Sárkányvadászat az aktív vulkánok között - Indonézia

Kalandozás az Egyenlítő másik oldalán!

Ha nem rémültél meg a cím láttán és olvasod ezeket a sorokat, nagy bajban vagy! Ugyanis nagyon nehéz lesz ellenállnod ennek a páratlan programnak. A szemkápráztató Indonéz szigetvilágot fogjuk bejárni különleges kalandok tömkelegét élve át! Szigorúan csak címszavakban: 76 működő vulkán, bicajozás és rafting az Istenek szigetén, hajókázás az óceánon, komodói sárkánygyíkok és egy vulkán megmászása.

0-1. nap - Éjszaka a repülőn - kezdődik a kaland!

A naplemente, napfelkelte páratlan élmény egy repülő ablakából. Egyből Budapestről Surabayába utazunk. Na jó, nem egyből, mert közben azért kétszer új lendületet veszünk a földön.

Átrepülve az Egyenlítőn megérkezünk Java szigetére. Aki ügyes, megbizonyosodhat róla felülről, hogy tényleg ott van-e az a bizonyos piros vonal? :) A délutánt a volt holland gyarmati kisvárosban, Malangban töltjük. Ismerkedünk az indonéz ízekkel, illatokkal, eszünk egy kis nasit, ami ebben az esetben a nasi goreng - azaz indonéz sült rizs(a). Az ínyencek persze ehetnek egy kis hirtelen sült csirkelábat is. (Lásd lentebb a fotón.) A városban már érezni a vulkánok leheletét.

2. nap - Voltál már dzsippel vulkánt nézni?

Kicsit földhöz ragadunk végre és egy egész napos vulkántúrát teszünk méghozzá dzsippekkel. Egyedül Jáva szigetén 27 aktív vulkán pipál. Az egyiknek, a legfontosabbnak ott fogunk állni a kráterperemén! Ott állni pedig egyszerre felemelően félelmetes és borzasztóan borzongató - fura hangokkal és a talpunk alatt remegő talajjal. A Tengger-Bromo-vulkáncsoporton (2392 méter) áldozatot mutathatunk be a dühöngő vulkánban lakozó szellemeknek, mondjuk egy száraz virágcsokor formájában.

3. nap - Irány a legszebb indonéz vulkán

A legszebb sosem adja magát könnyen. Így ez a nap még a randi előkészítésével telik. Első lépésben megközelítjük a gyönyörűségest egy rövid repüléssel, majd indul a négynapos vulkán-trekking.

Friss lendülettel szaladunk fel első táborhelyünkre. Mire odaérünk, a sátrakat helyi segítőink felállítják és a vacsorát is megfőzik.

4. nap - Csúcsmászás

Ezen a napon a teljesítménycentrikusok meghódíthatják a vulkán 3726 méteres, legmagasabb csúcsát. Ide egy nehéz törmeléklejtő visz. A kevésbé teljesítménycentrikusak a napfelkeltés kráterperemben gyönyörködhetnek. 

Ha a meghódított szépség is úgy gondolja, hogy közel enged minket magához, akkor az út porát az odalent tündöklő krátertóban, vagy a közelében lévő hőforrásokban mossuk le.

5. nap - Túl a nehezén

Kigyönyörködjük magunkat, majd egy hosszú ereszkedés következik, de még nem hagyjuk el teljesen meghódított kedvencünket. Még ma este is a lábainál fogunk heverni: egy vendégházban térünk nyugovóra az előző napok komoly teljesítménye után.

6. nap - A jól megérdemelt luxus 

A nagy vulkán porát felváltva moshatjuk magunkról az édesvizű medencében és a sósvízű tengerben. A frissen szerzett élményekről elmélkedhetünk a homokban elhelyezkedő bárban. Élvezhetjük a valószerűtlen luxust az előző napok ádáz küzdelmei után.

7. nap - nevem Jones, Indiana Jones

Lombokról átrepülünk Bali híres szigetére, annak is a közepére, Ubud városába. Balit látványos szent templomai miatt az Istenek szigetének tartják, ebből Ubudban is láthatunk ízelítőt. Körbetekintve minden pillanatban várható Indiana Jones feltűnése, amint valami különleges kegytárggyal kezében elszalad mellettünk üldözői elől.

8. nap - Bicajjal egy vulkánról?

A fantáziánk beindult és a kitűnő (?!) ötletet meg is valósítottuk: mi lenne, ha lebicóznánk egy vulkánról? Közel 30 kilométert downhillezünk le a Batur-vulkánról, jó minőségű aszfaltúton, rizsföldek között. Közben megkóstoljuk a világ legdrágább kávéját egy trópusi ökofarmon. Hogy pontosan hogyan készül, azt majd kóstolás után meséljük el. De higgyétek el, nagyon finom. Balit nevezik az „Istenek kertjének” is, a pálmák, a mesterségesen elárasztott s művészien kialakított rizsteraszok határozzák meg a táj arculatát.

9. nap - Mi jöhet még?

Egy jó kis rafting. :) Mert evezés nélkül nincs Békatutajos túra! Az Ayung folyón zúzunk le közel 2-3 órán át. Sisakot és mentőmellényt kapunk, hatszemélyes raftokkal zúgókon át evezünk le a vulkáni sziklákba vájódott, buja trópusi erdő szegélyezte meleg folyón.

10. nap - Pihenésképpen repülünk

Baliról egy újabb, másfél órás belföldi repülés után átrepülünk Floresz szigetére. A landolás után kiderül, hogy a Paradicsomba érkeztünk.

11. nap - Utazás a Paradicsomban

A meseszép tengeren egy kis hajóval járjuk az indonéz szigetvilágot. Esélyes, hogy már ezen a napon is összefutunk a híres komodoi sárkányok egy-két példányával.

12. nap - Sárkánygyík és rózsaszín homokos part

Utunk sokadik csúcspontja a mai, felkeressük a sárkányairól híres Komodó szigetét, ahol egy rövid vezetett túrát teszünk és próbáljuk becserkészni a világ legnagyobb gyíkfajának példányait, a komodói sárkánygyíkokat. Komodó a három szigetből álló UNESCO Világörökségi Komodó Nemzeti Park része.

A nap további részét a rózsaszín homokos Pink-parton töltjük.

13. nap - Relax a tengerparton

Egy nap pihenőt engedünk magunknak, hogy kicsit ülepedni tudjanak az élmények. Erre legalkalmasabb helyszín a homokos tengerpart.

14. nap - Jó társaságban repül az idő. Meg mi is. :)

Az új barátokkal egészen biztosan hamar elrepül a hazafelé tartó utazás.

INDONÉZIA

Indonézia (indonézül Republik Indonesia) független, demokratikus állam Délkelet-Ázsiában. Fővárosa Jakarta. A világ negyedik legnépesebb országa, Ázsia egyetlen országa melynek területe átnyúlik a déli féltekére. Az Indonéz Köztársaságot 18 ezernél is több sziget alkotja, ebből mi az 5 legfontosabbat (Jáva, Bali, Lombok, Flores, Komodo) bejárjuk.

Beutazás

A magyar állampolgárok számára nem szükséges vízum Indonéziába. Viszont arra figyeljünk, hogy az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, ez nagyon fontos!

Felszerelés

Cipő: egy kényelmes trekkingcipő elégséges a túrákhoz, de persze egy jó túrabakancs sosem árthat. A lentebbi szinteken a trópusi éghajlat miatt jól jön egy túraszandál is. A vulkánokon hideg is lehet éjjel, így készülj polárpulcsival és esővédő kabáttal. Indonéziában az éghajlat miatt ezt leszámítva persze a könnyű öltözet elegendő, nincs szükség hegymászó-felszerelésre a vulkántrekkinghez sem! A négynapos trekkingtúra alatt jól jön térdkímélés céljából egy teleszkópos túrabot is.

Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: dzseki, széldzseki. Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz.

A négynapos trekking nehézsége

A vulkántúra nehézségét elsősorban a szintemelkedés adja, illetve hogy trópusi környezetben túrázunk. A vulkán teteje 3726 m magas, itt már a kevés oxigén miatt kicsit romolhat erőnlétünk, de alapvetően a 2000 méter körüli, tehát tátrai magasságban mozgunk.

Klíma

A déli féltekén járunk, az Egyenlítő közelében. A tengerparton 30 °C körüli fülledt-párás levegőre készüljünk, a vulkánok tetején a trópusok ellenére jó hűvös is lehet.

Szállás

Általában egyszerű, de tiszta és komfortos vendégházakban alszunk, ám ne az európai színvonalat keresd Indonéziában. A zuhanyzók állapota elfogadható és jó. A vulkántrekking alatt a helyi partnerünk által biztosított kétszemélyes sátrakban alszunk. A trekking ideje alatt korlátozottak a tisztálkodási lehetőségek.

Utazás

Odafelé Budapestről Surabayára repülünk, két átszállással. Visszafelé Labuan Bajoról Budapestre szintén két átszállás, mivel először vissza kell repülni Bali szigetére.
Ezen kívül három belföldi repülésünk lesz: Surabaya-Lombok, Lombok-Bali, Bali-Labuan Bajo.

A repülőjegyek megvásárlásában szükség esetén segítünk: 5% kezelési költség fejében meg tudjuk venni számodra.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

  • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
  • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
  • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
  • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
  • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
  • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

  • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
  • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

  • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

  • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A túravezető

KissBal lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

10-16 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Életre szóló élmény volt, jó néhányszor elhagytam a komfortzónám, amit egy percig sem bánok :) Fantasztikus embereket ismerhettem, lélegzetelállító tájakon jártunk. Többször éreztem azt, hogy szinte el sem hiszem, hogy mindez valóban létezik és valóban velem történik. Minden szempontból gazdag program volt. Hálás köszönet mindenért :)" (Adriána)

"Nagyon köszönöm a csodálatos élményeket! Idegenkent indultunk es egy jo csapat kovacsolodott össze mar rogton az elso nehany napban! Meglepő módon!!!! Mindenkeppen szeretnek majd a kesobbiekben is kirandulni turazgatni veletek! Hianyerzetem nem volt, max nedves torlobol a vulkan oldalán! :) Balazsnak is koszonok mindent es foleg a pozitív gondolkodás hozzáallast a dolgokhoz!" (Sándor)

Tömören

Időpont: 2024. október vége-november eleje - amint megvan, hogy jönnek ki legjobban a repülések, pontosítjuk
Szállás: vendégházban, sátorban
Ellátás: önellátó túra
Utazás: repülővel

Részvételi díj

Hamarosan

A részvételi díj tartalmazza:

- A dzsipes vulkántúrát
- A 4 napos Rinjani-vulkán trekkinget teljes ellátással (értéke kb 85.000 Ft)
- 1 éjszaka szállást a vulkán trekking után egy elegáns hotelben, kétszemélyes deluxe szobákban
- 5 éjszaka szállást egyszerű indonéz vendégházban reggelivel
- 4 éjszaka szállást tengerparti szállóban, reggelivel
- Engedélyeket és belépőket a vulkánokra
- A helyi idegenvezetést
- Békatutajos túravezetést

 A részvételi díj nem tartalmazza:

- A poggyász- és baleset biztosítást
- A személyes kiadásokat
- A fakultatív programok költségét (Bali rafting kb. 9.000 Ft, Bali kerékpártúra kb. 7.000 Ft, a szigetek közötti hajótúrákat kb. 17-21.000 Ft/nap), valamint a belépőjegyeket és túravezetőket a Komodoi és a Bromo Nemzeti Parkba.
- A reptéri transzfereket (kb. 16.000 Ft per fő, aki a csoporttal együtt repül minden járaton, de aki valamelyiken külön, annak ez másként is alakulhat)
- A Rinjani trekking és a reggelik kivételével az étkezést
- Repülőjegyet (ha akarod, segítünk megvenni, részletek az utazás címsornál)

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozz el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

Racionalizáld a repülésed!

Ha neadjisten elszállnának a repjegy árak, és hajlandó vagy bevállani, hogy a csoporttól külön utazol, talán ki tudunk találni valami okosat. Lehet, hogy Debrecenből, Bécsből, stb kell indulni, vagy egy pár órával, vagy akár 1-2 nappal korábban repülni, de lehet megoldás. Ha érdekel, lépj velünk kapcsolatba és körbenézünk, hogy mik az aktuális lehetőségek!

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe facsemetéket! A következő évtizedekben ezek a fák elnyelik az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke xxxxx. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!