Kirgizisztán - komisz hegyek, jurták, kumisz

Bemutatunk egy olyan országot, ahol a lakosság egy részének életét nem sokban befolyásolja, hogy az őt körülvevő gyönyörű hegyek a Szovjetunió egyik tagállamához tartoznak, vagy épp egy független köztársasághoz. A birkát ugyanúgy őrzik, a szirti sassal ugyanúgy vadásznak, a lovat ugyanúgy fejik, mint évszázadokkal ezelőtt.

A hétezres hegycsúcsokkal határolt országot elsősorban nem a szovjet emlékekért, sokkal inkább lenyűgöző kanyonjaiért, háromezer méter feletti tengerszemeiért, és barátságos népének nomád életmódjáért járjuk be. Ráadásul a kirgizek rokonaiknak tartanak és különösen szívesen látnak minket magyarokat. Elvileg pár ezer éve együtt toltuk a kumiszt miközben puhult a hús a nyereg alatt.

0. nap

Budapestről egy átszállással repülünk Kirgizisztán fővárosába.

1. nap - Érkezés, akklimatizálódás a fővárosban

Kora reggeli órán érkezünk, majd tüstént közös városi sétára indulunk, amely egyben időutazás is: megnézzük Lenin szobrát, vagy azt, ahogyan Marx és Engels egymással diskurálnak.
A híres bishkeki Osh bazárban pedig feltöltjük szárítottgyümölcs- és olajosmagkészletünket. Laza akklimatizációról szól a nap. 
Városnézés után kipróbáljuk a kirgiz banya-t, aminek nincs köze nyersanyagok kitermeléséhez, sokkal jobban hasonlít egy szaunára. Amolyan posztszovjet wellness érzést keresünk. :) Különleges élmény lesz! :)

2. nap - Lovas nomád fesztivál a hegyek között 

Bishkekből pár óra utazással érjük el a fesztivált szervező hegyi falut. De milyen utazás lesz ez? 3200-as hágón kelünk át - ha az úticélunk nem lenne érdekes, már akkor is hatalmas élménynek ígérkezik.
Hogy az úticél érdekes lesz-e? Képzelj el egy 1800 méteren fekvő, folyóparti, pár száz lelkes falut. A díszlet hátterét 3-4 ezer méteres hegycsúcsok biztosítják, az előtérben népvieseltbe öltözött asszonyok és férfiak szurkolnak a főszereplőknek, akik lóháton nőttek fel, ha nem már eleve ott születtek. A legkülönbözőbb lovas játékokon bizonyítják rátermettségüket a közönség számára. 

Mindezek közben persze rotyog a kondér alatt a tűz, hogy a szünetekben megkóstolhassuk a kirgiz konyha legjobb fogásait. Közben kumiszt kortyolgat... aki bírja...

Hogy, hogy nem, a környéken nincs egyetlen szálloda sem, így hálistennek az éjszakát helyi családoknál fogjuk tölteni. Így lehetőségünk adódik, hogy a helyiekkel is közelebbi kapcsolatot létesítsünk, és kicsit belelássunk a vendégszerető kirgizek mindennapjaiba.

3. nap - Lóra magyar!

Előző nap szittya testvéreink példát mutattak nekünk lovas tudományokból, de most bebizonyítjuk, hogy a magyar is lóra teremtett nemzet. Ha véletlenül nem sikerülne bebizonyítani, akkor is különleges élménnyel leszünk gazdagabbak: lóháton teszünk meg néhány kilométert a Son-Kül tó partvidékén, egy 3000 méterrel a tenger szintje felett elhelyezkedő fennsíkon.

A lovaglás persze fakultatív. Aki akar, sétálhat, de ajánljuk mindenkinek, hogy próbálja ki. Itt még lovagló múlttal sem kell rendelkezni. A lovak szelídek, az élmény felejthetetlen! Korábbi túráinkon többeknek évről évre a lovaglás volt a túra csúcspontja annak ellenére, hogy előtte még többnyire nem ültek lovon.

Este elfoglaljuk a varázslatos környezetben felépített jurtáinkat, összeszedjük az állunkat, majd a közös konyhasátorban eszünk, iszunk, beszélgetünk.

A fürdőszoba hiányát bőségesen kárpótolja a környezet. Mostál már fogat 3000 méteren egy jurta mellett?

4. nap - A Son-Kül tavi kalandok folytatása

Amikor reggel kidugjuk a fejünket a jurtából, leesik az állunk a látványtól.

Nagyon szomorúak lennénk, ha már menni is kellene tovább. Ezért maradunk még egy napot, amikor mindenki a legkedvérevalóbb programot választhatja: lehet röplabdázni, lovagolni, egy kisebb túrát tenni a környéken, esetleg csak fürödni a tóban. Nem rohanunk sehova. Marasztal a környezet.

5. nap - Sós tó, fekete iszap, pihenés

Reggeli után elhagyjuk tóparti jurtánkat, és az Issyk-Kul tó (10,5 Balaton méret, 600 méterrel Kékestető szintje fölött) déli partja felé vesszük az irányt.

Később lebegünk egy Holt-tengerhez hasonló sós tóban, fekete iszappal be is kenhetjük magunkat, majd csobbanhatunk egyet újra a tengerpartot idéző tóban.

Leküldjük a napot a tóba, majd az éjszakát egy tóparti település színvonalas szálláshelyén töltjük.

6. nap - Kanyonok és szirti sas

Kezdésképp a Mese-kanyonban járunk egyet, ami vörös homokkövekből alakult különleges formák kavalkádja.A bátrabbak egy egészen szűk kanyonba is bemerészkednek.  Vagy kettőbe.

Aztán a Tien San északi oldalában felfedezünk egy másik kanyont, ami az elmúlt napok környezetéhez képest egészen más, de biztosan nem kevésbé szép képet mutat. A szurdok nevének jelentése: Hét bika, mely arra a hét, vöröshomokkőből álló sziklára utal, amelyek a kanyon fölé emelkednek. 

A környéken ismerkedhetünk kicsit a szirti sassal való vadászat ősi hagyományaival, néhány szomért kezünkre is ültethetünk egy sast. A kétméteres szárnyfesztávolságú szirti sas meglepően nagy zsákmányállatokat is képes elejteni. 

Délután megérkezünk Karakolba. A vegyes lakosságú települést 1869-ben alapították, kezdetben 150 lakosa volt: kirgizek, üzbégek, tatárok és dunganok (muszlim kínaiak), akik Kínából menekültek ide a vallási üldözés elől, de sok tatár és ujgur bevándorló is érkezett.

A múlt rendszerben szigorúan zárt körzet volt az egész város és a környéke, ugyanis az Iszik-kul itteni öblében egy kikötőben volt a Szovjetunió torpedókísérleti telepe.

Este az itt élő különböző etnikumok ételremekeit kóstoljuk meg.

7. nap - Trekking a Tien San láncai közé

Három napra magunk mögött hagyunk kisbuszt, nagycsomagot, embereket és civilizációt. Eltűnünk a 7 ezres csúcsokkal csipkézett lánchegységben. Gyönyörű fenyvesek, hófödte csúcsok, folyókon átkelések... izgalmas túra vár ránk.

A délelőtt összeszedjük magunkat, felpattanunk a terepjáró szovjet katonai teherautóinkra, és irány az erdő. 

Na ezt a terepjárózást sem felejted el, amíg élsz! :) Bármelyik európai kijelentéené, hogy nincs ott út, ahol ezek a gépek haladnak. De nekik van.

Ekkorra szervezetünk már akklimatizálódott a 2-3 ezres méteres magasságú helyszíneken, így felkészülten vághatunk neki a 3900-as hágón átvezető túrához.

Szállásunk a következő két éjszaka egy-egy telepített sátortábor lesz. Részletek a 'Túra' fül alatt. Az első éjszakát 2500 méteren töltjük. 

8. nap - Trekking egy smaragzöld tengerszemhez

Újra egész napos túrázás vár ránk. A fenyőerdőben indulunk, majd ahogy egyre magasabbra érünk, a fenyvesek lassan eltűnnek. Átkelünk egy folyón, és havasi legelőkön folytatjuk utunkat. 
A végén a meredek szerpentin a 3600 méteren fekvő táborunkba visz, ahonnan gyönyörű rálátásunk van a hegység egyik legszebb tavára. A tó neve kirgizül színeset jelent, mert különböző fényviszonyoknál a smaragdzöldtől a feketéig változtatja színét. A napi táv mindössze 9 km, a szintemelkedés 1100 méter. Egész napra eloszlatva nem lesz túlságosan megterhelő, de azért a könnyű az nem ilyen. :)

9. nap - Trekking 3900-as hágón keresztül, majd ereszkedés, végül jutalom termál

A tó partján ébresztenek a nap első sugarai. A reggeli tea szürcsölése közben azon gondolkozunk, hogy ennél jobb helyen talán nem is lehet ébredni. 
A túrát 350 méter szintemelkedéssel kezdjük és még a délelőtt folyamán elérjük 3 napos túránk legmagasabb pontját, a 3905 méteres hágót. Innen továbbra is 4-5 ezres csúcsok közt haladva ereszkedünk 1400 métert, hogy újra erdei környezetbe jussunk, és itt töltsük a harmadik éjszakánkat egy egyszerűbb vendégházban.
Táborunk helyszínén egy természetes meleg termálforrás vár minket. A köré épített autentikus kirgizes infrastruktúra csak fokozza az élményt. :)

10. nap - Tóparti utazás és tóparti örömök, ortodox és kínai-muszlim templomok

Utolsó hegyi táborunk már megközelíthető terepjárókkal, így reggel itt fogunk magunknak egy régi szovjet teherautót és azzal zötykölődünk vissza a városba.

Karakolban felszedjük az otthagyott cuccainkat, szupermarketben vásárolunk, majd megnézünk egy ortodox fatemplomot és egy muszlim kínaiak (!)(majd elmeséljük) által épített mecsetet is. 

Miután összeszedelődzködtünk, elindulunk az Issyk-Kul tó partján északra. Útközben többezer éves sziklarajzokat látunk, de a három napos trekking után lesz módunk lazítani is. A világ második legnagyobb alpesi tavában fürdünk a nyári melegben, miközben mindkét tó partján havas hegycsúcsok vesznek közre. Nem mindennapi élmény.

11. nap - Rafting, ezer éves minaret, Bishkek

Reggeli után Bishkek felé vesszük az útirányt. A kb. 4 órás utazást előbb egy élénkítő raftinggal szakítjuk meg. 12 fős raftokkal, képzett, tapasztalt helyi vezetőkkel evezünk kb. 15 km-t a Chu folyón. A folyó VI fokozatú vadvízi skálán II-III kategóriába tartozik, ami közepes nehézséget jelent. Az izgalmasabb szakaszokon szépen fröcsköl a víz - ugyanakkor a nagy sziklák hiánya miatt veszélytelennek tekinthető - míg a csendesebb szakaszokon lesz időnk a körülöttünk lévő táj szépségében gyönyörködni.Később megnézzük Kirgizisztán legrégebbi épített emlékét, a több mint ezer éves Burana-tornyot.
A búcsúbulival kezdődő utolsó éjszakát Bishkekben töltjük.

12. nap - The End

Hajnalban utazunk ki a repülőtérre, hogy dél körül már landoljunk is Budapesten. Majd otthon két hetet töltünk azzal, hogy megpróbáljuk feldolgozni a minket ért élményeket. Nehéz időszak lesz... 

Beutazás

A magyar állampolgárok számára nem szükséges vízum Kirgizisztánba. Viszont arra figyeljünk, hogy az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, ez nagyon fontos!

Felszerelés

Cipő: a túrákhoz egy jó túrabakancsra szükséged lesz. A túrák alatt jól jön térdkímélés céljából egy teleszkópos túrabot is. Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: dzseki, széldzseki. Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz. 

A három napos túra esetén sátrat és matracot a helyiek biztosítanak. Hálózsákot mindenkinek magának kell hoznia. Ezen a túrán a hálózsákot és a három napra való ruházati felszerelést mindenki a saját hátán (és saját magán) hozza fel. A sátor, matrac és az ellátás már a telepített táborokban vár minket. Meleg hálózsákra lesz szükség!

A túrák nehézsége

A nagyobb gyalogtúra nehézségét elsősorban a szintemelkedés adja. Nem kifejezetten nehezek a túrák, átlagos erőnléttel teljesíthetőek, de azért könnyűnek sem lehet őket nevezni. A legnagyobb napi szintemelkedés 1200 méter lesz. Az egyik túra esetében majdnem 4000 méter magasra túrázunk, itt már a kevés oxigén miatt kicsit romolhat erőnlétünk, de alapvetően a 2-3000 méter körüli magasságban mozgunk. A kanyontúrák könnyebbek, mindenki által könnyen teljesíthetőek. 
A folyó, amin raftingolni fogunk, VI fokozatú vadvízi skálán II-III kategóriába tartozik, ami közepes nehézséget jelent. 12 fős raftokkal, képzett, tapasztalt helyi vezetőkkel evezünk.

Klíma

Közép-Ázsia éghajlata durván száraz kontinentális és ez keveredik a magashegyvidéki éghajlattal. Kirgizisztán 90%-a hegyvidék, és bár nappal 25 fok fölé is mehet a hőmérséklet és izzadunk és leégünk túra közben, ugyanakkor éjszakánként fagy is előfordulhat! Sőt: 2017. augusztus 16-án például a tash rabati jurtatáborban 3200 méter magasan havazott este! Napszemüveg, naptej erősen ajánlott! 

Szállás

A szállások meglehetősen vegyes képet festenek. A programot igyekeztünk úgy összerakni, hogy az autentikus, puritánabbb szállásokat európai értelemben is normálisabb szállások váltsák.

1. Európai szálláshelyek, ahol 5 éjszakát töltünk (+egy reggelt érkezéskor) kifejezetten igényesek 2-3 ágyas szobákkal. Várhatóan a legtöbb repülőjárat az első nap reggelén érkezik a fővárosba. Ekkor már rendelkezésünkre fognak állni kifejezetten szép szállodai szobáink, mert valószínűleg mindenkinek jól fog majd esni egy kis pihenés és egy zuhany mielőtt nekivágunk Bishkeknek 
2. A lovas fesztivál ideje alatt egy éjszakát 4-5 fős csoportokban családoknál töltünk, hogy jobban belekóstolhassunk a helyiek életébe. Itt ne az európai színvonalat keresd.

3. Három éjszakát 4-5 személyes hagyományos jurtában töltünk. A jurtában ne számíts fürdőszobára, de a családoknál is valószínűleg a banya (szauna) lesz a fürőszobánk. Aki járt már velünk Finnországban, tudja, hogy ennél nem is kell jobb fürdőszoba. :)

4. A három napos túra során két éjszakát előre telepített sátortáborban töltünk. Ezek két-három személyes sátrak matraccal. A hálózsákot mindenki magának hozza.

A hálózati feszültség: 220 V, átalakító nem szükséges. Persze készülj fel rá, hogy a jurtában nem tudod tölteni a telefonodat, de többek között ezért is utazunk. :)

Utazás

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk Kirgizisztánba. 

A Turkish Airlines, Pegasus járata lesz ideális, mindkettő Isztambuli átszállással. A repülőjegy ára 2023 januárjában 260.000 Ft körül alakul.

A repülőjegyek megvásárlásában kérésre segítünk, vagy 7% kezelési költség fejében akár meg is vehetjük neked.

Ha szeretnéd, természetesen magadnak is meg tudod venni a repülőjegyet, és ha tudsz jobbat, Bishkekben is találkozhatunk.

Jelentkezés után kérünk várj, míg jelzünk, hogy megvan a minimális létszám, és indulhat a repülőjegy-vásárlás.

Utazás a helyszínen

Kirgizisztánon belül kisbusszal közlekedünk. A három napos trekkinghez régi szovjet katonai terepjárókkal jutunk ki, és ugyanezekkel is kerülünk vissza a civilizációba.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha Te is az első, fenn említett kategóriába tartozol! :)

Túravezetők

A túravezető Hacsi Gábor lesz, és rajta kívül még valaki, akinek a kiléte most még közepesen bizonytalan.

Erről a túránkról írtátok

"Nekem is életre szóló élmény volt a túra, szerintem még hetek, hónapok múlva is jönnek felismerések az átéltekkel kapcsolatban. Most azt érzem, hogy visszamennék még :) Tetszett a fokozatos építkezés mind a fizikai megterhelés, mind a kultúrsokk, mind a nomádság skálákon. A fesztivál, a Son-kul légköre, az Ala-kul túra voltak a legnagyobb élmények, az utóbbi kettőben akár többet is időztem volna :) Ahhoz, hogy a túrán jól éreztem magam, szerintem nagyban hozzájárultatok túravezetőként. Jó volt megtapasztalni, ahogy figyeltetek a csapatra egyben és az egyénekre külön-külön. Jó csapat lettünk szerintem :) Itt is megköszönöm Daninak a Pegasus-os repjegyes kavarásban nyújtott segítséget minden "munkaköri kötelességen" túl: növelte a biztonságérzetemet, ahogy ezt az egész helyzetet kezeltétek. A túrán általában nagyra értékeltem a vezetésetek rugalmasságát, a határozott, akár népszerűtlen döntések meghozatalát, és mindennek a humorát. Köszönöm szépen ezúton is mindkettőtök munkáját! :)" (Edit)

"Nagyon flottul meg volt szervezve minden. Minden elismerésem. A jó hangulat is jórészt Nektek volt köszönhetô. Nagyon jól éreztem magam. Köszi :)" (Anna)

"Szuper volt a program, pont emiatt választottam a Békatutaj túráját a térségre vonatkozó lehetőségek közül!" (Fáni)

"Köszönöm, hogy megszerveztek ilyen utakat és ezek az utak által felejthetetlen élményekhez juthatunk! Ímádom a filozófiátokat, a hozzáállásotokat, szerintem torony magasan a legjobbak vagytok az ilyen típusú túraszervezők között. Köszi mégegyszer ezt az utat is! A program megfelelő volt, meg volt a kellő rugalmasság a programok esetleges átszervezése tekintetében. Változatos volt és nem túl zsúfolt."

"Dani és Hacsi remek páros volt, elképesztően felkészült, informatív és szórakoztató. A nehezebb helyzetben is a jól megszokott hatékony és higgadt hozzáállás is hibátlan volt." (Nóri és Nico)

"A szervezésből nem hiányoltam semmit. A programban azt kaptam, amit vártam. A lovasfesztivál különleges, szerintem azt mindenképpen tartsátok meg, és a jurtatáborban is kell a két nap, tényleg csodálatos hely. Remek páros voltatok" (Ica)

"Alkalmanként 2 éjszakát tölteni vmi nagyon szép vagy érdekes helyen nagyszerű ötlet. A Son tavi megálló fantasztikus volt. A gyalogtúrát is elhelyztem legszebb emlékeim közé. Dani kalandszeretete fontos döntési tényezőt jelent számunkra." (Zoli)

"Szuperek voltatok! Hacsinak külön respect, hogy egy nyikkanás nélkül csinálta végig a túrát, a betegségeivel együtt is (csak találgattunk a buszon, mivel jelezhette Misának, hogy azonnal állítsa meg a buszt, mert ki kell szállnia)!
Szuper volt a program, és a társaság is (bár nem ti válogattátok össze, mégis valahol nektek is köszönhető, főleg, hogy a többségük visszajáró békatutajos volt).
Nem tudom, ti is így érzitek-e, de szerintem remek párost alkottatok, jól kiegészítve egymást. Én nagyon élveztem a korábbi túráitok élménybeszámolóit, a buszozás közben a walkie-talkie-s tájékoztatókat is." (Cili)

"Nagyon hálás vagyok az utnak nekem felért egy önismereti úttal. Nagyon sokat tanulhattam magamról és ezt nagyon köszönöm. Sok klassz, és szuper emberrel ismerkedhettem meg. Le a kalappal Gábor és Máté előtt ahogy végig csinálták velünk ezt az utat. Hihetetlenek :)." (Ági) 

"Nagyon köszönjük az élményeket, igazán jól éreztük magunkat. Az élmények feldolgozása még folyamatban :-), kell még egy kis idő. Részemről a háromnapos túra volt a legemlékezetesebb, a viszontagságok ellenére erre emlékezem a legszívesebben. Persze lehet hogy ott, teljesen elázva, lókakiban csúszkálva nem így gondoltam, de úgyis ezekre fogunk nevetve emlékezni." (Kata)

Tömören

Időpont: 2023. július 28-augusztus 9.
Szállás: Bishkekben szálloda, később vendégházak, 3 éjszaka telepített sátortábor, 3 éjszaka jurtában
Ellátás: 12 reggeli, 4 ebéd, 6 alkalommal vacsora az árban, a többi alkalommal önellátás 
Utazás: repülők, reptéri transzferek, kisbusz, terepjáró

Részvételi díj

415 ezer Ft

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szervezést
 • a túravezetést
 • a szállást 12 éjszakára
 • a helyi közlekedés költségét (kisbusz, terepjáró)
 • 12 reggelit, 2 meleg ebédet, és 2 ebédre való uti csomagot,  6 alkalommal vacsorát 
 • belépőt a karakoli mecsetbe
 • belépőt a lovas fesztiválra
 • belépőt a Karakol völgybe
 • hőforrás bérleti díját a három napos túra végén
 • belépőt a sziklarajzokhoz
 • belépőt a Burana toronyhoz
 • a reptéri transzfert

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegyeket (bővebben a 'Túra' fül alatt)
 • a fent felsorolt ellátásokon kívül a további ellátást
 • a fakultatív lovaglás költségét (kb. óránként 3.000 Ft)
 • a fakultatív banya költségét Bishkekben (kb. 1.500 Ft)
 • a fakultatív rafting díját (kb. 9.000 Ft)

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozz el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

Racionalizáld a repülésed!

Ha neadjisten elszállnának a repjegy árak, és hajlandó vagy bevállani, hogy a csoporttól külön utazol, talán ki tudunk találni valami okosat. Lehet, hogy Debrecenből, Bécsből, stb kell indulni, vagy egy pár órával, vagy akár 1-2 nappal korábban repülni, de lehet megoldás. Ha érdekel, lépj velünk kapcsolatba és körbenézünk, hogy mik az aktuális lehetőségek!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Kirgizisztánban olcsón meg lehet úszni az étteremben étkezést, és a legtöbb reggelit tartalmazza a részvételi díj, plusz néhány ebédet és hat vacsorát. Jó eséllyel kevesebbet fogsz kajára költeni a két hét alatt, mint ha itthon lennél. :)

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

A repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól akkor fogunk értesíteni, amikor a jelentkezők száma elérte a minimális létszámot.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 150 000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

COVID téma

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, mert Kirgizisztán lezárja a határait, vagy akár csak a szálláshelyeit, akkor a részvételi díj teljes egészében visszajár. 

Elképzelhető, hogy Te betegszel meg az utazásod előtt és azért kell lemondanod a túrát. Ilyen esetre ajánljuk az útlemondási biztosítást. Ilyen helyzetben és egyéb súlyos probléma, sürgősségi ellátás, stb esetén visszatéríti a teljes részvételi díjadat, de akár a repülőjegyre is köthetsz útlemondási biztosítást.

A Kirgizisztánba való belépés feltételeiről a konzuli szolgálat honlapján érdemes tájékozódni. Túránk kiírásának idején az országba való belépés feltételeként negatív PCR tesztet kell bemutatni. Figyelembe kell azt is venni, hogy az adott légitársaság és a tranzit repülőtér milyen igazolást kér. Legalább két oltással és negatív PCR teszttel bizonáyra mindenki átmegy a szűrőn, de hangsúlyozzuk, hogy ez a kérdés mindenkinek a saját felelőssége! Mi senkinek nem fogjuk a dokumentumait ellenőrizni. Természetesen információval segítünk, ahogy tudunk.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!