Mesés Marokkó - Kalandozások Afrika északnyugati szegletében

Hagyd otthon a józan ítélőképességedet! Dobd a sarokba az eddigi tapasztalataidat! Vedd fel a gyermeki kíváncsiság köntösét, húzz fel egy kényelemes szandált, amiből könnyedén kirázható a homok, és gyere velünk Afrika északnyugati szegletébe...

Ha Marrakesh szűk kis sikátorai beszélni tudnának, megannyi abszurd történet elevenedne előttünk. Ha a Szahara perzselő homokjában lassan menetelő tevék írni tudnának, kiadták volna a világ legjobb bestsellerjét... Ha a berber makákók jelnyelveit értenénk, valószínűleg kacagnánk az embertársainkról szóló hihetetlen történeteken.


Mesélő ország ez, mesebeli szereplőkkel, ami most megelevenedni látszik. Bár az ezerarcú ország teljes megismeréséhez kevés az időnk, de a következő 12 napra egész biztosan mi is részesei lehetünk a történetnek. Hogy hol van a valóság és a képzeletünk határa? Rátok bízzuk...

Friss (03.28): Egy vagy két szabad helyünk van. Az eredeti kifelé tartó járat - amivel a csapat többsége is utazik - már nem elérhető, viszont előző éjszakai Milanóba való kiutazással poggyász nélkül 30 ezer ftért lehet repjegyet venni Bp-Marrakesh viszonylatban. Ez nagyon kedvező lehetőség! Hazafele útra most poggyász nélkül 37 ezer ft a csapattal együtt valenciai átszállással.

1. nap - Érkezés Marrakeshbe

Délután érkezünk Marrakesh óvárosába. A szűk utcácskákkal, bazárokkal, sikátorokkal szabdalt, első pillantásra kissé kaotikus, a középkor világát visszaidéző fallal ölelt Medina számos építészeti és kulturális emlékkel büszkélkedik. A leginkább berberek által lakott város a UNESCO világörökség listáján is szerepel.
Az első kultúrsokkszerű élmény itt ér minket: Igen, visszavonhatatlanul érezzük, megérkeztünk Afrikába! Ahogy leszáll az este, fokozatosan telik meg még több élettel a tér... A főteret ellepik a zenélő csoportok, narancsléárusok, főtt csigát árusító standok, idomított makákók, mutatványosok, bűvészek, akik pár dirham reményében a csillagokat is lehozzák az égről. Végül álomra hajtjuk fejünket egy hangulatos szálláshelyen, a Medina szívében.

...álmomban terrakotta színű falak közt bolyongtam, ahol koriander, sáfrány, fahéj, kurkuma illatú szűk kis sikátorok jelentették az egyetlen támpontot abban a kérdésben, vajon jártam már erre, vagy sem. Az árusok és vevők alkudozásánál csak a fafúvós hangszerekből előcsalogatott bűvös zene volt erőteljesebb. A vásár forgatagában úgy éreztem fényképeznem kell, hát előkaptam gyorsan a gépemet, elvégezve a fontosabb beállításokat, már kattintottam... volna.

A színes forgatagban kiváló fotótémát találtam. A délies marokkói szépség, félénk mosolya mellett a szőke karcsú lány ledérsége már-már elegendő lett volna a tökéletes kép megalkotásához, de pont abban a pillanatban a kép jobb alsó sarkában megjelent egy fakírként tetszelgő fuvolázó szurikáta, akit megbűvölve követett egy méregfogától megszabadított kobra. A képzeletem játszik velem, vagy túl sokat időztem az ópium illatú füstölő standnál?!

Hamar eltettem a fényképezőgépet, megköszönve a lányok asszisztálását a világ legjobb szurikátás képéhez, és tovább indultam a Jemaa el-Fna irányába, ahol nem tudtam nemet mondani pár színes kötött kesztyűnek, Bob Marley eredeti dedikált Jammin' bakelitlemezének, és Mick Jager alsójának. A hostelbe érve már vártak a túratársak, akiknek büszkén mutattam meg új szerzeményeimet. Eljött a pirkadat...

2. nap - Hippik Mekkája

Ébredezünk. A szűrt fény egyértelműen jelzi, a Nap már felkelt, de a város még csendes... A tegnap esti kultúrsokk után kényelmesen kelünk – sietnünk nem érdemes, mert a város sem ébred túl korán.

Délelőtt laza kezdésként megnézzük az óváros kiemelt látnivalóit. Ebédünket – igény és ízlés szerint – a belváros egyik kifőzdéjében találjuk meg, ahol kezdetét veszi az ismerkedés a helyi, egzotikus ízekkel.

Délutáni szabadprogramunk tényleg szabad. Szabad elindulni egy-egy térképpel, szabad elmenni egy hammamba, szabad fogattal körbejárni a nevezetességeket. De inkább csak üljünk le egy mentateára, és figyeljük az előttünk megelevenedő szappanoperát. Este ugyanazon a szálláson hajtjuk álomra fejünket...

...Lassan kinyitva a szememet, hasít a felismerés: Nem merek a Jemaa el Fna felé menni, mert kissé befolyásolható vagyok, és félek, hogy pár kézzel szőtt berber szőnyeggel, 40 négyzetméter kézi festésű geometriai motívumokkal díszített égetett csempével érkeznék vissza a Hostelbe, valamint pár ajándék lampionnal... Nem tudom, hogy magyaráznám meg Dávid túravezetőnknek, hogy ezeket még cipelni kellene át az Atlaszon, aztán vissza Marrakeshbe az elkövetkező 10 napban... szóval inkább nem is mentem a Jemaa el Fna irányába.

Helyette inkább elveszem a multikulturális ízélményekben, és kipróbálom a marokkói konyha jellegzetességeit is. A kuszkuszról alkotott véleményem erősen pozitív irányba tolódik, és természetesen csakis kíváncsiságból kóstolok egy kis kígyóhúst is. Tovább bóklászom kezemben egy kis fügével és szárított datolyával. Hagyom, hogy a város bemutassa saját magát. Egy kávézó teraszáról figyelve kezdem megérteni Marrakesh ritmusát. Ahogy az emberek adnak-vesznek, megfigyelnek-rájátszanak, beszélnek és elhallgatnak, turistáskodnak és vendéglátnak.

A 10 dirham gazdája folyton változik. Pár percet pihen a magas vöröshajú ír srácnál, mielőtt frissen facsart narancslére váltja azt. A narancsléárus pedig visszaad egy tizenéves kissrácnak, akit teljesen elbűvöl a tűznyelők mutatványa, hát a 10 dirham immár a mutatványos hátsó zsebében pihen egy darabig, míg a betanított majom el nem cseni onnan. A majomtól elszedi az idomár, és kiegyenlíti vele tartozását. Amit a sárkányfüves kuruzsló zsebpénzként odaad fiának, aki törökmézre váltaná, de a standig nem jut el, mert megállítja a jövendőmondó... Hosszú az éjszaka, nem tudni végül ki viszi haza azt a 10 dirhamot, én pedig álmomból ébredezem...

3. nap - Ahol a szivárvány véget ér

Aznapi kalandunk élményekkel és utazással teli lesz. Marrakeshi szállásunktól búcsút veszünk, majd útnak indulunk megkeresni a szivárvány végét.

Először csak az Atlasz-hegység északi oldalán kanyarogva botlunk bele egy természet vájta sziklahídba. A látvány megállít minket egy kisebb túrára az alatta kanyargó kanyonban. Lehet ez visz el minket a szivárványhoz?
Azért tartalékoljunk a fényképezőgépünkben helyet Észak-Afrika legmagasabb vízesésére is. Végül a Cascades d’Ouzoud vízesésénél megleljük a hőn áhított szivárványt is, ami már annyira giccses, hogy az őslakos berber makákók díszletére igazából szükség se lenne, de mivel ez a természetes élőhelyük, maximum photoshoppal tudod őket eltüntetni a képekről.

Az esti órákban érjük el a Közép- és Magas-Atlasz hegység közé szorult településen lévő szállásunkat, ahol mély álomba zuhanunk.

4. nap - Kirándulás a cédrusligetekben

Évszázados cédrusfák közt teszünk egész napos kényelmes gyalogtúrát, miközben a festői hátteret az Atlasz hegység hófödte csúcsai adják. De ne csak a fákban és a hegyekben leljük örömünket, gyakran szemtelenkednek körülöttünk a berber makákók itt élő csoportjai is (úgyhogy tömjük tele zsebeinket mindenféle magvakkal!). Az egész napos túra után biztosan nem lesz gondunk az elalvással.

5. nap - Atlaszon innen és túl

A reggeli kihagyhatatlan mentatea elfogyasztása után cuccainkat összepakoljuk, magunk mögött hagyjuk szállásunkat, majd az Atlasz fenséges hegyein átkelve egyre kevesebb virágzó alma és cseresznyeföldeket látunk... A táj egyre kopárabb: a hegyek szélárnyékában kevesebb csapadék hullik, lassan átveszi az erdők helyét a füves sztyepp, majd a sivatag végeláthatatlan, tanúhegyekkel megtűzdelt vidékére érünk.

Az útszéli ásványkereskedők a szemünk elé tárják a földtörténeti sivatagban hátrahagyott mindenféle fosszíliáját. Ezekből egész jó áron lehet náluk vásárolni is. Alkudni ér! Utunkat a Ziz-kanyon mentén folytatjuk ahol szembetalálkozunk az első, erődített kasbáhkkal (erődített épületek) megtűzdelt datolya-oázisokkal.
Több középkori kashba érintésével megérkezünk Tafilalt oázisához, távolban a Szahara első homokdűnéivel. Megérkeztünk.
..Tűző nap melegére ébredünk. Kissé fura ez március derekán, így a D vitamin tablettámat a helyi berber arcnak ajándékozom. Bár valljuk be, neki sincs nagy szüksége a szintetikus szerre, de mégis jó érzéssel tölt el, hogy adhatok neki valamit. Noha nem tudom a Bob Marley bakelit, vagy Mick Jager alsója lett volna jobb ajándék neki. A színes kesztyűt nem adom... Az az enyém! Amint szép lassan feltűnnek a távolban a tevék, tudjuk, hogy itt az ideje készülnünk. Hamarosan a Szahara végtelenjébe vezetnek, kitéve minket a természet erőinek.

Szaharából kiérve a terhektől megszabaduló szomjas tevék magasra emelt fejjel szimatoltak a levegőben. Amint betájolták magukat kecsesen, fülüket hátrahúzva, elszánt tekintettel, egyik pillanatról a másikra rohanni kezdenek a legközelebbi kút felé. Ott aztán egymás lökdösve szívnak magukba több liter vizet. Tolakodnak, lökdösődnek, érezzük ez a harc a mindent éltető vízért, életbemaradásért megy. Majd a helyi guide elénk vezeti a tevecsordát. Érzem, nincs sok időm barátkozni, egyszerűen az első pillantás dönt, amelyik jószágnak szimpatikus vagyok, ő lesz az útitársam. Hiába ellenőrizném a teve szőrének filcesedését, hiába is méregetném púpjaik nagyságát, amiből messzemenő tudományos következtetések levonására lennék képes, nem ezek alapján dől el melyikük lesz a párom a következő kalandban... Egyszerűen csak odajön, kétsoros szempilláját megrebegteti, rám kacsint... Mehetünk ;)

6. nap - Teveháton a berber sátrakig

A helyi finomságokból álló reggelink elfogyasztása után a piacra indulunk, ahol tovább ismerkedhetünk a különleges ízekkel. Ezután buszra pattanunk, és meg sem állunk a Szahara homokdűnéiig, ahol teával várnak minket tevéink. Az ismerkedés és szimpatizálás után mindenki megtalálja saját négylábúját, akinek a hátán kezdetét veheti a nagy kaland. Nagy kaland? A következő másfél órában jussanak eszünkbe Romhányi, a rímhányó szavai:„Monoton üget a süppedő homokon a sivatag lova, a tétova teve tova. Hátán rezegve mozog a rozoga kúp alakú púp.”
Miután hátsó felünket kellőképp feltörte tevénk gerince, jól esik leszállni a dűnék között megbújó berber sátraknál, ahol majd az éjszakát töltjük. A lemenő nap fényeiben sétálunk egyet a homokdűnéken, hogy napnyugtával visszatérjünk sátrainkhoz a tajinokból felszálló ínycsiklandó ételek illatára.
A tradicionális marokkói konyha jegyében elfogyasztjuk vacsoránkat, majd az éjszakát itt, hagyományos berber sátrakban töltjük. Keményebbek a szabad ég alatt.
...Éjszaka a csillagos ég alatt aludtam el. Távolban az egyik bennszülött arc kongázott, míg a másik néha dallamot is csempészett az ütemek közé a kezdetleges húros hangszerével. Alapvetően nem volt túl hivalkodó muzsika, csak hangulatos... Hanyatt fekve a Szahara homokjában, magamra húztam a kézi szövésű piros kölcsöntakarót. Ezernyi csillag nézett vissza rám, a srácokkal találgattuk is melyik lehet a Göncöl, a Sárkány, vagy a Hattyú... de aztán az idő előrehaladtával, már mi adtunk nevet a csillagoknak, úgy egyszerűbb volt...Szóval, így aludtam el a Szahara porában, melyet másnap reggel egy kakas kukorékolása szakított meg. A nap első sugarai már kúsztak fel a távoli dűnék mögött, gyorsan emelkedett a hőmérséklet, sietnünk kellett...

7. nap - Szurdoktúra

Reggel visszatevegelünk a dűnék szélénél hagyott négykerekűnkhöz. Alig poroljuk le magunkról a Szahara homokszemeit, máris datolya-ligetek között találjuk magunkat. Tinerhir öntözött paradicsomát érintve, Todra festői szurdokába érünk, ahol a négy kereket ezúttal bakancsra cseréljük, és a helyiek által is igen kedvelt szűk szurdokban teszünk egy rövid kirándulást.

Este már Dades völgyében található tradicionális szállásunkon moshatjuk le magunkról az élmények porát.

8. nap - Egész napos túra a kanyonban

A bőséges reggeli elfogyasztása után vár minket a Dades-völgy egyik legszebb része.
Az oázis öntözött földjein átvágva érkezünk meg a bizarr sziklaalakzatokhoz, melyek lábánál kanyarog a folyó. A sziklatornyok közt vezet az utunk egészen egy sziklafalba vájt öntözőcsatornáig, melynek partján a sziklaeresz alatt néhol négykézláb haladunk előre egy öreg kasbah romjaiig. Itt mezítláb átkelünk egy gázlón, majd egy csöndes falu vályogházai közt sétálunk ki az útra. Ezután buszunk segít be, hogy egyre feljebb kacskaringózzunk az elvarázsolt hegyi falvak között. Végül a völgy teljesen összeszűkül, és egy valószerűtlenül kanyargó szerpentinen emelkedünk a szűk kanyonvölgy fölé, hogy aztán újra leereszkedjünk a szűk szurdokba.
A világvégi kis faluban – ahol már szinte karnyújtásnyira vannak az Atlasz havas csúcsai, elérjük utunk legmagasabb célállomását.

Az estét ismét a Dades-völgyi szállásunkon töltjük...

...Te, figyelj csak, az ott egy nő fejen állva! Mellette pedig egy óriás háttal terpeszt! - szóltam oda útitársamnak, mire ő rákontrázott: Szerintem inkább egy hosszú hajú nő fátyollal, előtte egy térdelő favágó kéri, legyen az övé...

Ezen elmosolyogtunk, hiszen minden egyes pillanatban egy másik történetet rajzolódott ki a szemünk előtt elterülő csipkézett szirtekből, melyet a Dadés folyó formált ki az idők folyamán. Az agyagos talajban utat törő folyó minden áradás után művészien formálja át a tájat. Pontosan ezt érzem, az egész itt-tartózkodásunk alatt. Valahogy itt minden folyamatosan változik. A Szahara porát elviszi a szél, az Atlasz hegyeit formálja a természet...

Semmi sem állandó. Ha majd egyszer visszatérek, semmi nem lesz ugyanolyan. Ez a díszlet csak most látható, csak itt és csak nekünk... Hiába mesélek a terpesztő óriásról, az emberek értetlenül néznek rám... és lassan elhiszem nekik, hogy mindez igaz sem volt...

9. nap - Karavánút

Elhagyva a Dades-völgy világvégi hangulatát és lenyűgöző formavilágát, utunk a világ talán legismertebb kashbája felé visz minket, a Marrakesh-Timbuktu karavánútvonalán keresztül. A Szaharán át vezető karavánút ellenőrzőpontja később olyan filmek forgatási helyszíne volt, mint például a Gladiátor, Názáreti Jézus, Múmia, Perzsia hercege, A Nílus gyöngye, Nagy Sándor.
Este megérkezünk következő szállásunkra, amit a helyiek csak kis-Marrakeshként emlegetnek. A turisták által még nem agyonlátogatott, viszont annál gyönyörűbb és eredetibb helyet keresve sem találhattunk volna.

10. nap - Besétálunk az Anti-Atlaszba

A délelőtti pár órás szabad program alatt ki-ki a saját tempójában fedezheti fel a város látnivalóit. Érdemes a piacot is útba ejteni, ahol szó szerint és átvitt értelemben is belekóstolhatunk a helyi különlegességekbe.
Jól bevásárolhatunk különféle helyi szuvenyírekből is az otthoniaknak, hogy átérezzék ők is, mi milyen jól szórakoztunk, amíg ők otthon dolgoztak. :) 
Ezután rövid utazással érünk el a kora délutáni órákban egy, még a helyiek által is alig ismert szurdokot, ahol látványos sziklaalakzatok közt kanyarog a helyi folyócska, sok kisebb zúgón, sziklamedencékben zuhog a víz alá. A bátrabbak fürödhetnek is a tavaszi patakvízben. Ezután a szurdok fölötti argánligetben sétálva még gyönyörködünk egy kicsit a tájban.
Kellemesen elfáradva újra buszra szállunk, hogy megtéve az aznapi utolsó etapot, estére megérkezzünk a különleges Tafraout városába.

11. nap - Két keréken csodasziklák között

Tafraute egy gyönyörű völgyben fekszik, melyet bizarr formájú, rózsaszín gránitsziklák kereteznek.

Délelőtt aktivizáljuk magunkat: bringára pattanunk, és letekerünk a település szélére, ahol egy sziklafalon őskori sziklarajzot láthatunk - egy itt már rég kipusztult gazellát. Bringáinkon elhagyjuk a települést, kis hegyi ösvényeken tekerünk, míg egyszer csak megpillantjuk az újkor sziklarajzait is: 1984-ben egy belga művész a bizarr sziklákat kékre festette, ami kissé megdöbbentően hat a sivatagi környezetben (nálunk természetkárosításért biztos eljárás folyna ellene). 

Délután buszra szállunk, és meg sem állunk Agadir nyüzsgő óceánparti városáig, ahol az óceánba bukó nap fényénél búcsúzunk Marokkótól. Az éjszakát egy agadiri apartmanház európai igényeket is kielégítő apartmanházában tölti.

12. nap - Repülés haza

Agadir vagy Marrakesh repteréről indulunk haza. Mindkét opciónak van előnye és hátránya. A repjegyek vásárlásának idején megnézzük, hogy aktuálisan melyik a kedvezőbb lehetőség és azt választjuk.

Marokkóról röviden...

Marokkó majdnem ötször nagyobb, mint Magyarország – így az utazás során is így kell megítélnünk a távolságokat. Az ország gerincét az Atlasz-hegyég és a Rif-hegység adja, ettől északra a Földközi tenger partján mediterrán klíma, az Atlasztól és az Anti-Atlasztól délre a Szahara területén pedig sivatag fogad. A 33 milliós népesség nagyobb része északon, a mediterrán régiókban él, míg a Szahara – érthető okokból – jóval ritkábban lakott terület.

Marokkó neve a Morroch, azaz Marákes (Marrakech) középkori nevéből származik. A  területet meghódították a föníciaiak, a rómaiak, vandálok, de uralkodott itt a bagdadi kalifátus, a török porta, majd a spanyolok és a franciák is. Természetesen minden nép itt hagyott a maga kultúrájából valamit.

Függetlenségét 1956-ban sikerült kivívnia. Ma alkotmányos demokratikus és szocialista monarchia, Afrika egyik leggazdagabb állama, ahol az európai értékek (a parlament alsóházának 10 %-a nő , akárcsak hazánkban) megférnek az iszlám vallással, a berber és a nomád hagyományokkal. A királyt valóban tisztelik, a politikai pártok mellett a rend és a béke őrének tartják a lakosok.

Bár – főleg vidéken  - a tradíciók, hagyományok átszövik az életet, de a nagyvárosokban sokszor teljesen modern világ fogad. Az arab mellett a francia a második nyelv, ami a felsőoktatás nyelve is.

A lakosság nagy része ma már városokban él, de a Szaharában még sok nomád családdal találkozhatunk. Az ország őslakói a berberek – ők az ország hegyvidéki területeinek lakói – míg a északkeleti régiókban inkább arabok élnek.

Marokkó biztonságos?

Igen. A 2011-es arab tavasz nem nagyon érintette az országot, csak kisebb békés tüntetések voltak, melynek következtében kissé módosították az alkotmányt, és levitték az alapvető élelmiszerek adóját. A határokat – a szomszédos balhésabb országok felé lezárták – ennek köszönhetően az ország az arab világon belül a béke stabil szigete, az iszlám vallási szélsőségek nem igazán találnak itt táptalajra. Ebből  a helyzetből - főleg a turizmus terén - sokat profitált az ország. Míg Tunéziában, Egyiptomban és Törökországban visszaesett a turizmus, Marokkóban egyre dinamikusabban fejlődik – bár ez leginkább a városokat, tengerparti üdülőterületeket érinti.

Ennek ellenére a tradícióikat tiszteletben illik tartani (pl. nem járunk rövidnadrágban, vagy a nők fedetlen vállal, főleg nem megyünk így dzsámiba – ez leginkább a brit turistákra jellemző csak). A közbiztonság jó (ez persze nem jelenti azt, hogy a bazárok tömegében az alapvető biztonsági előírásokra – pl. nem hagyjuk értékeinket őrizetlenül – oda kell figyelni, akárcsak itthon). A helyiek vendégszeretőek, de főleg a turistás helyeken mindenben bizniszt szagolnak.  Emellett ha valamit felkínálnak (pl. étel, tea) nem illik visszautasítani.

Utazás

Amint összegyűlt elegendő számú résztvevő, akkor fogjuk megvizsgálni, hogy melyik repülési opció az optimális.
Utazhatunk Bécsből közvetlenül Marrakeshbe (ez egy irányba kb 120 ezer ft 2023. január 4-én), vagy választhatunk átszállásos járatot Budapestről. Brüsszeli átszállásal 75 ezer ft 2023. január 4-én)
A bécsi transzfer megszervezésében segítünk.

A repülőjegyet mindenkinek magának kell megvennie adott napi áron. A repülőjegy megvásárlásában szükség esetén segítünk, 5% kezelési költség fejében meg is vesszük Neked.

A hazaút a túra kiírásakor poggyász nélkül 45-60 ezer ft Agadirból európai átszállással Budapestre.

Amikor megvan a túra indulásához szükséges minimum létszám, jelezzük a csapatnak a túra fórumán. Addig kérünk, ne vegyél repülőjegyet!

Marokkón belül helyiek által vezetett modern, légkondis kisbusszal utazunk. 

Ellátás

Alapvetően önellátó, de legtöbb szállásunkon kapunk reggelit. Sok kis bolt van mindenfelé, de megjelentek már a nagyobb hipermarketek is. Úton útfélen helyi kifőzdékben kaphatóak helyi ételek, melyek jó minőségűek – főleg, ahol a helyiek esznek nem kell számítanunk rossz, vagy romlott ételekre. A frissen facsart narancslé csak néhány dirham, de pár száz forintnak megfelelő dirhamból már akár jól be is lakhatunk. Az ország nagy narancs és sok egyéb zöldség termesztője, itt ismeretlen a kényszerérett paradicsom.

Időjárás

Áprilisban  még nincs túlságosan meleg, de már alapvetően jó időre kell számítanunk. Néha előfordulhat eső is akár. A hegyek közt lehet hűvösebb, de a Szaharában egészen biztos, hogy nyári időjárás fogad 30 fok körüli (és magasabb) hőmérséklettel. Utazásra európai ember számára a tavasz vagy az ősz a legjobb, nyáron tűrhetetlen meleg van.

Szállás

Első két éjszaka szállásunk Marrakeshben egy kulturált szálláshelyén lesz a Medina szívében.

A túrán végig 2-3-4 ágyas szobákban fogunk megszállni. A szállások kiválasztásakor szem előtt tartottuk, hogy érezhessük a helyi kulturát, de mindeközben Európától se (mindig) érezzük magunkat nagyon távol. Hatodik este a Szahara sivatagában hagyományos berber sátrakban fogunk megszállni.

Higiénia, oltások

Az országba beutazáskor kötelező oltás nincs. Az élelmiszerek jók, de inkább palackozott víz fogyasztását javasoljuk. Természetesen alapvető gyógyszereket hozzál magaddal (fájdalomcsillapító, lázcsillapító, hasfogó …stb.), ha van valami speciális gyógyszered, azt se felejtsd otthon.

Pénz

Fizető eszköz a marokkói dirham (ez kb. 36 Ft). Az országban mindig minden eladó, egy hatalmas piac, az üzletelés az élet része. Alkudni kötelező! (Mondjuk a hipermarketekben nem érdemes! :) )

Jó, ha van nálad bankkártya – ezt is minden további nélkül lehet itt használni, elég sok ATM van az országban. Alapvetően eurót, másodsorban esetleg USA dollárt hozz, ezeket mindenhol váltják.

Ruházat és illem

Alapvetően elég a nyárias öltözet, de legyen nálad néhány polár pulóver is, hiszen a hajnalok a hegyek közt még elég hűvösek lehetnek. Vízálló dzseki sem árt, ha van. Túraszandál és túrabakancs egyaránt jól jöhet. Javasoljuk, hogy ne hagyd otthon a vastagabb nadrágodat a hegyvidéki hűvösebb hajnalokra, vagy az aláöltöződet, ha váratlan brutális hidegfront törne be (lásd a Holnapután című film :)), na persze erre az esély szerencsére elhanyagolhatóan kicsi.

Ne feledd, szent helyekre, vallási valamint kulturális emlékhelyekre nem illik rövidnadrágban, izomtrikóban, vagy mélyen dekoltált ruhában, esetleg miniszoknyában érkezni, még ha sok brit és francia turista így is tesz. Tiszteljük meg a helyieket azzal, hogy adunk szokásaikra, és inkább hosszú, de szellős nadrágban, szolid, visszafogott öltözetben mutatkozunk! Lányoknak ajánlott egy kendő, ezt vállra és fejre lehet teríteni, ha belátogatunk egy dzsámiba (sok dzsáminál ott a kölcsönkendő egy dobozban, ezt is lehet használni).

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

16-22 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Elsö alkalommal jartam Europan kivül, es igazi kalandot, olyan elmenyt kaptam, amit szerettem volna. Az orszag valodi arcat lathattam, nem pedig az ötcsillagos szallodak erdektelen all-inclusive vilagat, amit köszönök nektek. Sok hatterinformacioval is gazdagodtam, köszönhetöen a turavezetö tajekozottsaganak." (Bernadett)

"David egy szamomra tökeletes turavezetö rengeteg informacioval es tapasztalattal, a felmerülö problemakat jol kezeli megyünk meg vele/veletek az biztos! :)" (András)

"Sokkal többet adott Marokkó és a túra is, mint vártam. Teljesen feltöltődtem és totálisan elfáradtam (még ha ez a 2 üti is egymást, akkor is így van). A 2 hét alatt folyamatos volt a kulturális és természeti sokk. Köszi Dávid!" (Szilvi)

"Köszönöm, hogy veletek mehettem. Nagyon jól éreztem magam, és Dávid nagyon jó túravezetőnk volt :)  Az iroda pedig mindenben segített, amiben csak kértem!!!"

"Dávid szuper tájékozott, őrült széles tudással rendelkező túravezető, aki szívesen osztja meg a tudását, nézőpontját bármilyen témában. Köszi minden infomorzsát! :)" (Orsi)

"Nagyon tetszett, hogy mindenki milyen nyitottan közelített a másikhoz, a túra végére mintha egy kis baráti csapat jött volna össze. :)" (Orsi)

"Nagyon változatos volt a program. Az első napokban még nem volt világos a napi lebontás, később ez rendeződött. Az országról, kultúráról, természetről stb. szóló történeteket hihetetlen élmény volt hallgatni és beszippantani. " (Melinda)

"Nagyon élveztem a túrákat, főleg a cédruserdőset a makikkal. Meg szurdokosat, aminek a létezéséről a hostunk sem tudott. És a kis falucskát is, ahová betévedtünk és iskoláját megnéztük.
A legszebb táj ez volt, amit valaha láttam. És Dávid infócsokrai tették teljessé az országról az ismereteimet. Jó ez a föld-, nép- és simarajz szakkombináció.
A túra óta másként tekintek a rómaiakra, a bubo cupropénis-re, az arabokra, az iszlámra, az alkudozásra és az vályogépületekre. " (Ákos)

"Ti voltatok a legjobb páros, akikkel voltam békatutajos túrán. Jól kiegészítettétek egymást. Dani odafigyelése, csapatösszekovácsolása, ügyintézése, éttermekben-nem-teljes-ár-fizetése és humora tetszett. Dávid meg wow! Annyira látszott rajta, hogy nagyon otthon van az arab világban, és szereti amit csinál. Nagyon hiteles volt, annyi infót kaptam, és olyan humoros formában, amit nem nagyon lehetett volna jobban csinálni. A sok anekdotája is színesítette az utat. Vele bárhová elmennék" (Ákos)

"Nagyon tetszett, hogy ilyen tajekozott vezetonk volt" (Bogi)

Túravezető

A túravezető Dávid lesz, aki jópárszor megfordult már Marokkóban ezen az útvonalon, és másfelé is. 14 fős létszám felett Dani is csatlakozik, és segíti Dávid munkáját

Tömören

Időpont: 2023. április 14-25.
Szállás: egyszerű hotel, apartman, berber sátor
Utazás: repülővel, kisbusszal és tevékkel
Ellátás: önellátó, kivéve 8 reggelit és 1 tradicionális vacsorát

Részvételi díj

310.000 Ft

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szervezést
 • magyar nyelvű túravezetést
 • szállást 10 éjszakára, kulturált, tiszta szállásokon és 1 éjszaka sivatagi tuareg sátorban
 • 8 reggelit és 1 tradicionális vacsorát a Szaharában
 • Marokkón belüli utazást bérelt, klímás kisbusszal
 • transzfert repülőtértől repülőtérig
 • tevegelést a Szaharában
 • kerékpárbérlést Taroudant környékén

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • repülőjegy árát (bővebben a "Túra" fülön)
 • 8 reggelin és 1 vacsorán felüli további étkezés költségét
 • opcionális programok költségét Marrakeshben

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozz el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

Racionalizáld a repülésed!

Ha neadjisten elszállnának a repjegy árak, és hajlandó vagy bevállani, hogy a csoporttól külön utazol, talán ki tudunk találni valami okosat. Lehet, hogy másik reptérről kell indulni, átszállással utazni, vagy egy pár órával, vagy akár 1-2 nappal korábban repülni, de lehet megoldás. Ha érdekel, lépj velünk kapcsolatba és körbenézünk, hogy mik az aktuális lehetőségek!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Ahogyan az ellátásról szóló részben is írjuk, a helyi kifőzdékben pár száz forintnak megfelelő dirhamból jól lehet lakni. Sok kis bolt van mindenfelé, de megjelentek már a nagyobb hipermarketek is. A túravezetők segíteni fognak, hogy megtaláld ezeket, és lesz lehetőség vásárolni, ha szeretnél.

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 120 ezer ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbenjön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!