Tisza-tavi hétvége pünkösdkor

A nyár a Tisza-tó élővilágának karneváli napjait hozza el a érdeklődő vízitúrások számára. A vízivirágok magukra öltik színpompás ruhájukat, a madarak csapatostul, egyre növekvő csibéikkel járják a vizeket, s keresik a rajokba verődő halivadékokat. A fák sűrűsödő lombkoronája hűs árnyékot adva zár össze az alattuk elcsurgó szivárgók fölött, elrejtve ezzel a kenusokat a déli nap izzó sugaraitól.A Tisza-tó zegzugos csatornáival, nádasaival, surranóival talán a legváltozatosabb hazai víz. Páratlan szépségei csak a Kis-Balaton csodás evezős útjaihoz hasonlíthatók. A vízimadarak élettel töltik meg azt a különös tájat.
A Tó flórája – faunája páratlan. Sokan a szabályzás előtti Tisza reinkarnációjaként tekintenek rá – nem alaptalanul.
A pünkösdi hétvégén a Poroszlói és a Tiszafüredi-medence legszebb vízi útjait járjuk be. Két nap evezést, egy nap bicajozást tervezünk. Az evezések során természetesen az új Tisza-tavi kilátókban pihenünk. A kilátókban, amiket a mi csapatunk épített és amikre olyan nagyon büszkék vagyunk. 
A kerékpártúra útvonala a szintén új Tisza-tavi kerékpáros hídon át vezet.

Fotók: Aktív Magyarország

1. nap -délben találkozunk, evezés Poroszlón

A pünkösdi hétvége szombat délelőttjén lesz a találkozó a Budapesttől 135 km-re található Poroszlón. 
Az autóinkat hátrahagyva, rögvest kenukba ülünk és ellökjük magunkat a parttól, ezzel megkezdjük a csodálatos Tisza-tó felfedezését.
Ezen a napon egy bemelegítő, 3-5 órás túrát teszünk, könnyed tempóban, sok pihenővel tarkítva.
Evezés után átgurulunk Tiszafüredre, egy hangulatos kempingbe, ahol  akövetkező két éjszakát töltjük.
Az első este a közös tűzgyújtás, bográcsozás falatozás-borozgatás és az ismerkedés jegyében telik, ha más nem, annak érdekében, hogy másnap reggel keresztnevén könyöröghess kegyelemért annak a vicces kispajtásnak, aki félálomban szemlátomást a Te fogkeféddel a kezében indul el a mosdó irányába.

2. nap - Egésznapos vízitúra a Tiszafüredi-medencében


Másnap, a közös reggeli elfogyasztása után, kisétálunk a vízpartra és már a tegnapi rutinnal a hátunk mögött újabb vízitúrára indulunk.
A túrák pontos útvonala az aktuális időjárás és a csapat kedvének függvényében alakul.

Annyit ígérhetünk, hogy mindkét nap igyekszünk a maximumot kihozni a lehetőségekből, és a Poroszlói medence legszebb helyeit próbáljuk meg csokorba kötni.

3. nap - Kerékpártúra a Tisza-tó körül


Hétfőn kívülről is megcsodálhatjuk a Tisza-tavat, na nem kell megijedni, nem tekerjük törbe az egész tavat, csak a Tiszavalki-medence körül teszünk egy jó 4 órás túrát.
Ezen a napon sem tervezünk óriási teljesítménytúrát, egy könnyed, 40 km-es szakaszt járunk be. Az út majdnem végig kerékpárúton visz, sok helyen a gáton, de lesz egy rövid szakasz gyenge forgalmú közúton is. 
Komppal átkelünk a Tiszán Tiszadorogmánél, majd az új Tisza-tavi kerékpáros hídon jövünk vissza Tiszafüred és Poroszló között.

Hétfőn, a kerékpártúra után, kb délután 2-kor búcsút veszünk a Tisza-tótól és hazaindulunk.

Még sosem eveztél? – Egyáltalán nem gond!

Senki sem kenuban született... vagy legalábbis nem ez a jellemző. A lényeg, hogy valamikor életében mindenki legyen kezdő vízitúrás, és persze minél előbb, annál jobb. A kenuzás nem egy nagy ördöngösség. Túravezetőink sok száz embernek tanították már meg, hogyan lehet előrejutni kedvenc hajóinkkal.

Mit fogunk csinálni napközben?

Egy evezős nap általában olyan gyorsan elrepül, hogy szinte észre sem veszed (nem így másnap, ha előzőleg nem kented be magad napkrémmel :) ).

A kenutároló előtt gondosan beosztjuk a hajókat, a túravezetők megmutatják, mitől megy előre a kenu, és kitérnek arra is, miként lehet ezt az egyébként egész stabil jószágot a beborítani... értsd: mit ne csinálj a kenuban.

Ezt követően szépen lassan vízre szállunk. Az evezést gyakran pihenőkkel szakítjuk meg - ilyen esetekben még mindig van lehetőség  pl. változtatni egy-egy hajó beosztásán. A pihenők alkalmával időnként kikötünk egy-egy madármegfigyelő toronynál, máskor fürödni állunk meg.

A program általában reggel 10-től délután 4-5ig tart.

Mennyit evezünk?

A mi vízitúráink nem a hajtásról, és a minél nagyobb sportteljesítményről szólnak. A kevésbé sportos emberek sem fognak megszakadni. („Élvezeti célú evezést folytatunk." :) ) Egy napos túrán általában kb. 10 km-t teszünk meg kényelmes tempóban. A nap végén azért általában így is tud aludni mindenki :)

Szállás

Az alaptáborunk egy nagyon hangulatos, kempingben lesz, Tiszafüreden.
A 6 ágyas, kétszintes faházakban alul egy franciaágy található, az emeleten 4 szimpla ágy. A házakban kis fürdőszoba is van, de a közös zuhanyzót is lehet használni, ami szintén szépen felújított, kényelmes.
A kempingben természetesen sátrazhatsz is, füves, fás területen.

Ugye nem félsz a sátorozástól?

Ha már beteltek a faházak, és csak sátorhely maradt, bizony az sem lehet akadály. Nem kell profi sátorozónak lenni, szerencsére túravezetők is jelen lesznek, akiknek pont az a dolguk, hogy a kezdőknek segítsenek.

Ha nincs sátrad, nyugodtan hívj fel és szívesen adunk tanácsot, hogy honnan bérelj, milyet vegyél, kitől kérj kölcsön, vagy hogy hogyan viselkedj ahhoz, hogy valaki befogadjon a sajátjába ;)

Ami a kényelmet illeti: igen, ez nem olyan lesz, mint az otthoni ágyad. Igaz. Viszont olyan élményt ad, amit nem lehet helyettesíteni semmilyen szállodai szobával. A csillagok alatt hajtod álomra a fejed, és a természetben ébredsz. 

Még mindig nem vagy róla meggyőződve, hogy szeretnél sátorozni? Hadd segítsünk! Olvasd el a sátorozásról szóló kis írásunkat >>

Ellátás

Ahogy vízitúráinkon már megszokhattátok, a szombati vacsorától a hétfői ebédig gondoskodunk az ellátásról, annyi kitétellel persze, hogy a tábori konyha finomságainak elkészítéséhez közreműködéseteket kérjük. Itt aztán mindenki villogtathatja szakácstudományát, avagy épp krumplihámozói virtuozitását.

reggeli általában a legelegánsabb szállodák interkontinentális étkezési szokásait igyekszik a a hevesi viszonyok közé adoptálni, s a tojásrántotta, valamint a frissen facsart narancslé elhagyásával felvonultatja a könyékbeli kisboltok gazdag áruválasztékát, a májusi csemegefelvágottól egészen a csípős cseresznyepaprikáig. Ilyenkor készítjük el az ebédre szánt szendvicseket is.

vacsora az esetek többségében valamilyen bográcsos finomság Miután azonban senki nem repdes a boldogságtól a tegnapi kormos főzőedény kitakarításának problémájával szembesülve, esetenként megkegyelmezünk magunknak, és a hasonló gasztronómiai élménnyel kecsegtető rablóhús, vagy épp grillkolbász elkészítésére vetemedünk.

Utazás

Az utazás egyénileg történik, de aki szeretné másokkal megosztani autóját, vagy szeretne másokhoz csatlakozni azoknak segítünk környezetvédelmi és gazdaságossági megfontolásokból is.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2023. május 27-29.
Szállás:faházakban, saját sátorban
Ellátás: napi 3 étkezés (közös konyhatündérkedéssel) 
reggeil: hideg/meleg
ebéd: szendvics
vacsora: főttétel (bogrács, vagy rablóhús)
Utazás: telekocsikkal

Részvételi díj

Részvételi díj saját sátorban 50.000 Ft
Ha a vendégházban szeretnél aludni, a részvételi díjad 56.000 Ft

A részvételi díjak tartalmazzák:

 • A szállást két éjszakára 
 • A teljes ellátás költségeit közös konyhatündérkedéssel
 • A kenu és hozzá tartozó felszerelések bérleti díját 2 napra
 • A kerékpárbérlést egy napra
 • A túravezetést 2 fő képzett túravezetővel 3 napra


Egyszóval mindent, az utazáson kívül.

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :)  A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A túra során együtt gondoskodunk a csapat teljes ellátásáról. Ezúttal nem lesz szükség arra, hogy ezen felül bármit költs. Így még az otthoni étkezéseid költségét is megspórolod :)

Fizess SZÉP kártyával!

Belföldi túráink esetén OTP SZÉP kártyát is elfogadunk. Kérjük, ha így szeretnél fizetni, jelezd azt a jelentkezés megjegyzés rovatában!

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés


A jelentkezés menete a következő
: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. 

Fizetési ütemezés

A jelentkezésedkor, de maximum egy nappal később küldjük majd neked a számlát. Ha ez több mint 30 nappal a túra indulása előtt történik, akkor előleget kérünk, melynek mértéke 20.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget, amikor megkapod a számlát.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül válik biztossá, hogy meg tudjuk azt tartani, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!