Felvidéki overálos barlangtúra

Jelentkezem
A Közép-Európa legalacsonyabban fekvő jégbarlangja, a hatalmas szakadéktöbrök, a 140 mély zsomboly, a 3 méteres szalmacseppkövek és a kötélhidak élményét a helyi Kaltenecker sörfőzde terméke mélyíti el bennünk. De belefér a hétvégébe a Szádelői-szurdokvölgy is, melynek pereméről kinézve eláll a lélegzet, leesik az áll és kattognak a fotómasinák.

1. nap: Találkozó a rozsnyói szálláson

Találkozó péntek este remek kis szállásunkon. Ezt követi a kis közös kavterkázás a szakrális csülkös-bableves vacsoránk előtt (amiben azért most több lesz a bab, mint a csülök, ígérem, a babot meg kicsit előfőzöm).

A túravezetők esztrádműsorral szórakoztatják a nagyérdeműt, míg a csülök fő.

Répa a kézben,
csont a lében,
fő az enyv és rotyog a bab,
feszítő bélgáz el ne hagyj!

(na jó: a túravezető ma este nem mosogat!)

Éjfélkor térd megremeg,
Közönség punnyadt, ernyeteg.
De felhördül a publikum,
Mert lecsúszik egy Unicum!

2. nap: Jégbarlang, szakadéktöbör, zsomboly, kötélhíd és sör

"Villásreggelink" után nekivágunk a felettünk magasodó karszt fennsíknak.

Szilice faluhoz utazunk, ahonnan egy rövid túrával érjük el Közép-Európa legalacsonyabban fekvő jégbarlangját, a Szilicei-jégbarlangot. A hatalmas szakadéktöbör alján álló jégoszlopok ma már védettek – UNESCO Világörökség, de régen szekérszámra hordták innen nyáron a jeget a rozsnyói serfőzdék tartósításához. A jégbarlang után még túrázunk egyet a fennsíkon, és megnézünk még több szakadéktöbröt és zsombolyt, többek közt a környék legmélyebb aknabarlangját, a 140 m mély Barázdálás-zsombolyt is.

A fennsíkról lecsorgunk a Sajó-völgybe, és egy vezetett túra keretében megcsodáljuk a világ egyik leghosszabb (sokszor 3 m méter) szalmacseppköveit.

Ebédünk elfogyasztása után overált húzunk, és leszállunk Mória bányáiba, hogy megkeressük Szmeagolt a mélybe, hogy elmerüljünk a Buzgó-barlang vizében cseppköveinek látványában. Hol létrákon mászva, hol kötélhidakon egyensúlyozva jutunk előrébb, hogy újra és újra felmerüljön bennünk a kérdés: mi a bánatot keresek én itt???

A napfényt ma már nem pillantjuk meg többé, ugyanis mire kiérünk, már csak a csillagok pislognak fejünk felett.

De hát a jó túrázó kitölti a sört napot: így mi is a Kaltenecker sörfőzde felé vesszük az irányt, mely zsinórban nyeri a szlovák sörversenyeket. Mire a tíz féle sörükön átisszuk magunkat, bizony jól fog esni a vacsora.

táv: 10 km, szint: 120 m

3. nap: Monumentális sziklatornyok között

Szomorú vasárnap: az utolsó nap.

Na, de nem szomorkodni jöttünk, hanem túrázni. Így autóba pattanva a Gömör-Tornai karszt leglátványosabb szurdokvölgyébe, a Szádelői-völgybe utazunk. Először felsétálunk a hatalmas sziklahasadék monumentális sziklatornyai között, majd felkapaszkodva a fennsíkra a szurdok sziklafalának tetején túrázunk vissza autónkhoz – miközben szánkat tátva, gépeinket kattintgatva búcsúzunk a látványtól és a hétvégétől.

táv: 12 km, szint: 400 m

Felszerelés

Cipő: túrabakancs vagy kényelmes túracipő ajánlott. Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: esőkabát, réteges öltözet, hiszen a hegyekben kiszámíthatatlan az időjárás. Akinek igénye (térdfájósoknak) túrabot. A napi túrázáshoz kb. 20 literes hátizsákot is hozz magaddal. Az barlangászoverálokat mi biztosítjuk a programokhoz. Az overál alá érdemes olyan aláöltözőt húzni, amelyet annyira nem sajnáltok, mert érheti sár és víz is. :)

Egészség

Alapvető orvosságot, gyógyszereket érdemes hozni, például lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszert, ragtapaszt.

Utazás

Az utazás alapvetően egyénileg történik. Ne aggódj, ha nincs autód, vagy ha van autód, de még bőven van benne hely! Egyeztetünk és úgy állítjuk össze a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. Eddig még minden alkalommal sikerült! ;)

Ha optimálisan osztjuk be az autókat azzal nem csak a környezetterhelésünket csökkentjük, de a pénztárcaterhelésünk is hasonlóan fontos szempont az üzemanyagok jelenlegi, úgyszólván környezetbarát árainak fényében.

Szállás

A szállásunk Várhosszúréten Kraszna Horka és Rozsnyó közelében lesz egy szép vendégházban. A szobák 2-3 ágyasak.

Ellátás

A hétvégére teljes ellátást biztosítunk. Első este a barlangásztáborok alapvető ételét a csülkös bablevest készítjük majd el aktív részvételetekkel. A reggeliket és a napközbeni szendvicseket közösen varázsoljuk elő, az alapanyagokat mi prezentáljuk hozzá.

Túravezető(k)

Klein Dávid, aki a Kaptárkő Egyesület Hegymászó és Barlangász Klubjának hegymászótúráit és tanfolyamait szervezi, ahol az oktatásból is kiveszi a részét. És ha már hegycsúcsok, akkor jöjjön a Föld mélye is, a barlangok világa: jelenleg vizsgázott barlangi túravezetőként a Békatutaj barlangtúráit is ő vezeti.

Tömören

Időpont:

Szállás:

Ellátás:

Utazás:

Részvételi díj:

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

 (e-mailt legyen link a kapcsolat menüpontra!)

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom