Torockó, az erdélyi klasszikus

a mi szánk íze szerint...

A kötelező és kihagyhatatlan Székelykő megmászása mellett még két kevésbé ismert, ám annál látványosabb túraútvonalat kínálunk Nektek, amit még sokszor a vájtfülű túrázók sem ismernek.

Az egyik túránk közepesen nehéz, a másik közepesen könnyű. Egy biztos, két nap szabadság árán minimum négy élménnyel leszel gazdagabb. Tarts velünk Erdély legszebb természeti látványosságaihoz.

1. nap: Déva-vára - Torockó

Kora reggel indulunk busszal Budapestről, Szegeden keresztül visz utunk kisebb szünetekkel, mígnem elérjük „magas Déva várát”. A délutáni-esti órákban érkezünk Torockóra, mely sokak szerint a legszebb erdélyi falu gyönyörű, fehérre festett egykori bányászházaival és a feléje tornyosuló Székelykő Erdély egyik legjellegzetesebb hegye. Torockóra érkezve szállásunkon fogyasztjuk el a sziapiát (welcome drink) és bőséges erdélyi vacsoránkat.

2. nap: Bélavári túra (1382 m)

Aki esetleg a csütörtök esti ismerkedés után nehezen ébredne, kap még egy esélyt, hiszen ezen a gyönyörű helyen kétszer kel fel a Nap. A második napfelkelte és a reggeli elfogyasztása után indulunk egy kevésbé ismert, ám közepesen nehéz túrára. Táv: 11 km, szint: felfelé 805 m, lefelé 805 m, menetidő: 6-6,5 óra.

Jutalmunk a csodálatos kilátás a bélavári szirtről, valamint a jól megérdemelt csúcscsoki. Ereszkedést követően visszabuszozunk Torockóra, ahol vár ránk az áfonyalikőr, házipálinka esetleg Transilvanicum, majd a vacsora...

3. nap: Szurdoktúra a Remetei-sziklaszorosba

A Remetei-sziklaszoros az Erdélyi-szigethegység talán legfestőibb szurdokvölgye, ahol bizony néha a patakban gázolva, vagy a patak melletti sziklákon kifeszített sodronykábel mentén kapaszkodunk végig. A túra nehézsége közepesen könnyű, hiszen távja: 9 km, szintkülönbség: felfelé 300 m, lefelé 300 m, menetidő: 4-4,5 óra.

A szurdoktúrát követően nagyenyedi városlátogatás alkalmával megnézzük a híres nagyenyedi kollégiumot, melynek diákja volt többek között a Himalája magyar remetéje, Kőrösi Csoma Sándor (mellesleg nyomába eredünk júliusban). Eztán visszabuszozunk Torockóra, hogy megkóstolhassuk a híres csíki sört, és elfogyasszuk tradicionális vacsoránkat.

4. nap: Székelykő (1128 m)

„Egy sziklavölgy, melybe csak egy szűk folyamparton s egy bérchasadékon át lehet eljutni. Ez a két sziklakapu a völgy természet adta erőssége. Az északi bércoldalt egy őserdő borítja, a délre néző egy óriási kopár szirttömeg, messze fehérlő sziklagerinc, melyen egész a völgy lejtőjéig egy bokor sem látszik. E meztelen fehér szikla adja az egész völgynek azt a holdtájképi mélaságot. Székelykőnek hívják.

Jókai hívószavaival felvértezve indulunk útnak. Erdély emblematikus hegyén szinte légifelvételt készíthetünk az alattunk elterülőfaluról, miközben mondjuk a túravezető egy fárasztó szóviccet mond, például: Hogy hívják a székely repülőnapot? – Air day :)

Viccet félretéve a túra távja: 8 és fél km, szintemelkedés 650 m. menetidő: 4-5 óra.


A túra után déli egy-két óra körül hazaindulás Magyarországra.

Utazás

A csapat bérelt mikrobusszal vagy sofőrös busszal fog indulni Budapestről. Az utazás költségét a jelentkezési díj nem tartalmazza, mely előreláthatólag 12.000 Ft lesz. Az utazás kb 6 órányi buszútra van Budapesttől. Érkezés vasárnap az esti órákban várható. Lesz lehetőség szegedi fel- és leszállásra az utazás során. Valamint van lehetőség egyénileg, saját autóval / telekocsival csatlakozni túránkhoz!

Ellátás

A részvételi díj tartalmazza a félpanziós ellátást is, ami 3 normál vacsorát és 3 bőséges reggelitjelent. Érkezéskor szállásadóink helyben készített üdvözlőitallal várnak bennünket, melyet visszautasítani nem érdemes. :) A részvételi díj nem tartalmazza a szendvicsebédet, amit mindenki maga készítheti el, a szállásunkon lesz erre alkalmas konyharész.

Pénz

Fizető eszköz a román lej. (ez kb. 70 Ft). Érdemes itthon váltani, amit megtehetsz bármelyik pénzváltónál. Pár helyen nem fogadják el a bankkártyát, így érdemes készpénzt magaddal hoznod!

Szállás

Magyarul beszélő szállásadóink nagy szeretettel várnak minket saját vendégházukban. A vendégházban két, három és négyszemélyes szobák állnak majd rendelkezésünkre. A szobabeosztás alapvetően a helyszínen történik a túravezető iránymutatásával és az igények figyelembevételével.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-22 fő között várható.

Tömören

Időpont: 
Szállás: vendégházban
Ellátás: félpanziós ellátás
Utazás: telekocsi/bérelt mikrobusz

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szervezést,
 • magyar nyelvű túravezetést a négy nap során
 • a szállást 3 éjszakára, kulturált két-három-négyágyas szobákban.
 • reggelit és vacsorát három alkalommal
 • Déva váránál felvonójegy díját

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • további étkezés (ebéd) költségét
 • utazást bérelt kisbusszal, vagy jelentkezők függvényében sofőrös nagy busszal (kb 12.000 Ft)
 • biztosítás díját

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom