséget igényelnek.

Túráinkon, a csapat létszámától függően igyekszünk megteremteni annak lehetőségét, hogy több kisebb csoportba osztva, igény szerint, különböző nehézségű és hosszúságú kletterútvonalakat járjunk végig. A környéken szerencsére bőven lehet válogatni A-B kategóriás kezdő pályák, és a felkészültebbeknek is maradandó élményt tartogató nehezebb falak között.

A kezdőkkel természetesen olyan sziklát keresünk fel, mely könnyen mászható, lehetőséget biztosítva ezzel az alapmozdulatok begyakorlására. Közvetlenül a gyakorló pálya szomszédságában azonban található két nehezebb út, így biztosan senki nem fog unatkozni.

Kedvenc klettersteig útvonalaink

A „hegyre felmászós” program során több célpont közül választhat a csapat:

Legsokoldalúbb útvonalunk a Johnsbach

A szikla tövétől a hegygerinc felé induló pálya közepes edzettségű résztvevő számára könnyen megmászható. A csoportos mászás időtartama kb. 3-3,5 óra. Az út során csodás kilátás nyílik az alattunk megbúvó falucskára, néhány üde zöld legelőre és a szemközti és szomszédos, égnek törő, csipkés sziklagerincekre.

Eisenerzer via ferrata - Pfaffenstein

A hosszabb, leírhatatlan szépségű, egész napos túra során juthatunk fel a 2000 méter fölé magasodó Pfaffenstein csúcsra. Az útvonal a közepes-nehéz besorolás közt egyensúlyoz. A sziklafalra felkúszó acélsodrony végét, a "beszállót" egy 1,5 órás erdei túra után érjük el, itt kezdődik az igazi mászás. Ez a túra már komolyabb fizikai felkészültséget igényel.

A Pfaffenstein túra minden szakaszában gyönyörű helyeken vezeti az arra járót. Az erdőben kanyargó szerpentin, a sziklafal, a kilátás, és a hegycsúcs elérése után elénk táruló fennsík egyaránt lenyűgöző. A túra során bepillantást nyerhetsz a környék mitológiájába, megtudhatod többek közt azt is, mi történik a szerzetesekkel, ha szövetkeznek az Ördöggel, és megtekintheted a tavat, melynek partján a helyiek megpillantották az Erzberg manóját sok–sok évvel ezelőtt…

Nagyon jó! :)


Hatalmas élményekkel leszel gazdagabb akkor is, ha úgy döntesz, hogy egy egyszerű gyalogtúrán veszel részt. A szállásunktól indulva több rövidebb, hosszabb gyönyörű útvonal is elérhető. Egyik kedvencünk az

Alpesi túra a Frauenmauerhöhle barlanghoz

Az egész napos túrára a szállástól induló libegővel vagy gyalog indulunk, majd az 1910 m-es Polster csúcsról indulva egy kb. 15 km-es túrát teszünk (szintemelkedés: 800 m, szintcsökkenés: 1.000 m). A túra útvonala egy 600 m hosszú barlangon vezet keresztül. Ezt a távot elemlámpával világítva fogjuk megtenni. A kép a barlang felé vezető úton készült és magáért beszél :)

Alpesi túra a világ 10 legszebb tavának egyikéhez

Megmászunk egy csúcsot a páratlan panoráma kedvéért, fütyörészünk a mormotákkal, majd megérkezünk az elképesztő szépségű tóhoz, mely a világ 10 legszebb tavának egyike.

A túra kb. 6-7 óra, felfelé 800 m szint, lefelé 1200 m, 15 km.
Szombat este megünnepeljük a túránk sikerét, majd...

3. nap - Rafting

A reggeli után kezdetét veszi a K A L A N D. Így csupa nagy betűvel! A bázison 9 óra körül kell jelentkeznünk, majd megkapjuk a felszereléseinket. A transzferbuszba már felöltözve ülünk be, hogy aztán a vízparton a zúgó folyó háttérzajával aláfestett alapos oktatást megkaphassuk.

Az első körben bemelegítünk és megtapasztaljuk milyen is egy bővízű folyón az evezés. Aztán belevághatunk a legjavába. A második kör beszállóhelyének látványa már önmagában is meglöki az adrenalintermelésünket. És itt tényleg nincs vacakolás! Ellökjük magunkat a parttól és egyből a kalamajka közepén vagyunk: óriási hullámok, vízhengerek, lyukak, kövek mindenütt! Az élmény a maximumon tombol és mindenki ezerrel fog evezni, hogy ne sodródjunk a folyó jobb ágába, amely állítólag igazán durva. :)
A kicsit nyugisabb középső szakaszon kiszállunk egy kicsit, hogy esélyt se adjunk a mellékveséknek. Ezúttal a kanyon hozza ki a belőlük, amit még bír. Az éppen csak embernyi széles szurdokban kipróbálhatjuk a vizes falak közötti kéménymászás technikáját. Akinek ez nem megy feltétlenül, az felsétálhat az emberlépcsőn. (Hogy ez pontosan mi is, majd a helyszínen megtudod. :)) A kanyonjárás végét a 12 méteres vízesés jelenti, ahol mindenki fürödhet egyet, ha esetleg addigra kimelegedett volna - ki fog.
Innen visszatérünk a vízre és az utolsó erőink felhasználásával szörfözünk egyet a rafttal. A túra végét jelentő kemény rész lesz a hab a tortán: a méltán híres Rolling Stones Rapid

A vadvízi evezésen a részvétel alapfeltétele az úszni tudás.

Szállás

Szállásunk a már jól ismert Bakterház (múlt századi vasútállomás épületből átalakított turistaház), mely ódon falaival Európa-szerte híres a csodás fekvéséről, az utolérhetetlen vigasságokról és az utánozhatatlanul finom hagymalevesről.
Az elhelyezés többnyire 4 (esetenként 6) személyes, emeletes ágyas, fürdőszobás, kulturált szobákban történik. A szálláson van egy szép nagy helyiség, ami az étkezések mellett a közösségi élményeknek is a központja. 

Ellátás

szálláson félpanziós ellátást kapunk. Péntek este már meleg vacsora vár mindenkit. A szombati túrához és vasárnapi raftinghoz szendvicset a reggeli alapanyagából mindenki csomagolhat magának (szendvicsenként 1 euróért).

Utazás

Az utazás alapvetően telekocsi rendszerben történik. Ne aggódj, ha nincs autód és akkor se, ha csak egyedül lennél az autódban! Egyeztetünk, és úgy fogjuk elkészíteni a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely, és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. Ha úgy alakul, bérlünk mikrobuszt. Ha sikerül optimálisan beosztani az autókat, azzal nem utolsó sorban a környezetterhelésünket is csökkentjük. Az utazás díját autónként / mikrobuszonként fogjuk a helyszínen szétdobni. Kb. 10-13 ezer ft közötti összeggel kell számolni.

Präbichl Budapesttől kb. 400 km (innen még kb 30-40 km a folyó, és a via ferrata pálya is kb. ennyi).

Biztosítás

Kedvező árú EUB biztosítást tudsz kötni nálunk három napra sport extra szolgáltatással, ami a rafting alatt is védelmet nyújt.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

kb. 20 fő.

Erről a túránkról írtátok

"Harmadjára tartottam veletek, és megint örültem, hogy vállalkoztam a kalandra. A jövőben is foglak titeket ajánlani, és remélem, csatlakozni is fogok majd tudni!" /Kinga/

"A túravezetők nagyon pozitívan álltak a feladatukhoz, az időjárás változékonysága ellenére minden napra tartalmas program jutott." (Levente)

"Speciális helyzetemből adódóan a túra előtt emailben érdeklődtem a programok felől. Egy Dani nevű srác válaszolt nagyon kedvesen. Később a túrán is minden rendben ment még így is nagyon jól éreztem magam, hogy néhány dologból ki kellett hogy maradjak. A programokat a túravezetők jól megszervezték, improvizáltak ha kellett az időjárás miatt :D Mindenképpen ajánlom majd másoknak is a dolgot!" (Melinda)

"Az utolsó pillanatban jelentkeztem és minden szuperül ment: infó, szállás, utazás. Minden pikk-pakk elintéződött." (Mariann)

"Nem hiányoltam semmit, nagyon jó volt a szervezés. Szimpatikus a szervezőcsapat, figyeltek az igényeinkre, jó hangulatot teremtettek." 

"Alapvetően nagyon tetszett a hétvége. Jók voltak a programok, jó hangulatú volt és árban is megérte." (Júlia)

"Elég hirtelen döntés volt ez az utazás, de életem egyik legszebb emléke  és élménye marad. Hihetetlen jó társaság jött össze, rengeteget nevettünk és csodás élményekben volt részünk. Köszönet a jó szervezésért! Már a következő túrán való részvételt tervezgetem."

TÖMÖREN

Időpont:

Ezt a túrát idén nem tudjuk megtartani. Ausztriába az augusztus 20-ai hosszú hétvégén utazunk egy kalandtúrára, tarts velünk akkor! A részletekért kattints ide: Rafting és via ferrata - kalandtúra Ausztriában

Szállás: turistaszállás
Ellátás: félpanziós
Utazás: egyénileg, telekocsis rendszerben

RÉSZVÉTELI DÍJA részvételi díj tartalmazza:

 • a túravezetés díját 3 napra
 • a szervezés díját
 • a szállást 2 éjszakára félpanziós ellátással

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a programokon való (ajánlott) részvétel díjait: rafting 85 euró (kb. 31.000 Ft), via ferrata felszerelésbérléssel kb. 15 euró (kb. 5.500 Ft)
 • a Wasserloch szurdokvölgy belépődíját (7 euró, kb. 2.500 Ft)
 • az útiköltséget
 • a balesetbiztosítást
 • a félpanzión kívüli ellátás költségét

SPÓROLÁSI LEHETŐSÉGEK

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozz el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

Racionalizáld az utazásod!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A szállásokon kapunk félpanziós ellátást, amit a részvételi díj tartalmaz!
A napközbeni szendvicscsomagod magadnak készítheted el, amiért szendvicsenként 1 eurót kér a vendéglátónk. Zöldséget és gyümölcsöt, valamint csokit és rágcsát otthonról érdemes hozni! 

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 21.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!