Kirgizisztán - komisz hegyek, jurták, kumisz

Bemutatunk egy olyan országot, ahol a lakosság egy részének életét nem sokban befolyásolja, hogy az őt körülvevő gyönyörű hegyek a Szovjetúnió egyik tagállamához tartoznak, vagy épp egy független köztársasághoz. A birkát ugyanúgy őrzik, a szirti sassal ugyanúgy vadásznak, a lovat ugyanúgy fejik, mint évszázadokkal ezelőtt.
A hétezres hegycsúcsokkal határolt országot elsősorban nem a szovjet emlékekért, sokkal inkább lenyűgöző kanyonjaiért, háromezer méter feletti tengerszemeiért, és barátságos népének nomád életmódjáért járjuk be.
Ráadásul a kirgizek rokonaiknak tartanak és különösen szívesen látnak minket magyarokat. Elvileg pár ezer éve együtt toltuk a kumiszt miközben puhult a hús a nyereg alatt.

0. nap

Budapestről isztambuli átszállással repülünk Kirgizisztán fővárosába.

1. nap - érkezés, akklimatizálódás a fővárosban

Kora reggeli órán érkezünk, majd tüstént közös városi sétára indulunk, amely egyben időutazás is: megnézzük Lenin szobrát, vagy azt, ahogyan Marx és Engels egymással diskurálnak. A híres bishkeki Osh bazárban pedig feltöltjük szárított gyümölcs és olajosmag készletünket. Laza akklimatizációról szól a nap. 
Akinek lesz kedve kipróbálhatja a kirgiz banya-t, aminek nincs köze nyersanyagok kitermeléséhez, sokkal jobban hasonlít egy szaunára. Amolyan posztszovjet wellness érzést keresünk. :)

2. nap - Irány a Tien San

Lenin bácsin hamar túlteszük magunkat és neki is indulunk a hívogató gyönyörű hegyek világának. Egy könnyebb ismerkedős túrát teszünk egy csodaszép völgyben birkák, hegyi kecskék és vadlovak birodalmában. Ebben a völgyben bármikor vissza is lehet akár fodulni, ha valaki kevesebbel is beéri.

3. nap - Lovas nomád fesztivál a hegyek között 

Bishkekből pár óra utazással érjük el a fesztivált szervező hegyi falut. De milyen utazás lesz ez? 3200-as hágón kelünk át, ha az úticélunk nem lenne érdekes, már akkor is hatalmas élménynek ígérkezik.
Hogy az úticél érdekes lesz-e? Képzelj el egy 1800 méteren fekvő folyóparti párszáz lelkes falut. A díszlet hátterét 3-4 ezer méteres hegycsúcsok biztosítják, az előtérben népvieseltbe öltözött asszonyok és férfiak szurkolnak a főszereplőknek, akik lóháton nőttek fel, ha nem már eleve ott születtek. A legkülönbözőbb lovas játékokon bizonyítják rátermettségüket a közönség számára. 

Mindezek közben persze rotyog a kondér alatt a tűz, hogy a szünetekben megkóstolhassuk a kirgiz konyha legjobb fogásait. Közben kumiszt kortyolgat... aki bírja...

Hogy hogy nem, a környéken nincs egyetlen szálloda sem, így hálistennek az éjszakát helyi családoknál fogjuk tölteni. Így lehetőségünk adódik, hogy a helyiekkel is közelebbi kapcsolatot létessítsünk, és kicsit belelássunk a vendégszerető kirgizek mindennapjaiba.

4. nap - lóra magyar!

Előző nap szittya testvéreink példát mutattak nekünk lovas tudományokból, de most bebizonyítjuk, hogy a magyar is lóra teremtett nemzet. Ha véletlenül nem sikerülne bebizonyítani, akkor is különleges élménnyel leszünk gazdagabbak: lóháton teszünk meg néhány kilométert a Son-Kül tó partvidékén, egy 3000 méterrel a tenger szintje felett elhelyezkedő fennsíkon.

A lovaglás persze fakultatív. Aki akar sétálhat, de ajánljuk mindenkinek, hogy próbálja ki. Itt még lovagló múlttal sem kell rendelkezni. A lovak szelídek, az élmény felejthetetlen! A grúziai túrákon többeknek évről évre a lovaglás volt a túra csúcspontja annak ellenére, hogy előtte még többnyire nem ültek lovon.

Este elfoglaljuk a varázslatos környezetben felépített jurtáinkat, összeszedjük az állunkat, majd a közös konyhasátorban eszünk, iszunk beszélgetünk.

A fürdőszoba hiányát bőségesen kárpótolja a környezet. Mostál már fogat 3000 méteren egy jurta mellett?

5. nap - kanyon, sós tó, fekete iszap, pihenés

Reggeli után elhagyjuk tóparti jurtánkat, és az Issyk-Kul tó (10,5 Balaton méret, 600 méterrel Kékestető szintje fölött) déli partja felé vesszük az irányt. Kezdésképp sétálunk a Mese-kanyonban, ami vörös homokkövekből alakult különleges formák kavalkádja.

Később lebegünk egy Holt-tengerhez hasonló sós tóban, fekete iszappal be is kenhetjük magunkat, majd csobbanhatunk egyet újra a tengerpartot idéző tóban.sós tó

Az éjszakát egy kisebb város vendégházaiban töltjük.

6. nap - kanyon, szirti sas, ortodox és kínai-muszlim templomok

A Tien San északi oldalában találunk egy kanyont, ami az elmúlt napok környezetéhez képest egészen más, de talán nem kevésbé szép képet mutat. A kanyon nevének jelentése: Hét bika, mely arra a hét, vörös homokkőből álló sziklára utal, amelyek a kanyon fölé emelkednek. A környéken ismerkedhetünk kicsit a szirti sassal való vadászat ősi hagyományaival, néhány szomért kezünkre is ültethetünk egy sast. A kétméteres szárnyfesztávolságú szirti sas meglepően nagy zsákmányállatokat is képes elejteni. Közép-Ázsia kirgiz törzseiről régóta ismert, hogy farkasvadászatra használják a szirti sasokat.

Délután megérkezünk Karakolba. A városban megnézünk egy ortodox fatemplomot és egy muszlim kínaiak (!)(majd elmeséljük) által épített mecsetet. 

Karakol

A vegyes lakosságú települést 1869-ben alapították, kezdetben 150 lakosa volt: kirgizek, üzbégek, tatárok és dunganok (muszlim kínaiak), akik Kínából menekültek ide a vallási üldözés elől, de sok tatár és ujgur bevándorló is érkezett.

A múlt rendszerben szigorúan zárt körzet volt az egész város és a környéke, ugyanis az Iszik-kul itteni öblében egy kikötőben volt a Szovjetunió torpedókísérleti telepe.

7. nap - Trekking a Tien San láncai közé

Három napra magunk mögött hagyunk kisbuszt, nagycsomagot, embereket és civilizációt. Eltűnünk a 7 ezres csúcsokkal csipkézet lánchegységben. Gyönyörű fenyvesek, hófödte csúcsok, folyókon átkelések... izgalmas túra vár ránk.

A délelőtt összeszedjük magunkat, felpattanunk a terepjáró szovjet katonai teherautóinkra, és irány az erdő. 

Ekkorra szervezetünk már akklimatizálódott a 2-3 ezres méteres magasságú helyszíneken, így felkészülten vághatunk neki a 3900-as hágón átvezető túrához.

Szállásunk mindhárom éjszaka egy-egy telepített sátortábor lesz. Részletek a 'Túra' fül alatt. Az első éjszakát 2500 méteren töltjük. 

8. nap - Trekking egy smaragzöld tengerszemhez

Újra egész napos túrázás vár ránk. A fenyfőerdőben indulunk, majd ahogy egyre magasabbra érünk, a fenyvesek lassan eltűnnek. Átkelünk egy folyón és havasi legelőkön folytatjuk utunkat. 
A végén a meredek szerpentin a 3600 méteren fekvő táborunkba visz, ahonnan gyönyörű rálátásunk van a hegység egyik legszebb tavára. A tó neve kirgizül színeset jelent, mert különböző fényviszonyoknál a smaragzöldtől a feketétig változtatja színét. 
A napi táv mindössze 9 km, a szintemelkedés 1100 méter. Egész napra eloszlatva nem lesz túlságosan megterhelő, de azért a könnyű az nem ilyen :)

9. nap - Trekking 3900-as hágón keresztül, majd ereszkedés, végül jutalom termál

A tó partján ébresztenek a nap első sugarai. A reggeli tea szürcsölése közben azon gondolkozunk, hogy ennél jobb helyen talán nem is lehet ébredni. 
A túrát 350 méter szintemelkedéssel kezdjük és még a délelőtt folyamán elérjük 3 napos túránk legmagasabb pontját, a 3900 méteres hágót. Innen továbbra is 4-5 ezres csúcsok közt haladva ereszkedünk 1400 métert, hogy újra erdei környezetbe jussunk és itt töltsük a harmadik éjszakánkat szintén sátortáborban.

Táborunk helyszínen egy természetes meleg termálforrás vár minket. A köré épített autentikus kirgizes infrastruktúra csak fokozza az élményt. :)

10. nap - Tóparti utazás és tóparti örömök

Utolsó sátortáborunk már megközelíthető terepjárókkal, így reggel itt fogunk magunknak egy régi szovjet teherautót és azzal zötykölődünk vissza a városba.

Ha szerencsénk van, és időben tudunk indulni, délelőtt még meg tudjuk nézni a vasárnapi állatvásárt Karakolban. Ha véletlenül lecsúsznánk róla, akkor is vár a bazár mindenféle keleti fűszerekkel, gyümölcsökkel, ruhákkal, és amit csak el tud az ember képzelni.

Miután összeszedelődzködtünk, elindulunk az Issyk Kul tó partján északra. Útközben többezer éves sziklarajzokat látunk, de a három napos trekking után lesz módunk lazítani is. A világ második legnagyobb alpesi tavában fürdünk a nyári melegben, miközben mindkét tó partján havas hegycsúcsok vesznek közre. Nem mindennapi élmény.

11. nap - Kanyontúra, ezer éves minaret, Bishkek

Reggeli után Bishkek felé vesszük az útirányt. A kb 4 órás utazást előbb egy néhány órás könnyű kanyontúrával szakítjuk meg. Elképesztő vöröshomokkő sziklák között mozgatjuk meg tagjainkat.
Később megnézzük Kirgizisztán legrégebbi épített emlékét a több, mint ezer éves Burana-tornyot.
A búcsúbulival kezdődő utolsó éjszakát Bishkekben töltjük

12. nap - The End

Hajnalban utazunk ki a repülőtérre, hogy dél körül már landoljunk is Budapesten. Majd otthon két hetet töltünk azzal, hogy megpróbáljuk feldolgozni a minket ért élményeket. Nehéz időszak lesz... 
  

Beutazás

A magyar állampolgárok számára nem szükséges vízum sem Kazahsztánba sem Kirgizisztánba. Viszont arra figyeljünk, hogy az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, ez nagyon fontos! 

Felszerelés

Cipő: a túrákhoz egy jó túrabakancsra szükséged lesz. A túrák alatt jól jön térdkímélés céljából egy teleszkópos túrabot is. Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: dzseki, széldzseki. Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz. 

A három napos túra esetén sátrat és matracot a helyiek biztosítanak. Hálózsákot mindenkinek magának kell hoznia. Ezen a túrán a hálózsákot és a három napra való ruházati felszerelést mindenki a saját hátán (és saját magán) hozza fel. A sátor, matrac és az ellátás már a telepített táborokban vár minket.

A túrák nehézsége

A nagyobb gyalogtúra nehézségét elsősorban a szintemelkedés adja. Nem kifejezetten nehezek a túrák, átlagos erőnléttel teljesíthetőek, de azért könnyűnek sem lehet őket nevezni. A legnagyobb napi szintemelkedés 1200 méter lesz. Az egyik túra esetében majdnem 4000 méter magasra túrázunk, itt már a kevés oxigén miatt kicsit romolhat erőnlétünk, de alapvetően a 2-3000 méter körüli magasságban mozgunk. A kanyontúrák könnyebbek, mindenki által könnyen teljesíthetőek. 

Klíma:

Közép-Ázsia éghajlata durván száraz kontinentális és ez keveredik a magashegyvidéki éghajlattal. Kirgizisztán 90%-a hegyvidék, és bár nappal 25 fok fölé is mehet a hőmérséklet és izzadunk és leégünk túra közben, ugyanakkor éjszakánként fagy is előfordulhat! Sőt: 2017 augusztus 16-án például a tash rabati jurtatáborban 3200 méter magasan havazott este! Napszemüveg, naptej erősen ajánlott! 

Szállás

A szállások meglehetősen vegyes képet festenek. A programot igyekeztünk úgy összerakni, hogy az autentikus, purtiánabbb szállásokat, európai értelemben is normálisabb szállások váltsák.

Általában egyszerű, de tiszta és komfortos vendégházakban alszunk, ám ne az európai színvonalat keresd mindig Kirgizisztánban. Leszünk normális szállodában is, valamint egy éjszakát 4-5 személyes hagyományos jurtában. Egy éjszakát 4-5 fős csoportokban családoknál töltünk, hogy jobban belekóstolhassunk a helyiek életébe. A jurtában ne számíts fürdőszobára, de a családoknál is valószínűleg a banya (szauna) lesz a fürőszobánk. Aki járt már Finnországban, tudja, hogy ennél nem is kell jobb fürdőszoba. :)

Máshol a zuhanyzók állapota elfogadható és jó. A hálózati feszültség: 220 V, átalakító nem szükséges. Persze készülj fel rá, hogy a jurtában nem tudod tölteni a telefonodat, de többek között ezért is utazunk :)

A három napos túra során három éjszakát előre telepített sátortáborban töltünk. Ezek két személyes sátrak matraccal. A hálózsákot mindenki magának hozza.

Utazás

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk Kirgizisztánba. 

A Turkish Airlines, vagy a Pegasus járata lesz ideális mindkettő Isztanbuli átszállással. A repülőjegy ára 2018. decemberében 150 ezer ft körül alakul.

A repülőjegyek megvásárlásában kérésre segítünk, vagy 5% kezelési költség fejében (ami kb. fedezi az adó és egyéb járulékos költségeinket) akár meg is vehetjük Számodra.

Ha szeretnéd, természetesen magadnak is meg tudod venni a repülőjegyet, és ha tudsz jobbat, Bishkekben is találkozhatunk.

Utazás a helyszínen

A csapat létszámának függvényében kisbusszal, vagy mikrobuszokkal közlekedünk.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha Te is az első, fenn említett kategóriába tartozol! :)

Túravezetők

A túravezető Gergő lesz, és rajta kívül még valaki, akinek a kiléte most még bizonytalan.

Tömören

Időpont: 2019.07.25-08.06.
Szállás: Bishkekben szálloda, később vendégházak, 3 éjszaka telepített sátortábor, 1 éjszaka jurtában
Ellátás: 9 reggeli, 3 ebéd, 4 alkalommal vacsora az árban, a többi alkalommal önellátás 
Utazás: repülők, reptéri transzferek, kisbusz, terepjáró

Részvételi díj

A részvételi díj 275 ezer Ft, amely tartalmazza:

 • a szervezést,
 • a túravezetést,
 • a szállást 11 éjszakára,
 • a helyi közlekedés költségét (reptéri transzferek, kisbusz, terepjáró),
 • 9 reggeli, 3 ebéd, 4 alkalommal vacsora,
 • belépő a Skazka kanyonba,
 • belépő a sós tóhoz,
 • belépő a karakoli mecsetbe,
 • belépő a lovas fesztiválra,
 • hőforrás bérleti díja a három napos túra végén,
 • belépő a sziklarajzokhoz,
 • belépő a Burana toronyhoz

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegyeket (bővebben a 'Túra' fül alatt),
 • a fent felsorolt ellátásokon kívül a további ellátást.
 • a fakultatív lovaglás költségét (kb. 6 ezer Ft)
 • a fakultatív banya költségét Bishkekben (kb 1,2 ezer Ft)

Az előleg összege 100 ezer ft, melyet a jelentkezés jóváhagyását követően kérünk átutalni, a fennmaradó összeg pedig a túra előtti 30. napon lesz esedékes.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

A repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól akkor fogunk értesíteni, amikor a jelentkezők száma elérte a minimális létszámot.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 100 ezer Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!