Szén-dioxid kompenzáció

Kompenzáld faültetéssel a környezetterhelésed!

A Békatutaj az első magyar utazási iroda, ahol az utasoknak lehetőségük van facsemete örökbefogadásával kompenzálniuk utazásuk környezetterhelését (carbon offset). Mi teszünk egy lépést a fenntartható turizmus érdekében. Reményeink szerint a jövőben más utazási irodák és utazók is követik majd a példánkat.

A környezetterhelésről

Az utazás olyan emberi tevékenység, ami sajnos jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, és ezáltal a klímaváltozáshoz. Az IPCC klímajelentése szerint a klímaváltozás ember által előidézett hatásának 25-30%-áért a közlekedés felelős.

Mi mennyire terhelő?

Sokféle számítás létezik, ezek sosem pontosak, mert sok tényezőtől függenek. Mi egyszerűsíteni fogunk. Az alábbi ábrát az European Environmental Agency készítette.

Nézzünk ez alapján néhány népszerű desztinációnknak csak a helyszínre utazás által generált kibocsátását. Tekintsünk most el az országon belüli közlekedéstől, és minden mástól!

  • Magyarország, közút: kb 300 km, kb 15 kg CO2/fő
  • Környező országok, közút: kb 1500 km, kb 75 kg CO2/fő
  • Dél-Olaszország: kb 2000 km, kb 600 kg CO2/fő
  • Írország, Grúzia: kb 4000 km, kb 1,1 tonna CO2/fő
  • Andalúzia, Marokkó: kb 6000km, kb 1,7 tonna CO2/fő
  • Indonézia, Peru: kb 18000 km, kb 5,1 tonna CO2/fő

Mit teszünk kompenzációként?

Fát ültetünk, mert a fák széndioxidot kötnek meg és oxigént termelnek. Egy parkerdőt szeretnénk létrehozni, ami alkalmas lesz a szabadidő kellemes eltöltésére is. Őshonos fafajtákat fogunk választani, amik jól illeszkednek a magyarországi ökológiai rendszerbe, és vegyesen választunk fafajtákat, hogy a biológiai sokféleség is minél nagyobb lehessen.

Mennyi fát kell ehhez ültetni?

Egy tanulmány szerint egy kocsányos tölgy Magyarországon átlagosan 25 kg CO2-t köt meg évente. Elméletileg 80-100 évig simán él egy tölgy, de számoljunk nagyvonalúan 20 évvel. A 20 év valószínűleg viharkárral, vadkárral együtt is bőven alsó becslés, az ezen felül megkötött CO2-t fogjuk fel úgy, hogy az kompenzálja az egyéb fogyasztásaidból (húsevés, fűtés, áramfogyasztás, stb) eredő üvegházhatású gáz kibocsátásodat. Természetesen a terv az, hogy többszáz éves erdőt ültetünk, nem fogjuk kivágni a fákat.

Számoljunk tehát ezzel: egy fa ültetése 25kg x 20 év az kerekítve 0,5 tonna szén-dioxid kibocsátást semlegesít. A rengeteg kerekítés miatt a következőt ajánljuk:

  1. Magyarországi és európai utazásod kompenzációjaként fogadj örökbe egy facsemetét!
  2. Észak-Afrika, Közel-Kelet esetén fogadj örökbe két facsemetét!
  3. Amerika, Távol-Kelet esetén fogadj örökbe három facsemetét!

Hogy történik a faültetés?

A facsemetéket a Békatutaj aktivistái (gyere Te is, ha van kedved!) ültetik el minden évben egy szép őszi napon. A Békatutaj erdő Heves megyében lesz. A pontos helyszín Eger és Felsőtárkány között lesz. A kb 4 éves, 1 méteresnél nagyobb csemetéknek ültető gödröt ásunk, gondosan betemetjük, és meglocsoljuk. A területet vadhálóval vesszük körbe, hogy minimalizálni tudjuk a vadak által okozott károkat.

Mennyibe kerül egy csemete?

Maga a csemete nem drága, viszont a csemete védelmére kb 100 oszlopot, és 300 méter acélhálót kell telepíteni. A csemeték körül aztán a területet is kaszálni kell évente két alkalommal. A fentiek összesítése alapján 1850 Ft-ot kérünk egy csemete ültetéséért és gondozásáért. 

Gazdálkodás

Az akciót a Suhatag Outdoor Kft partnere, a Békatutaj Szabadidősport Egyesület szervezi. A befolyt SZJA 1%-os bevételekből (adószámunk: 18592450-1-10), és a csemetékért önkéntesen befizetett összegekért végezzük a csemeték telepítését és gondozását. 1850 Ft-ból egy csemete telepítése és gondozása valószínűleg nem fog kijönni, de a hiányzó összeget kipótoljuk az egyesület által gyűjtött SZJA 1%-okkal. Az akció teljes mértékben nonprofit jellegű.

A 2019-es telepítés pénzügyi elszámolását itt olvashatod.
A 2020-as telepítés pénzügyi elszámolását itt olvashatod
2021-es telepítés pénzügyi elszámolását itt olvashatod
2022-ben is fogunk fákat ültetni.

Hogyan tudsz csatlakozni?

Egyszerű. Ha jelentkezel egy túránkra, a jelentkezési folyamatban ki tudod választani, hogy szeretnél facsemetét örökbe fogadni. Válaszd ki, fizesd ki a tartásdíjat, a többit intézzük. Hacsak nem...

Jössz fát ültetni is?

2019 őszén volt az első fatelepítés. 
2020-ban november 7-ét tűztük ki a faültetés dátumának. Ez volt a 2020-as faültetés kiírása, itt lehetett jelentkezni
2021 őszén a Borsodi Mezőségben jelölt ki számunkra területet a Bükki Nemzeti Park. Az ültetésre  itt lehetett jelentkezni. 

A korábbi ültetések így zajlottak

2019

Egyértelműen sikeres volt az akció. Egy nap alatt sikerült az ültetést szakszerűen, 70 aktivista munkájával befejezni. Az akció egyben lélekemelő közösségi élmény is volt. Írt rólunk többek között az Index, a HEOL (itt fotóanyagot is bőségesen találsz), és a turizmus.com
Fotó: Berzsényi GergelyA fenti képen a 2019-ben telepített kis erdőnk látszik közveltenül az ültetés után. A terület bárki számára bármikor látogatható. Ezen a térképen láthatod, hogyan lehet odajutni. Az alábbi táblát találod az erdő kerítésén:

2020

A COVID miatt 2020 nem az utazásról szólt. Ennek ellenére elültettünk 180 csemetét azon a területen, ahol az első telepítés is zajlott. Az új csemeték ültetésével párhuzamosan a tavalyi ültetés gondozása, kapálása, mulcsozása is megvalósult.

2021

400 Facsemetét ültettünk el a Borsodi Mezőségben a Bükki Nemzeti Park területén.

Az idei ültetés egyik nehézsége a területre való kijutás volt, ugyanis az lakott településektől távol, a puszta közepén található. A Szentistváni Mezőgazdasági Zrt. segítette a terület megközelítését: traktort, pótkocsit, öntözővizet bocsátott az önkéntesek rendelkezésére.

A COVID miatt sok önkéntes visszamondta a részvételt az utolsó napokban, de így is kb. harmincöt ember töltötte munkával a hétvégéjét. Az esemény ezúttal is jó hangulatban telt, hiszen idén is csupa hasonló gondolkodású ember gyűlt össze, akik nem rettennek vissza ködtől, hidegtől, fizikai munkától, ha úgy gondolják, ezzel a világot picit jobbá tehetik.Ezen a térképen láthatod, hogyan lehet a 2021-es telepítés helyszínére jutni. Személyautóval nem ajánlott, mert elég hosszan földút vezet. Az alábbi táblát találod az erdő kerítésén:

CheckINN GREEN díj

A kezdeményezés kivívta a szakma elismerését is: a 2019-ben először átadott CheckINN GREEN díjra a pályázatok közül a fásítási projektet tartották a legérdemesebbnek. A díjat a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány hozta létre a társadalmilag felelősen gondolkodó és cselekvő turisztikai vállalkozások elismerésére. A díjátadóról, melyre a 28. Turizmus Évadnyitó Gálán került sor, beszámolt a HEOL, az Eger Hírek és a turizmus.com is. A pályázatról itt olvashatsz részletesebben.

Támogathatsz akkor is, ha nem utazol

Ha nem utazol velünk belátható időn belül, de szeretnél támogatni, utalj át egy összeget a Békatutaj Egyesület bankszámlájára.  Köszönettel vesszük!
A Békatutaj Egyesület bankszámlaszáma: 10403507-50526976-90491003
közleménybe ezt írd: Erdőtelepítés támogatás
1% SZJA felajánlásokhoz a Békatutaj Szabadidősport Egyesület adószáma: 18592450-1-10

Csatlakozási lehetőség cégeknek

Ha tetszik a kezdeményezés, és szeretnéd a céged tevékenységét kompenzálni, akkor is várunk szeretettel. Nemrégiben például megkeresett egy bűvész, hogy minden nyilvános fellépése alkalmából szeretne fát ültetni, így most 32 csemetével szállna be. Ha van ilyen irányú szándékod, írj egy e-mailt és megbeszéljük a részleteket!

Te is tudnál ilyet szervezni?

Naná! Nem állítjuk, hogy egyszerű, de mindenkit bátorítunk rá, hogy lásson neki. A kezdeményezésünk hatása akkor lehet igazán jelentős, ha mások is példát vesznek rólunk. Ha gondolkodtok hasonló akción, bátran keressetek meg, és szívesen segítünk. A sikeres projekt alatt sok tapasztalatot halmoztunk fel, és alig várjuk, hogy másoknak is átadhassuk. Ha utazási irodában dolgozol, akkor is keress bátran, ebben a kérdésben nem ismerünk olyat, hogy konkurencia!