Juraj betyár titkos ösvényein a Kis-Fátrában

Hétvége a szurdokok, sziklák és fenséges kilátások jegyében

A Kis-Fátra a Felvidék legszebb hegyei közé tartozik, a főgerince pedig kiváltképp változatos. Ezt a tulajdonságát használta ki Juraj betyár, mikor a nem saját tulajdonú lovak használata és eladása kapcsán intenzíven keresték a pandúrok. Persze volt még néhány más tett is, amiért igényt formáltak megkínzására és kivégzésére. De addig is jó dolga volt a betyárnak, mert a bujdosó szakmát kivételes környezetben gyakorolhatta.

Ösvényeit járva nem győzünk ámulni, hogy ilyen kis területen mennyi változatosság koncentrálódik: magashegységi jellegű főgerinc, hatalmas dolomitsziklák, gyönyörű mészkőszurdokok, pompás kilátások varázsolják színessé utunkat. Kis könnyebbség számunkra, hogy megállhatunk fotózni, mert a kopók nem loholnak közvetlenül mögöttünk. Este betyárkörte, aztán sztrapacska és sör.

1. nap - A csúcson kell elkezdeni - gerinctúra és a legmagasabb csúcs

Korai indulás után Szlovákiában találkozunk. Kiugrunk az autókból, és gyorsan a pandúrok bőrébe bújunk. Kabinos felvonóval indulunk kalandos őrjáratunkra, hogy a Kis-Fátra legmagasabb pontjáról tartsunk egy terepszemlét. A felvonó tetejéről közel 200 méteres szintemelkedést leküzdve érjük el a Nagy-Krivánt, a Kis-Fátra 1708 méteres csúcsát.Innen a gerincen haladunk tovább, több csúcsot és nyerget is érintünk mielőtt visszaereszkednénk a lanovka alsó állomásához. Aki szeretne, lefelé is utazhat a kabinos felvonóval (kb. 700 méter szint ereszkedés).A szállásunkra érve összegyűlünk a kertben, és feldobjuk a grillre a kolbászokat. Miközben pirulnak, koccintunk a napi élményekre. Vacsora után még beszélgetünk a túratársakkal, vagy nyugovóra térünk, hogy rápihenjünk a másnapi túrára. 

Ezúttal nem igaz, hogy a csúcson kellene abbahagyani...

2. nap - Nagy túra a Kis-Rozsutecre, szurdoktúrával megspékelve

Juraj nyomai a két titkos szurdokba vezetnek! Szerencsénk van, mert a betyár a Kis-Fátra egyik legszebb túraútján menekül: két egymásba torkolló mély és keskeny, nagy esésű kanyonszerű szurdokon vezet végig létrák, pallók segítségével.
A szurdokon lassú lesz a haladás, mert a fényképezőgépek nem engednek. A kutatást a Kis-Fátra legszebb hegyén folytatjuk, a Kis-Rozsutecnek vágunk neki. 
Innentől lesz igazán betyáros a túra: kesze-kusza, vad sziklavilág vár ránk, majd meredeken, sziklákon kapaszkodunk fel, vasláncok és néhány létra segítségével. Megéri a fáradság, a közeli s távoli környék legszebb hegye ugyanis a Kis-Rozsutec (1343 m) és párja, a Nagy-Rozsutec.

A kb. 900 méter szintemelkedéssel járó 5-6 órás túrára rendelkezésünkre áll az egész nap. A terep sziklás, technikás, de megijedni azért nem kell. Ha nem vagy nagyon tériszonyos, akkor átlagos edzettséggel nem fog gondot okozni a túra. 

A két gyönyörű dolomitszikla a Kis-Fátra Nemzeti Park legnagyobb kiterjedésű, legjelentősebb rezervátuma. Néhány fajtól eltekintve a Kis-Fátra valamennyi védett növénye tenyészik itt, gazdag állatvilágát 2000 faj képviseli, gyakran tartózkodik itt például barnamedve, de a Rozsutec sziklás területén fészkel a vörösvércse és a hajnalmadár is.

A túra végén megérdemeljük a pihenést, egy kis faluban egy kofola (?!) és egy sztrapacska mellett lazítva újra és újra megállapíthatjuk: a Kis-Fátra Szlovákia legszebb hegyei közé tartozik!

3. nap - Szulyó sziklavilága, egy kis ajándék a retináknak

Betyárunk kihűlt nyomait eleresztve egy könnyű félnapos túrát teszünk a Vág folyó völgyében megbújó Szulyói-sziklák jellegzetes, csipkés homokkő világába. Tuti, hogy a maradék pixelek is gazdára lelnek a változatos sziklaformák között, így elégedetten dőlhetünk hátra a hazaúton.

Felszerelés

Cipő: túrabakancs erősen ajánlott, mert a terep több helyen sziklás, technikás.

Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: esőkabát, réteges öltözet, hiszen a hegyekben kiszámíthatatlan az időjárás, leégést megelőzve: sapka/fejkendő, naptej, napszemüveg. Akinek igénye (térdfájósoknak) túrabot. A napi túrázáshoz kis hátizsákot is hozz magaddal.

Utazás

Az utazás telekocsi rendszerben történik. Aki szeretné másokkal megosztani autóját, vagy szeretne másokhoz csatlakozni, azoknak szívesen segítünk összeszervezni gazdaságossági és környezetvédelmi megfontolásból. A Budapest - Kis-Fátra távolság 290 kilométer, körülbelül 4 és fél órányi autóút. Ha nincs autód vagy nem szeretnél vezetni, egyszerűen jelezd jelentkezéskor, a szervezést bízd ránk! Ha úgy jön ki a lépés, bérlünk mikrobuszt, de itthon nem hagyunk senkit.

Szállás

A Kis-Fátra Nemzeti Parkban, 2-3-4 ágyas szobákkal rendelkező vendégházban fogunk aludni. Minden szobához tartozik fürdőszoba, van benne hűtőszekrény és étkezőasztal. A jól felszerelt közös konyhát és a kinti grillezőt is használhatjuk.

Ellátás

Első este egy közös grillkolbászozásra meghívunk titeket a szálláson, a túra további része önellátó. Minden szobában van hűtő és asztal, a napi hidegélelmet ott el lehet készíteni. Szlovákiában viszonylag jó áron lehet vendéglőkben is étkezni. A szállásnak van felszerelt közös konyhája, ahol egy egyszerűbb vacsorát is el tudsz készíteni magadnak. A közösségi érzés érdekében persze mi a közös éttermezést fogjuk támogatni. :) Az élelmiszerboltokban az árak a magyarországihoz hasonlóak.

Arra kérünk benneteket, hogy a pénteki túrára az élelmet még a pénteki megérkezés előtt szerezzétek be, hogy a napunkból egy perc se teljen bevásárlással és egymásra várással.

Pénz

A fizetőeszköz euró. Bankkártya és hitelkártya használata elfogadott, de azért hozz magaddal készpénzt is.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

18-24 fő között várható.

Tömören

Időpont: keressük a megfelelő dátumot
Utazás: telekocsis rendszerben
Szállás: 2-3-4 ágyas szobákban, vendégházban
Ellátás: egy vacsorán kívül önellátás

Részvételi díj

Hamarosan

A részvételi díj tartalmazza: 

 • szervezést
 • a békatutajos túravezetést
 • szállást 2 éjszakára
 • a felvonó költségét a felfelé útra
 • az első esti grillkolbász vacsorát

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az utazás költségét
 • az első esti vacsorán kívül az ellátás költségét
 • felvonó költségét a lefelé útra, ha nem akarsz gyalog jönni (4 euró, kb. 1.500 Ft)

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat! Vagy hozz el magaddal 8-10 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Szlovákiában az éttermi ellátás nem túlságosan drága, de dönthetsz úgy, hogy főzöl magadnak a szálláson hozott, vagy helyi szupermarketben vásárolt alapanyagokból. Az első esti vacsorádról gondoskodunk.

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke xxxxx. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!