Montenegrói panorámák - Adriától az Albán-Alpokig

Hegyek és tenger – ezekre éhezünk a legjobban, mikor határainkon túli kiruccanást tervezünk. Ha dél felé vesszük az irányt, megkapjuk mindkettőt, nem is akármilyen minőségben. Mediterrán hangulatok és ízek, a tengerparton hirtelen megtorpanó sziklás hegymasszívumok, mindez elérhető áron, karnyújtásnyira tőlünk, Montenegróban.
Ahogy tőlünk megszokhattátok, nem zsúfolt koktélbárokba és napernyőkkel tűzdelt strandokra viszünk benneteket, hanem kalandosabbra vesszük a figurát. Nem nagybuszos tömegturizmus, nincs tizenórás zötykölődés, hanem egy rövid repülést követő, családias, mikrobuszos túra.

1. nap

Gyorsan átrepülünk Alföldünk és déli szomszédunk tájai fölött, hogy a fekete hegyek birodalmának egy kis talpalatnyi síkságában megbújó fővárosában, Podgoricában landoljunk.

Teketóriázás nélkül délnyugat felé vesszük az irányt, integetünk a Skhodrai-tónak, és megígérjük, hogy még megnézzük közelebbről, de most dolgunk van.
Végiggurulunk a tengerparton, igény szerint egy-két fotószünettel.
Sveti Stefan, egy tökeletes helyszín a fotószünetre

Késő délutánra megérkezünk a Kotori-öbölbe. Kihagyhatatlan csücske ez az országnak, mint ahogy az is, hogy este megismerkedjünk a pljeskavicával, csevapcsicsával, burekkel, esetleg Goránnal, Mirával és Dusánnal.

2. nap

Panorámát ígértünk, vágjunk is bele. Egy Osztrák-Magyar Monarchia korabeli erődtől indítjuk gerinctúránkat. Egy valamikori hadi úton járva kapkodjuk a fejünket, hogy 360 fokban pásztázzuk a Kotori-öblöt, a Lovcen és Orjen hegycsúcsokat, a lustán elterülő Lustica félszigetet, és persze a távolban fel-felsejlő Adriai-tengert.

Visszatérve Kotorba, nem ülünk a babérjainkon. A Szent János erődbe felkapaszkodunk, és lihegve szájtátva bámuljuk az esti fényekbe öltözött öblöt.

3. nap

Reggeli után összepakolunk, irány a Skhodrai-tó, hiszen ígértük neki, hogy jól szemügyre vesszük.
Nem hagyhatjuk ki azt a népszerű kilátópontot, ahol kötelező egy szelfi vagy egy csoportkép. Majdnem olyan, mint a Dunakanyar, de azért elrejtettünk 40 apró különbséget. 

Pazar látvány fogad minket Virpazar városkájában is. Laza bemelegítés gyanánt felszaladunk egy szépen felújított ottomán erődhöz.
Vissza a tópartra, ahol kajakokba pattanunk. Kényelmesen lapátolva meglátogatunk egy titokzatos szigetet, a montenegroi Alcatrazt. Garantáltan rabul ejt minket.

Nem keskenyek a kajakok, és a tó is nyugodt, nincs sodrás, nincsenek nagy hullámok. Ha valamiért mégis nagyon félsz a kajakozástól, a helyszínen megpróbálunk majd rábeszélni. Ha nem sikerül, akkor fakultatív tóparti séta közben morfondírozhatsz azon, hogy mégis menni kellett volna.
Öböl és tó után a hegyek felé vesszük az irányt. Meg sem állunk a biztató nevű elátkozott hegységig. Albán-Alpoknak is hívják, de mi nem megyünk át Albániába.

A tekintélyes hegyek lábánál húzzuk meg magunkat a következő két estén.

4. nap

Azt mondják, az Albán-Alpok a kontinens egyik legnyugodtabb, turisták által még fel nem fedezett magashegysége. Nincsenek felvonók és melegkonyhás menedékházak, csupán egykori katonai ojjektumokból lett hegyi pásztorkunyhók.

Győződjünk meg minderről a saját szemünkkel. Egy szűk völgyből indítjuk a szintvonalak meghódítását. Persze tudjuk, hol a határ: a hegycsúcsok mentén. Nem lépjük át, nehogy a zergék elkérjék az útlevelünket.

a túra hossza: 12 km, 1000 m szintkülönbséggel

Búcsúesténken rakiják társaságában ünnepeljük bátor csúcshódításunkat.

5. nap

Korán indulunk, hogy a szerpentineket leküzdve időben érkezzünk a becsekkoló pulthoz. Már a gépen elhatározzuk, hogy ide még visszatérünk újabb kalandokra, mert ez csak ízelítő volt.

Időjárás

Montenegro alapvetően mediterrán ország, tehát közelebb van az Egyenlítőhöz, mint mi. Járunk az Adriai-tenger partján és a hegyekben is, ezért lesz részünk kicsit melegebb, és kicsit hidegebb időben egyaránt, mint itthon. Mivel ősz második felében utazunk, ezért szerencsére a perzselő forróság kimarad. Mint ahogy a turistatömegek is eltűnnek addigra.

Szállás

Első két este Kotor óvárosában szállunk meg, nagyon hangulatos környezetben, 4-5 fős szobákban.
Harmadik és negyedik este hegyek ölelésében, bájos, fűthető faházakban töltődünk fel.

Ellátás

A túra önellátó. Az első két napon rendelkezésre áll konyha, itt tudtok reggelit és akár egy gyors vacsorát is készíteni. Bár mindenképp érdemes a mediterrán finomságokat megkóstolni, ha már az óváros forgatagában leszünk.

Az Albán-Alpok lábánál a házigazda által üzemeltetett étteremben van lehetőség vacsorázni és reggelizni. A reggeli árát tartalmazza a részvételi díj.

Utazás repülővel

A Wizz Air menetrend szerinti járatával fogunk utazni, ami május elején kb. 23.000 Ft oda-vissza, poggyász nélkül. A repülőjegyet megvásárolhatod magadnak, de 5.000 Ft kezelési költség fejében mi is megvehetjük Neked. Ha magadnak veszed, várd meg, amíg szólunk, hogy megvan a minimális létszám, és biztosan indul a túra, majd vedd meg, és küldd el nekünk a visszaigazolást, hogy le tudjuk ellenőrizni, minden rendben van-e a foglalással.

Utazás a helyszínen

Mikrobuszokat fogunk bérelni, melyeket a túravezetők fognak vezetni.

Autóval jönnél?

Ha a repülőzés helyett autóval jönnél, keress meg minket! Ha nem töltötök meg egy autót, és elhoznátok valaki(ke)t, akkor tudjuk közvetíteni a felajánlást. Lehet, hogy ez megtakarítást hoz nektek. Viszont mindenképp számoljatok hosszú vezetési idővel. Akár Szerbián, akár Bosznián keresztül tervezitek, 50 km/óra átlagsebességgel kell számolni. Szükség lehet emiatt megaludni út közben. Így végül ugyanannyira jöhet ki a büdzsé.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is.

Szeretettel várjuk a jelentkezésed, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

TÖMÖREN

Időpont: jelenleg nincs meghirdetett időpont
Szállás: apartmanokban
Ellátás: önellátó
Utazás: repülővel és mikrobuszokkal

RÉSZVÉTELI DÍJA részvételi díj tartalmazza:

 • a mikrobuszok bérleti díját, az üzemanyag és az útdíjak költségét
 • a szállást 4 éjszakára
 • negyedik és ötödik nap reggelit
 • a túraszervezést
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülés költségét
 • a negyedik és ötödik nap reggeli kivételével az ellátást
 • a fakultatív kajakozás költséget
 • a biztosítás költségét

SPÓROLÁSI LEHETŐSÉGEK

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!
Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Első és második éjszakai szálláshelyünkön fog rendelkezésünkre állni konyha, így elkészítheted magadnak a vacsorát és a reggelit. A közelben van vásárlási lehetőség. A nap közbeni étkezést szendviccsel meg tudod oldani, ehhez itthoni árszinten fogsz tudni alapanyagot vásárolni. 

Ha a repjegyet drágának találod, és összeállnátok páran egy autóba, vagy telekocsi megoldásban gondolkodsz, keress meg minket. Lásd utazás szekció.

KOMPENZÁLD A CO2 KIBOCSÁTÁSOD!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe két facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

JELENTKEZÉS

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

FIZETÉSI ÜTEMEZÉS

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 36.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

MI VAN, HA KÖZBEJÖN VALAMI?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

KÉRDÉSED VAN?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!