Madárlesen a Hortobágyon

2020. október 16 - október 18. (3 nap, 2 éjszaka)

Jelentkezem
Madárlesen a Hortobágyon

Túránk során kitelepülünk a Hortobágyi Nemzeti Park legjobb pusztai és vízi leshelyeire. Nap közben a vadasparkba és a méltán híres madárkórházba látogatunk el, s mielőtt a nap vörösre festené utunkat,  elindulunk, hogy megnézzük ahogyan a vonuló madarak százezrei kelnek szárnyra egy-egy őszi estén. A vízen a ludak és a gémfélék, míg a pusztán a darvak vonulásában gyönyörködhetünk.

1. nap - megérkezés, tábortűz, ismerkedés

Nagy szeretettel és egy kis pálinkával várjuk a csapatot Poroszlón. A vacsora elfogyasztását követően, jóllakottan, jókedvűen, jó sörök-borok mellett,  jó társaságban készülünk a másnapi, látnivalókban bővelkedő napra.

2. nap - kalandok a Hortobágyon

A Hortobágyon dolgozó állatorvosok munkájába nyerhetünk bepillantást a Madárkórház meglátogatásakor. Az intézmény 1991 óta gyógyítja az ország különböző pontjairól idekerült beteg, vagy sérült madarakat. A szerencsétlenül járt -sokszor fokozottan védett -madarak utolsó és egyetlen reményüket kapják itt meg, hogy visszakerülhessenek a természetbe és egészséges utódokat nevelhessenek.

A vadasparkban bolyongva megismerhetjük az ősi  puszta állatvilágát. Olyan fajokkal találkozunk, amelyek mellett ősapáink egy szemrebbenés nélkül elmentek, amelyekkel együtt éltek és dolgoztak, amelyek mindennaposak voltak számukra. A civilizáció térnyerése előtti időkre megyünk vissza.

Késő délután nekivágunk a végtelen pusztának, és felkeressük a filmben látott -a régi időkben többek közt őrző védő szolgálatot is teljesítő-darvakat.
Az ember a filmekben jól megfigyelt mozdulattal szeméhez emeli távcsövét, felnéz az égre, és amit lát, soha nem felejti el.  Októberben a 2000 hektáros hortobágyi tórendszer nagy részét lecsapolják, így remek élőhelyet, átmeneti pihenőhelyet nyújt a különféle vízi madárfajoknak.

3. nap - kenutúra a Tisza-tó vízi rengetegében

A koránkelőknek opcionálisan hajnali madárles a felkelő nap derengő sugaraiban. A kényelmesebbek csatlakozhatnak reggeli után is.
Idén jó eséllyel utoljára lehetünk részesei a Tisza-tó színpompás vízivilágának - ezúttal valószínűleg már nem fürdőruhában. Némán suhanva a víz felszínén, csak az evezőlapátokról lecsepegő víz csobogását és a madarak szárnycsapásait hallgatva testközelből figyelhetjük meg, ahogyan a bakcsók, kormoránok, kócsagok, sirályok, gémek, nádi -és réti poszáták  tucatjai készülődnek a hideg télre.

Délután időben visszatérünk a bázisunkra, hogy mindenki kényelmesen hazaérjen.

Tisza-tó

A ludak az északi, hűvösebb területeken eltöltött nyári hónapok után indulnak el dél felé. Az egyes populációk eltérő útvonalakon, különböző helyekre vándorolnak. Nálunk a Dél-Finn, Balti, Lengyel, Cseh és Osztrák területek populációi figyelhetők meg, amelyek a Kárpát-medence érintésével érik el a mediterrán régiót és eljutnak egészen Algériáig. Vonulásuk közben több hetet töltenek Magyarországon, ezen időszakban nyílik lehetőség a megfigyelésükre. A madarak a nagy kiterjedésű, nyílt vízfelületeken tartózkodnak, így mi is itt keressük fel őket. A nádasok, fasorok mentén haladva csendben, kenukon tudunk közel lopózni a madarakhoz, melyek aztán a húzás megkezdésekor szinte robajló szárnysuhogással emelkednek a levegőbe.

 A híres daruvonulás a késő őszi naplementék eseménye, amely Hortobágy egyik leglátványosabb és legemlékezetesebb madármozgalma. A vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan naplemente idején nagy csapatokban húznak a hortobágyi halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik. Az Észak-Európából (zömmel Finnországból) szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd Szicílián, illetve a Boszporuszon keresztül jutnak el észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre. A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 50-60 ezerre nőtt. Az eget betöltő hangos darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt.

Szállás

A szállásunk az egyre hűvösebb októberi éjszakákra való tekintettel kényelmes, fűthető vendégházban lesz.
Nem baj, ha egyedül jössz, vagy barátaiddal nem töltesz be egy szobát vagy apartmant, a szállás beosztása a mi feladatunk! :)

Ellátás

Ahogy vízitúráinkon már megszokhattátok, péntek estétől vasárnap ebédig gondoskodunk az étkezések alapanyagairól és együtt készítjük el az ételeket, ami a reggeli esetében helyben vásárolt pékáru, felvágottak, tejtermékek, zöldségek, ebédre jobbára szendvicsvacsorára pedig valami bográcsban főtt finomság.

Utazás

Az utazás egyénileg történik, de aki szeretné másokkal megosztani autóját, vagy szeretne másokhoz csatlakozni azoknak szívesen segítünk gazdaságossági és környezetvédelmi megfontolásból, valamint felebaráti szeretetből... :o)

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

10-20 fő körül lesz

TÖMÖREN

Időpont: 2020. október 16-18.
Szállás: vendégházban
Ellátás: svédasztalos hideg reggeli, szendvicsebéd, meleg vacsora (bogrács vagy rablóhús)
Utazás: telekocsival

RÉSZVÉTELI DÍJ

37.000 Ft per fő

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA

 • a szállást két éjszakára
 • a kenu és a hozzá tartozó felszerelések bérleti dját 
 • a hortobágyi programokat: vadaspark látogatást, előadást, filmnézést, valamint a szakvezetést
 • a túravezetést tapasztalt, képzett túravezetőkkel
 • a teljes ellátást a péntek esti közös vacsorától a vasárnapi szendvicsebédig

A részvételi díj nem tartalmazza az utazás költségét.

SPÓROLÁSI LEHETŐSÉGEK

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :)  A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A túra során együtt gondoskodunk a csapat teljes ellátásáról. Ezúttal nem lesz szükség arra, hogy ezen felül bármit költs. Így még az otthoni étkezéseid költségét is megspórolod :)

KOMPENZÁLD A CO2 KIBOCSÁTÁSOD!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

JELENTKEZÉS

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

FIZETÉSI ÜTEMEZÉS

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 15.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

KÉRDÉSED VAN?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom