Hótalpas túra a Lengyel-Tátrában

2019. február 15 - február 17. (3 nap, 2 éjszaka)

Hótalpas túra a Lengyel-Tátrában

... mert mély hóban a rendös ember kereplyével potyolja az utat!

Potyoljunk hát együtt a Lengyel-Tátra vadregényes világában, behavazott fenyvesek, és gyönyörű kétezres csúcsok között!

1. nap - Hosszabb utazás:

Délben indulunk Budapestről és 6-7 óra múlva megérkezünk Zakopánéba. Este a helyi éttermek egyikében töltjük el a vacsoránkat. 
2. nap - Hótalpak nyoma mögöttünk: 

Reggeli után felcsatoljuk hótalpainkat - egyenlőre még a hátizsákra - és elindulunk a hegyek felé (melyek az utca végén kezdődnek). 

Innen indul a felvonó is, ami azért viszonylag gyorsan segít nekünk legyőzni bő ezer méter szintet.
Fél óra múlva már a Gáspár-csúcs (Kasprowy, 1987 m) haván csatolgatjuk a hótalpainkat.
Majd leereszkedünk a Gasiencowa-völgy kékben-zöldben játszó tegerszemei közé, hol a kristálytiszta vízben pisztrángok fickándoznak. Nyáron... Most több méter hó fedi a tavakat (és a pisztrángokat is). a havas csúcsok és némán meredeznek felénk.
Jó két-három hótaposással érkezünk meg a a menedékház kellemes melegébe, egyenesen a kandalló mellé, ahol rövid pihenő után - ha a hóviszonyok engedik - a környék legnagyobb tengerszeméhez, a Fekete-tó kétezres csúcsokkal ölelt völgykatlanába túrázunk. Innen a menedékház újbóli érintésével elindulunk vissza Zakopane-ba. 

táv: 17 km

menetidő: 6-8 óra

szintemelkedés: 250 m fel / 1100 m szint le

3. nap - Rövidebb gerinctúra:

Ma egy könnyű túrára indulunk: a szállásunkról felkapaszkodunk a teleülés fölött magasodó Nosal sziklás csúcsára, majd a gerincen végighullámozva elhagyott hegyi pásztorszállások mellett egy hegyipatak mentén ereszkedünk vissza a városba, ahová előreláthatólag a déli órákban érkezünk. Ebéd után elindulunk hazafelé.   

táv: 10 km

menetidő: 3-4 óra

szintemelkedés: 320 m fel / 320 m le
hótalpas

Szállás

Szállásunk egy komfortos panzióban lesz, a fennsík szívében, 3-4 ágyas szobákban. Van ágynemű, hálózsákot ne hozz! Természetesen van vizesblokk is, meleg vízzel.

Higiénia

A palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Időjárás

Alapvetően csapadékos, téli időjárásra lehet számítani, a réteges évszaknak megfelelő öltözet javasolt.

Pénz

A hivatalos fizetőeszköz a lengyel zloty (PLN) amit helyben sok helyen lehet váltani. A helyszínen több helyen is megoldható a bankkártyás fizetés.

Utazás

Nagybusszal utazunk. A buszt a zakopanei párkereső túra csapatával közösen töltjük fel.

Ellátás

Az út ára tartalmazza a bőséges reggelit.

Biztosítás

Kedvező árú csoportos utasbiztosítást tudunk kötni az EUB biztosítónál, melynek feltételeit itt találod. Ha szeretnéd, jelezd a jelentkezésed megjegyzés rovatában, vagy egy e-mailben és neked is megkötjük a hétvégére a nívó utas- és poggyászbiztosítást sport extra kiegészítővel 2.250 Ft ellenében.

Ruházat

mivel téli túráról van szó, nagyon fontos odafigyelni a felszerelésre. Legyen az öltözködésed réteges:aláöltöző, polár pulóver (vagy egyéb meleg pulóver), és arra egy felső héjruházat (dzseki és nadrág), ami legyen víz és szélálló. Sapka-sál-kesztyű - kesztyűből két pár, egy vékonyabb és egy vastagabb. Kamásli - a nagy hó miatt feltétlen szükséges. Egy vastagabb bakancs, ami lehetőleg legyen vízálló (az út előtt ne felejtsd el impregnálni).

Felszerelés

 • túrabot vagy síbot, hótányérral (!!!)
 • réteges öltözet
 • napszemüveg, naptej, ajakír,
 • bicska, pohár, tányér,
 • kulacs, ez legyen hőszigetelt, vagy termosz,
 • fejlámpa tartalékelemekkel/aksikkal kötelező,
 • fényképező, aksitöltők

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Dávid lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

10-15 fő között várható. Az utazás tekintetében viszont társulunk a nagybuszba a szintén Zakopanéban elszállásolt párkereső túra csapatával.

Erről a túránkról írtátok

"Én szeretek veletek menni, mert most is jó volt a csapat, jó fej emberek voltak és ha bármikor veletek tartottam, nem csalódtam :)" (Almási Krisztina)

"Dávidnak pedig a szakmai tudásáért le a kalapot. És végül, ami nem kis dolog: biztonságban éreztem magam, mert mindig tudta, hogy hol vagyunk, hova tartunk!" 

Tömören

Időpont: 2019. február 15-17.
Szállás: panzióban
Ellátás: reggeli 
Utazás: busszal

Részvételi díj: 56.000,- Ft/fő


A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállás díját 2 éjszakára,
 • a reggelit 2 napra,
 • a túravezetést 2 napra,
 • a szervezés költségét,
 • a hótalpak bérleti díját 2 napra (3.500,- Ft),
 • Kasprowy Wierch felvonóra belépőjegyet (8.000,- Ft),
 • az útiköltséget kényelmes busszal.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • további étkezések költségét
 • biztosítást

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, akkor 22.400,- Ft előleget kérünk. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!