Írország és Észak-Írország túra

Kelták nyomában a smaragdzöld szigetre

Tarts velünk, ha kíváncsi vagy hogyan nyaldossák az Atlanti-óceán vad hullámai a félelmetes, százméteres sziklákat, ha szeretnél túrázni az Óriások ösvényén, ha szívesen legurítanál egy korsó Guinness sört, netán egy pohár igazi whiskey-t, ha szívesen aludnál egy világvégi-óceánparti fogadóban, ha érdekel honnan jött a U2 és honnan ered Szt. Patrick legendája! 

Programterv

1. nap - Érkezés

Gépünk Dublinban landol. Rögtön utána átvesszük mikrobuszainkat, majd továbbutazás a sziget nyugati partjára, szállásunkra.
írország smaragzöldAz első este az utazással nagyjából el is telik. Este egy golfklub apartmanházaiban hajtjuk álomra fejünket.

2. nap - Óceánparti sziklák és hihetetlen ötezer éves kőépítmények

Első teljes napunkat Írország legnagyobb mészkő-fennsíkján kezdjük. Járunk egyet elképesztő természeti formák között, amit az ötezer évvel korábban élt embertársaink még elképesztőbbé tették azáltal, hogy öt tonnás köveket pakolásztak egymás tetejére.
Hatalmas vízszintes kövek után, hatalmas függőleges kövek felé vesszük utunkat. Írország sok túrahelye és természeti látnivalója közül is a legszebbek közé tartozik az ikonikus óceánparti sziklaóriások által szegélyezett partszakasz: a Moher.
Itt egy pár kilométeres könnyű, fotós túrácskát teszünk.

Jó ezeken a tájakon túrázni, vadságukban is gyönyörűek. Egy dublini földrajzprof az ír tengerpartot is odasorolja ahhoz a földrajzi egységhez, amelyet „Európa atlanti végének” nevez, s valóban, a sziklákon ülve tényleg Európa atlanti végében érezzük magunkat.

3. nap - túra Írország emblematikus hegyén

Reggeli után Írország Isten háta mögötti, eldugott végébe utazunk, ahol a birkák száma jelentősen meghaladja az emberekét. Út közben megállunk túrázni egyet egy különleges alakú hegynél, ahol a gyakori szél formálta a talajt, és ahonnan gyönyörű a kilátás a legelőkre és az óceánra.

Az út közben érintett Sligo megyét, melyet a Magyarországon annyira nem ismert, de amúgy világhíres ír költő (tényleg), Yeats országaként is ismernek. A név azért ismerős lehet egyszerű földi halandóknak is, ha máshonnan nem, a Holt költők társasága című filmből.

(A teljes túra kb 11 km, időtartama kb 3-4 óra, 700 méter szintemelkedés mellett.)

Túránk után tovább indulunk érzésre a világ, valójában Európa legvégén fekvő óceánparti házikónkba. A környéken emberek alig, birkák jelentős számban élnek. Gyönyörű vidék.

4. nap - Legmagasabb tengerből kiemelkedő sziklafal Európában

Reggel felfrissülés gyanánt csobbanunk egyet az óceánban. Ha az óceán vize és a levegő hőmérséklete összesen meghaladná a 15 Celsius fokot, valószínűleg a turisták tömegétől nem látnánk a partot, annyira szép a hely. Így viszont csak a mienk!
Az írországi Donegal megye már önmagában is egy Isten háta mögötti hely. Itt található Európa legmagasabb tengerből kiemelkedő sziklafala, erre kapaszkodunk fel az Egyemberes-hágón át.

Utunk végig nagyon impozáns, miközben felfelé túrázunk, alattunk a hatalmas mélységben ott ostromolja a partokat az Atlanti-óceán.
Egyemberes hágó

(A túra hossza kb 11 km, összes szintemelkedése kb 500 m, túra teljes menetideje kb 4 óra).

Délután Észak-Írországba utazunk, ahol első utunk az ír sziget és Európa legszebb fasorához vezet.
Ezt az egyedülálló bükkfasort a Stuart család ültette még a XVIII. században, hogy elkápráztassák a György-korabeli kúriájukba látogatókat. A kápráztatás sikeresnek bizonyult, mert a fasor egy honlap szerint az egyik leggyakrabban fényképezett természeti értéke Észak-Írországnak. A fasor egyébként fontos helyszíne volt a Trónok Harca forgatásának is.
Trónok harca jelenet

5. nap - Vad óceánparti túra

Egész napos, kb 20 km-es túrát fogunk tenni a sziget északi partjánál, a gyönyörű óceánparton.

Utunk sziklafalak, barlangok, tengeröblök és kis kikötők közt kanyarog. Nem győzzük a fejünket kapkodni annyira szép a látvány.
Végcélunk Észak-Írország méltán világhírű természeti jelensége az Óriások útja. Képzelj el egy 40 ezer bazaltoszlopból álló területet! Nyugi, nekünk sem sikerült, amíg ezt nem láttuk. :) A bazaltorgonás terület az UNESCO Világörökség része.
írország smaragzöld

6. nap - Vár, whiskey lepárló, kastély és éjszaka Dublinban

Pálinkás whiskey-s jó reggelt kívánunk! Igen, erős kezdéssel a Bushmills lepárlóban indítjuk a napot. Meglátogatjuk a whiskey-kedvelők régi-régi zarándokhelyét a Bushmills Distilleryt, a világ legrégebbi idők óta működő legális lepárlóüzemét. Engedélyét még I. Jakab királytól kapta 1608-ban. A gyárlátogatás után persze kóstoló is dukál.

írország smaragzöld

Aztán egy misztikus középkori várromot nézünk meg a partvidéken magunk elé képzelve a páncélos lovagokat, amint a gyönyörűséges ladyk kegyein gondolkodva kaptatnak fel a várkapuhoz.

írország smaragzöldKésőbb egy igazi főúri kastélyt is útba ejtünk, ahol még az ajtófélfa is kristályból van, a wc ülőke pedig bársonyból. Na jó, ez nem biztos. Több kastély is szóba kerül még, hogy melyiket választjuk, attól is függ, hogy a tulajdonosok épp otthon vannak-e. Ha igen, akkor sajnos nem látnak minket annyira szívesen. Elég undok tulajdonság, de ez van.

A lista első helyén egyébként az Egyesült Királyság uralkodójának észak-írországi palotája szerepel. 

Kastélylátogatás

De aztán irány Dublin! Előbb megvacsorázunk egy autentikus ír kocsmában, ahol korai időszakában a U2 is fellépett, majd belevetjük magunkat az éjszakai életbe. Dublin hamisítatlan ír kocsmákkal és az utcán hömpölygő fiatalok jókedvű zajával vár. Nem múlhat el az este anélkül, hogy a Temple Barba is betérjünk, és hörpintsünk egy nagyot egy igazi élőzenés ír buliból.
Éljen a búcsúest! :)

írország smaragzöld

7. nap - Városnézés Dublinban

Az utolsó nap délelőttjét és kora délutánt városnézéssel töltjük. Megtekintjük a Trinity College-ot, az ország legrégebbi egyetemét, és a St Patrick katedrálist, ahol esperes volt a Gulliver utazásai írója, Jonathan Swift. 
Dublin

Trinity College - könyvtárA Guinness sörgyár Dublin leglátogatottabb turisztikai célpontja. Interaktív kiállításon mutatják be a sörgyár történetét, a sörfőzés menetét, de megtanítanak arra is, hogyan lehet tökéletesen csapolni és inni! 

Esti repülővel indulunk csak haza, és érzékeny búcsút veszünk a smaragdzöld szigettől.

Tudnivalók

Az Ír-sziget országai közül az Ír Köztársaságot és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írországot is bejárjuk. Mínusz egy óra az időeltolódás Magyarországhoz képest az Ír sziget egész területén, vagyis ennyivel kell visszaállítani az óránkat. A közbiztonság jó, fejlett az infrastruktúra és magas a szolgáltatások színvonala is. 

Időjárás

Írország éghajlata az Észak-atlanti-áramlat meleg vizeinek köszönhetően sokkal enyhébb, mint más, hasonló földrajzi szélességű területeké. Az átlagos téli hőmérséklet +4, +7 °C körüli, ami magasabb, mint az azonos szélességi körön fekvő helyeké általában. Mivel nyáron az óceán hűt, ezért a hőmérséklet csak 15–17 °C, áprilisban is 10-18 fokra lehet számítani. A csapadék sok, 1500–2500 mm. Megoszlása egész évben egyenletes, az április a legkevésbé csapadékos talán.

Felszerelés

Cipő: egy vízhatlan túrabakancs jól jön némelyik túrához.

Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: vízálló dzseki, széldzseki, esetleg vízhatlan nadrág. Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz. Mindenféle időjárásra fel kell készülni!

Szállás

Általában egyszerű, de tiszta és komfortos panzióban, hostelekben, apartmanházakban alszunk legtöbbször 3-4 ágyas, olykor 2-6 ágyas szobákban, ahol minden alapvető szolgáltatást megtalálsz. A zuhanyzók állapota jó. A hálózati feszültség: 230 V, de brit típusú átalakító szükséges!

Higiénia

A csapvíz mindenhol iható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

A túra alapvetően önellátó. A szállások többségében lesz lehetőség akár egyszerűbb ételek elkészítésére. Az élelmiszer árak a magyarországinál valamivel magasabbak. Az út során egyébként mindig lesz lehetőség feltölteni az élelmiszer-készleteket kedvezőbb áru boltokban.

Olykor lesz lehetőség étteremben is enni annak, aki szeretne.

Pénz

A fizetőeszköz az euró (Írország) és az angol font (Észak-Írország). Bankkártya és hitelkártya használata meglehetősen elfogadott, de azért hozz magaddal készpénzt is. Nem baj, ha fontot nem hozol, többnyire az euró is elegendő.

Utazás

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk Dublinba. A repülőjegyet mindenkinek magának kell megvennie adott napi áron. A repülőjegy megvásárlásában szükség esetén segítünk, 7% (minimum 7.000 Ft) kezelési költség fejében meg is vehetjük számodra. Amint megvan a túra indulásához szükséges minimum létszám, jelezzük, és indulhat a repjegyvásárlás.

A repülőjegy ára a Ryanairnél 2024. februárban kb. 70.000 Ft.

Írországon belül mikrobuszokkal utazunk, amit a túravezetők fognak vezetni.

Élmények az előző évekből

A Kaland, túra, társaság blogon túravezetőink írásaiból szemezgethetsz!

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha az első kategóriába tartozol! :)

A túravezetők

Balázs és kellő létszám esetén Era vezetik a túrát. Egyikük rajta van alábbi fotón, a másikuk nem. 

A résztvevők száma

18 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Írország egy hatalmas álom volt nekem és külön öröm  számomra, hogy veletek élhettem át ezt az élményt. Voltak a programban olyan pontok, amiktől tériszonyosként tartottam, de jó volt, hogy több túra esetén azonos úton mentünk fel a hegyre és le, így én dönthettem el, hogy adott esetben megküzdök a heggyel és a félelmeimmel, vagy bevárom visszafelé a csapatot. Ez volt az első túra, ahol egyedül, segítség nélkül jutottam fel olyan meredek helyekre, amik jóval a komfort zónámon kívül voltak. Nem mondom, hogy félelem mentes volt, de boldog vagyok, hogy kiderült, erre is képes vagyok. Köszönöm! Nélkületek nem lett volna ilyen jó ;)" (Vera)

"Hálás köszönet nektek, hogy megmutattátok Írországot, és azon belül is csodás, eldugott helyeket! Nagyon örülök, hogy egy általatok szervezett túrán teljesíthettem a bakancslistám egy régi tételét. Köszönet, hogy nem dobtatok ki a kisbuszból a folyamatos vihogás és az embertpróbáló szóviccek ellenére sem! :)" (Nóra)

"Szerintem elég jó keresztmetszeti képet adtatok Irországról, Észsk- Irországról. Az 1200 km-es utazás a szigeten belül inkább előny, mint hátrány. A helyek, amiket láthattunk, emlékezetesek maradnak."

"Barátságos, közvetlen túravezetők, akik a felelősség - mert azért volt - ellenére is tudtak lazák maradni, legalábbis a kívülálló szemében így tűnt." (Ildikó)

"Semmit nem hiányoltam, amennyi idő rendelkezésre állt, azt maximálisan kitöltötték."

"Köszönöm Nektek a túrát, nagyon jól ki tudtam kapcsolni és fel tudtam töltődni.."

"A túravezetők lazák, szuperek voltak. Nagy élmény volt!" (Mária)

"Minden szuper volt. A túravezetők felkészültek voltak,lelkiismeretesek,kedvesek,segítőkészek. Mindenkit megvártak,elkísértek,meghallgattak,mindenkihez volt egy kedves szavuk,jó poénjuk. Csak jókat tudok mondani!" (Kata)

"Nagyon gondolkodom, hogy valami építő jellegű "kritikát" írjak, amiből később lehet profitálni, de szinte semmi kivetnivalót nem találok. Külön köszönöm, hogy az olcsóbb repülőjáratról szóltatok, mert az nagyon sokat segített. Mindkét túravezető készséges, kedves, végtelenül közvetlen volt. Nekem emberileg is nagyon sokat nyújtottak a találkozások és beszélgetések. Az elejétől a végéig fantasztikusan éreztem magam.
A túrák szervezése, a kommunikáció végig nagyon "letisztult" és pontos volt. Lélegzetelállító volt a túraútvonal, kalandos volt a hegymászás, és szuper volt az esti közös sörözés, a zene pedig teljesen megbabonázott. Teljesen újraszülettem és már kint meglestem a túralistát:D remélem most nem telik el 8 év a következőig. Szuperek vagytok, csak így tovább!" (Ági)

"Sikerült jól összekovácsolni a társaságot. Minden perc hasznosan telt, jól be volt osztva. Gyönyörű helyeket láttunk. Ízelítőt kaptunk Írország történelméből, földrajzából és a helyi népzenéből. Wow!!!" 

"Nagyon nehéz válaszolnom, amikor megkérdezik ismerőseim, hogy milyen volt. Általában úgy kezdem, hogy "EXTRA!". Azt hiszem ezt nem is kell részleteznem :)" (Zoltán)

"Minden nagyon-nagyon jó volt, de tényleg. Még most sem tudom hol vagyok... Életem legjobb csoportos túrája volt, megtaláltam végre azt az utazási irodát, akik igényesen, precízen szerveznek, szuper ügyes és okos és vicces túravezetőket alkalmaznak. Köszi, köszi, köszi mindent!!!!!!" (Ágota)

"A túravezetők lazák, szuperek voltak. Nagy élmény volt!" (Mária)

"Olyan volt, mint amikor a baráti társasággal megyünk kirándulni, ill. amilyet magamnak is szerveznék, csak a központi vezetés miatt nem voltak viták és fönnakadások. A program jellege miatt válogatott társaság is állt össze. Szórakoztatók voltak a vezetők, ami mindenkire átragadt." (Ákos)

Erről a túráról írták a túravezetők

Akik persze állatira elfogultak, viszont Kissbal is írt egy blogbejegyzést és Dani is írt egy másik blogbejegyzést

Tömören

Időpont: 2024. április 27 -május 3.
Szállás: apartmanházban, hostelben
Ellátás: a túra önellátó
Utazás: bérelt mikrobuszokkal

Részvételi díj

 393 000 Ft per fő (jóhamar kedvezménnyel 369 000 Ft)

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szervezést,
 • a túravezetést,
 • a szállást 6 éjszakára,
 • mikrobusz bérleti díját reptértől reptérig, üzemanyag, parkolás, útdíj költségeket,
 • a belépőt a Moher sziklákhoz,
 • ÁFA-t, adókat

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegyet, (részletek a Túra fülön) 
 • belépőt a Bushmills Distillery-be (előre kell foglalnunk, így indulás előtt kell majd döntened, 10 GBP kb. 4500 Ft)
 • belépőt a Guinness sörgyárba (előre kell foglalnunk, így indulás előtt kell majd döntened, 19 GBP kb. 8 600 Ft)
 • belépőt a (királyi/főúri) kastélyba és/vagy kastélykertbe (helyszínen eldönthető, 11 GBP kb. 4800 Ft)
 • az étkezések költségét (időről időre lesz lehetőség vásárolni, több szálláson akár főzni is)
 • biztosítást, melyet mi is meg tudunk kötni Neked.

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A szállások többségében lesz lehetőség akár egyszerűbb ételek elkészítésére. Az út során egyébként mindig lesz lehetőség feltölteni az élelmiszer-készleteket kedvezőbb áru boltokban.

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke a 117.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz! Vagy hívd Balázst a +36309859204-en! Ha nem veszi fel, vissza fog hívni. 

GO!