Via ferrata túra Közép-Szlovákiában

2021. június 25 - június 27. (3 nap, 2 éjszaka)

Jelentkezem
Via ferrata túra Közép-Szlovákiában

Védettségi igazolvány és oltási igazolás szükséges a részvételhez. Bővebben itt olvashatsz a szabályokról.

Sztrapacska, veľké pivo, kofola. Tudtuk, hogy mindez csak egy karnyújtásnyira van tőlünk, na de hogy a következő ferrata pálya is!? Készítheted a sisakod, fényesítheted a karabinered, mert meghódításra várnak Közép-Szlovákia legjobb mászó útjai! 
Hangolódásképp a Nagy-Fátrában, egy A/B-vel kezdünk, de a három nap alatt kiénekelhetjük a magas C-t is a Körmöci-hegységben!

A bátrabbakat megnézzük, hogyan muzsikálnak egy D-s, esetleg egy E-s pályán.
(Az újoncok kedvérért, ezek a betűk a ferrata utak nehézségi szintjeit jelölik. A lényeg, hogy mindenki találhat magának kedvére valót. A kezdők kipróbálhatják, hogy hogyan is áll nekik a beülő, de aki gyakorlott ferratás, annak is találunk kihívást jelentő sziklafalakat.)

Hogy mi is az a "via ferrata", arról a "Túra" fülnél írunk részletesebben!
A boldogsághoz, na meg a jól megérdemelt csapolt sörhöz gyönyörű völgyekben és izgalmas sziklákon át vezet az út!

1. nap - Közös esti bográcsozás, ráhangolódás

Kora este találkozunk a szállásunkon, mely egy nagyon hangulatos, alpesi stílusú faház, az erdő szélén, nem messze Körmöcbányától.

Szeretjük a hétvégét közös bográcsozással kezdeni, mert tapasztalatunk szerint a krumplihámozás, tűzrakás, üdvözlő italok gördülékenyebbé teszik a megismerkedést. Ezért most is ez lesz az első program.

A különleges hangulatért  a csillagos égbolt, a lobogó tábortűz és az erdő csendje lesz a felelős.

2. nap - Egész napos ferrata túra mesevölgyben

A közös reggeli elfogyasztását követően autókba ülünk és a közeli Nagy-Fátrába utazunk, ahol egy mesébe illő, gyönyörű, buja zöld völgyben fogunk túrázni.
Az idilli környezetben egy szelíden folyó patakot kezdünk el követni, mígnem elérjük a patak vízeséseit, ahol már létrákon és könnyebb-nehezebb lépésekkel tűzdelt, A/B nehézségű szakaszokon érjük el a tetőt.
A tetőhöz közeledve lesz választási lehetőség. Aki szeretne, az mehet egy kicsivel nehezebb útvonalon is, de lehet folytatni a kezdőknek való vasalt utat.

A teljes túra időtartama (a tetőről egy sima turistaút vezet vissza) kb. 6 óra. 
A túra teljes hossza kb. 8 km.


3. nap - Játszóterezés nagyoknak

A Körmöci-hegységben építettek nekünk egy igazi, kihívásokkal teli játszóteret. Ezt fogjuk végigmászni!

Egy starthelyről több útvonalon át érhetünk a csúcsra, és mi mindegyik utat szeretnénk bejárni!
A reggeli utáni, lassú ébredezők kedvéért a legkönnyebb pályán kezdünk, ami pont meghozza az étvágyunkat, hogy a következő szintre ugorhassunk!
Van itt minden, mi szem-szájnak ingere! Mire ebédhez harangoznak odalent a völgyben, mi már végigmásztuk az egész skálát, A-tól egészen a legnehezebb, E jelzésű szakaszokig. Van itt kötélhíd, kémény, függőleges fal és kellemes, kezdőknek való utak egyaránt.

Persze, csak ha kedved lesz hozzá. Semmi nem kötelező. Pont azért szeretünk ide járni, mert itt megtalálható minden szint, de nem muszáj bevállalnod a nehezebb mászásokat, ahhoz, hogy a csúcsra érj. Mármint konkrétan a csúcsra, ahol gyönyörű panoráma vár.

A hegyektől délután kettő körül búcsút veszünk, de mielőtt hazafelé vennénk az irányt, teszünk egy sétát az ősi bányavárosban, az aranyforintjáról messze földön híres Körmöcbányán.
A túra után jól fog esni egy sztrapacska a főtéren, de érdemes ellátogatni még a királyi pénzverdébe és a várban található Szent Katalin-templomba is.
A kissé álmatag, de gyönyörű városkában egy-két órát ajánlunk eltölteni.

Via ferrata, az egy település?

Nem, nem az.

A „via ferrata“ egy több mint száz éves múltra visszatekintő sport, a magashegyi túrázás és a sziklamászás igazi öszvér - mára már teljesen önállóvá vált - ágazata.

A különböző nehézségű (A-tól F-ig) útvonalakat egy acélsodrony követi. A turista ebbe akasztja karabínereit, így legrosszabb esetben is (kezdő pályán szinte kizárt) legfeljebb egy-két métert eshet vissza, mielőtt a beülő megfogná. Ennek köszönhetően biztonságos és felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki belekóstol.

Természetesen a via ferrata túráinkat is tapasztalt vezetők kísérik!

Szállás

A Körmöci-hegység és a Nagy-Fátra között találtunk egy házikót, mely tökéletes bázisa lesz a hétvégénknek. Épp a mi stílusunk. Imádjuk! :)
Kandalló, közös helység, közös konyha, bográcsozó. 2-4 ágyas szép szobák. Csak a miénk, más nem zavar! Több nekünk nem is kell! 

Ellátás

Úgy kezdjük az egészet, hogy megérkezünk, és valaki elkezdi a szalonnát kockázni. Közben a többiek csatlakoznak, és a hagyma is a bográcsba kerül. Innentől a túravezető kitalálja, hogy mit szeretnétek közösen főzni, de azt megígérjük, hogy finom lesz.

A hétvége további részében is a túravezető bevásárol, majd együtt készítjük el a reggelit és a szendvicseket, valamint a vacsorát is. Mi ezt már csak így szoktuk csinálni.

Bővebben....

... a reggeli általában felvonultatja a könyékbeli kisboltok gazdag áruválasztékát, a májusi csemegefelvágottól egészen a csípős cseresznyepaprikáig. (A túravezetők pék -és tejtermékeket vásárolnak, hentesárut, zöldséget és gyümölcsöt. Igyekszünk a lehető legváltozatosabb reggeli hozzávalókat beszerezni.)

Ilyenkor készítjük el az ebédre szánt szendvicseket is.

vacsora az esetek többségében valamilyen bográcsos, húsos finomság.

Utazás

Az utazás egyénileg történik, de aki szeretné másokkal megosztani autóját, vagy szeretne másokhoz csatlakozni azoknak segítünk környezetvédelmi és gazdaságossági megfontolásokból is. Ha szükségesnek látjuk, akkor bérlünk egy mikrobuszt.

A jelentkezéskor, írd meg, hogy tudsz-e autót hozni és csatlakozhat-e hozzád utas! Köszönjük!

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha Te is az első, fenn említett kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Balázs lesz, akinek a munkáját egy másik, tapasztalt ferrátás túravezető segíti.

A résztvevők száma

18-20 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2021. június 25-27.
Szállás: házban, 2-4 ágyas szobákban
Ellátás: napi 3 étkezés (közös konyhatündérkedéssel) 
reggeil: hideg/meleg
ebéd: szendvics
vacsora: bográcsos főtt étel
Utazás: telekocsi

Részvételi díj

48.000 Ft

Védettségi igazolvány és oltási igazolás szükséges a részvételhez. Kérünk, csak akkor jelentkezz, ha van, vagy a túra indulásáig ezek meglesznek neked! Bővebben itt olvashatsz a szabályokról.

A részvételi díjak tartalmazzák:

 • A szállást két éjszakára egy hangulatos faházban
 • A teljes ellátás költségeit közös konyhatündérkedéssel
 • A ferrata szettek bérleti díját egész hétvégére
 • A túravezetést 2 fő képzett túravezetővel 


Egyszóval mindent, az utazáson kívül.

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :)  A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A túra során együtt gondoskodunk a csapat teljes ellátásáról. Ezúttal nem lesz szükség arra, hogy ezen felül bármit költs. Így még az otthoni étkezéseid költségét is megspórolod :)

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 19.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

 

 

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom