Edward király, Wales és a fakó ló

Hadd látom úgymond, mennyit ér a wales-i tartomány

A walesi bárdokat kötelező volt megtanulni - ohhh boldog diákévek.:) Az egykori traumát - házi pszichológusunk szerint - egyetlen módon lehet feldolgozni: ha elutazunk a fenséges várak, szép vonulatú dombok, kristálytiszta patakok és tavak, vadregényes partszegélyek országába - ohhh boldog felnőttévek.:)

Az ott töltött öt nap alatt Sir Edmund Hillary nyomdokaiban lépkedhetünk a Snowdon gerinctúráján, megnézhetjük hol csatázott Artúr király, melyik tóban heverhet az Excalibur, összefuthatunk hegyitündérlányokkal, láthatjuk Britannia legkisebb házát, az Egyesült Királyság legszebb várát, gyönyörű vízesést és szurdokot - annyi mindent, hogy nézni is teher.

Részletes programterv

1. nap. - I. Edward király fogad minket szállásunkon, esetleg James a fogadós

Manchesterbe a délelőtti órákban landolunk és fakó ló helyett kisbuszra pattanunk, hogy elvágtázzunk szállásunkra, mely egy szépséges tengerparti kisvárosban lesz, közel a Snowdonia Nemzeti Parkhoz. A városka arról nevezetes, hogy itt beszélik a legtöbben a walesi nyelvet, de nyugalom, esélyes, hogy némileg tudnak angolul is. :) Ideiglenes otthonunktól két utcányira van egy vár, egy utcányira pedig egy Ír-tenger. :) Út közben, hogy ne "csesszük" el az időt, egy könnyű séta során szétnézünk Chesterben.


2. nap - Csúcsmászás, Hillary nyomában

Szóval úgy volt az, hogy Sir Edmund Hillary - mielőtt elsőként megmászta a Mount Everestet -, errefelé, a Snowdown gerincén edzegetett. Számunkra leginkább a Magas-Tátra ugrik be a magashegyi hangulatú, köves gerincről, pedig "csak" 1000 méter környékén egyensúlyozgatunk szikláról sziklára. Az egész napos túra során megmásszuk Wales legmagasabb pontját, hogy jól megtudjuk nézni mennyit ér a tartomány.

3. nap - Artúr király kedvencei és tivornya

Kicsit lazítunk az előző napi Hillary exercises után és egy egész napos buszos kirándulás során belebújunk Artúr király hűbéreseinek bőrébe. Nem volt könnyű dolguk, hiszen állandóan ott volt a nép sanyargatása, meg rá kellett nézni a birtokokra is. A sanyargatást talán már nem tűrnék olyan jól, de a birtokra nézést mi is megtehetjük, walesi várakat, tengerparti sziklákat, szurdokokat és vízeséseketveszünk szemügyre. Este egrecír és tivornya a fehérnépekkel.

4. nap - ... és azok a csodálatos tündérlányok!

A nap a csodás Nemzeti Parkban mosolyog ránk ismét, ahol a mítikus hegyek között barangolunk egy szép nagyot. A tündérlányokkal való találkozás elkerülhetetlennek tűnik és lehet megleljük az Excaliburt is, melyet, ha sikerül kihúznunk abból a bizonyos tóból, akkor muszáj lesz királyként élnünk további életünket. Ha nem, akkor "csak" a napunk lesz király, mert a természet itt pazar kincseket tár elénk.

5. nap - A Sárkányfészek elhagyása

Ha nem sikerül királlyá lennünk, nem rabolnak el a tündérlányok, vagy a középkori szellemek, akkor nincs mese útra kell kerekednünk, el kell hagynunk a Sárkányfészket és haza kell térnünk a repülő gépmadár szárnyán (illetve inkább utasterében).


Tudnivalók

Időjárás

Wales éghajlata a Golf-áramlat meleg vizeinek köszönhetően sokkal enyhébb, mint más, hasonló földrajzi szélességű területeké. Az átlagos téli hőmérséklet +4, +8 °C körüli, ami magasabb, mint az azonos szélességi körön fekvő helyeké általában. Mivel nyáron az óceán hűt, ezért a hőmérséklet csak 15–17 °C, áprilisban is 10-18 fokra lehet számítani. S bár a csapadék nem kevés, az április és a május a legkevésbé csapadékos, sokkal kevesebb eső esik mint például nyáron. .

Felszerelés

Wales területén végighúzódik a Cambriai-hegység. Legmagasabb pontja az 1086 méteres Snowdon (walesi nyelven: Yr Wyddfa) az azonos nevű hegységben északnyugaton, ezt meg is hódítjuk. Ne Kékestető szintű lágy hegyre gondoljatok azonban, alacsony tengerszint feletti magassága ellenére walesi túránk inkább a Tátra csipkés ormai tett túrákhoz hasonló, így a túrához minden szükséges a bakancstól az esőkabátig bezárólag.

Nyelv

A szigetország alig tizedére (20761 km²) terjedő, újabban széles körű autonómiával felruházott régióban a népességnek mindössze huszada él: Wales lakóinak száma 2,9 millió fő, ennek egynegyede beszéli a walesi nyelvet. A welsh (cymry), azaz a walesi a kontinens egyik legrégibb nyelve: kelta „ivadék”, akárcsak legközelebbi rokonai: az ír és a breton. Edward Millward nyelvészprofesszor szerint egyre kevesebben vannak a walesi, az ír és a skót nyelvet beszélők Nagy-Britannia angol nyelvi környezetében. Walesben már évtizedek óta hivatalos, iskolában kötelező nyelv a walesi is, akárcsak Skóciában a gael. Az indoeurópai nyelvcsalád kelta ágába tartozó nyelv jellegzetessége a több mássalhangzó egymásutánisága, például a konyhaszekrény walesiül cwpwrdd.

A mi leghosszabb helységnevünk, a húsz betűjellel leírható Jászfelsőszentgyörgy elbújhat a kis híján háromszor ennyi betűből álló Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogoch mellett. Ez a földkerekség leghosszabb földrajzi neve. Fordítása: Szent Mária-temploma egy mélyedésben a fehér mogyoróbokornál, közel a sebes örvényhez, Szent Tysilio vörös barlangjánál. Az európai nyelvek egyik legrégebbike a VI. századra fejlődött ki teljesen, lelkes művelői a bárdok voltak.

Szállás

A szálláshelyünk Wales egyik nemzeti parkjához közel eső tengerparti kisváros vendégháza lesz, ahol összesen négy éjszakát töltünk. A 2-3-4 személyes szobák némelyikéhez tartozik saját konyha is. Itt fogunk tudunk főzni is, de reggelit a szállásadóink készítenek nekünk.

Higiénia

Palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Bár Waleset drágának gondolják (nyilván az éttermek, elit szórakozóhelyek azok is), de a vidéki kisboltok sokszor a magyarországihoz hasonló árakon dolgoznak. A túra önellátó, de 4 reggelit tartalmaz.

Pénz

A fizetőeszköz a font. Bankkártya és hitelkártya használata elfogadott, de például egy hegyi túrán egy palack vizet venni, jó ha van nálad valamennyi készpénz is.

Utazás

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk. A repülőjegyet mindenkinek magának kell megvennie adott napi áron (ez kb. 53 ezer ft a Ryanairél). A repülőjegy megvásárlásában szükség esetén segítünk, vagy 5% kezelési költség fejében (ami kb. fedezi az adó és egyéb járulékos költségeinket) akár meg is vehetjük Számodra.

Walesen belül telekocsi rendszerrel utazunk. Terveink szerit két mikrobuszt bérlünk majd, amit a túravezetők fognak vezetni.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-27 fő között várható. 

Tömören

Időpont: 2018
Szállás: vendégházban
Ellátás: önellátó túra, 4 reggeli benne van a részvételi díjban
Utazás: repülővel, mikrobusszal

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szervezést,
 • a túravezetést,
 • a szállást 4 éjszakára igényes vendégházban,
 • 4 reggelit
 • a helyi közlekedési eszközök bérlését, és üzemanyag költséget reptértől reptérig,

nem tartalmazza:

 • a repülőjegyet, (ha akarod segítünk megvenni) (kb 52 ezer ft)
 • az étkezések költségét (kivéve 4 reggeli),
 • biztosítást, melyet mi is meg tudunk kötni Neked.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom