Rafting és via ferrata hétvége Ausztriában júliusban

Jelentkezem
Rafting és via ferrata hétvége Ausztriában júliusban

Csukd le a szemed és koncentrálj! Látod már az Alpok vonalait. A csipkés hegycsúcsok között pihenő zöld legelőket, a varázslatosan kék színűre festett tavakat. Hallod a hegyi folyók dübörgését?

Most már bátran kinyithatod a szemed! Olvass! :)

Nem kell meditációs tanfolyamra járni ahhoz, hogy mindezt valójában is megtapasztald! Gyere velünk a stájer Alpokba! Tedd magadévá az Alpokat, hidd el, minden képzeletedet felül fogja múlni!

Úti célunk az Óperencián túlra vezet. Ott, ahol a kurtafarkú túr... Ausztria egyik legnépszerűbb rafting terepe, klettersteig és sziklamászó vidéke, gyönyörű alpesi hegyek, mezők, legelésző milka tehenek, és zergék birodalma.

További olvasnivaló a helyszínről és a programokról

Képek 2011-ből és 2012-ből. 2013, 2014, 2015, 2016-ban és tavaly is ott voltunk, csak azokat a képeket nem töltöttük fel. :)

Péntek

A szállásra pénteken délután érkezünk, majd egy 'bemelegítő' túrát teszünk a közeli Wasserlochnál. Este a finom vacsora elfogyasztása után egy laza ismerkedős estet tartunk, ahol a szórakozásé és a jó hangulaté a főszerep. A buli kifulladásig tart, de csak úgy, hogy másnapra is maradjon erőnk! ;)

Szombat

A péntek estét kipihenve, fitten- frissen nekivágunk a hétvégének! A szombati program kirándulás lesz a környező hegyeken. A helyszínen a csapat eldöntheti, hogy egy komolyabb via ferrata útvonalat választ (gyakorlottak), vagy inkább egy „sima” alpesi túrát tesz a Bärenloch barlang felé. Ha elegen vagyunk (majdnem mindig így van), akkor több részre osztjuk a csapatot és ki-ki eldöntheti melyik célpont tetszik neki jobban.

Via ferrata, az egy település?

A „via ferrata“ (osztrákul klettersteig)  egy több mint száz éves múltra visszatekintő sport, a magashegyi túrázás és a sziklamászás igazi öszvér - mára már teljesen önállóvá vált - ágazata.

A különböző nehézségű (A-tól E-ig) útvonalakat egy acélsodrony követi. A turista ebbe akasztja karabínereit, így legrosszabb esetben is (kezdő pályán szinte kizárt) legfeljebb egy métert csúszhat vissza, mielőtt a beülő megfogná. Ennek köszönhetően biztonságos és felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki belekóstol.

Természetesen a via ferrata túráinkat is tapasztalt vezetők kísérik!

Kezdő és haladó via ferrata útvonalak

Miután a via ferrata végeredményben előre biztosított hegymászás, így a kezdő fokozatok is tartogatnak kihívásokat, a D-E fokozatú útvonalak pedig már komoly felkészültséget igényelnek.

Túráinkon, a csapat létszámától függően igyekszünk megteremteni annak lehetőségét, hogy több kisebb csoportba osztva, igény szerint, különböző nehézségű és hosszúságú kletterútvonalakat járjunk végig. A környéken szerencsére bőven lehet válogatni A-B kategóriás kezdő pályák, és a felkészültebbeknek is maradandó élményt tartogató nehezebb falak között.

A kezdőkkel természetesen olyan sziklát keresünk fel, mely könnyen mászható, lehetőséget biztosítva ezzel az alapmozdulatok begyakorlására. Közvetlenül a gyakorló pálya szomszédságában azonban található két nehezebb út, így biztosan senki nem fog unatkozni.

Kedvenc klettersteig útvonalaink

A „hegyre felmászós” program során több célpont közül választhat a csapat:

Legsokoldalúbb útvonalunk a Johnsbach

A szikla tövétől a hegygerinc felé induló pálya átlagos edzettségű résztvevő számára könnyen megmászható. A csoportos mászás időtartama kb. 70-80 perc. Az út során csodás kilátás nyílik az alattunk megbúvó falucskára, néhány üde zöld legelőre és a szemközti, égnek törő, csipkés sziklagerincekre. Némi pihenés után igény szerint nekivághatunk a gyakorló útvonallal párhuzamosan kialakított, nehezebb szakaszok bejárásának is. Ezekből is több található, így az óvatosabb versenyzők és a bevállalós titánok is elégedett mosollyal keresgélhetik a fogásokat az alattunk zúgó hegyi patak medre fölé magasodó hegyoldalban.

Hasonló nehézségű, de valamivel hosszabb útvonal a folyó partjáról induló Salza klettersteig.

Eisenerzer via ferrata - Pfaffenstein

A hosszabb, leírhatatlan szépségű, egész napos túra során juthatunk fel a 2000 méter fölé magasodó Pfaffenstein csúcsra. Az útvonal a közepes-nehéz besorolás közt egyensúlyoz. A sziklafalra felkúszó acélsodrony végét, a "beszállót" egy 1,5 órás erdei túra után érjük el, itt kezdődik az igazi mászás. Ez a túra már komolyabb fizikai felkészültséget igényel.

A Pfaffenstein túra minden szakaszában gyönyörű helyeken vezeti az arra járót. Az erdőben kanyargó szerpentin, a sziklafal, a kilátás, és a hegycsúcs elérése után elénk táruló fennsík egyaránt lenyűgöző. A túra során bepillantást nyerhetsz a környék mitológiájába, megtudhatod többek közt azt is, mi történik a szerzetesekkel, ha szövetkeznek az Ördöggel, és megtekintheted a tavat, melynek partján a helyiek megpillantották az Erzberg manóját sok–sok évvel ezelőtt…

Franz Joseph via ferrata

A közelből indul a via ferrátások körében jól ismert Franz Joseph via ferrata útvonal is. Ez már egy embert próbáló, kihívásokkal teli fal, ahol D-E szakaszokkal is találkozhatunk. A túra az egész napot, és a mászó rejtett fizikális és mentális tartalékait is igénybe veszi. Ugyanez mondható el a környék másik legendás sziklafaláról, a Kaiserschild-ről.

Nagyon jó! :)

Hatalmas élményekkel leszel gazdagabb akkor is, ha úgy döntesz, hogy egy egyszerű gyalogtúrán veszel részt. A szállásunktól indulva több rövidebb, hosszabb gyönyörű útvonal is elérhető. Egyik kedvencünk az

Alpesi túra a Bärenloch barlanghoz

Az egész napos túrára a szállástól induló libegővel vagy gyalog indulunk, majd az 1910m-es Polster csúcsról indulva egy kb 15-20 km-es túrát teszünk. A túra útvonala egy 600 m hosszú barlangon vezet keresztül. Ezt a távot elemlámpával világítva fogjuk megtenni. Halkan megsúgom, hogy a Bär... nos, az medvét jelent, a többit kitalálhatod... :o) Még sosem találkoztunk vele, de bőszen keressük.  A kép a barlang felé vezető úton készült és magáért beszél :)

Szombat este megünnepeljük a túránk sikerét, majd...

Vasárnap

... reggel Landl község mellett találkozunk a túravezetőkkel akik fölvisznek minket a Salzára. A neoprén ruhákban és sisakok felvétele után a hajókkal az utánfutókon buszba szállunk, hogy 15 perc kanyargás után már a Salza partján mérlegelhessük mennyire hideg tulajdonképpen egy alpesi folyó.

vadvízi evezés közben felváltva dolgozzuk fel a csobbanó víz okozta adrenalinlöketeket és a táj szépsége által termelődött boldogsághormont. A Salza egy gyönyörű kanyonban tört utat magnak, fantasztikus sziklaformációk között, a folyó vize salzakék, kristálytiszta, gyönyörű. Késő délután a visszatérés biztos tudatával indulunk haza Magyarországra.

A túrákat képzett, tapasztalt helyi túravezetők kísérik!

Rafting a Salza folyón

Az egyik legizgibb zúgó :) A Salza folyó VI fokozatú vadvízi skálán I-III kategóriába tartozik, ami közepes nehézséget jelent. A folyón állandóan váltogatják egymást az izgalmasabb, és a csendesebb szakaszok, így bőven van idő nézelődni, gyönyörködni a varázslatos táj szépségeiben.

A vadvízi evezés menete

A vadvízi evezés időtartama körülbelül 4-4 és fél óra, és általában délelőtt 10 óra körül indul. A túra időtartama ellenére nem kifejezetten fárasztó. Útközben többször megállunk vízbe ugrálni és pikinikezni is.

A túra előtt a túravezetők mindenkinek kiosztják a higiénikusan tisztán tartott (fertőtlenített) neoprén ruhákat és sisakokat, majd részletes balesetvédelmi eligazítást tartanak.

Tényleg biztonságosak a rafting hajók?

Igen.

De komolyan?

Komolyan. A nagyobb 6-8 személyes hajók felboríthatatlanok. Mindenki kap mentőmellényt és sisakot. Az ilyen nagyobb hajókat helyi túravezetők irányítják, akik úgy ismerik a folyót, mint a tenyerüket. A kisebb hajók izgalmasabbak, ezekkel is nagyon-nagyon nehéz megsérülni, de aki ilyen hajót választ az legyen észnél!

A túra kezdetén mindenki választhat, hogy a biztonságosabb, stabilabb nagyobb hajóban (8-10 raft), vagy kisebb hajóban (2-3 személyes miniraft, vagy trek) szeretné átélni a felejthetetlen élményeket.

További tudnivalók a rafting túrákról >>

A vadvízi evezésen a részvétel alapfeltétele az úszni tudás.

A szombati és vasárnapi programok felcserélődhetnek!

Szállás

Szállásunk a már jól ismert Bakterház (múlt századi vasútállomás épületből átalakított vendégház), mely ódon falaival Európa-szerte híres a csodás fekvéséről, az utolérhetetlen vigasságokról és az utánozhatatlanul finom hagymalevesről. Az elhelyezés többnyire 6 személyes, emeletes ágyas, fürdőszobás szobákban történik. Némi felár mellett korlátozott számú lehetőség van 2 és 4 ágyas szobák foglalására.

Ellátás

szálláson félpanziós ellátást kapunk. Péntek este már meleg vacsora vár mindenkit. A szombati túrához és vasárnapi raftinghoz szendvicset a reggeli alapanyagából mindenki csomagolhat magának (2 Euro-ért).

Utazás

Az utazás alapvetően egyénileg történik. Ne aggódj, ha nincs autód és akkor se, ha csak egyedül lennél az autódban! Egyeztetünk és úgy fogjuk elkészíteni a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon telekocsikkal. Ha sikerül optimálisan beosztani az autókat azzal nem utolsó sorban a környezetterhelésünket is csökkentjük.

Präbichl Budapesttől kb. 400 km (innen még kb 30-40 km a folyó, és a via-ferrata pálya is kb. ennyi).

Biztosítás

Kedvező árú EUB biztosítást tudsz kötni nálunk három napra sport extra szolgáltatással, ami a rafting alatt is védelmet nyújt.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fenti kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

kb. 20 fő

Erről a túránkról írtátok

"Már nagyon fásult és kiégett voltam, mikor jött a kolléganő, hogy van egy ilyen lehetőség, tartsak velük. Utolsó nap szabim "áldoztam" be erre a túrára. Legjobb döntés volt! :)Remélem, hogy a jövőben minél több programotokon részt tudok majd venni." (Edit)

"A túra szervezett volta ellenére sikerült megőrizni egy közvetlen baráti hangulatot. Egy barátom ajánlására jelentkeztem, és a túrát megelőzően óvatos fenntartásaim voltak, de végül a túra messze felülmúlta a várakozásaimat." 

"A túravezetők nagyon pozitívan álltak a feladatukhoz, az időjárás változékonysága ellenére minden napra tartalmas program jutott." (Levente)

"Speciális helyzetemből adódóan a túra előtt emailben érdeklődtem a programok felől. Egy Dani nevű srác válaszolt nagyon kedvesen. Később a túrán is minden rendben ment még így is nagyon jól éreztem magam, hogy néhány dologból ki kellett hogy maradjak. A programokat a túravezetők jól megszervezték, improvizáltak ha kellett az időjárás miatt :D Mindenképpen ajánlom majd másoknak is a dolgot!" (Melinda)

"Az utolsó pillanatban jelentkeztem és minden szuperül ment: infó, szállás, utazás. Minden pikk-pakk elintéződött." (Mariann)

"Nem hiányoltam semmit, nagyon jó volt a szervezés. Szimpatikus a szervezőcsapat, figyeltek az igényeinkre, jó hangulatot teremtettek." 

"A rossz időjárás ellenére is tartalmas programokkal töltöttük a hétvégét, köszönhetően a túravezetők helyismeretének és felkészültségének. Még egy napot/éjszakát szívesen maradtam volna, picit  jobban átérezni a hely hangulatát." (Réka)

"Minden pöpec volt, jövünk máskor is."

"Külön örültem, hogy Eisenerzben volt egy kis "kultúrális városnézés" is :), a természet szépsége mellett kaptunk egy kicsit a helyi, osztrák hangulatból is. A hüttében a közös éneklés örök élmény marad! Jó ötlet volt az evezős játék a raftingon, még akkor is ha nem vettem benne részt, sajna már a céllövöldében is szédülök ;-) És valami személyesebb, 3 éve jártam Ausztriában, a hegyekben és újra meg újra elvarászol a szépségük, jó döntés volt ismét utazni!" (Sebestyén)

"Alapvetően nagyon tetszett a hétvége. Jók voltak a programok, jó hangulatú volt és árban is megérte." (Júlia)

"Elég hirtelen döntés volt ez az utazás, de életem egyik legszebb emléke  és élménye marad. Hihetetlen jó társaság jött össze, rengeteget nevettünk és csodás élményekben volt részünk. Köszönet a jó szervezésért! Már a következő túrán való részvételt tervezgetem."

TÖMÖREN

Időpont: 2019. július 12-14.
Szállás: bakterházban
Ellátás: félpanziós
Utazás: egyénileg, telekocsis rendszerben

RÉSZVÉTELI DÍJ

A részvételi díj 44 000,- Ft, amely tartalmazza:

 • a túravezetés díját 3 napra,
 • a szervezés díját,
 • a szállást 2 éjszakára félpanziós ellátással.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a programokon való (ajánlott) részvétel díjait (rafting 45 EUR és via ferrata 15 EUR),
 • a Wasserloch szurdokvölgy belépti díját (5,5 EUR),
 • a balesetbiztosítást.

Nincs egyéb plusz, rejtett költség!

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, akkor 18 000,- Ft előleget kérünk. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom