... mert mély hóban a rendös ember kereplyével potyolja az utat!

Potyoljunk hát együtt a Pádis-fennsík vadregényes világában, behavazott fenyvesek, jégbarlangok és víznyelők között!

1 nap - Afinata és űrmértékismeretek

Péntek estére utazunk ki a Pádis-fennsík szívébe, hegyi szállásunkhoz. Itt meleg vacsora és helyi áfonyalikőrök társaságában élvezzük egymás társaságát az est további részében.

2 nap - Egész napos hótalpalás a Pádis fennsíkján

Kezdésképpen a Glavoj-tisztás felé vesszük az irányt. A havas fenyőkkel keretezett fennsíki rétet elhagyva még havasabb fenyőerdők között tapossuk a havat. Nemsokára megérkezünk a Bársza-jégbarlanghoz, aminek hatalmas bejárati kürtője télen is csodás darab. A szomszédos Fekete-barlang már jóval szűkebb, viszont az Eszkimó-jégbarlang jégoszlopai egy hatalmas teremben állnak, amit a fentről bevilágító napfény színesre fest.

Innen egy kitérőt teszünk a Galbina-szirtre, ahol a délutáni napfényben fürdő Nagy-Bihar 1800 m-es csúcsában, és a lábunk alatt elterülő ősrengetegekben gyönyörködhetünk. A fehér csend világát magunk mögött hagyva az esti órákban érkezünk vissza szállásunkra, ahol meleg vacsora mellett kapunk hősokkot az egész napos téli táj után. (A hőgutát megelőzendő Ursus sörökkel jegeljük magunkat.)

Szintemelkedés: 460 m Táv: 16 km Menetidő: 8 óra

3 nap - Csodavár és egy barlang elnyel minket

Reggeli után a Pádis jelképe, a Csodavár víznyelőbarlangjának monumentális sziklakapuja felé vesszük az irányt. A hatalmas szakadéktöbört először fentről csodáljuk meg: a beszakadás sziklás peremén több szép kilátópontról tudunk letekinteni a mélybe, melybe a Ponor-rét és a Glavoj-tisztás vizei egy patakban egyesülve zúgnak-zuhannak le. Mi is követjük a patakot a föld alá, és egy láncokkal megerősített turistaúton leereszkedünk a barlang förtelmesen hatalmas szájához, mely elnyel minket (brrr…). Fejlámpáink fényénél bóklászunk a barlangi patak mellett, majd kimászva onnan, visszatérünk a szállásunkra. Itt összepakolunk, és elindulunk hazafelé.

Budapestre előreláthatólag az esti órákban érkezünk. Szintemelkedés: 180 m Táv: 5 km Menetidő: 3-4 óra

Szállás

Szállásunk egy komfortos családi panzióban lesz, a fennsík szívében, 2-3-4 ágyas szobákban. Van ágynemű, hálózsákot ne hozz! Természetesen van vizesblokk is, meleg vízzel.

Higiénia

A palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Időjárás

Alapvetően csapadékos, téli időjárásra lehet számítani, a réteges évszaknak megfelelő öltözet javasolt.

Pénz

A hivatalos fizetőeszköz a román lej (RON) amit helyben sok helyen lehet váltani. Érdemes itthon váltani némi készpénzt, mert a helyszínen nem vagy csak részben megoldható a bankkártyás fizetés.

Utazás

Alapvetően egyénileg. Ne aggódj, ha nincs autód és akkor se, ha csak egyedül lennél az autódban! Egyeztetünk és úgy fogjuk elkészíteni a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. Eddig még mindig sikerült ;) Ha sikerül optimálisan beosztani az autókat azzal nem utolsó sorban a környezetterhelésünket is csökkentjük.

Ellátás

Az út ára tartalmazza a bőséges reggelit, na meg a még bőségesebb, helyi specialitásokat is felsorakoztató vacsorát.

Biztosítás

Kedvező árú csoportos utasbiztosítást tudunk kötni az EUB biztosítónál, melynek feltételeit itt találod. Ha szeretnéd, jelezd a jelentkezésed megjegyzés rovatában, vagy egy e-mailben és neked is megkötjük a hétvégére a nívó utas- és poggyászbiztosítást sport extra kiegészítővel 2.250 Ft ellenében.

Ruházat

mivel téli túráról van szó, nagyon fontos odafigyelni a felszerelésre. Legyen az öltözködésed réteges:aláöltöző, polár pulóver (vagy egyéb meleg pulóver), és arra egy felső héjruházat (dzseki és nadrág), ami legyen víz és szélálló. Sapka-sál-kesztyű - kesztyűből két pár, egy vékonyabb és egy vastagabb. Kamásli - a nagy hó miatt feltétlen szükséges. Egy vastagabb bakancs, ami lehetőleg legyen vízálló (az út előtt ne felejtsd el impregnálni).

Felszerelés

 • túrabot vagy síbot, hótányérral (!!!)
 • réteges öltözet
 • napszemüveg, naptej, ajakír,
 • bicska, pohár, tányér,
 • kulacs, ez legyen hőszigetelt, vagy termosz,
 • fejlámpa tartalékelemekkel/aksikkal kötelező,
 • fényképező, aksitöltők

A hótalpakat mi biztosítjuk, 3500 Ft-ért, egéz hétvégére

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Én szeretek veletek menni, mert most is jó volt a csapat, jó fej emberek voltak és ha bármikor veletek tartottam, nem csalódtam :)" (Almási Krisztina)

"Dávidnak pedig a szakmai tudásáért le a kalapot. És végül, ami nem kis dolog: biztonságban éreztem magam, mert mindig tudta, hogy hol vagyunk, hova tartunk!" 

"Nagyon jó volt a szálláshelyünk. Utolsó nap hazafelé tettünk egy kitérőt fel a Cabana Pádishoz, s akkor láttuk, hogy ott egymás hegyén-hátán milyen kiábrándító tömegben állnak a különféle házak. Egyszóval, a legjobb helyen szálltunk meg." (Rabár Eszter)


Tömören

Időpont: 2018. január 26-28
Szállás: családi panzióban
Ellátás: reggeli és vacsora benne van a részvételi díjban
Utazás: telekocsi rendszerben, mikrobuszokkal / személyautóval

Részvételi díj:

43.000 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállás díját 2 éjszakára,
 • a félpanziós, bőséges ellátást 2 napra
 • a túravezetést 2 napra,
 • a szervezés költségét,
 • a hótalpak bérleti díját 2 napra. 

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az útiköltséget
 • további étkezés költségét
 • biztosítást

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom