Tisza-tavi 5 napos vándor vízitúra

2018. augusztus 16 - augusztus 20. (5 nap, 4 éjszaka)

Jelentkezem
Tisza-tavi 5 napos vándor vízitúra

A kellemesen elnyújtott augusztus 20-ai ünnep lehetőséget biztosít arra, hogy kellőképpen elhomályosuljon emlékezetünkben a "munkahelyi stressz" fogalomkörhöz tartozó jelentés, és helyébe újabb, kellemesebb ökológiai ismeretek és élmények lépjenek.

Nézd meg ezen a videón, milyen is egy igazi Békatutajos vízitúra!
Tisza-tó vízitúra - Békatutaj módra

Program

Szerda reggel Poroszlón találkozunk. A délelőtt folyamán rögvest vízre szállunk, s bevetjük magunkat a Tisza-tó rengetegébe, hátunk mögött hagyva a szárazföldi lét unalmas szürkeségét!
Első esténk programja a partot érést követően tűzrakással kezdődik és mély álomba zuhanással ér véget. A kettő közt némi vacsorakészítés és -fogyasztás, borozgatás, mulatozás valamint ismerkedés kap helyet, ha más nem annak érdekében, hogy másnap reggel keresztnevén szólíthasd a tiédhez hasonlóan meglepett tekintet tulajdonosát, aki valamilyen rejtélyes okból kifolyólag melletted ébredt fel... :)

A túrák pontos útvonala az aktuális időjárás és a csapat kedvének függvényében alakul. Annyit ígérhetünk, hogy mind az öt napból a maximumot hozzuk ki, és a Tisza-tó legszebb és legrejtettebb kincseit próbáljuk meg felderíteni. Vasárnap délután 4 óra körül tartunk táborzárót, s ha csak rövid időre is, búcsút veszünk a természet eme gyöngyszemétől.

Még sosem eveztél? – Egyáltalán nem gond!

Egy napos túráink célja kifejezetten az, hogy a vízitúrázás felé kacsingató bátortalanabbak is belekóstolhassanak, milyen érzés a vízen ringatózni egy kecses evezős hajóban. Megsúgom, leírhatatlanul jó!

Senki sem kenuban született... vagy legalábbis nem ez a jellemző. A lényeg, hogy valamikor életében mindenki legyen kezdő vízitúrás, és persze minél előbb, annál jobb. A kenuzás nem egy nagy ördöngösség. Túravezetőink sok száz embernek tanították már meg, hogyan lehet előrejutni kedvenc hajóinkkal.

Mit fogunk csinálni napközben?

Egy evezős nap általában olyan gyorsan elrepül, hogy szinte észre sem veszed (nem így másnap, ha előzőleg nem kented be magad napkrémmel :) ).

A kenutároló előtt gondosan beosztjuk a hajókat, a túravezetők megmutatják, mitől megy előre a kenu, és kitérnek arra is, miként lehet ezt az egyébként egész stabil jószágot a beborítani... értsd: mit ne csinálj a kenuban.

Ezt követően szépen lassan vízre szállunk. Az evezést gyakran pihenőkkel szakítjuk meg - ilyen esetekben még mindig van lehetőség  pl. változtatni egy-egy hajó beosztásán. A pihenők alkalmával időnként kikötünk egy-egy madármegfigyelő toronynál, máskor fürödni állunk meg.

A program általában reggel 9-től délután 3-4-ig tart.

Mennyit evezünk?

A mi vízitúráink nem a hajtásról, és a minél nagyobb sportteljesítményről szólnak. A kevésbé sportos emberek sem fognak megszakadni. („Élvezeti célú evezést folytatunk." :) ) Egy napos túrán általában kb. 10 km-t teszünk meg kényelmes tempóban. A nap végén azért általában így is tud aludni mindenki :)

Ki jelentkezik egy ilyen túrára?

Résztvevőink általában fiatalok, akik gyakran úgy toppannak be, hogy senkit nem ismernek a csapatból, viszont nyitottak az új kalandokra és az új emberekre. Gyakran megtisztelnek minket kisebb-nagyobb baráti társaságok, osztályközösségek vagy munkahelyi kollektívák is. Családokat és senior résztvevőket is várunk szeretettel "családi és senior" elnevezésű programjainkon.

És akkor folyton költözködünk? Hát a cuccok?

Igen, valóban mindennap (vagy legfeljebb egy kivétellel mindennap) másik helyen verjük fel a sátrunkat. Ez azért van, mert szeretnénk Nektek minél többet megmutatni ebből a változatos vízitúrás paradicsomból.
A felszerelésünket a kenukban fogjuk szállítani, de ettől sem kell megijedni, évtizedes technikáink vannak rá, hogy lehet kényelmesen utazni úgy, hogy a felszerelések is nálunk vannak. Őszintén szólva azt gondoljuk, hogy az igazi vízitúrás érzéshez ez is hozzá tartozik. Arra is van néhány tippünk, hogy a cuccaink eső esetén se ázzanak el, jelentkezés után ezekbe is beavatunk. ;)

Emellett persze 5 nap sok mindenre elegendő, így eljutunk a tó kiesőbb helyeire, távolabbi, eldugottabb zugaiba, kevésbé ismert holtágaiba is. Átevezünk Füredre, esetleg felmegyünk egész Csegéig, vagy tiszteletünket tesszük a valki Szivárvány kikötőben, ahol esetleg leragadunk egy estére, és megkóstoljuk, hogy főzik a helyiek a halászlét.

A vízfelületet milliónyi nádas-bozótos-vízigazos terület tarkítja, ártéri erdők garmadája ücsörög a szigetecskéken, a fák lábaikat áztatják a smaragdzöld vízben. Az 5 nap során kicsit mélyebb bepillantást nyerhetünk a vízi élet mindennapjaiba, megismerhetjük a tó legjellemzőbb növényi és állati társulásait, eljutunk a legismertebb és legszebb helyekre, és felderítünk néhány, a felületes szemlélő szeme elől rejtve maradó, szégyellősebb csatornát vagy tavacskát is.

További olvasnivaló a Tisza-tóról!

Szállás

Az öt napban vándorolni fogunk a Tisza-tó különböző part menti kempingjei, és - legfeljebb egy alkalommal - nomád táborhelyei között. Terveink szerint érintjük Poroszlót, Sarudot, Tiszavalkot és Tiszafüredet. Az éjszakákat textilkuckókban töltjük... melyeket sokan sátornak neveznek. Ha biztosra akarsz menni, célszerű saját sátrat hoznod, de persze próbálkozhatsz "albérletkereséssel" is... :)

Ellátás

Ahogy vízitúráinkon már megszokhattátok, a szerdai vacsorától a vasárnapi ebédig gondoskodunk az ellátásról, annyi kitétellel persze, hogy a tábori konyha finomságainak elkészítéséhez időnként közreműködéseteket kérjük. Itt aztán mindenki villogtathatja szakácstudományát, avagy épp krumplihámozói virtuozitását. 

reggeli általában a legelegánsabb szállodák interkontinentális étkezési szokásait igyekszik a hevesi viszonyok közé adoptálni, s a tojásrántotta, valamint a frissen facsart narancslé elhagyásával felvonultatja a könyékbeli kisboltok gazdag áruválasztékát, a májusi csemegefelvágottól egészen a csípős cseresznyepaprikáig. Ilyenkor készítjük el az ebédre szánt szendvicseket is.

vacsora az esetek többségében valamilyen bográcsos finomság. Miután azonban senki nem repdes a boldogságtól a tegnapi kormos főzőedény kitakarításának problémájával szembesülve, esetenként megkegyelmezünk magunknak, és a hasonló gasztronómiai élménnyel kecsegtető rablóhús, vagy épp grillkolbász elkészítésére vetemedünk. Két szállásunkon pedig kikötéskor már meleg vacsora fog várni minket! 

Utazás

Az utazás egyénileg történik, de aki szeretné másokkal megosztani autóját, vagy szeretne másokhoz csatlakozni azoknak szívesen segítünk gazdaságossági és környezetvédelmi megfontolásból, valamint felebaráti szeretetből... :)

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

 

Tömören

Időpont: 2018. augusztus 16-20.
Szállás: kempingben, sátorban
Ellátás: közös konyhatündérkedés, napi háromszori ellátás alapanyagait biztosítjuk, 2 kész vacsora
Utazás: telekocsi rendszerben, mikrobuszokkal / személyautóval

Részvételi díj

hamarosan

Az ár tartalmazza:

 • a szállás díját 4 éjszakára,
 • kenu és felszerelések bérleti díját 5 napra,
 • a túravezetést
 • és napi háromszori étkezés költségeit az első napi vacsorától az utolsó szendvicsebédig, egyszóval mindent!

Az ár nem tartalmazza az utazás költségét, de segítünk a telekocsikat összeszervezni, hogy minél kevesebb költséggel jöjjön ki az út.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom