Tavaszi túra az Aggteleki karszton

2021. április 30 - május 2. (3 nap, 2 éjszaka)

Jelentkezem
Tavaszi túra az Aggteleki karszton

Jelentkezz kockázat nélkül! Amíg nem biztos az indulás, nem kérünk tőled előleget! Számlát csak akkor fogunk küldeni, és akkor kérjük tőled a részvételi díjat, amikor már biztos lesz, hogy a túrát meg tudjuk tartani.

Az Aggteleki-karszton minden megtalálható, amiről úgy véljük, hogy tökéletes hozzávalói lesznek a tavaszi túránknak. Találunk ott szertelegelésző lovakat, gyönyörű karsztfennsíki réteket és dimbes-dombos tájakat, izgalmas történetű, elhagyott helyeket és romokat, kalandos barlangokat, egy bácsit, aki mesél nekünk a régi szép időkről, egy festői szépségű falut, ahol jól esik a melengető napon, a rügyező fák között sétálni egyet.

1. nap - Fennsíki barangolás

Délelőtt találkozunk a szállásunkon Szelcepusztán. Mielőtt még túrabakancsot húznánk, kicsit összeismerkedünk a túratársainkkal. A tavaszi napsugarak melegében piknikezünk egyet a hazaiból, és közben megtudunk egyet s mást a többiekről, akikkel  hétvégét fogjuk tölteni. Na és aztán jöhet a túra!

A kb. 11-14 km-es túrára a meseszép Szelcepusztáról indulunk, és meg sem állunk egészen a karszt szívében található Jósvafőig. A szabadon legelésző, ridegtartásban élő hucul ménes patadobogása és nyerítései között lépkedünk az ország talán legszebb karsztfennsíki rétje felé. A gyalogtúra igazán különleges csemege lesz a magyar tájhoz szokott szemnek.
Este a szállásunkon közösen főzünk bográcsban.

2. nap - Várrom és romfalu

A közös reggeli elfogyasztása után besétálunk Szögligetre. Meglátogatjuk Pista bácsit és a tájházát, ahol a régi idők lassú, csendes életébe nyerhetünk bepillantást. Visszafelé felvesszük a szendvicsekkel megrakott hátizsákjainkat, és túrázni indulunk. Az első megállónál a lélegzeted is elakad... olyan nagy kaptatót kell leküzdeni... nameg a látvány sem lesz gyenge, mert a festői környezetben lévő, a középkorból megmaradt, hősi csatáknak emlékét őrző Szádvár romjaihoz túrázunk fel.

Az első csoki itt pont jól fog esni. Miközben a tájban gyönyörködsz, a túravezetőnk mesél a régi idők várlakóiről és ostromairól. Innen az irányt Derenk felé vesszük. A romközség csodálatos környezetben fogadja az odatévedt turistákat. Az egykori picinyke község temetőjét és az ott élőknek emléket állító, régi iskolaépületet nézhetjük meg.

A táv és szint mindkét napon rugalmasan változtatható.

Az esti program szintén az előző napihoz hasonló: közös főzés, vérmérséklet szerinti folytatás :)

3. nap - Séták a föld alatt és felett

A tökéletes befejezése egy nagyszerű hosszú hétvégének: a várva várt barlangok mélyére megyünk.

Aki nem járt még a föld mélyén, s nem túrázott odalent, nem is sejti, mi az a csend és sötétség. A varázslatosan szép cseppkő oszlopokat, fantasztikus akusztikájú termeket, a kanyargó utakat a víz évezredek alatt formálta.

Rákóczi-barlang

A föld alatti, meseszép tavairól és borsókő képződményeiről híres, kicsit kalandosabban bejárható Rákóczi-barlangban teszünk egy órás túrát. A rövid túra vaslétrákon és hidakon át vezet.

Miután előbújtunk a föld alól, fölötte folytatjuk a sétát. Hiszen a mesebeli Jósvafőn sétálni a tavaszi napsütésben, patakcsobogást hallgatva, az ébredező természetet és a rügyező fákat csodálva annyira elvarázsol, hogy szinte a föld fölött járunk ;) Az Ófaluban megnézzük a festett kazettás mennyezetes templomot és a harangtornyot, elsétálunk a tengerszemhez. Egy nagyon hangulatos, a régi malom épületében berendezett étteremben ebédelünk.

Baradla-barlang

Ha a csapat szeretné, a nagyobb rivaldavényben pompázó Baradla-barlangot is felkeressük, ahol a Vörös-tói bejáratú, 100 perces túrát járjuk végig.

Jósvafő romantikus utcácskáin lebonyolítjuk az utolsó kontaktcseréket, és a délutáni órákban elköszönünk egymástól.

Szállás

Szállásunk a világ végén, valahol a fennsík közepén, a Szelcepusztán lesz, ahol közös fürdőszobás, nyolc ágyas elhelyezést tudunk biztosítani, egy nagyon hangulatos turistaházban.
A turistaszállást folyamatosan csinosítgatják, újítgatják, így egy nagyon hangulatos házban alhatunk két éjszakát.

Ellátás

A reggelik alapanyagairól gondoskodunk, és együtt készítjük elő és fogyasztjuk el azokat. Hagyományos pékárut, felvágottakat, tejtermékeket, lekvárt, zöldségeket szoktunk vásárolni, és készítünk teát és kávét.Szombat és vasárnap ebédre szendvicset és gyümölcsöt viszünk magunkkal. A szendvicsek alapanyagairól gondoskodunk, és reggeli után együtt készítjük el azokat. Pénteken és szombaton vacsorára bográcsban főzünk valami húsos finomságot. 
Péntek napközben az otthon csomagolt elemózsiát fogyasztjuk el, .

Utazás

Az utazás telekocsi rendszerben történik. Mindig igyekszünk úgy beosztani az autókat, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. A jelentkezés folyamán tudod jelezni, hogy saját autóval jössz vagy társulnál valakihez. A helyszínen is fogunk autózni, de nagyon keveset, kb. 2x20 percet.

Túrák nehézsége

Átlagosan sportos embereknek nem fog nehézséget okozni a napi távok teljesítése. Mindegyik túra kb. 15 km, 400 m szinttel fel és le. Az utolsó nap a barlangoké. Ezen a napon sokat nem fogunk gyalogolni, max. 6 km-t.

Ha az időjárás vagy egyéb körülmények indokolják, a túravezető változtathat az eredeti terven.

Felszerelés

Egy túracipő vagy -bakancs mindenképp szükséges. Az sem baj, ha vízálló, strapabíró, és tartja a bokád. Az április szeszélyes: lehet meleg, hűvös, és eső is. Réteges túraöltözettel készülj, hogy melegben is komfortosan érezd magad, de fel is tudj öltözni, ha hűvösebb van! Széldzseki, esőkabát legyen nálad, és kamásli is jól jöhet. Egy 15-20 literes hátizsákot is hozz a túrákhoz, és a túrabotod se hagyd otthon, ha szoktad használni. Egy fejlámpát is dobj be, ha van.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is.


Szilveszteri programról lévén szó, ezt a túrát kifejezetten bulizósra tervezzük. Sok szeretettel várunk, ha Téged ez nem zavar! :)

A résztvevők száma

20-22 fő között várható. 

Tömören

Időpont: 2021. április 30-május 2.
Szállás: Turistaházban, 8 ágyas szobákban
Ellátás: az összes reggelit, 2 ebédet és 2 vacsorát tartalmaz a részvételi díj
Utazás: telekocsi rendszerben

Részvételi díj

42.000 Ft

Erre a túrára OTP SZÉP kártyával is rendezheted a részvételi díjat! (Részletek lejjebb.)


A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállást 2 éjszakára
 • 2 reggelit, 2 ebédet és 2 vacsorát
 • a túraszervezést
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza

 • az autós utazás költségét
 • a barlangokba való belépés dját, valamint a barlangi túravezetést (Rákóczi-barlang 3.500 Ft, Baradla-barlang 2.900 Ft)

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat! Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Az összes reggelit tartalmazza a részvételi díj, és még két napi szendvicsebédet és két bográcsos vacsorát. Csak két éttermi étkezésre kell ezen felül költened.

És a jövőre nézve...

Ha megismerkedsz valakivel és összeköltöztök, a rezsit is felezhetitek! ;) Ha pedig két éven belül összeházasodtok, a teljes részvételi díjat visszatérítjük!

Fizess SZÉP kártyával!

Belföldi túráink esetén OTP SZÉP kártyát is elfogadunk. Kérjük, ha így szeretnél fizetni, jelezd azt a jelentkezés megjegyzés rovatában!

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Jelentkezz kockázat nélkül! Amíg nem biztos az indulás, nem kérünk tőled előleget! Számlát csak akkor fogunk küldeni, és akkor kérjük tőled a részvételi díjat, amikor már biztos lesz, hogy a túrát meg tudjuk tartani.

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. Ezután már hozzáférhetsz a túra fórumához, és számolunk veled, mint a túra résztvevőjével. Számlát viszont csak akkor küldünk, ha a vírushelyzet biztosan nem lehetetleníti el az indulást.

Fizetési ütemezés

Értesíteni fogunk, amikor az indulás biztos. Ekkor küldjük majd neked a számlát. Ha ez több mint 30 nappal a túra indulása előtt történik, akkor előleget kérünk, melynek mértéke 18.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget, amikor megkapod a számlát.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül válik biztossá, hogy meg tudjuk azt tartani, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom