Trollkodás a norvég fjordokon
Nyár van , de a sátorból előbújva látszik a leheletem. Úgy érzem a természet befogadott fia vagyok, egy erőtől duzzadó, viking harcos. Egy hatalmas gránittömb szélén állok és megigézve bámulom, ahogyan a közel ezer méter magas sziklafalak szinte függőlegesen szakadnak a kísérteties reggeli ködöket eregető fjordokba. Egy pillanattal később megérkezik a nap és a vízfelület a kék milliónyi árnyalatában pompázik, tökéletes a harmónia, de aztán hirtelen zipzár zúg fel mellettem és ez visszaránt a valóságba. A valóságba mely komfortosabb kicsit, mint a képzeletem, mert például nem kell valamiféle kiélezett bárdokkal csatáznom az életemért. Elég, ha csak nagyokat harapok a világhírű norvég természeti csodákból és túrázok, evezek, bicajozok újdonsült cimboráimmal.

1., nap Irány Bergen(gócia)

Viszlát munka, világgá mentem, irány Bergen(gócia) tényleg mesés tája! Az este során jól összeismerkedünk az újdonsült pajtásainkkal - welcome pálinka elképzelhető.

2., nap Løvstakken, az első norvég hegycsúcsunk

Felmászunk a Bergent körülvevő hét hegy egyikére, a Fløyenre. A fenti tájkép címe A káprázatos Hanza város találkozása a tengerrel. Az estét a világörökség részét képező városkában töltjük. Kb. 5 km/400 m szint.

3., nap Preikestolen, 604 méter magas szikla a fjord felett

A nap minden értelemben vett csúcspontja a Szószék szikla, mely a Fény fjordja felé magasodik mindaddig, míg 6 fiú testvér el nem vesz feleségül 6 lánytestvért. Ha szerencsénk van, mindez a túránk időpontjáig nem következik be és szétnézhetünk a világ egyik legelképesztőbb helyéről. A napot Stravangerben zárjuk. Kb. 6 km/700 m szint.

4., nap Kjeragbolten, az a fura beszorult kő

Igen, az amire, mindenkinek ki kell állnia egy fotó erejéig.  Még nekünk is. A bázisugrók egyik legkedveltebb starthelyén járunk, így jó eséllyel őket is megnézhetjük „munka” közben. Délután továbbautókázunk Oddba, ahol egy kis pecázás árán juthatunk vacsoránkhoz. „B” terv azért nem árthat! :)

5. nap Trolltungra, alvás a spiccen

Reggel alaposan bevásárlunk, hogy az éjszakát egy troll nyelvén tölthessük. Na, jó azt azért nem javaslom, de a közelében mindenképp érdemes feldobni a sátrakat, hogy a reggeli fényekben is megcsodálhassuk a 700 méter magasan, 20 méterre kilógó sziklanyelvet.  Kb. 12 km, 6 óra, 900 m szint.

6., nap Flåm, a világ legszebb vasúti utazása

Flåmból elutazunk a világ legszebb vasútvonalán 20 km-re, hogy aztán norvégia legszebb bicajos útján ereszkedjünk vissza a kiindulópontunkra. Ebbe a napba még belefér, hogy kellően megijedjünk a Stegastein kilátó láttán. A legfélelmetesebb kilátók 10-es listáján előkelő helyet foglal el, kitettek magukért a tervezők!

7., nap Fjord, de kajakra

A lapátok megragadása ezúttal sem maradhat el! Arról a bizonyos listáról ismét le lehet húzni egy sort, mégpedig azt, hogy evezés egy fjordon. A túra csak alapos nyak bemelegítés után indul, mert itt könnyű húzódást szenvedni a sok tekergetésből eredően. A környezet káprázatos.


8., nap Bergen, souvenir és búcsúvacsora

A napot ismét Bergenben töltjük, városnézéssel és/vagy még egy csúcs mászásával. Este egy helyi specialitásokat tartalmazó vacsorával búcsúzunk a gyönyörű várostól. És este repülő szállunk, irány Budapest! Sajnos, az északi fényt nem fogjuk látni mert aznap leszünk Norvégiában, amikor félévig nappal van.

Tudnivalók

Országnév: Norvég Királyság
Népesség: 4,6 millió fő
Kiterjedés: 385 199 km² (ebből víz 6, 00 %)
Főváros: Oslo
Hivatalos nyelv: norvég, de angolul gyakorlatilag mindenki beszél

Időjárás

Norvégia déli részén nyáron 20, északon 13 fok körül van az átlagos napi csúcshőmérséklet. Csapadékra gyakran lehet számítani, bár a túrát a szárazabb időszakra időíztettük.

Felszerelés

Cipő: egy kényelmes sportcipő vagy túracipő elégséges a túrákhoz.

Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: vízálló dzseki, széldzseki. Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz, és bár nyár lesz, mindenféle időre fel kell készülni!

Szállás

Sátorban, kempingekben illetve kempingeken kívül. :)

Higiénia

Palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

A túra alapvetően önellátó. Az utolsó estén a búcsúvacsora egy étteremben lesz, ezt tartalmazza a részvételi díj. Norvégia a legdrágább skandináv ország. Az éttermekben délben 70-90, este 150-200 koronáért ehetünk egy kiadós főételt, de a szupermarketekben és a piacokon a nyugat-európai színvonalnak megfelelőnél kicsit magasabb árakkal találkozunk. A múzeumi belépők ára megfelel a skandináv átlagnak. Az út során egyébként mindig lesz lehetőség feltölteni az élelmiszer-készleteket.

Pénz

Norvég korona (NOK). 1 norvég korona = 36 forint. (2017. február)

Utazás

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk Bergenbe. A repülőjegyet mindenkinek magának kell megvennie adott napi áron (2017. januárjában ez kb. 65 ezer Ft + poggyász a Wizzairnél). A repülőjegy megvásárlásában szükség esetén segítünk, vagy 5% kezelési költség fejében (ami kb. fedezi az adó és egyéb járulékos költségeinket) akár meg is vehetjük Számodra.

Norvégián belül telekocsi rendszerrel utazunk. Terveink szerit két mikrobuszt bérlünk majd, amit a túravezetők fognak vezetni.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

KisBal lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

15-20 fő között várható.

Tömören

Időpont: 
Szállás: Sátorban, kempingekben illetve kempingeken kívül. :)
Ellátás: önellátás, az utolsó estén búcsúvacsora
Utazás: bérelt mikrobuszokkal

Részvételi díj

A részvételi díj 220 ezer Forint, amely tartalmazza:

 • a szervezést,
 • a túravezetést,
 • a szállást a kempingekben,
 • a helyi közlekedést reptértől reptérig,

nem tartalmazza:

 • a repülőjegyet, (ha akarod segítünk megvenni - részletek feljebb az Utazás címsornál)
 • az étkezések költségét (időről időre lesz lehetőség vásárolni),
 • a fakultatív programok költségeit (pecázás kb. 100 NOK, vasutazás kb. 565 NOK, bicajozás kb. 360 NOK, fjord evezés kb. 495 NOK)
 • biztosítást, melyet mi is meg tudunk kötni Neked.
Bónusz! Helyi különlegességeket tartalmazó búcsúvacsorára vendégünk vagy Bergenben! :)

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom