Via ferrata és kaptárkövek Eger környékén

2021. június 5 - június 6. (2 nap, 1 éjszaka)

Jelentkezem
Via ferrata és kaptárkövek Eger környékén

1. nap - Túra a Kő-völgyben

A reggeli órákban találkozunk a Budapesttől bő másfél órára található Cserépváralján. 
Könnyed túrát teszünk a Kő-völgy kevéssé ismert, ám annál izgalmasabb szurdokvölgyében.

A Kő-völgy bejárását követően felkeresünk néhány kaptárkövet is, melyek a bükkaljai kőkultúra emlékeként Hungarikumnak minősülnek.

De mik azok a kaptárkövek? Olyan sziklaalakzatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak. Hogy pontosan ki mikor és miért arról különféle elméletek vannak, amiről szívesen mesélünk majd a helyszínen.

Bográcsozás a Szépasszonyvölgyben

A könnyed túrát követően autókba ülünk és irány az egri Szépasszonyvölgy. Mire megérkezünk, a szabadnapos túravezető kollégák már elő is készítették a bográcsos vacsora kellékeit, alapanyagait.Egyik-másik borospincébe is betérhetünk, melyeknek kínálatát az ételt főző kollégák addigra már elő is kóstolják. Csak amiatt, hogy a legjobb minőséget ajánlhassák a csapatnak.

Lazítás az egerszalóki nosztalgia fürdőben (Ajánlott program)

A gyomrunk után a többi testrészünknek is jár a kényeztetés, ezért az estebéd után kora este mikrobuszokkal irány az egerszalóki termálfürdő, ahol kellemes meleg vízben lazíthatunk. A 36-39 fokos medencék éjfél után zárnak.

2. nap - Via ferrata a Bükkben

Ha Egerbe jössz, és büszke egriek a túravezetőid, te is beláthatod, hogy muszáj tenni egy belvárosi sétát, csak hogy biztosan jól induljon a napod. Megmutatjuk a legjobb pékséget és kávézót, közben végigvezetünk a várfalon, a macskaköves utcákon, a Dobó téren. Egertől egy kőhajításnyira... a Kő-közben építettek nekünk egy kedvcsináló via ferrata pályát! Ezt fogjuk kipróbálni.
A/B és C nehézségű
utakat keresünk fel. Bátran ajánljuk a kezdőknek és azoknak is, akik próbálták már! (A via ferrataról részletesebben a "Túra" fül alatt írunk)
A szemfülesebbeknek bizonyára feltűnt, hogy a kép nem a Bükkben készülhetett. És tényleg! Ágiról Ausztriában lőttük ezt a tökéletes ferratás képet. Itthoni nekünk nincsen, még, de hamarosan fényképezőgépekkel felszerelkezve megyünk ki a bükki pályára is!  ;)

A via ferrata pályán megtett idő kb másfél óra lesz.
Utána a környéken túrázunk még egy keveset. A pontos útvonalat nem szeretnénk előre megadni, annyit ígérhetünk, hogy lesz benne szép kilátás és egy tóparti rétesezés is.

Via ferrata, az egy település?

Nem, nem az.

A „via ferrata“ egy több mint száz éves múltra visszatekintő sport, a magashegyi túrázás és a sziklamászás igazi öszvér - mára már teljesen önállóvá vált - ágazata.

A különböző nehézségű (A-tól F-ig) útvonalakat egy acélsodrony követi. A turista ebbe akasztja karabínereit, így legrosszabb esetben is (kezdő pályán szinte kizárt) legfeljebb egy-két métert eshet vissza, mielőtt a beülő megfogná. Ennek köszönhetően biztonságos és felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki belekóstol.

Természetesen a via ferrata túráinkat is tapasztalt vezetők kísérik!

Szállás

Szállásunk Egerben, a szépasszonyvölgyben lesz. egy egyszerű, turistaszállást választottunk, ahol 3-4 ágyas szobákban lehet aludni, közös fürdőszoba használatával.

Ellátás

Este közösen főzünk bográcsban (valami húsos egytálételt), a Szépasszonyvölgyben. 
A másnapi reggeliről és szendvicsebédről nektek kell gondoskodni, mi csupán megmutatjuk a legjobb pékségeket és együtt kávézunk valamelyik teraszon, Egerben.

Utazás

Az utazás telekocsi rendszerben vagy tömegközlekedéssel történik. Mindig igyekszünk úgy beosztani az autókat, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. A jelentkezés folyamán tudod jelezni, hogy saját autóval jössz vagy társulnál valakihez. Ha tömegközlekedéssel fogsz érkezni, segítünk az utazás megtervezésében.

Túrák nehézsége

A túra könnyen teljesíthető átlagosan sportos embereknek. A pontos útvonalakról a körülmények és a csapat erőnléte és kedve alapján a túravezető a helyszínen fog dönteni, ezért csak hozzávetőleges távokat és szinteket tudunk: 1. nap: kb. 10-15 km, kb. 300-400 méter szinttel fel és le. 2. nap: kb. 8 km + ferrata 

Felszerelés

Egy túracipő vagy -bakancs mindenképp szükséges. Az sem baj, ha vízálló. Legyen nálad melegebb felső és nadrág is hűvösebb időre és estére.
Esőkabátot mindenképp hozz, és egy vékony széldzseki is jól jöhet. Egy 15-20 literes hátizsákot is hozz a túrákhoz, és a túrabotod se hagyd otthon, ha szoktad használni. 
A ferratázáshoz egy rugalmasabb nadrágot vegyél fel és hozhatsz egy vékony kesztyűt, hogy az acélsodrony véletlenül se törje fel a kezedet.
Beülőt, kötelet és sisakot mi hozunk neked! 

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Téged is nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

15-20 fő körül várható. 

Tömören

Időpont: 2021. június 5-6.
Szállás: házban, 2-4 ágyas szobákban
Ellátás: napi 3 étkezés (közös konyhatündérkedéssel) 
reggeil: hideg/meleg
ebéd: szendvics
vacsora: bográcsos főtt étel
Utazás: telekocsi

Részvételi díj

26.000 Ft

A részvételi díjak tartalmazzák:

 • A szállást egy éjszakára Egerben
 • egy bográcsos vacsora díját
 • A ferrata szettek bérleti díját 
 • A túravezetést 2 fő képzett túravezetővel  

A részvételi díj nem tartalmazza a reggelit és a szendvicsebéd díját.

A részvételi díj nem tartalmazza továbbá az éjszakai fürdőzést (1500 Ft a belépő) és az utajutáshoz szükséges mikrobusz bérleti díját (kb. 2000 Ft / fő, attól függ, hányan utazunk.) 

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :)  A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A túra során együtt gondoskodunk a csapat teljes ellátásáról. Ezúttal nem lesz szükség arra, hogy ezen felül bármit költs. Így még az otthoni étkezéseid költségét is megspórolod :)

Fizess SZÉP kártyával!

Belföldi túráink esetén OTP SZÉP kártyát is elfogadunk. Kérjük, ha így szeretnél fizetni, jelezd azt a jelentkezés megjegyzés rovatában!

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Jelentkezz kockázat nélkül! Amíg nem biztos az indulás, nem kérünk tőled előleget! Számlát csak akkor fogunk küldeni, és akkor kérjük tőled a részvételi díjat, amikor már biztos lesz, hogy a túrát meg tudjuk tartani.

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

Fizetési ütemezés

Értesíteni fogunk, amikor az indulás biztos. Ekkor küldjük majd neked a számlát. Ha ez több mint 30 nappal a túra indulása előtt történik, akkor előleget kérünk, melynek mértéke 19.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget, amikor megkapod a számlát.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül válik biztossá, hogy meg tudjuk azt tartani, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom