Tengeri kajakkal a Dalmát szigetvilágban

Jelentkezem

Ha 8-16 fős baráti társaságodat érdekli programtervünk, egy tetszőleges, előre leegyeztetett időpontra tudunk ajánlatot adni az alábbi túratervre.  info@bekatutaj.net

Esetleg céges csapatépítőt szerveznél? Nem para, olvasd el programtervünket, és kérj ajánlatot azinfo@bekatutaj.net címen!

A teremtés utolsó napján Isten meg kívánta koronázni művét, így könnyekből, csillagokból és leheletből létrehozta a Kornati-szigeteket.” írta 1929-ben George Bernard Shaw

A Kornati szigetekhez nem kell átrepülni a fél világot, elég, ha autóba ülve a Dalmát-tengerpart leggyönyörűbb nemzeti parkjába, a Kornati-szigetvilágba megyünk.


Szegény G. B. Shaw ráadásul nem is merülhetett mélyen az amúgy is csodálatos máz alá, tekintve, hogy egy 73 éves ember csak ritkán tengerikajakozik. Na de nekünk itt a lehetőség, hogy tengerikajakba pattanjunk. Így apró részletekbe menően a tenger szintjéről ismerhetjük meg a 89 sziget néhány tagját egy hosszú hétvége alatt.


Programterv

1. nap

Indulás a kora reggeli órákban Budapestről. Egy kisebb busszal utazunk, de fel fogod ismerni, ugyanis egy tréleren ott sorakoznak mögötte tengeri kajakjaink.


Autópályán utazunk egész nap, néha kisebb egészségügyi megállókat beiktatva. Késő délután fogjuk elfoglalni mediterrán tengerparti szállásunkat, és felverjük sátrainkat, (lehetőség van felár ellenében házas szállást kérni)

Este dalmát borok társaságában mindenki megismerkedik mindenkivel, hogy másnap már egy csapatként üljünk hajókba.

2. nap

Reggel kelés, reggeli, és hajóba pattanunk.

Kezdésnek egy 3 km-es bemelegítő lapátolás vár ránk, a szemközti szigetig. Itt rövid időre kikötünk, és megnézzük Sepurine történelmi városkáját. Miután kibolyongtuk magunkat a szűk utcácskákban (amiből alig egy tucat van összesen), újra kajakba szállunk, és a sziget sziklás partjai mentén délkelet felé vesszük az irányt. A Galijola-szirtet elhagyva újra körbe ölel a nyílt víz, és újabb 3 km után egy kis halászfalucska védett öblében érünk partot.

Itt ebédszünet jellegű pihenő után már közvetlen szállásunkra evezünk, ami azért nincs közel. A falut elhagyva érintjük Tijet-szigetet, majd a reggeli szigetet érintve, és a közel 8 km-es etap teljesítése után köthetünk ki kempingünknél.

3. nap

Egy lazább napnak nézünk elébe.

Felpakoljuk kajakjainkat a trélerre, és kisbuszunkkal a közeli festői faluig utazunk. Itt vízre szállunk, és keresztül evezünk a Krka- és a Goduca-folyó találkozásánál létrejött tekintélyes méretű tavon. A tó túloldalán a Krka lassan szűkülő kanyonjában evezünk – árral szemben, bár itt még a folyó lustán hömpölyög. Átkelve az autópálya viaduktja alatt, Skkadrin falu után egyre mélyebb és szűkebb lesz a kanyon, és már megjelennek a nálunk kevésbé kemény turistatársainkat szállító sétahajók is. Tehát valami látványosság sejthető. És valóban: egy jobb-kanyar után feltűnik a Krka másztufagátakon több lépcsőben alázúduló vízesése.

A vízesés alatt kikötünk, és csobbanunk egyet a pisztrángoktól hemzsegő kristálytiszta vízben, illetve gyalog indulhatunk el megnézni a Krka vízeséseinek többi lépcsőjét.

A délutáni órákban lassan visszacsorgunk buszunkhoz, felpakoljuk a kajakokat, és a kempingben regenerálódunk, készülünk a következő napra.

4. nap

Korán kelünk, hiszen elég hosszú evezés vár ma ránk.


Tengerparti kempingünket elhagyva a belső szigetek felé vesszük az irányt. A mai napon újra evezés,lakatlan, és alig lakott párszáz méter széles szigetek, zátonyok és szirtek, hangulatos középkori falvaké a főszerep. Ebédünket és a jól megérdemelt ebéd utáni sziesztánkat is egy ilyen kis sziget tengerpattján töltjük mielőtt visszaeveznénk bázisunkra.

5. nap

Reggel élményekkel felpakolva összepakolunk, feltesszük a kajakokat a trélerre, és elindulunk hazafelé.

Budapestre a kora esti órákban érkezünk.

A szigetvilágról

A szigetek 220 km2-nyi területe szigorú védelem alatt áll, hiszen a horvátok is tudják, hogy ez országuk egyik legszebb nemzeti parkja. Bár a velenceiek 15-16. századi erdőirtásainak köszönhetően (kellett a fa a hadiflotta építéséhez) ma a szigetek nagyobbik része kopár, sziklás, de még így is számos ritka élőlénynek adnak otthont, és a szirtek a tengeri madarak pihenő és fészkelő helyei. A vizekről meg nem is beszélve: a felszín alatt hatalmas színes halrajokban gyönyörködhetünk, úgyhogy a búvárszemüveget se hagyjuk otthon!

A velenceiek után a letarolt szigeteket a Murter-sziget lakosai vették meg – és a mai napig az ő tulajdonuk - hiszen a csenevész füvön birkát még lehetett legeltetni. És ugye az állatokra vigyázni sem kellett, tekintve, hogy a birkák sem szoktak tengeri kajakozni, úszni meg annyira sem szeretnek, így a szigeteken a mai napig találkozhatunk félvad birkanyájakkal. Meg ménkű sok szamárral, melyek a régi idők rossz infrastrukturális állapotának emlékét őrzik. Ők persze már nem csak a gyér füvet, hanem a vízitúrázó parizeres zsömléjét is előszeretettel fogyasztják.

A természet vad szépsége, a tenger fölé magasodó szirtfokok, az azúrkék tengeröblök, barlangok és sziklafalak mellett érdemes elmerülni a középkori hangulatú csodálatos szigeti városkák, szűk utcák és az elhagyott falvak vadromantikájában is.

A kora ősz talán a legjobb időpont kajaktúrázásra a szigetvilágban: már kevés a turista, de az idő még kellemesen meleg. A Kornati pedig egy tengeri kajakos paradicsom, így éppen jó időben leszünk jó helyen.

Na de kajakkal a tengerre? Nem veszélyes az?

Először is a tengeri kajakot pont erre találták ki. Az alja széles, a borulás szinte kizárva. Ráadásul a Kornatiban a szigetek felfogják a nyílt tenger felől érkező komolyabb hullámokat, így a kezdő kajakozók is könnyen boldogulnak a tengerrel, nem fog különösebb nehézséget okozni. 16 résztvevőre jut majd két gyakorlott túravezető, akik mindenben segítenek. Átlagos edzettséggel, kezdő kajakosként is nyugodtan belevághatsz, de persze az is jó, ha van már gyakorlatod.

Szállás

Szállásunk saját sátrakban Vodicében, egy mediterrán kempingben lesz, illetve van mód faházak foglalására is, felár ellenében.

5 személyes mobilházakat lehet foglalni, melynek felára

26 ezer ft/fő ha két személy foglalja el a házat,

15 ezer ft/fő, ha 3 személy

10 ezer ft/fő, ha 4 személy

7 ezer ft/fő, ha 5 személy

A kemping komfortos, tiszta, mindenben megfelel az európai normáknak.

Higiénia

Palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Pénz

A fizetőeszköz a kuna. Bankkártya és hitelkártya használata elfogadott, de jó ha van nálad némi készpénz is, melyet bármelyik pénzváltóban tudsz váltani.

Utazás

Az utazás mikrobuszokkal történik.

Ellátás

Ahogy vízitúráinkon már megszokhattátok, ezúttal is a túravezetők gondoskodnak az étkezések alapanyagairól és együtt készítjük el az ételeket. A reggeli jobbára szendvics lehetőleg minél több helyi alapanyag felhasználásával, a vacsora pedig valami bográcsban főtt finomság, vagy grillezett étel lesz. Az egyik este a környékegyik éttermében vacsorázunk, hogy a helyi ízek világában is legyen lehetőségünk elmerülni. Ugyanezen célból az ebédet is az általunk útba ejtett kisvárosokban fogyasztjuk.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-27 fő között várható. 

Tömören

Időpont: 2018
Szállás: kempingben
Ellátás: közös konyhatündérkedés
Utazás: telekocsi rendszerben, mikrobuszokkal / személyautóval

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • a kisbuszok bérleti díját, az üzemanyag, és útdíjak költségét
 • szállás díját 4 éjszakára kempingben
 • felszerelések bérleti díját (tengeri kajak, evező, mentőmellény)
 • 4 reggeli és 3 vacsora alapanyagainak költségét
 • belépő díját a Kornati Nemzeti Parkba
 • szervezést és túravezetést
 • áfát és idegenforgalmi adót

A részvételi díj nem tartalmazza a további ellátások költségét!

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom