Juraj betyár titkos ösvényein a Kis-Fátrában

Jelentkezem
Juraj betyár titkos ösvényein a Kis-Fátrában

Hétvége a szurdokok, sziklák és fenséges kilátások jegyében

A Kis-Fátra a Felvidék legszebb hegyei közé tartozik, a főgerince pedig kiváltképp változatos. Ezt a tulajdonságát használta ki Juraj betyár, mikor a nem saját tulajdonú lovak használata és eladása kapcsán intenzíven keresték a pandúrok. Persze volt még néhány más tett is, amiért igényt formáltak megkínzására és kivégzésére. De addig is jó dolga volt a betyárnak, mert a bujdosó szakmát kivételes környezetben gyakorolhatta.

Ösvényeit járva nem győzünk ámulni, hogy ilyen kis területen mennyi változatosság koncentrálódik: magashegységi jellegű főgerinc, hatalmas dolomitsziklák, gyönyörű mészkőszurdokok, pompás kilátások varázsolják színessé utunkat. Kis könnyebbség számunkra, hogy megállhatunk fotózni, mert a kopók nem loholnak közvetlenül mögöttünk. Este betyárkörte, aztán sztrapacska és sör.

Péntek - Sztrecsnó vára, gyönyörű, kis szurdokok

Korai indulás után Szlovákiában találkozunk. Kiugrunk az autókból és gyorsan a pandúrok bőrébe bújunk, Sztrecsnó várából indulunk kalandos őrjáratunkra. Juraj nyomai a két titkos szurdokba vezetnek! Szerencsénk van, mert a betyár a Kis-Fátra egyik legszebb túraútján menekül: két egymásba torkolló mély és keskeny, nagy esésű kanyonszerű szurdokon vezet végig létrák, pallók segítségével.

A körtúra végén, megérdemeljük a pihenést, egy kis faluban egy kofola (?!) és egy sztrapacska mellett lazítva újra és újra megállapíthatjuk: a Kis-Fátra Szlovákia legszebb hegyei közé tartozik!

Szombat - Nagy túra a Nagy-Rozsutecre, szurdoktúrával megspékelve

Emeljük a tétet és a kutatást a Kis-Fátra legszebb hegyén folytatjuk, a Nagy-Rozsutecnek vágunk neki. A faluból a nyeregbe (1200 m), egy izgalmas szurdokon keresztül jutunk fel: egy keskeny, nagy esésű kanyonon végig létrák, pallók segítségével túrázunk.

Innentől lesz igazán betyáros a túra: kesze-kusza, vad sziklavilág vár ránk, majd meredeken, sziklákon kapaszkodunk fel, vasláncok és néhány létra segítségével. Megéri a fáradtság, a közeli s távoli környék legszebb hegye ugyanis a Nagy-Rozsutecet (1609,7 m) és párja, a Kis-Rozsutec (1343,5 m). Azért megijedni nem kell. Ha nem vagy nagyon tériszonyos, akkor nem fog gondot okozni a túra.


A két gyönyörű dolomitszikla a Kis-Fátra Nemzeti Park legnagyobb kiterjedésű, legjelentősebb rezervátuma. Néhány fajtól eltekintve a Kis-Fátra valamennyi védett növénye tenyészik itt, gazdag állatvilágát 2000 faj képviseli, gyakran tartózkodik itt például barnamedve, de a Rozsutec sziklás területén fészkel a vörösvércse és a hajnalmadár is.

Vasárnap - Szulyó sziklavilága, egy kis ajándék a retináknak

Betyárunk kihűlt nyomait eleresztve egy könnyű félnapos túrát teszünk a Vág folyó völgyében megbújó Szulyói-sziklák jellegzetes, csipkés homokkő világába. Tuti, hogy a maradék pixelek is gazdára lelnek a változatos sziklaformák között, így elégedetten dőlhetünk hátra a hazaúton.Felszerelés

Cipő: túrabakancs vagy kényelmes túracipő ajánlott. Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: esőkabát, réteges öltözet, hiszen a hegyekben kiszámíthatatlan az időjárás, leégést megelőzve: sapka/fejkendő, naptej, napszemüveg. Akinek igénye (térdfájósoknak) túrabot. A napi túrázáshoz kb. 20 literes hátizsákot is hozz magaddal.

Egészség

Alapvető orvosságot, gyógyszereket érdemes hozni, például lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszert, ragtapaszt. Apró trükk túrázóknak: sokszor a sarokról lecsúszott zokni miatt töri fel a lábunkat a cipő. Gyógyszertárban kb. 200 forintért be tudsz szerezni egy kis vazelint, amivel ha bekened vékonyan a sarkadat, nem csúszkál a zoknid! A hegyekben magas UV sugárzás miatt naptejet mindenképpen hozzál magaddal.

Utazás

Az utazás telekocsi rendszerrel történik. Aki szeretné másokkal megosztani autóját, vagy szeretne másokhoz csatlakozni, azoknak szívesen segítünk összeszervezni gazdaságossági és környezetvédelmi megfontolásból.A Budapest - Kis Fátra távolság 290 kilométer, körülbelül 4 és fél órányi autóútra fekszik. Ha nincs autód, vagy nem szeretnél vezetni, egyszerűen írd be a jelentkezéskor a megjegyzés rovatba, a szervezést bízd ránk! Ha úgy jön ki a lépés, bérlünk mikrobuszt, de itthon nem hagyunk senkit.

Szállás

Tiszta és komfortos, panzióban alszunk 2-3 és 4 személyes szobákban. A szállás lakott településtől távolabb, közvetlenül a hegyek lábánál fekszik. A szobákhoz saját fürdőszoba és wc tartozik.

Ellátás

A túra önellátó.  Szlovákiában viszonylag jó áron lehet vendéglőkben is étkezni. A szálláson van étterem és van lehetőség hideg ebédet csomagoltatni. A közösségi érzés érdekében persze mi a közös éttermezést fogjuk támogatni.

A túrák során mindenki magának oldja meg az ellátást. Arra kérünk benneteket, hogy a pénteki túra előtt az élelmet még a pénteki megérkezés előtt szerezzétek be, hogy a napunkból egy perc se teljen bevásárlással és egymásra várással.

Az árak a magyarországihoz hasonlóak, vagy olykor egy picivel alacsonyabbak.

Pénz

A fizetőeszköz Euró. Bankkártya és hitelkártya használata elfogadott, de azért hozz magaddal készpénzt is.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-22 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2018
Utazás: telekocsis rendszerben
Szállás: 2-3-4 ágyas szobákban (panzióban)
Ellátás: önellátás

Részvételi díj:

A részvételi díj 36 ezer Forint, amely tartalmazza: 

 • szervezést,
 • a Békatutajos túravezetést,
 • szállást 2 éjszakára.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az utazás valamint az ellátás költségét,
 • Sztrecsnó várbelépő díját (5 Eur) és a Szulyó belépőt (3 Eur),
 • EUB biztosítás díját (1.500 Ft).

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom