Szén-dioxid kompenzáció

Kompenzáld faültetéssel a környezetterhelésed!

A Békatutaj az első magyar utazási iroda, ahol az utasoknak lehetőségük van facsemete örökbefogadásával kompenzálniuk utazásuk környezetterhelését (carbon offset). Mi teszünk egy lépést a fenntartható turizmus érdekében. Reményeink szerint a jövőben más utazási irodák és utazók is követik majd a példánkat.

A környezetterhelésről

Az utazás olyan emberi tevékenység, ami sajnos jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, és ezáltal a klímaváltozáshoz. Az IPCC klímajelentése szerint a klímaváltozás ember által előidézett hatásának 25-30%-áért a közlekedés felelős.

Mi mennyire terhelő?

Sokféle számítás létezik, ezek sosem pontosak, mert sok tényezőtől függenek. Mi egyszerűsíteni fogunk. Az alábbi ábrát az European Environmental Agency készítette.

Nézzünk ez alapján néhány népszerű desztinációnknak csak a helyszínre utazás által generált kibocsátását. Tekintsünk most el az országon belüli közlekedéstől, és minden mástól!

  • Magyarország, közút: kb 300 km, kb 15 kg CO2/fő
  • Környező országok, közút: kb 1500 km, kb 75 kg CO2/fő
  • Dél-Olaszország: kb 2000 km, kb 600 kg CO2/fő
  • Írország, Grúzia: kb 4000 km, kb 1,1 tonna CO2/fő
  • Andalúzia, Marokkó: kb 6000km, kb 1,7 tonna CO2/fő
  • Indonézia, Peru: kb 18000 km, kb 5,1 tonna CO2/fő

Mit teszünk kompenzációként?

Fát ültetünk, mert a fák széndioxidot kötnek meg és oxigént termelnek. Egy parkerdőt szeretnénk létrehozni, ami alkalmas lesz a szabadidő kellemes eltöltésére is. Őshonos fafajtákat fogunk választani, amik jól illeszkednek a magyarországi ökológiai rendszerbe, és vegyesen választunk fafajtákat, hogy a biológiai sokféleség is minél nagyobb lehessen.

Mennyi fát kell ehhez ültetni?

Egy tanulmány szerint egy kocsányos tölgy Magyarországon átlagosan 25 kg CO2-t köt meg évente. Elméletileg 80-100 évig simán él egy tölgy, de számoljunk nagyvonalúan 20 évvel. A 20 év valószínűleg viharkárral, vadkárral együtt is bőven alsó becslés, az ezen felül megkötött CO2-t fogjuk fel úgy, hogy az kompenzálja az egyéb fogyasztásaidból (húsevés, fűtés, áramfogyasztás, stb) eredő üvegházhatású gáz kibocsátásodat. Természetesen a terv az, hogy többszáz éves erdőt ültetünk, nem fogjuk kivágni a fákat.

Számoljunk tehát ezzel: egy fa ültetése 25kg x 20 év az kerekítve 0,5 tonna szén-dioxid kibocsátást semlegesít. A rengeteg kerekítés miatt a következőt ajánljuk:

  1. Magyarországi és európai utazásod kompenzációjaként fogadj örökbe egy facsemetét!
  2. Észak-Afrika, Közel-Kelet esetén fogadj örökbe két facsemetét!
  3. Amerika, Távol-Kelet esetén fogadj örökbe három facsemetét!

Hogy történik a faültetés?

A facsemetéket a Békatutaj aktivistái (gyere Te is, ha van kedved!) ültetik el minden évben egy szép őszi napon. A Békatutaj erdő Heves megyében lesz. A pontos helyszín Eger és Felsőtárkány között lesz. A kb 4 éves, 1 méteresnél nagyobb csemetéknek ültető gödröt ásunk, gondosan betemetjük, és meglocsoljuk. A területet vadhálóval vesszük körbe, hogy minimalizálni tudjuk a vadak által okozott károkat.

Mennyibe kerül egy csemete?

Maga a csemete nem drága, viszont a csemete védelmére kb 100 oszlopot, és 300 méter acélhálót kell telepíteni. A csemeték körül aztán a területet is kaszálni kell évente két alkalommal. A fentiek összesítése alapján 1850 Ft-ot kérünk egy csemete ültetéséért és gondozásáért. 

Gazdálkodás

Az akciót a Suhatag Outdoor Kft partnere, a Békatutaj Szabadidősport Egyesület szervezi. A befolyt SZJA 1%-os bevételekből, és a csemetékért önkéntesen befizetett összegekért végezzük a csemeték telepítését és gondozását. 1850 Ft-ból egy csemete telepítése és gondozása valószínűleg nem fog kijönni, de a hiányzó összeget kipótoljuk az egyesület által gyűjtött SZJA 1%-okkal. Az akció teljes mértékben nonprofit jellegű.

Hogyan tudsz csatlakozni?

Egyszerű. Ha jelentkezel egy túránkra, a jelentkezési folyamatban ki tudod választani, hogy szeretnél facsemetét örökbe fogadni. Válaszd ki, fizesd ki a tartásdíjat, a többit intézzük. Hacsak nem...

Jössz fát ültetni is?

2019 őszén lesz az első fatelepítés. Részletek már kibontakozóban. Törzsutasiank a honlapra való bejelentkezés után itt tudnak jelentkezni a november 9-re időzített akcióhoz >>
Az eseményt fotókkal, videókkal rögzítjük. Terveink szerint az erdő a későbbiekben látogatható lesz a közönség számára.

Támogathatsz akkor is, ha nem utazol

Ha nem utazol velünk belátható időn belül, de szeretnél támogatni, utalj át egy összeget a Békatutaj Egyesület bankszámlájára. Köszönettel vesszük!
A Békatutaj Egyesület bankszámlaszáma: 10700282-48651903-51100005
közleménybe ezt írd: Erdőtelepítés támogatás

Csatlakozási lehetőség cégeknek

Ha tetszik a kezdeményezés, és szeretnéd a céged tevékenységét kompenzálni, akkor is várunk szeretettel. Nemrégiben például megkeresett egy bűvész, hogy minden nyilvános fellépése alkalmából szeretne fát ültetni, így most 32 csemetével szállna be. Ha van ilyen irányú szándékod, írj egy e-mailt és megbeszéljük a részleteket!