Peru - Az inkák öröksége

Peru. Vagy: peru. Mit jut eszedbe erről a szóról? Megmondom, mert ez volt a fejemben nekem is egészen tavalyig: „-Hmm.. töriből tanultuk az inkákat anno, azok arrafelé voltak. Meg máshol is...? Lámák!!
peru inkaValami híres hely a Maccsu Piccsu, legalábbis onnét tolta fel a 72 lájkot hozó képét Regina és Dávid. 
Na.. mi még? Lámák... Ja, meg hogy magasan van. Vagy az Bolívia? Van egyáltalán tengerpartja?”

Ha jössz, megláthatod azt is, hogy miért nevezik a helyiek Peru Visegrádjának a Macchu Picchu-t.

Program (17 nap utazás, csupán 9 nap szabadsággal!)

1. nap – indulás Dél-Amerikába

Kora reggel indulunk Budapestről az Atlanti-óceánt átrepülve késő este megérkezünk a Csendes-óceán partjára, Limába. Ez Peru fővárosa (mint az közismert). 

2. nap – fővárosnézés után repülés Arequipába (ha még nem volt elég a repülésből)

Arequipa-ban belekóstolunk a helyi piac finomságaiba, eszünk ceviche-t vagy
papa rellena-t, iszunk a százféle frissen facsart trópusi gyümölcslé egyikéből, elmerülhetünk a
helyi árusok forgatagában.
 

3. 
nap – ismerkedés a lámafélék nemzetségével és a Colca-kanyonnnal

Busszal indulunk egy közeli nemzeti parkba: gyönyörű sziklaformációk, sivatag és tavak, flamingók, guanaco-k és vicuna-k fogadnak majd minket, itt fogunk túrázni. A háttérben fel-fel fognak sejleni 5-6000 méter magas vulkánok.
Közülük egy az 5822 méter magas Misti-vulkán, amelyből a "misztikus" szavunkat kölcsönöztük. Miután elértük Cabanacondét belevetjük magunkat a világ egyik legmélyebb kanyonjába.

Utunk során látni fogjuk, hogy a preinka népek által kialakított teraszokon még ma is folyik a földművelés. A felettünk köröző kondorok lesznek a tanúi annak, ahogy bátor kicsiny csapatunk leereszkedik a kanyon mélyén kanyargó folyócskához. Este pedig az út porát termálvizes medencés mártózással és perui sörökkel lehet majd lemosnunk. A szállásunk a kanyon legmélyén lesz.

4. nap - egész napos kanyontúra lélegzetelállító hegyek között
Egész nap a kanyonban fogunk túrázni, gyönyörű kilátással a felettünk magasodó sziklafalakra, miközben helyi cabana-k (így nevezik az ottani törzset) falvai között megyünk el. Ha szerencsénk van, láthatunk vizcacha-t is, amely egy nyúlszerű csincsilla. Ha neki nincs szerencséje, látunk kondort is. Estére elérjük az "Oázist", hogy a napközbeni szürke-barna-sárga-fehéret zöldre és kékre cseréljük. Szállásunk is itt lesz, nem messze a folyótól.

5. nap - a kanyonból fel, majd irány a 3800 méter felett húzódó Titicaca-tó
Korán reggel felkapaszkodunk a kanyon mélyéről, hogy buszra szállva egy hosszabb utazást követően elérjük a Titicaca-tó partját, Puno városát, ahol már a felhők is nagyon közel lesznek hozzánk.

6. nap – a Titicaca felfedezése, avagy te hány évente építenéd újjá a privát szigetedet?

Az egész napot a Titicaca-tó felfedezésével töltjük. Hajóra szállunk, hogy megismerjük az őslakosok úszó mesterséges szigeteit, és azt, hogy ötvözik a modern technológiát az ősi szokásokkal. Ha jó az idő, a bátrabbak csobbanhatnak is egyet a tóban – ki úszott már 3500 méter felett? 
Este pedig már megismerkedhetünk a híres perui itallal, a pisco sourral is.

7. nap – a titokzatos inka-körök titkai, illetve show show hátán
Reggel repülünk fel az inkák fővárosába, Cuzco-ba, de csak rövid pihenő itt, hogy továbbinduljunk az inkák által épített, titokzatos eredetű körteraszokhoz. A tudomány értetlenül áll a teraszok előtt, de csapatunk közösen biztos fel tudja törni a rejtvényt.
Ezután pedig megcsodáljuk a festői kis völgyben elhelyezkedő sólepárló-telepet, amely mögött fenségesen húzódik meg az Andok vonulata. Estére visszatérünk szállásunkra, Cuzco-ba.

8. nap – elindulunk az inkák útján, de megállunk raftingolni egy vicces nevű folyón
Reggel busszal indulás az Inka Szent Völgybe. Az első megálló egy inka rom felkeresése lesz, az egyetlen spanyolok elleni inka győzelem helyszíne. 
Ezután következik egy raftingozás az Urubamba-folyón, majd megszállunk egy kis faluban.

9. nap – túra a hegyvidéki dzsungelben

Reggeli után folyómederben folytatjuk a túrázást, elhaladunk kávéültetvények, gyümölcsfaligetek mellett, haladunk felfelé, ahol egy hágó lesz a célunk.
A hágót elérve visszatekintünk az Urubamba-folyó völgyére, aztán pedig – micsoda meglepetés! - leereszkedünk a másik oldalon. Aznapi utunk végén megpihenünk egy helyiek körében is népszerű termálvizes strandon – nem elképzelhetetlen, hogy a helyi gyerekek majd beszélgetni akarnak velünk spanyolul. Szállásunk a közeli faluban lesz.

10. nap – lábon túrázva közeledünk Machu Picchu-hoz
Egész napos túrázás a Macchu Picchu Pueblo felé, útközben fakultatíve ki lehet próbálni az átcsúszópályát (zipline), és a dzsungelben, egy hangulatos vasútvonalat követve haladva közelítünk a híres Elveszett Város, Macchu Picchu felé. Rálépünk a híres Inka Ösvényre is, így érjük el késődélutánra Aguas Calientes-t, ahol a szállásunk hostelben lesz. Este kiselőadás arról, hogy mit fogunk látni másnap.

11. nap – hol az a hely ahová kipányvázták a Napot? Avagy Machu Picchu, az "Elveszett Város"
Másnap kora reggel elindulunk, hogy egy hosszú emelkedés után megpillantsuk a perui történelmi szentélyt, Machu Picchu-t. A környező hegyek felé felszálló felhőkkel együtt lépünk majd be az inkák egyik legszentebb városába. Az inkák hittek abban, hogy a legszebb természeti tájaknak (waka) természetfeletti erejük van – a saját szemünkkel bizonyosodhatunk meg róla, hogy ez a hely valóban az ég és a föld találkozási pontja.
Délután vissza Cuzco-ba, amelynek során egy gyönyörű völgyben fogunk vonatozni – a völgyben csak a vonat jár, semmi más. Cuzco-ban folytatjuk a város felfedezését: a hangulatos főtéren található templomokat, az inka-kőutat, a gyarmati időkbeli kis házakat, a várost két kézzel megáldó inka-szobrot, a magyar turistacsoportokat.

12. nap – városnézés Cuzcoban
A sok izgalom után szusszanunk, erőt gyűjtünk a következő kalandra.

13. nap – irány az Amazonas

Repülővel indulunk egy, az amazonas-i esőerdőben található kisvárosba. A Folyók Anyján át hajóval érkezünk el a szállásunkra. 

Amazonas madártávlatból

14. nap – kalandok a dzsungel mélyén

Végre találkozhatunk távoli rokonainkkal: megismerhetünk ötféle majmot a Majmok szigetén, de nem maradnak ki a tukánok, papagájok, piranhák, sőt, este a szürkületben helyi idegenvezetőnk segítségével láthatunk aligátorokat is. 

Láttál már rózsaszín párducot delfint? Az Amazonas folyója ilyen mókás állatnak ad otthont.
15. nap - kijutás a dzsungelből, vissza a főváros nyüzsgésébe


Harmadik dzsungelben töltött napunkon is jut látnivaló a délelőttre, majd visszatérünk a civilizációba, repülés Limába. Szállás az első este már megismert (és megkedvelt) hostelben.16. nap - búcsú Perutól

Kalandos utazásunk utolsó néhány óráját Limában töltjük egy kis könnyed nézelődéssel, majd délután irány a repülőtér.
Ne feledjük, mindennek a vége valami újnak a kezdete!


Peruról röviden...

Peru Dél-Amerika középső részén, a Csendes-óceán partján található. Tája változatos: az Andok 4-5000 méteres hegyei éppúgy megtalálhatóak itt, mint az Amazonas őserdeje, a kő- és homoksivatagok oázisokkal vagy az óceánpart. Ennek megfelelően állat- és növényvilága igen változatos: habár a tengerpartközeli sivatagos területeken kevés növény és állat tud megmaradni, ezt kárpótolják az esőerdő különféle majmai, jaguárjai, madarai, delfinjei (!). Emellett színes és változatos városait is érdemes meglátogatni: a fehér utcáiról híres „Fehér Város” Arequipa-t, az inka örökségű Cuzco-t és a gyarmati-modern Lima-t is. Az inka örökség megnyilvánul ezen felül a számtalan felfedezett és felfedezésre váró inka romban, amik közül a legismertebb a hegyek között rejtőző Machu Picchu.    

Peru biztonságos?

Igen. „A nyolcvanas-kilencvenes évek hírhedt maoista terrorszervezete, a Fényes Ösvény ma már csak ritkán hallat magáról” – írja a konzuli szolgálatunk, de a személyes tapasztalat az, hogy a helyszínen semmilyen terrortevékenységről nem hallani. Habár Peru kokacserje-termesztő ország, de a kokalevél fogyasztása Peruban teljesen legális (és hasznos!), és a drogfogyasztás nem nagyobb probléma itt mint máshol. Természetesen fokozott figyelmet kell itt is tanúsítani a forgalmas helyeken, piacokon, pályaudvarokon, mert sajnos zsebtolvajlás előfordulhat.

Utazás

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk átszállással Limába. Később az út során még fogunk többször is belföldi repülőjáratokkal utazni. A repülőjegyek megvásárlásában segítünk, 5% kezelési költség fejében meg vesszük számodra.

Perun belül helyiek által vezetett taxikkal és kisbuszokkal utazunk. Az utak magyar léptékkel nézve végtelennek tűnnek, de gyakran megállunk egészségügyi és fotószünetekre.

Ellátás

Alapvetően önellátó, de legtöbb szállásunkon kapunk reggelit. Úton-útfélen helyi kifőzdékben kaphatóak helyi ételek, amelyek jó minőségűek – főleg, ahol a helyiek esznek, nem kell számítanunk rossz, vagy romlott ételekre.

Időjárás

Mivel Peruban több klíma is található, többféle időjárással kell számolni. Áprilisban Arequipa környékén esőmentes, kellemes napközbeni 15-25 Celsius fok várható. Cuzco és a Machu Picchu vidékén esőre nem nagyon kell számítanunk, hűvös időre viszont igen. A dzsungelben az esős évszak végén leszünk, de így is számítani kell sok esőre, párára – cserébe meleg időnk lesz.

Szállás

A szállások minősége változatos lesz, de az általunk választott perui szállások legegyszerűbbike is rendes, tiszta. A nagyvárosokban természetesen nagyobb kényelemre lehet számítani mint a vidéki-falusi szállásokon. Hálózsákot nem szükséges hoznod, de ha jobban érzed magad tőle, egy hálózsákbélést hozhatsz.

Higiénia, oltások

Az országba beutazáskor kötelező oltás nincs. Ugyanakkor javasolt a hastífusz, a sárgaláz, a Hepatitis A és B valamint a tetanusz oltásokat beadatni.

Az élelmiszerek jók, de inkább palackozott víz fogyasztását javasoljuk. Természetesen alapvető gyógyszereket hozzál magaddal (fájdalomcsillapító, lázcsillapító, hasfogó… stb.), illetve ha van valami speciális gyógyszered, azt se felejtsd otthon.

Pénz

Az országban a fizetőeszköz a perui sol (1 sol kb. 90 Ft). Alapvetően USD-t vagy EUR-t hozz készpénzben, mindenhol váltják. Vész esetére jó, ha van nálad bankkártya (a falvakat leszámítva mindenhol akad terminál).

Ruházat és illem

Az időjárásnak megfelelő öltözetet javaslunk, ezért habár alapvetően elég a nyárias öltözet, de legyen nálad néhány polár pulóver, vastagabb nadrág és aláöltözet is, hiszen a hegyek közt hűvös lesz. Vízálló ruházat is ajánlott, különösen a dzsungelbe. Túraszandál, és túrabakancs egyaránt jól jöhet. 

Ne feledd, szent helyekre, vallási valamint kulturális emlékhelyekre nem illik rövidnadrágban, izomtrikóban vagy mélyen dekoltált ruhában, esetleg miniszoknyában érkezni, még ha sok brit és francia turista így is tesz. Tiszteljük meg a helyieket azzal, hogy adunk szokásaikra, és inkább hosszú, de szellős nadrágban, szolid visszafogott öltözetben mutatkozunk. Lányoknak ajánlott egy kendő, ezt vállra és fejre lehet teríteni.

Vízum

Perui turista beutazáshoz nem kell vízum. Ugyanakkor az útlevelednek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Peruból történő kiutazást követően (tehát 2020. november második feléig legalább).

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Hacsi lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.


A résztvevők száma

10-16 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2020.04.10-25.
Szállás: panziókban, kunyhókban
Ellátás: önellátó túra
Utazás: repülővel, taxival, kisbusszal

Részvételi díj:........- Ft/fő • 15 éjszaka szállást panziókban, kunyhókban (többnyire reggelivel)
 • Egész napos hajókázást a Titicaca tavon tradicionális helyi ebéddel
 • Egy napos vezetett túrát a Moray kőteraszokhoz és Marashoz, a festői sólepárló telephez
 • túravezetést a Colca-kanyonban ellátással és autóbuszos utazással
 • túravezetést az Urubamba folyó völgyéből egészen a Machu Picchuig
 • túravezetés az Amazonas őserdejében
 • A helyi idegenvezetést
 • Békatutajos túravezetését
 • A reptéri transzfereket

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • Repülőjegyeket (igény esetén megvásároljuk számodra)
 • A további étkezéseket
 • A fakultatív programok költségét
 • A poggyász- és balesetbiztosítást

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, akkor 40% előleget kérünk. 
A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!