Via-ferrata túrák Ausztriában

Jelentkezem
Via-ferrata túrák Ausztriában

A Via ferrata, avagy Klettersteig

Híd a Salza felettA „via ferrata“ (osztrákul Klettersteig) tulajdonképp egy több mint száz éves múltra visszatekintő sport, a magashegyi túrázás és a sziklamászás igazi öszvér - mára már teljesen önállóvá vált - ágazata.

A különböző nehézségű (A-tól E-ig) útvonalakat egy acélsodrony követi. A túrista ebbe akasztja karabínereit, így legrosszabb esetben is (kezdő pályán szinte kizárt) legfeljebb egy métert csúszhat vissza, mielőtt a kényelmes beülő megfogná. Ennek köszönhetően biztonságos és felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki belekóstol.

Kezdő és haladó via ferrata

Miután a via ferrata végeredményben előre biztosított hegymászás, így a kezdő fokozatok is tartogatnak kihívásokat, a D-E fokozatú útvonalak pedig már komoly felkészültséget igényelnek.

Túráinkon, a csapat létszámától függően igyekszünk megteremteni annak a legetőségét, hogy több kisebb csoportba osztva, igény szerint, különböző nehézségű és hosszúságú kletterútvonalakat járjunk végig. A környéken szerencsére bőven lehet válogatni A-B kategóriás kezdő pályák, és a felkészültebbeknek is maradandó élményt tartogató nehezebb falak között.

A kezdőkkel természetesen olyan sziklát keresünk fel, mely könnyen mászható, lehetőséget biztosítva ezzel az alapmozdulatok begyakorlására. Közvetlenül a gyakorló pálya szomszédságában azonban található két nehezebb út, így biztosan senki nem fog unatkozni.

Kedvenc Klettersteig útjaink

A „hegyrefelmászós” program során több célpont közül választhat a csapat:

Legsokoldalúbb útvonalunk a Johnsbach - steig. A szikla tövétől a hegygerinc felé induló pálya könnyen megmászható, ez azonban semmit sem von le élvezeti értékéből. A csoportos mászás időtartma kb 70-80 perc. Az út során csodás kilátás nyílik az alattunk megbúvó falucskára, néhány üdezöld legelőre és a szemközti, égnek törő, csipkés sziklagerincekre. Némi pihenés után igény szerint nekivághatunk a gyakorló útvonallal párhuzamosan kialakított, nehezebb szakaszok bejárásának is. Ezekből is több található, így az óvatosabb versenyzők, és a bevállalós titánok is elégedett mosollyal keresgélhetik a fogásokat az alattunk zúgó hegyi patak medre fölé magasodó hegyoldalban.

Hasonló nehézségű, de valamivel hosszabb útvonal a folyó partjáról induló 
Salza klettersteig.

A Pfaffenstein falánA hosszabb, leírhatatlan szépségű, egész napos túra során juthatunk fel a 2000 méter fölé magyasodó Pfaffenstein csúcsra. Az útvonal a közepes-nehéz besorolás közt egyensúlyoz. A sziklafalra felkúszó acélsodrony végét, a "beszállót" egy 1,5 órás erdei túra után érjük el, itt kezdődik az igazi mászás. Ez a túra már komolyabb fizikai felkészültséget igényel.

A Pfaffenstein túra minden szakaszában gyönyörű helyeken vezeti az arrajárót. Az erdőben kamyargó szerpentin, a szkliafal, a kilátás, és a hegycsúcs elérése után elénk táruló fennsík egyaránt lenyűgöző. A túra során bepillantást neyrhetsz a környék mitológiájába, megtudhatod többek közt azt is, mi történik a szerzetesekkel, ha szövetkeznek az Ördöggel, és megtekintheted a tavat, melynek partján a helyiek megpillantották az Erzberg manóját sok – sok évvel ezelőtt…

A közelből indul a via ferrátások körében jól ismert Franz Joseph via ferrata útvonal is. Ez már egy embert próbáló, kihívásokkal teli fal, ahol D-E szakaszokkal is találkozhatunk. A túra az egész napot, és a mászó rejtett fizikális és mentális tartalékait is igénybe veszi.Ugyanez mondható el a környék másik legendás sziklafaláról, a Kaiserschild-ről.

Az itt felsorolt Via ferrata utak is kellemesen és élvezetesen kitöltenek akár egy hosszú hétvégét is, s persze ezek mellett jópár fal vár felderítésre, és érdemes elgondolkodni egy biztosítást nem igénylő alpesi gerinctúra lehetőségén is.

Egyén i megegyezés alapján a legügyesebbek számára lehetőség kínálkozhat kiépítetlen sziklafalak meghódítására is, felső kötélbiztosítás mellett.

A via ferrata túráinkat is minden esetben tapasztalt vezetők kísérik!


A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

Tömören

Időpont: 2018
Szállás: vendégházban
Ellátás: félpanziós, a többi önellátó
Utazás: telekocsi rendszerben, mikrobuszokkal / személyautóval

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szervezés díját,
 • a túravezetést,
 • a szállást 4 éjszakára félpanziós ellátással!

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • az utazás költségeit,
 • valamint a programokon való (ajánlott) részvétel díjait (45 euro a rafting felszerelés bérlése, via ferratazás 10 euro / alkalom, Wasserloch vízesés 5,5 euro)

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom