Párkereső rafting és via ferrata hétvége Ausztriában

2019. június 14 - június 16. (3 nap, 2 éjszaka)

Párkereső rafting és via ferrata hétvége Ausztriában

SZINGLI VAGY ÉS MÁR NAGYON UNOD?

Az ismerkedéshez hatalmas előnyt kap minden résztvevő: a természet és a túrázás szeretetét, mert a közös érdeklődés garantált!

Persze nem nehéz olyanokkal összecimbizni, akikkel a sziklafalon együtt küzdünk meg az elemekkel, akikkel egy gumicsónakban összezárva egymás mozgását figyelve egy ritmusban lapátolunk és mindannyiunkat egyszerre terít be egy nagyobb hullám vízfelhője.

Nem nehéz ismerkedni olyanokkal, akiknek látod a szemében ugyanazt a csillogást, ami a Te szemedben is ott van az átélt és a már régóta várt kalandok hatására, akikkel a közös érdeklődés miatt eleve egy húron pendültök és akikkel esténként is együtt töltitek az időt, és a pálinkát.
A fantáziád most már szárnyal és magad előtt látod a kalandot, amint a raftinghajóban szlalomozol a hullámok között és a sziklafalon próbálsz feljebb jutni. Lenézel a mélybe. Félelmetes, de nagyon izgalmas. És ha jobban körülnézel, láthatod, hogy nem egyedül kell a hajóban evezni! És bizony még a falon is lesz egy társ, aki segít. Ki tudja, akár a Te társad is lehet Ő.

Péntek

Reggel indulunk Budapestről, hogy minél előbb kiérjünk a Stájer Alpokba.

Első programunk a Wasserloch vízesésekhez vezet. Két-három órás kényelmes séta-lépcsőzés vezet fel a patak forrásához, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Salza folyóra és a környező hegyekre. A séta közben nem győzzük a fejünket kapkodni, mert mindenhol víz esik. A fél napos túra után pénteken este érkezünk a szállásra. A finom vacsora elfogyasztása után egy laza ismerkedős estet tartunk, ahol a szórakozásé és a jó hangulaté a főszerep. A buli kifulladásig tart, de csak úgy, hogy másnapra is maradjon erőnk! ;)

Szombat

A péntek estét kipihenve, fitten-frissen nekivágunk a hétvégének! A szombati program kirándulás lesz a környező hegyeken. A helyszínen a csapat eldöntheti, hogy a via ferrata (klettersteig) kipróbálását választja, komolyabb via ferrata útvonalat választ (gyakorlottak), vagy inkább egy „sima” alpesi túrát tesz a Bärenloch barlang felé. Ha elegen vagyunk (majdnem mindig így van), akkor több részre osztjuk a csapatot és ki-ki eldöntheti melyik célpont tetszik neki jobban.

Ne aggódj a via ferrata miatt! Párkereső túrán biztos, hogy a kezdőknek való pályát választunk, amit bárki teljesíthet, akinek van egy átlagos mozgáskultúrája és nincs hatalmas tériszonya.

Via ferrata, az egy település?

A „via ferrata“ (osztrákul klettersteig)  egy több mint száz éves múltra visszatekintő sport, a magashegyi túrázás és a sziklamászás igazi öszvér - mára már teljesen önállóvá vált - ágazata.

A különböző nehézségű (A-tól E-ig) útvonalakat egy acélsodrony követi. A turista ebbe akasztja karabínereit, így legrosszabb esetben is (kezdő pályán szinte kizárt) legfeljebb egy métert csúszhat vissza, mielőtt a beülő megfogná. Ennek köszönhetően biztonságos és felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki belekóstol. Miután a via ferrata végeredményben előre biztosított hegymászás, így a kezdő fokozatok is tartogatnak kihívásokat, a D-E fokozatú útvonalak pedig már komoly felkészültséget igényelnek.

Természetesen a via ferrata túráinkat is tapasztalt vezetők kísérik!

A kezdőkkel természetesen olyan sziklát keresünk fel, mely könnyen mászható, lehetőséget biztosítva ezzel az alapmozdulatok begyakorlására. Közvetlenül a gyakorlópálya szomszédságában azonban található két nehezebb út, így biztosan senki sem fog unatkozni.

A szikla tövétől a hegygerinc felé induló pálya átlagos edzettségű résztvevő számára könnyen megmászható. A csoportos mászás időtartama kb. 70-80 perc. Az út során csodás kilátás nyílik az alattunk megbúvó falucskára, néhány üde zöld legelőre és a szemközti, égnek törő, csipkés sziklagerincekre. Némi pihenés után igény szerint nekivághatunk a gyakorló útvonallal párhuzamosan kialakított, nehezebb szakaszok bejárásának is. Ezekből is több van így az óvatosabb versenyzők és a bevállalós titánok is elégedett mosollyal keresgélhetik a fogásokat az alattunk zúgó hegyi patak medre fölé magasodó hegyoldalban.

Alpesi túra a Bärenloch barlanghoz

Az egész napos túrának a szállástól vágunk neki, majd az 1910 m-es Polster csúcsot érintve egy kb. 15-20 km-es túrát teszünk. A túra útvonala egy 600 m hosszú barlangon vezet keresztül. Ezt a távot elemlámpával világítva fogjuk megtenni. Halkan megsúgom, hogy a Bär... nos, az medvét jelent, a többit kitalálhatod... :o) Még sosem találkoztunk vele, de bőszen keressük. 

Szombat este megünnepeljük a túránk sikerét, majd...

Vasárnap

... reggel Grossereiflingben találkozunk a túravezetőkkel, akik fölvisznek minket a Salzára. A neoprén ruhák és sisakok felvétele után a hajókkal az utánfutókon buszba szállunk, hogy 15 perc kanyargás után már a Salza partján mérlegelhessük mennyire hideg tulajdonképpen egy alpesi folyó. A vadvízi evezés közben felváltva dolgozzuk fel a csobbanó víz okozta adrenalinlöketeket és a táj szépsége által termelődött boldogsághormont. A Salza egy gyönyörű kanyonban tört utat magnak, fantasztikus sziklaformációk között, a folyó vize salzakék, kristálytiszta, gyönyörű. Késő délután a visszatérés biztos tudatával indulunk haza Magyarországra.

Nyugi, a rafting túránkat is bárki tudja abszolválni. Ehhez semmilyen extra fizikai képességre nincs szükség. Ha nem eveztél még, egy nagyobb hajóban senkinek sem fog feltűnni. A túravezetők részletesen elmagyarázzák, mit hogyan kell csinálni. Móka és kacagás az egész.

A túrákat képzett, tapasztalt helyi túravezetők kísérik!

Rafting a Salza folyón

A Salza folyó VI fokozatú vadvízi skálán I-III kategóriába tartozik, ami közepes nehézséget jelent. A folyón állandóan váltogatják egymást az izgalmasabb, és a csendesebb szakaszok, így bőven van idő nézelődni, gyönyörködni a varázslatos táj szépségeiben.

A vadvízi evezés menete
A vadvízi evezés időtartama körülbelül 3-4 óra, és általában délelőtt 10 óra körül indul. A túra időtartama ellenére nem kifejezetten fárasztó. Útközben többször megállunk vízbe ugrálni is különböző kiszögellésekről. Ez persze nem kötelező program, de ki ne akarná kipróbálni?

A túra előtt a túravezetők mindenkinek kiosztják a higiénikusan tisztán tartott (fertőtlenített) neoprén ruhákat és sisakokat, majd részletes balesetvédelmi eligazítást tartanak.

Tényleg biztonságosak a rafting hajók?

Igen.

De komolyan?

Komolyan. A nagyobb 6-8 személyes hajók felboríthatatlanok. Mindenki kap mentőmellényt és sisakot. Az ilyen nagyobb hajókat helyi túravezetők irányítják, akik úgy ismerik a folyót, mint a tenyerüket. 

A szombati és vasárnapi programok felcserélődhetnek az időjárás és folyó vízállásának függvényében!

A vadvízi evezésen a részvétel alapfeltétele az úszni tudás.

Szingli vagy és már nagyon unod?

Programunkra kizárólag egyedülállóak jelentkezését fogadjuk el és külön ügyelünk a nemek arányára, így adva a legnagyobb esélyt az igeneknek. :) Oly annyira ügyelünk a nemek és az igenek arányára, hogy úgy döntöttünk férfi és női túravezetőt is küldünk Ausztriába.

Visszatérítjük az út teljes részvételi díját...

... ha a túránkon összejössz egy sráccal / lánnyal, és két éven belül összeházasodtok. Hadd legyen ez esetben miénk az első nászajándék. :)

Szerelem, boldogság, házasság, gyermek, iskola, unoka, aranylakodalom? Talán kicsit előreszaladtam, de összegezve a hétvége mérlegét: ebből bizony csak jól jöhetsz ki, mert a legrosszabb verzió szerint is egy szuper mozgalmas, hamisítatlan alpesi túrán veszel részt a Stájer Alpokban.

További olvasnivaló a helyszínről és a programokról

Szállás

Szállásunk a már jól ismert Bakterház (múlt századi vasútállomás épületből átalakított vendégház), mely ódon falaival Európa-szerte híres a csodás fekvéséről, az utolérhetetlen vigasságokról és az utánozhatatlanul finom hagymalevesről. Az elhelyezés többnyire 6 személyes, emeletes ágyas, fürdőszobás szobákban történik. Némi felár mellett korlátozott számú lehetőség van 2 és 4 ágyas szobák foglalására.

Ellátás

szálláson félpanziós ellátást kapunk. Péntek este már meleg vacsora vár mindenkit. A szombati túrához és vasárnapi raftinghoz szendvicset a reggeli alapanyagából mindenki csomagolhat magának (2 Euro-ért), vagy lehet hazai alapanyagból dolgozni.

Utazás

Az utazás komfortos nagy busszal történik, melynek díját a részvételi díj tartalmazza. Indulás Budapestről pénteken a reggeli órákban, pontosabbat a túra előtti hetekben kiküldésre kerülő utastájékoztató fog tartalmazni.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

A résztvevők száma

25-30 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Már nagyon fásult és kiégett voltam, mikor jött a kolléganő, hogy van egy ilyen lehetőség, tartsak velük. Utolsó nap szabim "áldoztam" be erre a túrára. Legjobb döntés volt! :) Remélem, hogy a jövőben minél több programotokon részt tudok majd venni." (Simon Edit)

"A túra szervezett volta ellenére sikerült megőrizni egy közvetlen baráti hangulatot. Egy barátom ajánlására jelentkeztem, és a túrát megelőzően óvatos fenntartásaim voltak, de végül a túra messze felülmúlta a várakozásaimat." 

"A túravezetők nagyon pozitívan álltak a feladatukhoz, az időjárás változékonysága ellenére minden napra tartalmas program jutott." (Levente)

"Speciális helyzetemből adódóan a túra előtt emailben érdeklődtem a programok felől. Egy Dani nevű srác válaszolt nagyon kedvesen. Később a túrán is minden rendben ment még így is nagyon jól éreztem magam, hogy néhány dologból ki kellett hogy maradjak. A programokat a túravezetők jól megszervezték, improvizáltak ha kellett az időjárás miatt :D Mindenképpen ajánlom majd másoknak is a dolgot!" (Melinda)

"Az utolsó pillanatban jelentkeztem és minden szuperül ment: infó, szállás, utazás. Minden pikk-pakk elintéződött." (Mariann)

"Nem hiányoltam semmit, nagyon jó volt a szervezés. Szimpatikus a szervezőcsapat, figyeltek az igényeinkre, jó hangulatot teremtettek." 

"A rossz időjárás ellenére is tartalmas programokkal töltöttük a hétvégét, köszönhetően a túravezetők helyismeretének és felkészültségének. Még egy napot/éjszakát szívesen maradtam volna, picit  jobban átérezni a hely hangulatát." (Réka)

"Minden pöpec volt, jövünk máskor is."

"Külön örültem, hogy Eisenerzben volt egy kis "kultúrális városnézés" is :), a természet szépsége mellett kaptunk egy kicsit a helyi, osztrák hangulatból is. A hüttében a közös éneklés örök élmény marad! Jó ötlet volt az evezős játék a raftingon, még akkor is ha nem vettem benne részt, sajna már a céllövöldében is szédülök ;-) És valami személyesebb, 3 éve jártam Ausztriában, a hegyekben és újra meg újra elvarászol a szépségük, jó döntés volt ismét utazni!" (Sebestyén)

"Alapvetően nagyon tetszett a hétvége. Jók voltak a programok, jó hangulatú volt és árban is megérte." (Júlia)

"Elég hirtelen döntés volt ez az utazás, de életem egyik legszebb emléke  és élménye marad. Hihetetlen jó társaság jött össze, rengeteget nevettünk és csodás élményekben volt részünk. Köszönet a jó szervezésért! Már a következő túrán való részvételt tervezgetem."

"Nagyon szerencsés volt a csapatösszetétel, már a buszon átváltottunk "osztálykirándulás-módba". Hatalmas ötlet volt térdig érő hóban az udvaron tűzön sütögetni a vacsorát. A spontán esti társasjátékozás meg abszolút feltette az I-t a pontra. (!) Bármelyik barátomnak szívesen ajánlanám a békatutajos túrákat, ami azt illeti, szoktam is ajánlani. :D" /Judit/

"Nagy izgalommal vártam a túrát, az indulás helyszínére érkezve felszálltam a buszra és leültem a első szabad helyre, egy kedves lány mellé. Ő volt Évi, akivel már a buszon sok mindent megtudtunk egymásról, majd egész hétvégén együtt túráztuk, és szinte meg is feledkeztünk a többiekről. Mint utólag kiderült, velem ellentétben Évi az utolsó pillanatig várt a jelentkezéssel és várólistásként majdnem lemaradt. De szerencsére csak majdnem!

A békatutajos hétvége eltelt, úgy, ahogy azóta még rengeteg túrázással, biciklizéssel, síeléssel és egyéb közös programmal teli hétvége és hétköznap. Nagyszerű döntés volt jelentkezni a túrára és odaülni a buszon Évi mellé. Köszönjük a Bėkatutajnak, hogy megteremtette a lehetőséget, hogy megtalálhassuk azt, akit már régóta kerestünk, de nem találtuk. Azóta egy gyönyörű túrán már megkértem Évi kezét, és várjuk az augusztusi esküvőt! :) " /Évi és Balázs/

Tömören

Időpont: 2019. június 14-16.
Szállás: bakterházban
Ellátás: félpanziós
Utazás: busszal

Részvételi díj

A részvételi díj HAMAROSAN, amely tartalmazza:

 • az utazást nagy busszal,
 • a szervezés díját,
 • a túravezetést 3 napra,
 • a szállást 2 éjszakára félpanziós ellátással!

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a programokon való (ajánlott) részvétel díjait (rafting 45 Euro és via ferrata 15 Euro),
 • a Wasserloch szurdokvölgy belépti díját (5,5 euró),
 • a balesetbiztosítást.

Nincs egyéb plusz, rejtett költség!

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!