Zemplén legjava: földön, vízen, levegőben

A hosszú hétvégére a Zempléni-hegységbe utazunk, hogy felfedezzük megannyi csodáját. Túrázunk földön, vízen, két keréken, sőt suhanunk levegőben is! A természetből várakba ballagunk be, a helyi gasztronómiának hódolunk, miután kigyönyörködtük magunkat a tengerszem éjsötét vizében. Egy percig sem fogunk unatkozni, az garantált!

1. nap - Megérkezés, ráhangolódás

Késő délután találkozunk Hercegkúton. Itt, az egykori Rákóczi birtokon lesz a főhadiszállásunk a következő három napban.Ezen az estén már nincs más dolgunk, mint elengedni a hétköznapok feszültségét és ráhangolódni a hétvégére. Az általunk ismert egyik legjobb és sokszor kipróbált módja ennek egy közös vacsorafőzés. Miközben a bográcsban pirul a hagyma és a kezekben összekoccannak a stampedlik, mindenki megérkezik lélekben is, és megismerkedik az új arcokkal.

2. nap - Két keréken a XVII. századból a XXI.-be

Délelőtt átsétálunk Sárospatak várába. Szétnézünk a Vörös-toronyból, a korabeli bútorokkal berendezett szobákban elképzeljük, milyen lehetett a vár lakóinak élete, sétálunk egyet a várkertben.
A „Rákócziak dicső korát” bringákon hagyjuk magunk mögött. Az egykori Hegyközi Kisvasút nyomvonalán elkerekezünk Sátoraljaújhelyre, ahol a kalandparkban az adrenalinfüggők kipróbálhatják az átcsúszó kötélpályát (leánykori nevén zipline-t), amin több mint 1 km-en 80 km/h-s sebességgel suhanhatnak a Magas-hegy és a Szár-hegy csúcsai között. A kevésbé adrenalinfüggők üvegpanorámás zárt kabinokban tehetik meg ugyanezt a távot. A legkevésbé adrenalinfüggők pedig a számos turistaút valamelyikén barangolhatnak egyet.A légi kaland után visszapattanunk a bringáinkra, és egy festői völgykatlanban, vadregényes erdei úton visszagurulunk Hercegkútra, hogy a Kálváriadombról és a kilátóból megcsodáljuk a naplementét. Ezt egy helyi borász társaságában tesszük, akinek a családja generációk óta Hercegkúton él, így rengeteget tud nekünk a helyről mesélni. A séta után sem válunk el kiváló borászunktól, hanem meglátogatjuk a Gombos-hegyi pincesoron lévő pincéjét is egy borkóstoló erejéig. Az 5 tételes kóstolás mellé a borkorcsolya szalonna, kolbász, sajt, zsíros kenyér lesz zöldségágyon, és sok tudomány a szőlészetről, borászatról.Szerintünk érdemes a Tokaji borvidéken bort kóstolni, de természetesen megértjük azt is, ha nem szeretnél részt venni ezen a programon. A jelentkezés folyamán tudod majd jelezni, hogy jössz-e.

3. nap - Vizek napja

A harmadik napon délelőtt egy túrát teszünk az ország egyik legszebb természeti csodájához, a Megyer-hegyi tengerszemhez. Ez a tengerszem igazából nem tengerszem, hanem az egykori malomkőbányászat során kialakult fejtési gödörben felgyűlt csapadékvíz, ennek ellenére Magyarország egyik legszebb látnivalója. Ősszel igazi színorgiát rendez az éjsötét színű tó az azt körülvevő, 20-30 méteres függőleges sziklafalak tetején pompázó fákkal.Az elmúlt évben több, különböző nehézségű via ferrata pályát is kialakítottak a falakon. Megoszlanak a vélemények, hogy ez hozzáad a hely értékéhez vagy elvesz belőle, ezt majd megvitatjuk a helyszínen. Mindenesetre ha már ott vagyunk, a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják a pályákat.
Délután a túrabakancsot és ferrata beülőt evezőre cseréljük, néhány órára kenukba szállunk a Bodrogon, és most más perspektívából is megcsodáljuk a várat. A Bodrog lassú folyású, szelíd, kis forgalmú folyó, ideális helyszíne egy kellemes evezésnek. Kezdő evezők is bátran bevállalhatják. 

Este a kenuzós ruhából átöltözünk vacsorázós ruhába, és választunk egy jó kis étteremet a búcsúvacsorához.

4. nap - Vártól várig

Reggel búcsút veszünk vendéglátóinktól és Hercegkúttól. Az utolsó együtt töltött napunkon gyalogtúrát teszünk vártól várig: Regéc várától indulunk, és Boldogkő váráig túrázunk. A regéci vár a XIII. században épült, majd 1686-ban császári rendeletre lerombolták. 2016-ban adták át a felújított várat, és jelenleg is folynak fejlesztések. Innen egy jó darabon követjük az Országos Kéktúra nyomvonalát. (Pecsételni nem ér, mert nem végig maradunk a kéken! ;) )A kevesebb mint 100 főt számláló, festői szépségű Mogyoróskán átsétálva bekukkantunk a görög katolikus templomba. Utunk zöldellő erdőkben, patak mellett és rajta át-átkelve, a Zempléni-hegység egyik legszebb látnivalójának tartott völgyben vezet. Gyalogtúránk a Boldogkőváralja község felett emelkedő, ovális alakú andezittufa hegy tetején álló boldogkői várnál ér véget.Érdemes hazaindulás előtt megnézni a tatárjárás után épült várat, és a falairól még egyszer megcsodálni a zempléni tájat. Ha időnk engedi, várnézés után megkóstolhatjuk a vár alatti sziklatömbbe vájt középkori étterem egyik specialitását, amit a kor szokása szerint kézzel fogyasztunk el.


Borítófotó: Dr. Korom János, forrás: flickr.com

Szállás

Ellátás

Az első két esti vacsorát tartalmazza a részvételi díj. Ez bográcsos étel vagy grilles finomság lesz, amit közösen fogunk elkészíteni. a harmadik este Sárospatakon vacsorázunk étteremben. A szállás közelében vannak élelmiszerboltok, ahol tudsz vásárolni, és azokból a szálláson reggelire és ebédre szendvicset készíteni magadnak, de a közelben több kávézó is van, ahol reggelizni lehet. Amikor a programba belefér, napközben is megállunk elemózsiát vételezni boltban vagy étteremben. 

Utazás

Az utazás telekocsi rendszerben vagy tömegközlekedéssel történik. Mindig igyekszünk úgy beosztani az autókat, hogy mindenkinek jusson hely, és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. A jelentkezés folyamán tudod jelezni, hogy saját autóval jössz vagy társulnál valakihez. Ha tömegközlekedéssel szeretnél érkezni, segítünk az utazás megtervezésében.

Túrák nehézsége

A túrák könnyen teljesíthetők átlagosan sportos embereknek. A tengerszem-túra a választott útvonaltól függően 6-10 km, 100-150 m szinttel fel és le, plusz a tanösvény, amin körbesétáljuk a tengerszemet, és a fakultatív via ferrata. A biciklitúra kb. 30 km, 150 m szinttel fel és le. Az utolsó napi túra kb. 15 km, 300 m szintemelkedéssel és 450 m szintcsökkenéssel. A kenukkal néhány órát fogunk kellemes tempóban evezni.

Felszerelés

Egy túracipő vagy -bakancs mindenképp szükséges, lehetőleg vízálló. Április elején még hűvös lehet, de akár még meleg időt is kifoghatunk. Ruhából úgy készülj, hogy több réteg legyen rajtad, így nem fogsz fázni, és meleged sem lesz. Esőkabátot mindenképp hozz, és egy széldzseki is jól jöhet. A biztonság kedvéért és a fázósabbaknak nem túlzás a sapka, sál sem. Egy 15-20 literes hátizsákot is hozz a túrákhoz, és ha van, egy kis vízálló zsákot a kenuzáshoz. A via ferratához jól jöhet egy kifejezetten ferratához készült, vagy vitorlás, esetleg biciklis kesztyű.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Téged is nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

15-30 fő körül várható

Erről a túránkról írtátok

"Azt gondolom első békatutajos túrának tökéletes volt :-) Jófej, vidám, közvetlen embereket ismerhettem meg. Indulás előtti pár napban kicsit tartottam a rossz időjárás miatt, de túravezetőink rugalmassága nem engedte, hogy a legjobb programok elmaradjanak. Biztos fogok még jelentkezni békatutajos túrákra, mert igazán szimpatikus ahogy szervezitek a programokat." /Enikő/

"Első túrám volt veletek, de biztos, hogy nem az utolsó! :) A Zemplén esszenciáját adtátok, jók voltak a programok, több olyan elem is volt benne, ami egyedi, ötletes, helyi vonatkozású: látszik, hogy szántatok időt a szervezésre. A társaság nagy része már összeszokott volt, de mindenki nagyon közvetlen, befogadó és laza volt. Emlékezetesek maradnak az esti és a nappali programok is. :)" /Peti/

Tömören

Időpont: 2021. április 2-4.
Szállás: vendégházban
Ellátás: a részvételi díj tartalmazza két vacsora költségét, ezen felül önellátó
Utazás: telekocsi rendszerben

Részvételi díj

Hamarosan

Erre a túrára OTP SZÉP kártyával is rendezheted a részvételi díjat! (Részletek lejjebb.)

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállást
 • két vacsorát
 • a kerékpárok bérleti díját
 • a kenuk bérleti díját
 • a túraszervezést
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az utazás költségét
 • két vacsorán felül az ellátást
 • a fakultatív borkóstolót (3.000 Ft per fő)
 • belépőt a sárospataki Rákóczi-várba (1.000-2.400 Ft), a regéci várba (800 Ft per fő) és Boldogkő várába (1.500 Ft per fő)
 • a zipline és a kabinos kötélpálya díját (2.000-6.000 Ft a választott kombinációtól függően)
 • felszerelést a via ferratához (kantár, sisak és beülő a helyszínen 3.000 Ft)

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat! Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A részvételi díj tartalmaz két vacsorát. A szállás közelében vannak élelmiszerboltok, ahol tudsz vásárolni, és azokból a szálláson reggelire és ebédre szendvicset készíteni magadnak.

Fizess SZÉP kártyával!

Belföldi túráink esetén OTP SZÉP kártyát is elfogadunk. Kérjük, ha így szeretnél fizetni, jelezd azt a jelentkezés megjegyzés rovatában!

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Részvételi szándékodat ezután az előleg befizetésével tudod megerősíteni.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 22.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!