Hótalpas túra az Alacsony-Tátrában... mert mély hóban a rendös ember kereplyével potyolja az utat!

Potyoljunk hát együtt az Alacsony-Tátra vadregényes világában, behavazott fenyvesek és gyönyörű 2000-es csúcsok között!
Az Alacsony-Tátra örök klasszikus a téli hónapokban. Egy mindenki által könnyen elérhető havas kaland kitűnő helyszíne. Tökéletes választás, ha végre elszabadulnál az itthoni latyakból és vennél már egy igazán mély, frissítő levegőt.
Feltöltődés-Alacsony-Tátra hótalpasA hegység két legmagasabb pontját. a Gyömbért és a Chopokot érintve, a gerincen túrázunk végig hótalpakkal a lábunkon. Az egész túra során páratlan kilátásban lesz részünk. Észak felé a Magas-Tátra uralja a panorámát, déli irányba pedig a Bükk és a Mátra vonulatai tűnhetnek ismerősnek. Pixel nem marad kihasználatlanul!Jeges gerinc a Gyömbér felé

1. nap - Behavazott fenyvesek, naplemente a menedékházban

Szombaton délben találkozunk a Trangoska parkolóban, ahol autóinkat egy napra hátrahagyva felcsatoljuk a hótalpakat és elindulunk hegynek felfelé. Sietni ma már biztosan nem fogunk. Igyekszünk gyorsan ráhangolódni a hóra, egymásra, a kalandra.
A 3-4 órás kényelmes túraút végén lesz a szállásunk (1740 méteren), ahol különleges hangulatú naplementét rendeznek a helyi istenek. A jégbefagyott, sziklás, törpefenyőkkel díszitett környezet csillaglesre hívogat, de a menedékházban kialakuló buli is jó szórakozást ígér.
Táv: 6 km
Szint: 650 m
Menetidő: 3-4 óra
Naplemente a StefanikábanA túra nehézsége közepes. Átlagosnál kicsit jobb fizikai állóképességgel teljesíthető. Annyit azért biztosan megígérhetünk, hogy a nap végén várod majd, hogy végre megpillanthasd a menedékházat! :)
Hótalpas túra

2. nap - Napfelkelte a hegyen, gerinctúra

Vasárnap feltúrázunk az Alacsony-Tátra két legmagasabb csúcsára. A Gyömbér (2043m) és a Chopok (2026m) közötti gerincen megyünk végig. Ha szerencsénk lesz, és miért ne lenne, akkor egészen csodálatos, jégbefagyott alakzatok között túrázhatunk szikrázó napsütésben, jobb oldalunkon a Magas-Tátra, bal oldalunkon a magyarországi hegyek kíséretében.
Táv: 14 km
Szint: 360 m fel, 1060 m le
Menetidő: 8 óra
A Gyömbér csúcs alatt, a felvonó végállomásán egy meleg tea és knédli társaságában tartott pihenő után leereszkedünk a sípálya mellett a parkolóban várakozó autóinkhoz. A délutáni órákban indulunk haza.

Jégbefagyott világ az Alacsony-Tátra gerincén

Szállás

A Stefanika hegyi menedékházban, 6-8 fős, emeletes ágyas szobákban, egyszerű körülmények között. A házban közös vizesblokk van. 

Higiénia

Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Időjárás

Alapvetően csapadékos, téli időjárásra lehet számítani, a réteges, évszaknak megfelelő öltözet javasolt.
Vízálló túrabakancs, kamásli, túrabot, nap- vagy síszemüveg legyen nálad! A cuccunkat a hátunkon szállítjuk, ezért egy ahhoz megfelelő nagyságú hátizsákra is szükség lesz. Ugyanezen okból nem érdemes túl sok fölösleges holmit bepakolni :)

Pénz

A hivatalos fizetőeszköz az euró (EUR), amit érdemes már itthon váltani. Bankártyás fizetésre a szállásunkon nincsen lehetőség!

Utazás

Egyénileg/telekocsis rendszerben. Jelentkezéskor kérjük feltüntetni, hogyan szeretnél utazni! Segítünk összeszervezni az utastársakat.

Ellátás

Az út ára tartalmazza a menedékházban kapott reggelit. A szállás éttermében lehet kérni vacsorát (ezt a részvételi díj nem tartalmazza). Vasárnap, a túra utolsó harmadában megállunk még egy hüttében melegedni, levesezni, de ettől függetlenül hozz magaddal szendvicseket, csokit és nassolnivalót is!

Biztosítás

Kedvező árú utasbiztosítást tudunk kötni az EUB biztosítónál, erről tájékoztatót itt találsz. A jelentkezés utolsó fázisában tudsz kérni tőlünk!

Ruházat

Mivel téli túráról van szó, nagyon fontos odafigyelni a felszerelésre. Legyen az öltözködésed réteges: aláöltöző, polár pulóver (vagy egyéb meleg pulóver), és arra egy felső héjruházat (dzseki és nadrág), ami legyen víz- és szélálló. Sapka-sál-kesztyű - kesztyűből két pár, egy vékonyabb és egy vastagabb. Kamásli - a nagy hó miatt feltétlen szükséges. Egy vastagabb bakancs, ami legyen vízálló (az út előtt ne felejtsd el impregnálni).

Felszerelés

 • túrabot vagy síbot, hótányérral(!!!),
 • vízálló bakancs+kamásli,
 • réteges öltözet,
 • sapka-sál-kesztyű (utóbbiből 2 pár!),
 • napszemüveg (vagy síszemüveg), naptej, ajakír,
 • kulacs, ez legyen hőszigetelt, vagy termosz,
 • fejlámpa tartalékelemekkel/aksikkal kötelező,
 • fényképező, akksitöltő.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent megjelölt kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

max. 15-20 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2023. január 28-29.
Szállás: hegyi menedékházban, egyszerű körülmények között
Ellátás: reggeli 
Utazás: egyénileg/telekocsis rendszerben

Részvételi díj: 

42.000 Ft

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállás díját 1 éjszakára (reggelivel)
 • a túravezetést 2 fő képzett, tapasztalt túravezetővel, 2 napra,
 • a szervezés költségét,
 • a hótalpak bérleti díját 2 napra. 
A csoport létszáma maximum 20 fő! Hótalpas túrákon szigorúan vesszük a csoportok méretét! A biztonság és a gördülékeny előrehaladás érdekében csak kisebb csoportokkal vágunk neki a hegynek!

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • további étkezések költségét,
 • utazást telekocsikkal
 • biztosítást.

SPÓROLÁSI LEHETŐSÉGEK

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Fogadj utasokat a kocsidba, társulj telekocsiba vagy mikrobuszba!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A részvételi díj bőséges reggelit tartalmaz a jól bejáratott menedékházban. Ha mindkét napra hozol magaddal elegendő szendvicset, akkor nem kell hüttézni! A menedékház éttermében kérhetsz vacsorát, de az otthonról hozott ételeket is elkészítheted helyben.

KOMPENZÁLD A CO2 KIBOCSÁTÁSOD!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, akkor 11.500,- Ft előleget kérünk.
A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!