Rafting és via ferrata hétvége Ausztriában-NOKIA

2023. szeptember 15 - szeptember 17. (3 nap, 2 éjszaka)

Rafting és via ferrata hétvége Ausztriában-NOKIA

Figyelem! Erre a túrára csak a Nokia Solutions and Networks Kft. munkatársai, illetve az ő családjuk, barátaik jelentkezhetnek! A jelentkezésnél kódot is kérünk! :)

Van egy kis ház Ausztriában
, ahol évek óta barátként fogadják a békatutajos utasokat a magyar tulajdonosok. Van egy gyönyörű alpesi környezet, ahol vízesések, túraútvonalak, raftingozásra alkalmas sebes vizű folyók, és kihívásokat rejtő via ferrata pályák váltják egymást. Van egy lelkes túravezető gárda, akik több mint tíz éve járják ezeket az útvonalakat, és egyre jobban imádják őket.

Gyere velünk a stájer Alpokba! Tedd magadévá az Alpokat, hidd el, minden képzeletedet felül fogja múlni!

Úti célunk az Óperencián túlra vezet. Ott, ahol a kurtafarkú túr... 
Ausztria egyik legnépszerűbb rafting terepe, klettersteig és sziklamászó vidéke, gyönyörű alpesi hegyek, mezők, legelésző milka tehenek, és zergék birodalma.

1. nap - Bemelegítő szurdoktúra

Délben találkozunk a Wasserlochnál, hogy egy "bemelegítő" túrával kezdjük a napot. Átkelünk a Salzán átívelő, 65 méter hosszú függőhídon, melynek tetejéről 21 méter magasról szurkolhatunk az alattunk elhaladó rafthajóknak. Innen két-három órás kényelmes séta-lépcsőzés vár ránk. Utunk felvezet a patak forrásához, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Salza folyóra és a környező hegyekre. A séta közben nem győzzük a fejünket kapkodni, mert mindenhol víz esik.
Este a finom vacsora elfogyasztása után egy laza ismerkedős estet tartunk, ahol a szórakozásé és a jó hangulaté a főszerep.
A buli kifulladásig tart, de csak úgy, hogy másnapra is maradjon erőnk! ;)

2. nap - Túra - vasalt vagy turistaúton

A péntek estét kipihenve, fitten-frissen nekivágunk a hétvégének! A szombati program kirándulás lesz a környező hegyeken. A helyszínen a csapat eldöntheti, hogy egy komolyabb via ferrata útvonalat választ (gyakorlottak), vagy inkább egy „sima” alpesi túrát tesz a közelben.

Via ferrata, az egy település?

A „via ferrata“ (osztrákul klettersteig)  egy több mint száz éves múltra visszatekintő sport, a magashegyi túrázás és a sziklamászás igazi öszvér - mára már teljesen önállóvá vált - ágazata.

A különböző nehézségű (A-tól E-ig) útvonalakat egy acélsodrony követi. A turista ebbe akasztja karabínereit, így legrosszabb esetben is (kezdő pályán szinte kizárt) legfeljebb két métert csúszhat vissza, mielőtt a beülő megfogná. Ennek köszönhetően biztonságos és felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki belekóstol.

Természetesen a via ferrata túráinkat is tapasztalt vezetők kísérik!

Kezdő és haladó via ferrata útvonalak

Miután a via ferrata végeredményben előre biztosított hegymászás, így a kezdő fokozatok is tartogatnak kihívásokat, a D-E fokozatú útvonalak pedig már komoly felkészültséget igényelnek.

Ezen a hétvégén egy kezdők számára is mászható, kb 3 óra hosszúságú pályát választottunk. Az A-B/C- s nehézségű út inkább a hossza miatt lehet kihívás, technikailag könnyőnek mondható. A Johnsbach falu mellett futó vasalt úton egy nagyon szép gerincen haladunk végig, egészen a csúcsig.

Szombat este megünnepeljük a túránk sikerét, majd...

3. nap - Rafting

Reggel Grossreiflingben találkozunk a túravezetőkkel, akik fölvisznek minket a Salzára. A neoprén ruhák és sisakok felvétele után a hajókkal az utánfutókon buszba szállunk, hogy 15 perc kanyargás után már a Salza partján mérlegelhessük, mennyire hideg tulajdonképpen egy alpesi folyó.

vadvízi evezés közben felváltva dolgozzuk fel a csobbanó víz okozta adrenalinlöketeket és a táj szépsége által termelődött boldogsághormont. A Salza egy gyönyörű kanyonban tört utat magnak, fantasztikus sziklaformációk között, a folyó vize salzakék, kristálytiszta, gyönyörű. Késő délután a visszatérés biztos tudatával indulunk haza Magyarországra.

A túrákat képzett, tapasztalt helyi túravezetők kísérik!

Rafting a Salza folyón

Az egyik legizgibb zúgó :) A Salza folyó VI fokozatú vadvízi skálán I-III kategóriába tartozik, ami közepes nehézséget jelent. A folyón állandóan váltogatják egymást az izgalmasabb és a csendesebb szakaszok, így bőven van idő nézelődni, gyönyörködni a varázslatos táj szépségeiben.

A vadvízi evezés menete

A vadvízi evezés időtartama körülbelül 3-4 óra, és általában délelőtt 10 óra körül indul. A túra időtartama ellenére nem kifejezetten fárasztó. Útközben többször megállunk vízbe ugrálni is különböző kiszögellésekről. Ez persze nem kötelező program, de ki ne akarná kipróbálni? A túra előtt a túravezetők mindenkinek kiosztják a higiénikusan tisztán tartott (fertőtlenített) neoprén ruhákat és sisakokat, majd részletes balesetvédelmi eligazítást tartanak.

Tényleg biztonságosak a rafting hajók?

Igen.

De komolyan?

Komolyan. A nagyobb 6-8 személyes hajók felboríthatatlanok. Mindenki kap mentőmellényt és sisakot. Az ilyen nagyobb hajókat helyi túravezetők irányítják, akik úgy ismerik a folyót, mint a tenyerüket. A kisebb hajók izgalmasabbak, ezekkel is nagyon-nagyon nehéz megsérülni, de aki ilyen hajót választ, az legyen észnél!

A jelentkezés során tudod jelezni, hogy biztonságosabb, stabilabb nagyobb hajóban (8-10 személyes raft) szeretnél ülni (kezdőknek vagy picit kevésbé bátraknak ezt ajánljuk), vagy kisebb hajóban (3-4 személyes miniraft) próbálnád ki az ügyességed, ha van rá lehetőség.

További tudnivalók a rafting túrákról >>

A vadvízi evezésen a részvétel alapfeltétele az úszni tudás.

A szombati és vasárnapi programok felcserélődhetnek!

Szállás

Szállásunk egy hangulatos apartmanház, magyar tulajdonosokkal. Az elhelyezés többnyire 4-8 személyes apartmanokban, emeletes és franciaágyas, fürdőszobás, kulturált szobákban történik. A szálláson van egy szép nagy helyiség, ami az étkezések mellett a közösségi élményeknek is a központja. 

Ellátás

szálláson félpanziós ellátást kapunk. Szombat este már meleg vacsora vár mindenkit. A vasárnapi túrához és hétfői raftinghoz szendvicset a reggeli alapanyagából mindenki csomagolhat magának (szendvicsenként 2 euróért).

Utazás

Az utazás alapvetően telekocsi rendszerben történik. Ne aggódj, ha nincs autód és akkor se, ha csak egyedül lennél az autódban! Egyeztetünk, és úgy fogjuk elkészíteni a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely, és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. Ha sikerül optimálisan beosztani az autókat, azzal nem utolsó sorban a környezetterhelésünket is csökkentjük. Az utazás díját autónként / mikrobuszonként fogjuk a helyszínen szétdobni. Kb. 10-13 ezer ft közötti összeggel kell számolni.

Präbichl Budapesttől kb. 400 km (innen még kb 30-40 km a folyó, és a via ferrata pálya is kb. ennyi).

Biztosítás

Kedvező árú EUB biztosítást tudsz kötni nálunk három napra sport extra szolgáltatással, ami a rafting alatt is védelmet nyújt.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

kb. 20 fő.

Erről a túránkról írtátok

"Zseniális volt. Nagyon ügyesek és vagányak a túravezetők, remek munkát végeztek mindkét túrán amin eddig voltam."

"Már nagyon fásult és kiégett voltam, mikor jött a kolléganő, hogy van egy ilyen lehetőség, tartsak velük. Utolsó nap szabim "áldoztam" be erre a túrára. Legjobb döntés volt! :)Remélem, hogy a jövőben minél több programotokon részt tudok majd venni." (Edit)

"A túra szervezett volta ellenére sikerült megőrizni egy közvetlen baráti hangulatot. Egy barátom ajánlására jelentkeztem, és a túrát megelőzően óvatos fenntartásaim voltak, de végül a túra messze felülmúlta a várakozásaimat." 

"A túravezetők nagyon pozitívan álltak a feladatukhoz, az időjárás változékonysága ellenére minden napra tartalmas program jutott." (Levente)

"Speciális helyzetemből adódóan a túra előtt emailben érdeklődtem a programok felől. Egy Dani nevű srác válaszolt nagyon kedvesen. Később a túrán is minden rendben ment még így is nagyon jól éreztem magam, hogy néhány dologból ki kellett hogy maradjak. A programokat a túravezetők jól megszervezték, improvizáltak ha kellett az időjárás miatt :D Mindenképpen ajánlom majd másoknak is a dolgot!" (Melinda)

"Az utolsó pillanatban jelentkeztem és minden szuperül ment: infó, szállás, utazás. Minden pikk-pakk elintéződött." (Mariann)

"Nem hiányoltam semmit, nagyon jó volt a szervezés. Szimpatikus a szervezőcsapat, figyeltek az igényeinkre, jó hangulatot teremtettek." 

"A rossz időjárás ellenére is tartalmas programokkal töltöttük a hétvégét, köszönhetően a túravezetők helyismeretének és felkészültségének. Még egy napot/éjszakát szívesen maradtam volna, picit  jobban átérezni a hely hangulatát." (Réka)

"Minden pöpec volt, jövünk máskor is."

"Külön örültem, hogy Eisenerzben volt egy kis "kultúrális városnézés" is :), a természet szépsége mellett kaptunk egy kicsit a helyi, osztrák hangulatból is. A hüttében a közös éneklés örök élmény marad! Jó ötlet volt az evezős játék a raftingon, még akkor is ha nem vettem benne részt, sajna már a céllövöldében is szédülök ;-) És valami személyesebb, 3 éve jártam Ausztriában, a hegyekben és újra meg újra elvarászol a szépségük, jó döntés volt ismét utazni!" (Sebestyén)

"Alapvetően nagyon tetszett a hétvége. Jók voltak a programok, jó hangulatú volt és árban is megérte." (Júlia)

"Elég hirtelen döntés volt ez az utazás, de életem egyik legszebb emléke  és élménye marad. Hihetetlen jó társaság jött össze, rengeteget nevettünk és csodás élményekben volt részünk. Köszönet a jó szervezésért! Már a következő túrán való részvételt tervezgetem."

TÖMÖREN

Időpont: 
2023. szeptember 15-17.

Szállás: turistaszállás, apartmanokban
Ellátás: félpanziós
Utazás: egyénileg, telekocsis rendszerben

RÉSZVÉTELI DÍJ

66.000 Ft

A részvételi díj tartalmazza:

 • a túravezetés díját 3 napra
 • a szervezés díját
 • a szállást 2 éjszakára félpanziós ellátással

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a programokon való (ajánlott) részvétel díjait: rafting 50 euró (kb. 20.500 Ft), via ferrata felszerelésbérléssel kb. 15 euró (kb. 5.500 Ft)
 • a Wasserloch szurdokvölgy belépődíját (8 euró, kb. 3.000 Ft)
 • az útiköltséget
 • a balesetbiztosítást
 • a félpanzión kívüli ellátás költségét
Egyéb rejtett költségek nincsenek!

Ha kérdésed van, írj nekünk az info@bekatutaj.net-re, de telefonon is elérhetőek vagyunk. Hajni a túra felelőse, hétköznapokon a 06204443259-es számon hívhatod!

SPÓROLÁSI LEHETŐSÉGEK

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  

Racionalizáld az utazásod!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A szállásokon kapunk félpanziós ellátást, amit a részvételi díj tartalmaz!
A napközbeni szendvicscsomagod magadnak készítheted el, amiért szendvicsenként 1 eurót kér a vendéglátónk. Zöldséget és gyümölcsöt, valamint csokit és rágcsát otthonról érdemes hozni!

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 25.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!