Rafting és via ferrata -4 napos kalandtúra Ausztriában

2024. augusztus 17 - augusztus 20. (4 nap, 3 éjszaka)

Jelentkezem
Rafting és via ferrata -4 napos kalandtúra Ausztriában

Adott egy kis ház Ausztriában, ahol évek óta barátként fogadják a békatutajos utasokat a magyar tulajdonosok. Adott egy gyönyörű alpesi környezet, ahol vízesések, túraútvonalak, raftingozásra alkalmas sebes vizű folyók, és kihívásokat rejtő via ferrata pályák váltják egymást. Adott egy lelkes túravezető gárda, akik több mint tíz éve járják ezeket az útvonalakat, és egyre jobban imádják őket. És nem utolsó sorban vagytok Ti, akik ugyan még nem ismeritek egymást, de a sokéves tapasztalat alapján tudjuk, a kalandok közepette új barátokat szereztek és remek csapatként kovácsolódtok össze.

Hagyj magad mögött pár napra mindent, munkát, gondot, íróasztalt, villámló tekintetű munkahelyi vezetőket, mikroökonómia szemináriumot, csuklósbuszt, kutyát, macskát, aranyhalat, kistestvért, nagynénit, és élvezd velünk együtt a Stájer-Alpok legjavát!

Program

Az első napi program és a rafting időpontja nagyjából fixek, a többi az aktuális időjárási és egyéb paraméterek tekintetében rugalmasan felcserélhető egymással. A túravezető feladata, hogy adott viszonyok között az igények figyelembevételével a legtöbbet hozza ki a négy napból.

1. nap: Wasserloch szurdok

Első programunk a Wasserloch vízesésekhez vezet, ahol dél-egy óra körül találkozunk. Két-három órás kényelmes séta-lépcsőzés vezet fel a patak forrásához, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Salza folyóra és a környező hegyekre. A séta közben nem győzzük a fejünket kapkodni, mert mindenhol víz esik. A fél napos túra után a szálláshelyünkön vacsora után ki-ki eldöntheti, hogyan pihen rá a másnapi élményekre. (A szálláson sör is kapható :) )

2. nap: via ferrata

A környező hegyek felfedezésére indulunk. A változatos hegygerinceket és égbe törő csúcsokat csokorba fűző túraútvonalak mellett lehetőség nyílik különböző nehézségű via ferrata pályák (klettersteig) kipróbálására is, így mindenki szabadon választhat az alpesi hegyvidék adta programlehetőségek közül. (A via ferratáról bővebben a Túra fülön olvashatsz.)

Túráinkon, a csapat létszámától függően igyekszünk megteremteni annak lehetőségét, hogy több kisebb csoportba osztva, igény szerint, különböző nehézségű és hosszúságú kletterútvonalakat járjunk végig. A környéken szerencsére bőven lehet válogatni B-C kategóriás kezdő pályák és a felkészültebbeknek is maradandó élményt tartogató nehezebb falak között.

Elsősorban olyan ferrata pályát keresünk fel,  mely kezdők számára és élvezetesen mászható, lehetőséget biztosítva ezzel az alapmozdulatok begyakorlására. Közvetlenül a gyakorló pálya szomszédságában azonban található két nehezebb út, így biztosan senki nem fog unatkozni.

Kedvenc klettersteig útvonalaink

A környéken az alábbi via ferrata útvonalak közül választhat a csapat:

Legsokoldalúbb útvonalunk: Johnsbach

A Gesäuse Nemzeti Park festői környezetében fekvő faluból két irányban is indulnak ferrata útvonalak. Az első ferratas napunkat mindenképp itt kezdjük B-C nehézségű, kezdőknek is alkalmas útvonalon. A csoportos mászás időtartama kb. 3-3,5 óra. Az út során csodás kilátás nyílik az alattunk megbúvó falucskára, néhány üde zöld legelőre és a szemközti és szomszédos, égnek törő, csipkés sziklagerincekre.

Eisenerzer via ferrata - Pfaffenstein

A hosszabb, leírhatatlan szépségű, egész napos túra során juthatunk fel a 2000 méter fölé magasodó Pfaffenstein csúcsra. Az útvonal a közepes-nehéz besorolás közt egyensúlyoz. A sziklafalra felkúszó acélsodrony végét, a "beszállót" egy 1,5 órás erdei túra után érjük el, itt kezdődik az igazi mászás.

Ez a túra már komolyabb fizikai felkészültséget igényel. Ennek az úvonalnak csak akkor vágunk neki, ha összegyűlik elegendő kellőképp rátermett és becsvágyó túratárs és a csoportbontást meg tudjuk oldani.

A Pfaffenstein túra minden szakaszában gyönyörű helyeken vezeti az arra járót. Az erdőben kanyargó szerpentin, a sziklafal, a kilátás, és a hegycsúcs elérése után elénk táruló fennsík egyaránt lenyűgöző. A túra során bepillantást nyerhetsz a környék mitológiájába, megtudhatod többek közt azt is, mi történik a szerzetesekkel, ha szövetkeznek az Ördöggel, és megtekintheted a tavat, melynek partján a helyiek megpillantották az Erzberg manóját sok-sok évvel ezelőtt…

Franz Joseph via ferrata

A közelből indul a via ferrátások körében jól ismert Franz Joseph via ferrata útvonal is. Ez már egy embert próbáló, kihívásokkal teli fal, ahol D-E szakaszokkal is találkozhatunk. A túra az egész napot, és a mászó rejtett fizikális és mentális tartalékait is igénybe veszi. Ugyanez mondható el a környék másik legendás sziklafaláról, a Kaiserschildről.

Ez a túra még komolyabb fizikai felkészültséget igényel. Ennek az úvonalnak is csak akkor vágunk neki, ha összegyűlik elegendő kellőképp rátermett és becsvágyó túratárs és a csoportbontást meg tudjuk oldani.

3. nap: barlangtúra

Azért ne hagyjuk ki a "sima" gyalogtúrát se! A hosszú hétvége programjában a via ferrata mellett egy egyszerű, de annál szebb alpesi gyalogtúrának is helye van. A szállásunktól indulva több rövidebb-hosszabb gyönyörű útvonal is elérhető. Egyik kedvencünk a Frauenmauerhöle barlangot veszi célba.

Az egész napos túrára a szállástól induló libegővel vagy gyalog indulunk, majd az 1910 m-es Polster csúcsról indulva egy kb. 15 km-es túrát teszünk (szintemelkedés: 800 m, szintcsökkenés: 1000 m). A túra útvonala egy 600 m hosszú barlangon vezet keresztül. Ezt a távot elemlámpával világítva fogjuk megtenni. 

4. nap - rafting a Salza folyón

Reggeli órákban a vadvízi bázison találkozunk a helyi túravezetőkkel, felvesszük a felszereléseket, majd némi logisztikát követően nekivágunk a víznek. A folyó igen változatos, találkozunk gázlókkal, zúgókkal, suhatagokkal. A medret több helyütt meredek sziklafalak övezik, méreteikkel lenyűgözve az evezősöket. A túra kezdő, és harcedzett raftingosoknak egyaránt maradandó élményeket kínál. A rafting délutáni vége után a frissen szerzett felejthetetlen élményeket emésztgetve zárjuk a hétvégét.

A Salza folyó VI fokozatú vadvízi skálán I-III kategóriába tartozik, ami közepes nehézséget jelent. A folyón állandóan váltogatják egymást az izgalmasabb, és a csendesebb szakaszok, így bőven van idő nézelődni, gyönyörködni a varázslatos táj szépségeiben.

A vadvízi evezés menete

A vadvízi evezés időtartama körülbelül 3-4 óra, és általában délelőtt 10 óra körül indul. A túra időtartama ellenére nem kifejezetten fárasztó. Útközben többször megállunk vízbe ugrálni.A túra előtt a túravezetők mindenkinek kiosztják a higiénikusan tisztán tartott (fertőtlenített) neoprén ruhákat és sisakokat, majd részletes balesetvédelmi eligazítást tartanak.

Tényleg biztonságosak a rafting hajók?

Igen.

De komolyan?

Komolyan! A nagyobb 6-8 személyes hajók felboríthatatlanok. Mindenki kap mentőmellényt és sisakot. Az ilyen nagyobb hajókat helyi túravezetők irányítják, akik úgy ismerik a folyót, mint a tenyerüket. A kisebb hajók izgalmasabbak, ezekkel is nagyon-nagyon nehéz megsérülni, de aki ilyen hajót választ, az legyen észnél!

A jelentkezés során tudod jelezni, hogy biztonságosabb, stabilabb nagyobb hajóban (8-10 személyes raft) szeretnél ülni (kezdőknek vagy picit kevésbé bátraknak ezt ajánljuk), vagy kisebb hajóban (3-4 személyes miniraft) próbálnád ki az ügyességed, ha van rá lehetőség.

A vadvízi evezésen a részvétel alapfeltétele az úszni tudás.

Gyere velünk kalandozni Ausztriába!

Szálláshelyünk közvetlen környezetében csillió kaland vár minket! A hosszú hétvége olyan gyorsan elrepül, hogy nem is gondolnánk. Nem volt még ember, aki ne akart volna maradni... legalább még egyszer ennyit.

További olvasnivaló a helyszínről és a programokról

A via ferratáról bővebben

Via ferrata, az egy település?

A „via ferrata“ (osztrákul klettersteig)  egy több mint száz éves múltra visszatekintő sport, a magashegyi túrázás és a sziklamászás igazi öszvér - mára már teljesen önállóvá vált - ágazata.

A különböző nehézségű (A-tól E-ig) útvonalakat egy acélsodrony követi. A turista ebbe akasztja karabínereit, így legrosszabb esetben is (kezdő pályán szinte kizárt) legfeljebb egy métert csúszhat vissza, mielőtt a beülő megfogná. Ennek köszönhetően biztonságos és felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki belekóstol.

Természetesen a via ferrata túráinkat is tapasztalt vezetők kísérik!

Kezdő és haladó via ferrata útvonalak

Miután a via ferrata végeredményben előre biztosított hegymászás, így a kezdő fokozatok is tartogatnak kihívásokat, a D-E fokozatú útvonalak pedig már komoly felkészültséget igényelnek.

Túráinkon, a csapat létszámától függően igyekszünk megteremteni annak lehetőségét, hogy több kisebb csoportba osztva, igény szerint, különböző nehézségű és hosszúságú kletterútvonalakat járjunk végig. A környéken szerencsére bőven lehet válogatni A-B kategóriás kezdő pályák és a felkészültebbeknek is maradandó élményt tartogató nehezebb falak között.

Szállás

Szállásunk a már jól ismert Salamandra apartmanház, turistaszállás, mely  Európa-szerte híres a csodás fekvéséről, az utolérhetetlen vigasságokról és az utánozhatatlanul finom hagymalevesről. Az elhelyezés többnyire 4-6 személyes, emeletes ágyas, fürdőszobás szobákban történik.

Ellátás

A szálláson félpanziós ellátást kapunk. Első este már meleg vacsora vár mindenkit. A túrákhoz szendvicset a reggeli alapanyagából mindenki csomagolhat magának néhány euróért.

Utazás

Az utazás alapvetően egyénileg történik. Ne aggódj, ha nincs autód és akkor se, ha csak egyedül lennél az autódban! Egyeztetünk, és úgy fogjuk elkészíteni a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. Eddig még mindig sikerült ;) Ha sikerül optimálisan beosztani az autókat, azzal nem utolsó sorban a környezetterhelésünket is csökkentjük.

Präbichl Budapesttől kb. 400 km (innen még kb. 30-40 km a folyó, a via ferrata útvonalakhoz kb. 50-60 km-t kell autózni).

Legrosszabb esetben bérlünk egy kisbuszt, de biztos, hogy senkit nem hagyunk itthon, aki időben jelentkezik!

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőttek. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nemcsak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak, akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, avagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is.

Nagy szeretettel várjuk a jelentkezésed, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

18-28 fő között várható.

A túravezetők

Hajni és Gergő 

Erről a túránkról írtátok

"Nem volt mit hiányolni!! zseniálisan jó túra volt!! még mindig a hatása alatt vagyok!! Voltam már veletek párszor, de ez volt az eddigi legjobb túra!! hatalmas élmény volt, nagyon jó társaságban!! szinte biztos hogy erre a túrára még valamikor be fogok nevezni!!" (Ádám)

"Kezdő voltam mindenben, és bátorságom se sok volt az elején, de a túravezetők és a csapattársak segítségével egy izgalmakban gazdag, igazán szép és feledhetetlen élménnyé alakult ez az 5 nap. Köszönet érte mindenkinek, aki részt vett benne!"

"Nekem nagyon tetszett mindegyik túra, jó volt, hogy voltak különböző opciók is, így például aki az első via-ferrata után nem kapott rá, elmehetett simén túrázni. A túravezetők végig nagyon kedvesek voltak és kényelmes tempóban vezették a túrákat, megfelelő mennyiségű információt adtak mind a túrákról, mind a területről. A túrák változatosak voltak, mindent ki lehetett próbálni és még az időjárás is tökéletes volt :D Nekem felülmúlta a várakozásaimat ez az út, nem tudtam, hogy egy idegen csapatban mennyire fogom magam jól érezni, de hihetetlen élmény volt. Nagyon jó csapat verődött össze, szerintem jó, hpgy első este van egy kis csapatépítő tevékenység, ami elindítja az összekovácsolódást. Köszönöm Áginak, Balázsnak és Akosnak az élményeket, a szervezést, az együtt töltött időt." (Erika)

"Azt hiányoltam, hogy nem tartott tovább :) Elég ramaty volt hazajönni. Hálás vagyok! Nagyon! Köszönöm!" (Anikó)

"A túravezetők nagyon segítőkészek voltak a túrák során, rugalmasak voltak a programok szempontjából is, ha valaki inkább via ferratazni akart a túra helyett vagy fordítva, simán meg lehetett beszélni velük. A túra során is segítséget adtak, ha arra volt szükség, és látszott, hogy ismerik a terepet, ami elengedhetetlen a gördülékenység szempontjából. Figyeltek arra, hogy betartsuk a biztonsági előírásokat illetve, hogy mindenki meglegyen :) :) :)" (Lili)

"A túra szervezett volta ellenére sikerült megőrizni egy közvetlen baráti hangulatot. Egy barátom ajánlására jelentkeztem, és a túrát megelőzően óvatos fenntartásaim voltak, de végül a túra messze felülmúlta a várakozásaimat." 

"A túravezetők nagyon pozitívan álltak a feladatukhoz, az időjárás változékonysága ellenére minden napra tartalmas program jutott." (Levente)

"Speciális helyzetemből adódóan a túra előtt emailben érdeklődtem a programok felől. Egy Dani nevű srác válaszolt nagyon kedvesen. Később a túrán is minden rendben ment még így is nagyon jól éreztem magam, hogy néhány dologból ki kellett hogy maradjak. A programokat a túravezetők jól megszervezték, improvizáltak ha kellett az időjárás miatt :D Mindenképpen ajánlom majd másoknak is a dolgot!" (Melinda)

"Az utolsó pillanatban jelentkeztem és minden szuperül ment: infó, szállás, utazás. Minden pikk-pakk elintéződött." (Mariann)

"Nem hiányoltam semmit, nagyon jó volt a szervezés. Szimpatikus a szervezőcsapat, figyeltek az igényeinkre, jó hangulatot teremtettek." 

"A rossz időjárás ellenére is tartalmas programokkal töltöttük a hétvégét, köszönhetően a túravezetők helyismeretének és felkészültségének. Még egy napot/éjszakát szívesen maradtam volna, picit  jobban átérezni a hely hangulatát." (Réka)

"Minden pöpec volt, jövünk máskor is."

"Külön örültem, hogy Eisenerzben volt egy kis "kultúrális városnézés" is :), a természet szépsége mellett kaptunk egy kicsit a helyi, osztrák hangulatból is. A hüttében a közös éneklés örök élmény marad! Jó ötlet volt az evezős játék a raftingon, még akkor is ha nem vettem benne részt, sajna már a céllövöldében is szédülök ;-) És valami személyesebb, 3 éve jártam Ausztriában, a hegyekben és újra meg újra elvarászol a szépségük, jó döntés volt ismét utazni!" (Sebestyén)

"Alapvetően nagyon tetszett a hétvége. Jók voltak a programok, jó hangulatú volt és árban is megérte." (Júlia)

"A túravezetők szuperek voltak, közvetlenek, kreatívak, gyorsan összekovácsolták a csapatot. Az időjárási viszonyok miatti módosításokat is gyorsan, ötletesen megoldották" (Betti)

TÖMÖREN

Időpont: 2024. augusztus 17-20.
Szállás: apartman (részletek a 'Túra' fülön)
Ellátás: félpanziós (részletek a 'Túra' fülön)
Utazás: egyénileg, telekocsis rendszerben (részletek a 'Túra' fülön)

RÉSZVÉTELI DÍJ

93.000 Ft per fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • a túravezetés díját 4 napra
 • a szervezés díját
 • a szállást 3 éjszakára félpanziós ellátással

 A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az utazás költségét 
 • a balesetbiztosítást
 • a via ferrata felszerelés bérlését (10 euró, kb. 3.900 Ft per nap)
 • a Wasserloch szurdok belépődíját (felnőtteknek 8 euró, kb. 3.000 Ft)
 • a raftingozás költségeit (50 euró, kb. 19.500 Ft)

SPÓROLÁSI LEHETŐSÉGEK

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozz el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

Racionalizáld az utazásod!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A szállásokon kapunk félpanziós ellátást, amit a részvételi díj tartalmaz! A napközbeni szendvicscsomagod magadnak készítheted el néhány euróért. Zöldséget és gyümölcsöt, valamint csokit és rágcsát otthonról érdemes hozni!

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 38.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt Vagy hívd Danit a 30/768 29 31-es számon!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom