Zemplén legjava: földön, vízen, levegőben


Egy hosszú hétvégére a Zempléni-hegységbe utazunk, hogy felfedezzük megannyi csodáját. Túrázunk földön, két keréken, vízen, sőt suhanunk levegőben is! A természetből várakba ballagunk be, a helyi gasztronómiának hódolunk, miután kigyönyörködtük magunkat a tengerszem éjsötét vizében. Egy percig sem fogunk unatkozni, az garantált!
A jelenlegi szabályok szerint védettségi igazolvány szükséges a részvételhez. Kérünk, csak akkor jelentkezz, ha van, vagy a túra indulásáig lesz igazolványod!

1. nap

Késő délután találkozunk Sárospatakon. Itt lesz a főhadiszállásunk a következő három napban.Ezen az estén már nincs más dolgunk, mint elengedni a hétköznapok feszültségét és ráhangolódni a hétvégére. Az általunk ismert egyik legjobb és sokszor kipróbált módja ennek egy közös vacsorafőzés. Miközben a bográcsban pirul a hagyma és a kezekben összekoccannak a stampedlik, mindenki megérkezik lélekben is, és megismerkedik az új arcokkal.

2. nap

Sárospatakon bringákra pattanunk, és az egykori Hegyközi Kisvasút nyomvonalán elkerekezünk Sátoraljaújhelyre, ahol a kalandparkban az adrenalinfüggők kipróbálhatják az átcsúszó kötélpályát (leánykori nevén zipline-t), amin több mint 1 km-en 80 km/h-s sebességgel suhanhatnak a Magas-hegy és a Szár-hegy csúcsai között. A kevésbé adrenalinfüggők üvegpanorámás zárt kabinokban tehetik meg ugyanezt a távot. A legkevésbé adrenalinfüggők pedig a számos turistaút valamelyikén barangolhatnak egyet.

A légi kaland után egy festői völgykatlanban, vadregényes erdei úton visszagurulunk Sárospatakra. Elsétálunk Sárospatak várába, szétnézünk a Vörös-toronyból, a korabeli bútorokkal berendezett szobákban elképzeljük, milyen lehetett a vár lakóinak élete, sétálunk egyet a várkertben.

Estefelé újra a bogrács köré gyűlünk, vagy beizzítjuk a grillt, és főzünk-sütünk valami finomat. 

Mire befejezzük a vacsorát, megérkezik hozzánk helyi borász barátunk, akinek a családja generációk óta a közeli Hercegkúton él, így rengeteget tud nekünk a környék borászatáról mesélni. Ezt egy 5 tételes kóstoló mellett teszi.

Szerintünk érdemes a Tokaji borvidéken bort kóstolni, de természetesen megértjük azt is, ha nem szeretnél részt venni ezen a programon. A jelentkezés folyamán tudod majd jelezni, hogy jössz-e.

3. nap

A harmadik napon délelőtt egy túrát teszünk az ország egyik legszebb természeti csodájához, a Megyer-hegyi tengerszemhez. Ez a tengerszem igazából nem tengerszem, hanem az egykori malomkőbányászat során kialakult fejtési gödörben felgyűlt csapadékvíz, ennek ellenére Magyarország egyik legszebb látnivalója. 20-30 méteres függőleges sziklafalak veszik körbe az éjsötét színű tavat, ami a madárcsicsergéstől hangos erdei ösvényről kibukkanva úgy tárul a szemünk elé hirtelen, hogy a szavunk is elakad a látványtól. Az elmúlt évben több, különböző nehézségű via ferrata pályát is kialakítottak a falakon. Megoszlanak a vélemények, hogy ez hozzáad a hely értékéhez vagy elvesz belőle, ezt majd megvitatjuk a helyszínen. Mindenesetre ha már ott vagyunk, a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják a pályákat.

Délután a túrabakancsot és ferrata beülőt evezőre cseréljük, néhány órára kenukba szállunk a Bodrogon, és most más perspektívából is megcsodáljuk a várat. A Bodrog lassú folyású, szelíd, kis forgalmú folyó, ideális helyszíne egy kellemes evezésnek. Kezdő evezők is bátran bevállalhatják. 

Este a kenuzós ruhából átöltözünk vacsorázós ruhába, és választunk egy jó kis étteremet a búcsúvacsorához.

4. nap

Reggel búcsút veszünk Sárospataktól. Az utolsó együtt töltött napunkon gyalogtúrát teszünk vártól várig: Regéc várától indulunk, és Boldogkő váráig túrázunk. A regéci vár a XIII. században épült, majd 1686-ban császári rendeletre lerombolták. 2016-ban adták át a felújított várat, és jelenleg is folynak fejlesztések. Innen egy jó darabon követjük az Országos Kéktúra nyomvonalát. (Pecsételni nem ér, mert nem végig maradunk a kéken! ;) )A kevesebb mint 100 főt számláló, festői szépségű Mogyoróskán átsétálva bekukkantunk a görög katolikus templomba. Utunk zöldellő erdőkben, patak mellett és rajta át-átkelve, a Zempléni-hegység egyik legszebb látnivalójának tartott völgyben vezet. Gyalogtúránk a Boldogkőváralja község felett emelkedő, ovális alakú andezittufa hegy tetején álló boldogkői várnál ér véget.Érdemes hazaindulás előtt megnézni a tatárjárás után épült várat, és a falairól még egyszer megcsodálni a zempléni tájat. Ha időnk engedi, várnézés után megkóstolhatjuk a vár alatti sziklatömbbe vájt középkori étterem egyik specialitását.


Borítófotó: Dr. Korom János, forrás: flickr.com

Szállás

Szállásunk Sárospatakon lesz 2-5 fős szobákkal rendelkező apartmanokban.

Ellátás

Az első és második esti vacsorát tartalmazza a részvételi díj. Ez húsos bográcsos étel vagy grilles finomság lesz, amit közösen fogunk elkészíteni. Harmadik este egy közös éttermezést fogunk szorgalmazni, hogy együtt költsük el a búcsúvacsorát, de ha jobban szeretnél főzni magadnak, tökéletesen alkalmasak rá az apartmanok konyhái. A reggeliket, hideg ebédeket is az apartmanok konyháiban tudja mindenki elkészíteni magának. A második napon a kalandparkban is lehet ebédelni. 

Utazás

Az utazás telekocsi rendszerben vagy tömegközlekedéssel történik. Mindig igyekszünk úgy beosztani az autókat, hogy mindenkinek jusson hely, és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. A jelentkezés folyamán tudod jelezni, hogy saját autóval jössz vagy társulnál valakihez. Ha tömegközlekedéssel szeretnél érkezni, segítünk az utazás megtervezésében.

Túrák nehézsége

A túrák könnyen teljesíthetők átlagosan sportos embereknek. A tengerszem-túra a választott útvonaltól függően 6-10 km, 100-150 m szinttel fel és le, plusz a tanösvény, amin körbesétáljuk a tengerszemet, és a fakultatív via ferrata. A biciklitúra kb. 30 km, 150 m szinttel fel és le. Az utolsó napi túra kb. 15 km, 300 m szintemelkedéssel és 450 m szintcsökkenéssel. A kenuzás néhány órás evezés lesz kényelmes tempóban.

Felszerelés

Egy túracipő vagy -bakancs mindenképp szükséges, lehetőleg vízálló. Júniusban melegre lehet számítani, de hűvösebb időt is kifoghatunk. Ruhából úgy készülj, hogy több réteg legyen rajtad, így nem fogsz fázni, és meleged sem lesz. Esőkabátot mindenképp hozz, és egy széldzseki is jól jöhet. Napvédő felszerelésed mindenképp legyen. Egy 15-20 literes hátizsákot is hozz a túrákhoz. A via ferratához jól jöhet egy kifejezetten ferratához készült, vagy vitorlás, esetleg biciklis kesztyű (tudsz bérelni a helyszínen is).

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Téged is nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

15-25 fő körül várható

Erről a túránkról írtátok

"Azt gondolom első békatutajos túrának tökéletes volt :-) Jófej, vidám, közvetlen embereket ismerhettem meg. Indulás előtti pár napban kicsit tartottam a rossz időjárás miatt, de túravezetőink rugalmassága nem engedte, hogy a legjobb programok elmaradjanak. Biztos fogok még jelentkezni békatutajos túrákra, mert igazán szimpatikus ahogy szervezitek a programokat." /Enikő/

"Első túrám volt veletek, de biztos, hogy nem az utolsó! :) A Zemplén esszenciáját adtátok, jók voltak a programok, több olyan elem is volt benne, ami egyedi, ötletes, helyi vonatkozású: látszik, hogy szántatok időt a szervezésre. A társaság nagy része már összeszokott volt, de mindenki nagyon közvetlen, befogadó és laza volt. Emlékezetesek maradnak az esti és a nappali programok is. :)" /Peti/

Tömören

Időpont: 2021. június 10-13.
Szállás: apartmanokban
Ellátás: a részvételi díj tartalmazza az első és második esti bográcsos vacsora alapanyagainak költségét, ezen felül önellátó
Utazás: telekocsi rendszerben

Részvételi díj

59.000 FT per fő

A jelenlegi szabályok szerint védettségi igazolvány szükséges a részvételhez. Kérünk, csak akkor jelentkezz, ha van, vagy a túra indulásáig lesz igazolványod!

Erre a túrára OTP SZÉP kártyával is rendezheted a részvételi díjat! (Részletek lejjebb.)

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállást
 • két vacsorát
 • a kerékpárok bérleti díját
 • a kenuk bérleti díját
 • a túraszervezést
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az utazás költségét
 • két vacsorán felül az ellátást
 • a fakultatív borkóstolót (3.000 Ft per fő)
 • belépőt a sárospataki Rákóczi-várba (1.000-2.400 Ft), a regéci várba (800 Ft per fő), Boldogkő várába (2.000 Ft per fő)
 • a zipline és a kabinos kötélpálya díját (2.000-6.000 Ft a választott kombinációtól függően)
 • felszerelést a via ferratához (kantár, sisak és beülő a helyszínen 3.000 Ft, kesztyű 500 Ft)

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat! Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A részvételi díj tartalmaz két vacsorát. A szállás közelében van élelmiszerbolt, ahol tudsz vásárolni, és a szálláson reggelire és ebédre szendvicset készíteni magadnak, de akár vacsorát is főzhetsz, ha nem akarsz étteremre költeni.

Fizess SZÉP kártyával!

Belföldi túráink esetén OTP SZÉP kártyát is elfogadunk. Kérjük, ha így szeretnél fizetni, jelezd azt a jelentkezés megjegyzés rovatában!

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 18.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!