Barlangtúra Aggteleken

(Béke-barlang, Kossuth barlang, Vass Imre-barlang)

Kérj ajánlatot az alábbi túratervre!

Eleged van belőle, hogy a lakásod és a munkahelyed között sehol nem kell kúszva közlekedned? Valószínűleg nálatok is mindenki felegyenesedve jár-kel. Pfff... 
Amerre csak nézel íróasztalok, téglafalak, meg unott járókelők ugye? Fúj...
Ráadásul ezek az emberek megszólják, ha véletlenül foltos a ruhád mi? Ájjájj...
Gondolom, sehol nem kell a víz felett drótkötélen egyensúlyoznod sem. Nem lehet így egyszerű...

És egyébként? Kalandvágy rendben?

Mi tudjuk, hogy mi hiányzik az életedből!

Nyomás a föld alá!

Bizony itt már helyenként igazi dagonyára, kúszásmászásra is fel kell készülni, de a kölcsönözhető overál, és a gumicsizma sokat segítenek szépségünk megőrzésében. Egyébként sem szeretjük az olyan természeti csodákat, amiket a parkolóból is meg lehet nézni.

A korábbi szezonokban igen népszerű Aggteleki programunkat idén sem hanyagoljuk, sőt újabb barlangokat fedezünk fel! A novemberi hétvége során három túrára invitálunk a világörökség részét képező aggteleki barlangrendszer legszebb, kiépítetlen ágain keresztül. A túra során fejlámpát csatolunk, és alámerülünk a csend érintetlen világába, ahol varázslatos cseppkövek zárják magukba a múló évezredeket!

Ezúttal nem a méltán népszerű Baradla barlangba invitálunk. Túránk célja három kevésbé ismert, a nagyközönség számára nehezebben elérhető cseppkőbarlang.

Az Aggteleki cseppkőbarlangrendszer

Az ősidők óta ismert és használt Aggteleki barlangrendszer a Föld legsűrűbb barlangos karsztrendszeréhez tartozik.

Aki nem járt még a föld mélyén, s nem túrázott odalent, nem is sejti, mi az a csend és sötétség. A varázslatosan szép cseppkő oszlopokat, fantasztikus akusztikájú termeket, a kanyargó utakat a víz évezredek alatt formálta.

Az Aggteleki karsztvidék mai formája elsősorban a mészkő alapkőzet lepusztulásával kapcsolatos folyamatok és a karsztjelenségek eredménye. A jégkorszaktól mindmáig tartó, mérsékelt övi karsztfejlődés szinte valamennyi megjelenési formáját megfigyelhetjük.

Az előző évi túráink képeit itt megtalálod meg!

Program

Vass Imre barlang és Kossuth barlangPénteken este várunk szeretettel a Baradla-barlang bejáratánál elhelyezkedő szállásunkon, Aggteleken(Budapesttől Miskolcon át 3 óra autóval). Ha a csillagok is úgy akarják, az együtt elkészített vacsora után teszünk egy rövidke sétát a világító Hold fényében, majd a kályha melegében egypár üveg vörösbor társaságában hagyjuk magunkat ráhangolódni a hétvége kalandjaira. A csillagnézés persze opcionális.


Szombaton, a  közös reggelit és a szendvicskészítést követően, a Vass Imre barlangba indulunk. Az első szakaszon kiépített barlangban helyenként olyannyira szűkösek a járatok, hogy olykor kihívást jelent átjutni egy-egy szoroson. Mondani sem kell, hogy a látvány miatt megéri a fáradság.

Kossuth barlang páratlan a maga nemében, hiszen helyenként a barlang teljes szélességében (kb 1 méter) magas víz áll. Az egyediség nem ebben mutatkozik meg, hanem abban, hogy a barlangászok acélsodronyt feszítettek ki a víz felszínén, így a barlang látogatói többek között a vízen járás élményével is gazdagabbak lesznek.

Béke barlang

Vasárnapi túránk célpontja a Béke barlang, mely az Aggteleki karszt második leghosszabb barlangja. A túra csak az elején halad kiépített útvonalon, később , nagyjából 4 órán át előbb kavicsos, később vizenyős, agyagos terepen túrázunk. Ha magas a vízállás, azért örülünk, mert a barlangi patak vízesésszerűen csobog keresztül a barlangban található mésztufa gátakon, ha alacsony a vízállás, azért érezhetjük magunkat szerencsésnek, mert úgy tehetjük meg a kb. 6 km-es barlangi túrát, hogy a gumicsizmánkba nem folyik be a kellemesen hűs karsztvíz. Amennyiben a Béka barlang nem látogatható, úgy a Meteor barlangot vesszük célba.

A túra pontos időtartama és útvonala az aktuális időjárástól-vízállától is függ.

A túra teljesítéséhez előképzettség nem szükséges, de néhol kúszni-mászni kell, így nem árt, ha sportos vagy, és nem ijedsz meg egy kis sártól sem! :) Ne felejtsétek el, hogy a föld alatt télen-nyáron 10oC körül van az állandó hőmérséklet.

Felszerelés

A barlangtúrára hozz magaddal fejlámpát, gumicsizmát és játszós ruhát, amit nem siratsz meg, ha egy icipicit koszos lesz és itt-ott szakadt. Ha nem akarod a saját ruhádat koszolni, a Nemzeti Parktól 2500 Ft ellenében bérelhetsz szép, piros, szalamandrás kezeslábast.

Barlangász sisakot biztosítunk.

Ha szeretnél olvasni róla, hogy milyen volt a legutóbbi föld alatti kalandunk, kattints ide!

Izgalom vs biztonság?

Ez a kérdés ebben a formában soha nem vetődik fel. A túra átlagos edzettséggel és ügyességgel könnyedén teljesíthető. A biztonsági tudnivalók ismertetését követően a csapatot profi barlangi túravezető vezeti.


Szállás

Faházas szállásunk 4 személyesek, zuhanyzóval. A szállás újépítésű, kulturált, fűtött.

Ellátás

Ahogy túráinkon, már megszokhattad, a pénteki vacsorától a vasárnapi ebédig gondoskodunk az ellátásról, annyi kitétellel persze, hogy a konyha finomságainak elkészítéséhez közreműködéseteket kérjük. Itt aztán mindenki villogtathatja szakácstudományát, avagy épp krumplihámozói virtuozitását.

reggeli általában a legelegánsabb szállodák interkontinentális étkezési szokásait igyekszik megközelíteni, s a kaviáros lazacsaláta, valamint a frissen facsart narancslé elhagyásával felvonultatja a könyékbeli kisboltok gazdag áruválasztékát, a májusi csemegefelvágottól egészen a csípős cseresznyepaprikáig. Ilyenkor készítjük el az ebédre szánt szendvicseket is. Kivételesen azok is beállhatnak majd a szendvicskészítők sorába, aki egyébként nem állnak nagy konyhatündér hírében... a barlangban úgysem látjuk, mit eszünk! :)

vacsorát a szállásunk konyhájában, főzzük, illetve sütjük meg...

Utazás

Az utazás egyénileg történik, de aki szeretné másokkal megosztani autóját, vagy szeretne másokhoz csatlakozni azoknak szívesen segítünk gazdaságossági és környezetvédelmi megfontolásból, valamint felebaráti szeretetből... :o)

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-27 fő között várható. 

Tömören

Időpont: 2018
Szállás: faházban
Ellátás: közös konyhatündérkedés, napi háromszori ellátás alapanyagait biztosítjuk
Utazás: telekocsi rendszerben, mikrobuszokkal / személyautóval

Részvételi díj

mely tartalmazza:

 • a fűtött szállás díját, (2-3-4 fős szobákban közös konyhával és fürdőszobával)
 • a túravezetést,
 • a barlangokba való belépő díját
 • és a napi háromszori étkezés költségeit, egyszóval mindent.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom