Advent a téli Tátrában Zakopane környékén

2017. december 8 - december 10. (3 nap, 2 éjszaka)

Jelentkezem

Adventi hétvégére tudunk egy helyet, ahol a tömeg a frissen esett hó súlyát jelenti, ahol azért állsz sorban, mert a kitaposott ösvény hirtelen egynyomosra vált, ahol a csengettyű nem a pláza hangszórójából, hanem a lovasszán irányából hallatszik, és ahol a feszültség csak a fenyőágakban keletkezik a havazás után.

Engedj a kísértésnek! Töltsd az ezüstvasárnapot friss, hegyi levegőt és forró mézes sört kortyolgatva a Lengyel-Tátra havas fenyőerdőiben kirándulva. Kóstolj bele a rönkházas Zakopáne ízébe, mely leginkább grillezett füstölt gomolyára emlékeztet áfonyalekvárral.


Ha a város helyett Te is inkább a téli, tátrai romantikát választanád, akkor a legjobb választás a Békatutaj Advent, a Lengyel-Tátrában fekvő Zakopanéban és környékén.

Program

Gyönyörű havas bércek, vadregényes fenyvesek, kristálytiszta levegő, repülő hógolyók... Csak néhány azok közül a hívószavak közül, amik Zakopanét igazán vonzó célponttá teszik a magunkfajta természetkedvelő túrázók számára. Zakopane ünnepi köntöse, a sült kolbász és forralt bor illata, a sétálóutca adventi hangulata csak rátesz erre egy nagy lapáttal.

1. nap - péntek

Találkozunk késő délután, este Zakopaneban, majd jól elfoglaljuk a szállásunkat. Alkalomadtán némi welcome Żubrówkák elfogyasztására is sor kerülhet – persze kizárólag a lengyel kultúrával való ismerkedés jegyében.

2. nap - szombat

Reggel egész napos gyalogtúrára indulunk az egyik télen is járható lengyel-tátrai völgyben. A túra pontos útvonala az időjárási és hóviszonyoknak is függvénye. A nap nagy részét a természetben túrázva fogjuk eltölteni. Kellemesen el fogunk fáradni, de nem vállalunk semmi olyat, ami veszélyes, vagy túlságosan megterhelő lenne egy átlagos, enyhén sportos turista számára.

Ha van még egy két elintézetlen ajándékod, a túra után arra is találunk megoldást. A helyi piacon bevásárolhatsz helyi készítésű míves mintázatú és isteni finom paranyica-sajtokból, vagy kevésbé finom, de annál dekoratívabb szárított virágkölteményekből. De megmutatjuk azt is, hol lehet jó grillezett paranyicát enni áfonyalekvárral, sőt arra is fény derül majd, hogy éppen Zakopaneben van a világ egyik legjobb gofrizója is.


És amit a pesti Vörösmarty téren tuti hogy nem iszol, az a grzane piwo, azaz forralt sör, málnásan vagy mézesen. Fincsi! A Lengyel-Tátra téli, utánozhatatlan adventi hangulatához ez is hozzátartozik.

3. nap - vasárnap

Vasárnap Zakopane legszebb völgyében járunk egyet (kb 3-4 óra hosszan), melynek bejárata 898 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. Innen a sűrű erdőkkel borított hegyoldalak között haladunk a völgy alján vezető turistaúton. Az egyik gorál kunyhóban ihatunk egy forralt málnás vagy mézes sört mielőtt folytatnánk havas túránkat.

A kunyhótól tízperces sétával érhetünk el egy 23 méter magas vízesést, mely télen befagyva is izgalmas látvány.

A vízesés után (mivel télen ez zsáktúra) visszafordulunk, majd egy bő óra alatt Zakopánéba sétálhatunk vissza ugyanazon az úton.

A délutáni órákban szedjük a sátorfánkat, és testben kellemes fáradtsággal, de lélekben kipihenten és élményekkel feltöltődve indulunk vissza Magyarországra.

Felszerelés

Cipő: havas túrához kényelmes hótaposó vagy még inkább túrabakancs ajánlott. Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: téli kabát, téli öltözet, sapka, kesztyű. Egy pár kamásli is jól jöhet. Egy 15-20 literes hátizsákot is hozz a kisebb túrákhoz.

Utazás

A Budapest-Zakopane távolság közúton 323 kilométer, körülbelül bő 5 órányi autóútra fekszik.

Az utazás telekocsis rendszerben történik. Aki szeretné másokkal megosztani autóját, vagy szeretne másokhoz csatlakozni azoknak szívesen segítünk összeszervezni gazdaságossági és környezetvédelmi megfontolásból, valamint felebaráti szeretetből... :o)

Ha úgy jön ki a lépés legfeljebb bérlünk mikrobuszt. Az biztos, hogy az utazásod mikéntje nem lehet akadály. Ha nincs autód, vagy nem szeretnél vezetni, egyszerűen írd be a jelentkezéskor a megjegyzés rovatba, a többit bízd ránk!

Szállás

Egyszerű, de tiszta és komfortos gorál stílusú vendégházban alszunk leginkább 3 és 4 személyes szobákban.

Ellátás

A részvételi díj tartalmazza a szálláson elfogyasztott reggeli költségét. Ebédet és vacsorát helyi kisvendéglőkben, nagy vendéglőkben vagy utcai árusoknál veszünk magunkhoz. Ki-ki ízlése szerint a túravezető ajánlásainak megfelelően, avagy azokat figyelmen kívül hagyva. Ha rajtunk múlik, együtt megyünk vacsorázni is.

Az árak a magyarországihoz hasonlóak, Zakopane főutcájának éttermei is megfizethető árúak. Érdemes a híres lengyel sajtból is feltankolni itthonra.

Pénz

A fizetőeszköz a lengyel zloty (PLN). Egy zloty körülbelül 75 forintot ér. Bankkártya és hitelkártya használata elfogadott, de azért hozz magaddal készpénzt is.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Dávid lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Mind a szervezéssel, mind a programmal maximálisan elégedett vagyok. Túravezetõk is nagyon barátságosak, segítõkészek voltak. Nagyon jól éreztem magam, így szeretnék/tervezek további programokon is részt venni." (Dóra)

"Külön köszönöm a türelmüket és megértésüket a korlátolt fizikai képességeimmel szemben és hogy készséggel segítenek alternatív (könnyebb) útvonalat találni, ami legalább annyira érdekes és látványos, mint a fő útvonal." (Fabiola)

"Remek volt a program, a délutáni városnézés és Gubalowka túra, hamar sikerült kizökkenni a hétköznapokból. Klassz volt a gerinctúra, a mászós szakaszok is tetszettek, kicsit már a ferratára emlékeztetett és jó volt a beosztás, szombaton a hosszabb túra, vasárnap a rövidebb, de szintén látványos. Megkaptam az infókat, a gasztrotippeket is, a zurek kiváló volt." (Sebi)

"Szuper volt! A szállás, a kaja (a szálláson, a menedékházban, az étteremben, de még az otthonról hozott is), a társaság ugyancsak tetszett, de a legcsodásabb mégis a táj volt, amit láthattam. Magamtól biztos nem jutottam volna el ezekre a fantasztikus helyekre. Köszönet Békatutaj, köszi lábaim! :)" (Eszter)

Tömören

Időpont: 2017. december 8-10.
Szállás: vendégházban
Ellátás: önellátó túra, 2 reggeli benne van a részvételi díjban
Utazás: telekocsi rendszerben, mikrobuszokkal / személyautóval

Részvételi díj

A részvételi díj: 28 500 Ft, mely tartalmazza:

 • szervezést,
 • túravezetést,
 • szállást 2 éjszakára, bőséges reggelivel (2 alkalommal).
 • nemzeti park belépőt

A jelentkezési díj nem tartalmazza:

 • az utazás költségét,
 • ebéd és vacsora költségét!

Az utazás költsége mikrobusszal várhatóan kb 12 ezer Ft lesz, amit a helyszínen kell majd megfizetni, összedobni!

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom