Kazahsztán - Végtelen sztyeppe és mennyei hegyek országa

2018. június 24 - június 29. (6 nap, 5 éjszaka)

Jelentkezem
Kazahsztán - Végtelen sztyeppe és mennyei hegyek országa

Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, melynek látképét döntően a végtelen sztyeppe uralja. Mi az országnak azt a kis szegletét keressük fel, ahonnan még fél szemmel éppen rálátunk a sztyeppére, de a tájképet a hétezres csúcsokkaal csipkézett Tien-San dominálja.
A kazahok és kirgizek is rokonaiknak tartanak és különösen szívesen látnak minket magyarokat. Elvileg pár ezer éve együtt toltuk a kumiszt miközben puhult a hús a nyereg alatt.

A kazah túránk a kirgizzel összehasonlítva rövidebb, a túrák könnyebbek és persze más az ország és a táj. A legjobb a kettő együtt!

Tervezett programok

0. nap

Budapestről indulunk isztambuli átszállással indulunk kelet felé. Éjszaka a repülőn. 

1. nap - érkezés, akklimatizálódás a fővárosban

Hajnalban érkezünk Almatiba, és szusszanunk egyet a szállásunkon mielőtt nekivágnánk a városnak. Almati régen Kazahsztán fővárosa volt, ma is jelentős nagyvárosa, ahol először szokjuk a közép-ázsiai nagyvárosi hangulatot, nézünk mecsetet, orosz katedrálist és természetesen benézünk a nagypiacra is, ahol a zöldségek és finom sajtok mellett akár lóhúst is vehetünk. Este szállás egy modern almati szállodában. 

2. nap - a kazah Grand Kanyon

Délelőtt indulunk a sztyeppére, délután érkezés a lenyűgöző Charin Kanyon Nemzeti Parkba. A lenyugvó nap fényénél 3 kilométeres fotós séta a 2-300 m mélységű kanyon „Kastélyok völgye” nevű részében, este bungalókban alvás a Charyn folyó zubogása mellett. A közel 100 kilométer hosszú Charyn Kanyont szokták kazah Grand Canyonként is emlegetni, mely közel fekszik a kínai határhoz. 

3. nap - 

Reggel a kanyonból kigyalogolunk, miközben a reggeli fényekben fotózhatjuk a szépséges sziklákat, majd tovább utazunk Kazahsztán keleti sztyeppéin egy másik gyönyörű nemzeti parkba, ahol különleges, színes vörös, szürke, törtfehér és egyéb színű üledékes hegyek ejtenek ámulatba.
Késő este, 3-4 órás sztyeppei utazás után újra nagyvárosba, Almatiba érünk, de továbbmegyünk szállásunkra amely egy kicsit már a hegyekben lesz, 2000 m magasan. 

4. nap - túrázás 3000 méter fölött

Az Almatitól délre fekvő hegyekben van a szállásunk, így napközben közel leszünk túraterepünkhöz. Ezúttal kabinos felvonóval jutunk fel 3000 méteres magasságba, onnan pedig gyalog megyünk egy kicsit szétnézni a Tien-San négyezreseinek világába. A táv nem lesz megerőltető, s bármikor vissza lehet fordulni, mert visszafele is ugyanazon az úton jövünk majd.

5. nap - 

Felkeressük a Nagy Almati tavat, melynek víztükre a tenger szintje felett 2500 méterrel van és gyönyörű hegyek veszik körül.

Nagy Almati tóEzúttal is kisebb túrát teszünk a környéken. Késő délutánra vissza kell érnünk a reptérre, hiszen indulunk tovább Kirgizistánba, vagy aki csak a kazah programra jelentkezik, az vissza Budapestre.

Beutazás

A magyar állampolgárok számára nem szükséges vízum sem Kazahsztánba sem Kirgizisztánba. Viszont arra figyeljünk, hogy az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, ez nagyon fontos! 

Felszerelés

Cipő: a túrákhoz egy könnyű túracipő is megteszi, de túrabakancsi is jó lehet. A túrák alatt jól jön térdkímélés céljából egy teleszkópos túrabot is. Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: dzseki, széldzseki. Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz. 

A túrák nehézsége

Ezen az utazáson a túrák könnyebbek, mindenki által könnyen teljesíthetőek. 

Klíma:

Közép-Ázsia éghajlata durván száraz kontinentális és ez keveredik a magashegyvidéki éghajlattal. Röviden összefoglalva a völgyekben melegünk is lehet, de a hegyekben fel kell öltözni. Hóra azért nem számítunk, de hűvös az lehet. Napszemüveg, naptej erősen ajánlott! 

Szállás

4-5 éjszaka ázsiai viszonylatban kitűnő szállodában és vendégházakban leszünk elszállásolva. Almati szállásunkon még szabadtéri medence is rendelkezésünkre áll. A bungalót kivéve 2-3 ágyas szállásokat foglaltunk.
A Charyn kanyon bungallói valamivel egyszerűbbek, de tiszták. A hálózati feszültség: 220 V, átalakító nem szükséges. 

Utazás

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk Kazahsztánba és Kirgizisztánba.

Kétféle opció van.

 1. Ha csak a kazah túránkon veszel részt:
  ez esetben a Turkish Airlines járata lesz ideális isztambuli átszállással. A repülőjegy ára 2018. februárjában 140 ezer ft körül alakul.
 2. Ha Kazahsztánból jössz velünk tovább Kirgizisztánba:
  Ez esetben szintén a Turkish Airlinessal Isztambulon keresztül jutunk Astanába, majd Astanából átrepülünk Bishkekbe és a végén Bishkekből jövünk haza (Isztambulon keresztül). A repülőjegyek ára így kb 150 ezer ft 2018 februárjában.

A repülőjegyek megvásárlásában szükség esetén segítünk, vagy 5% kezelési költség fejében (ami kb. fedezi az adó és egyéb járulékos költségeinket) akár meg is vehetjük Számodra.

Utazás a helyszínen

A csapat létszámának függvényében kisbusszal, vagy mikrobuszokkal közlekedünk.

 

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha Te is az első, fenn említett kategóriába tartozol! :)

Túravezetők

Barna Béla (Béci). Gyöngyösön született, majd Egerben élt és él a mai napig is. Már az egyetemen egyértelmű volt a dolga az életben: bejárni a világot (földrajz) és azt megismertetni másokkal (kommunikáció és média, írás és fotózás). Egy országos útleíró pályázat megnyerése után, másodikos gimnazista kora óta folyamatosan turisztikai magazinoknak ír, az Alacsony-Tátráról és a Kaukázusról pedig túrakönyve jelent meg. A Szegedi Tudományegyetemen földrajz szakos egyetemistaként két félév Belső-Ázsia klimatikus viszonyai speciálkollégiumot is hallgatott Makra László professzornál, mely jelzi, hogy a közép-ázsiai vidékek is közel állnak a szívéhez.

Megfelelően nagy számú jelentkezések esetén Bécit egy szakképzett túravezető társunk kíséri majd.

Tömören

Időpont: 2018.06.24-29.
Szállás: szállodában, vendégházakban, egy éjszaka bungallóban
Ellátás: 2 reggeli az árban, a többi alkalommal önellátás 
Utazás: repülők, reptéri transzferek, taxi, kisbusz

Részvételi díj

A részvételi díj 140 ezer Forint, amely tartalmazza:

 • a szervezést,
 • a túravezetést,
 • a szállást 6 éjszakára,
 • a helyi közlekedés költségét (reptéri transzferek, taxi, kisbusz),
 • reggelit 2 alkalommal.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegyeket (bővebben a 'Túra' fül alatt),
 • a 2 reggelin kívül a további ellátást.

Az előleg összege 50 ezer ft, melyet a jelentkezés jóváhagyását követően kérünk átutalni, a fennmaradó összeg pedig a túra előtti 30. napon lesz esedékes.

Kazahsztán és Kirgizisztán együtt

Érdemes kiegészíteni a kazah túrát a kirgiz túránkkal.
Kazahsztáni túra részvételi díja: 140 ezer Ft
Kirgizisztán: 245 ezer Ft
Kazahsztán+Kirgizisztán együtt kedvezményesen: 365 ezer Ft

Ha mindkét túrára jelentkezel, a repülőjegy csupán kb 20 ezer ft-tal kerül többe.

Ha mindkét túrára jönnél, indítsd el a jelentkezést és később lesz egy opció, amit kiválasztva tudni fogjuk, hogy végig jössz!

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Ha mindkét túrára jönnél, indítsd el a jelentkezést és később lesz egy opció, amit kiválasztva tudni fogjuk, hogy végig jössz!

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom