Sziklamászótúra Ausztriában

2024. szeptember 4 - szeptember 8. (5 nap, 4 éjszaka)

Jelentkezem
Sziklamászótúra Ausztriában

Neked találtuk ki túránkat, ha 

 • még sosem próbáltad a sziklamászást, de régóta érdekel
 • teremben szoktál mászni, de sziklára ritkán jutsz el
 • 1-2 alkalommal már próbáltad a sziklamászást, de nincs elég technikai tudásod / nincs társasaágod
 • de akkor is szeretettel várunk, ha tapasztalt sziklamászó vagy. Neked is fogunk találni megfelelő kihívást. (ha önállóan, oktató felügyelete nélkül tudsz mászni, 20 ezer ft kedvezményt is biztosítunk)

Az ötnapos túra alapvetően a sziklamászásról fog szólni, de ilyen szép környezetben mindig van alternatíva. A kezdőket képzett sportmászó sportoktató fogja beavatni a sziklamászás alapjaiba.

Nem baj, ha nincs felszerelésed, cipő kivételével mindent fogunk tudni bérbeadni.

A sziklamászásról általánosságban

Bőven írtunk a 'Túra' fül alatt. Olvassátok el!

A lényeg három szóban: Első. A. Biztonság.

1. nap

Az első napot egy Budapestről bő három óra autózásra fekvő kifejezetten kezdő mászóknak kitalált sziklafalnál kezdjük. A sziklamászó utak a parkolótól ötszáz méterre indulnak. Az utak magassága 7 és 30 méter közötti, nehézségüket tekintve 3 és 6+ közöttiek. 

A helyszín egy vízesés közvetlen szomszádsága, egy kellemes hangulatú rét, ahonnan több mint harminc sziklamászó útvonal épült.
Mászás után továbbutazunk. Este vacsora vár ránk präbichl-i szállásunkon, ahol a következő két éjszakát is töltjük.

2. nap - Mesevilág, de a sziklamászásra is koncentrálunk

Reggeli után másfél óra autókázást kb. ugyanennyi túra követ (600 m szintemelkedés mellett). Helyszínünk a Hochschwab csoport. Utunk egy gyönyörű völgyben 2200 méteres csúcsok alatt kanyarog míg el nem érjük a mászásra kiszemelt sziklákat.
Ösvényünk 1520 méteres tengerszint feletti magasságra vezet, ahol harminc méteres 4 - 6+ nehézségű mászóutak várnak. Az alábbi kép nem illusztráció:
A környező hegyek látványa mellett nehéz lesz a mászásra koncentrálni. Megkíséreljük az összes mászó és néző élményeket is begyűjteni.
Ha a jelentkezők között lesznek komolyabb tapasztalattal rendelkezők, akiknek van rutinja többköteles utak mászásában is, akkor itt lesz lehetőség ezt a műfajt is gyakorolni.
Estére visszatérünk präbichl-i bázisunkra.

3. nap - Mászás egy tó felett, éjszaka egy menedékházban

Délelőtt a csodálatos Leopoldsteinersee partjára érkezünk. Ha ez előző napokban kiprucantál a mászásokban, lazíthatsz, sétálhatsz egyet a tó körül, melyet ezer méteres függőleges sziklafalak határolnak.

Ha bírod, megmutatunk egy sziklamászóiskolát rövid utakkal, kilátással a tóra.
Délután felkerekedünk és irány a gyönyörű Gesäusee Nemzeti Park. Egy órás autózást követően felkapjuk a hátizsákjainkat és egy három órás túrát teszünk. Utunk ismét kétezres hegycsúcsok között vezet, fenyveseken és alpesi legelőkön keresztül.
Úticélunk egy 1700 méter magasságban fekvő menedékház, mely a nemzeti park legmagasabb csúcsa, a 2369 méter magas Hochtor alatt vár ránk. Ide egy 6 km-es túra során jutunk fel 800 méter szintemelkedés mellett.

A menedékházban elfogyasztjuk a vacsoránkat és a jól megérdemelt sörünket, majd egy igazi matrazenlagerben hajtjuk álomra fejünket. (részletek a 'Túra' fül alatt)

4. nap - Sziklamászás igazi magashegyi környezetben...

...de mégis könnyű, jól biztosított utakon. Közvetlenül a menedékház szomszédságában 10-35 méter magas mindenféle nehézségű útvonal 3-as-8-as fokozat között, de innen 20 perc sétára található egy másik mászóhely is csupa 4-es nehézségű úttal. Minkét helyszín csodaszép is amellett, hogy izgalmas utakat kínál.

Miután kimásztuk magunkat visszatúrázunk az autóinkhoz és visszautazunk Präbichlbe, hogy a búcsúéjszakát a korábbi szállásunkon töltsük.

5. nap - opicionális mászás, szurdok, túra, chill...

Meglátjuk, hogy utolsó napra mennyi erő maradt a csapatban, és annak függvényében alakítjuk a programot. A lehetőségek az alábbiak:

 • elidulunk hazafelé és megállunk a Hohe Wandnál, ahol végtelen mennyiségű sziklamászó útovnal közül választunk kedvünkre valót
 • kirándulunk egyet a Hohe Wandnál
 • felkeresünk egy szurokot, ahol 2-3 órás laza túrácskát teszünk vízesések között
 • vagy akár elmehetünk egyet raftingolni is ha már Stájerországban, a Salza folyótól pár kilométerre vagyunk

Bízzatok bennünk, ezt a helyszínen összerakjuk. Ha szükséges, több csoportra válunk szét, hogy midnenki azt csinálhassa, amit szeretne.

A sziklamászásról általában

Tapasztalt sziklamászók ezt a részt akár át is ugorhatják. Az oktatók megbizonyosodnak tudásotokról, és segítünk nektek kitalálni, hogy mely utakat tudjátok meghódítani, amíg a kezdőkkel gyakorlunk, vagy ha szeretnétek, Ti is besegíthettek a kezdők biztosításában.

A kezdők számára: Az öt napos túra során a kezdők sportutakat fognak mászni, ami azt jelenti, hogy legfeljebb egy kötélhosszúságú mászóutakat. Nincs tehát átszerelés, mindenki végig az oktatók szeme előtt lesz. A túra elején biztos, hogy mindenki felső kötélbiztosítással mászik, ami azt jelenti, hogy a beülődre kötött kötél a mászóút tetejéről érkezik és folyamatosan feszes. Így bármikor elhagyna az erőd, vagy megcsúsznál, akkor is legfeljebb annyival kerülsz lejjebb, amennyit a kötél nyúlik.
A későbbi napokon már elképzelhető, hogy előlmászást is lehet gyakorolni, ha az oktatók úgy ítélik meg, hogy készen álltok rá. Ebben az esetben a kötél nem minden ponton feszes. De ezt majd inkább elmagyarázzuk a helyszínen.

Kezdők számára 4-es nehézségű utakon el lehet kezdeni a mászást. Ez a nehézség átlagos ügyességgel mindenféle előzetes tudás nélkül teljesíthető. Épp ezért kezdésként biztos, hogy ilyen utakat fogunk keresni, de akinek ez a szint elegendő, annak az egész túra során találunk majd 4-es nehézségű utakat. Az ügyesebbek 5-ös nehézséggel is bátran próbálkozhatnak, gyakorlottabbaknak találunk 6-os (vagy olykor akár egy picit nehezebb) utakat is.
 
Az első napon:
 a szikla megközelítését követően mindenki megkapja felszerelését: egy beülőt és egy sisakot. Kezdésnek ennyi elég is lesz. Az oktatók elmondják a főbb tudnivalókat, miközben néhány kötél felkerül a falra. A biztosítást mindenki nagyon alaposan meg fogja tanulni. Senki nem mászik sehova, amig az oktatók nincsennek meggyőzdve a biztonságotokról. Alapos fejátgítást követően az oktatók szigorú felügyelete mellett elkezdődik a sziklák felső kötélbiztosítás mellett történő mászása.  Mindenkire sor fog kerülni, mindenki fog mászni és biztosítani is. Hamar bele lehet jönni, de végig nagy figyelemre van szükség. Viszont két mászás között bőven lesz idő pihenni, nézelődni is. 

Szállás

Három éjszakát töltünk egy magyarok által üzemeltetett egyszerű, de nagyszerű apartmanházban 4-8 személyes apartmanokban (2-4 fős szobákban). A ház egy síközpontban található 1200 méteres magasságban.A harmadik éjszakát egy csodálatos környezetben, 1700 méter magasságban fekvő, de a körülmények miatt rendkívül egyszerű menedékházban töltjük. A ház kizárólag gyalogosan megközelíthető. Az alap részvételi díj a 'matratzenlager'-ben való elhelyezést tartalmazza. Egy végtelenül egyszerű hálótermet kell elképzelni sok ággyal.
Négyszemélyes szoba 4.000 Ft felár ellenében foglalható amíg van szabad kapacitás.
Este 10 órakor a szálláson takarodót fújnak. Mosakodni lehet, de zuhanyzó nincs a szálláson. Törölközőt, hálózsákot magunknak kell felcipelni.
Szólj, ha esetleg tagja vagy az osztrák Alpenverein-nak, mert akkor a szállásdíjl tuudnk kedvezményt igényelni!

Ellátás

A 3 éjszakás szálláson félpanziós ellátást kapunk. Első este már meleg vacsora vár mindenkit. A túrákhoz szendvicset a reggeli alapanyagából mindenki csomagolhat magának néhány euróért.

A menedékházba csak helikopterrel lehet élelmiszert szállítani, így nem meglepő, hogy az árak sem alacsonyak. A részvételi díj nem tartalmazza, de külön lehet igényelni bőséges reggelit 7.600 Ft-ért és háromfogásos vacsorát 10.200 Ft-ért.

Utazás

Az utazás alapvetően egyénileg történik. Ne aggódj, ha nincs autód és akkor se, ha csak egyedül lennél az autódban! Egyeztetünk, és úgy fogjuk elkészíteni a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. Eddig még mindig sikerült ;) Ha sikerül optimálisan beosztani az autókat, azzal nem utolsó sorban a környezetterhelésünket is csökkentjük.

Präbichl Budapesttől kb. 400 km (összesen kb 1100 km-t autózunk)

Legrosszabb esetben bérlünk egy kisbuszt, de biztos, hogy senkit nem hagyunk itthon, aki időben jelentkezik!

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nemcsak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak, akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, avagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is.

Nagy szeretettel várjuk a jelentkezésed, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

15 fő lesz + 3 fő túravezető.

A túravezetők

Dani lesz a túravezető.

A sziklamászó programok szakmai vezetője Eszter lesz, aki sportmászó oktató, vezetője az Egri Hegy- és Falmászó Sportegyesületnek, és aki Egerben boulder termet üzemeltet.
Eszter mellett Aliz is velünk tart, aki szintén sportmászó sportoktatói végzettséggel rendelkezik.

TÖMÖREN

Időpont: 2024. szeptember 4-8.
Szállás: apartman, menedékház matrazenlager, vagy 4 fős szoba (részletek a 'Túra' fülön)
Ellátás: 3 x félpanziós, a negyedik nap a Te döntésed (részletek a 'Túra' fülön)
Utazás: egyénileg, telekocsis rendszerben (részletek a 'Túra' fülön)

RÉSZVÉTELI DÍJ

175.000 Ft

A részvételi díj tartalmazza:

 • a túravezetés díját
 • a szervezés díját
 • a sziklamászó sportoktatók díját
 • a szállást 4 éjszakára
 • félpanziós ellátást három éjszakára

 A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az utazás költségét 
 • a balesetbiztosítást
 • a felszerelés bérlését (kötél: 10 ezer ft/fő, biztosító eszköz: 5 ezer ft/fő, beülő: 5 ezer ft/fő, sisak: 4 ezer ft/fő)
 • félpanziós ellátást a menedékházban (44,5 euró, 17.800 ft) 

SPÓROLÁSI LEHETŐSÉGEK

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozz el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

Racionalizáld az utazásod!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A szállásokon a hütte kivételével kapunk félpanziós ellátást, amit a részvételi díj tartalmaz! Ha szeretnél takarékoskodni, a hüttés napra dobj egy konzervet és egy gázfőzőt is a táskádba! A napközbeni szendvicscsomagod magadnak készítheted el néhány euróért. Zöldséget és gyümölcsöt, valamint csokit és rágcsát otthonról érdemes hozni!

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 64.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt Vagy hívd Danit a 30/501 62 30-as számon!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom