Gyalogtúra a Pádis- fennsíkon

- ( nap, -1 éjszaka)

Gyalogtúra a Pádis- fennsíkon

"...pedig megvan ezen hegység természeti szépségekkel, ritkaságokkal áldva, s a turistavilágnak valóságos eldorádója lehetne." - A Bihar hegység apostola: Czárán Gyula -

Míg Czárán Gyula -az Erdélyi turizmus megteremtője és a Bihar hegység felfedezője (1800-as évek vége) -hiányolta a figyelmet, amit indokolatlanul nem kapott meg Pádis térsége, mi éppen ezt tartjuk olyan csodálatosnak benne! A hely érintetlensége ragadott minket is magával majd 150 évvel később.

Az Erdélyi szigethegység legkiterjedtebb és legmagasabb tömbje a Bihar hegység, melynek kellős közepén található a Pádis-katlan, másnéven a Pádis-i karsztfennsík.
Meglepően kevesen ismerik e természeti kincsekben igen gazdag vidéket, s mikor útnak indulunk túrázni a Pádisra, gyakran kérdezik felhúzott szemöldökkel: Túrázni, Párizsba? Aztán a hely, különös nevekkel megáldott karsztjelenségeit említve (Szamos-bazár, Csodavár, Elveszett világ) sem sikerül értelmet csalogatni a tekintetekbe... még is azt gondoljuk, hogy...

ez a hely Neked való!

A Pádis túránkat Neked ajánljuk, ha szereted követni a hegyi patakok vizét, még ha hatalmas barlangokon át csordogálnak, vagy függőleges falú sziklafalakról zúdulnak is le. Gyere velünk, ha szívesen húzol bakancsot, hogy új völgyeket és új katlanokat fedezhess fel. Ha nem veted meg a jó társaságot sem, akkor mi már biztosan tudjuk, hogy velünk kell jönnöd!

Hihetetlen, hogy ezen a kis -mindösszesen 36 km2 -es -területen a karsztjelenségek összes formája megtalálható.

Ilyen vidék nincsen máshol a világon! Varázsos hangulatának ízét talán az adja leginkább, hogy itt nem nyüzsögnek a turisták, itt nincsenek kiépített üzletsorok és étteremláncok. A helyiek örülnek az arra tévedt embereknek, s a pásztorok kutyái szívesen csaholják körbe a szendvicsekkel megrakott hátizsákjainkat.


1. nap - utazás, bazársor kicsit másképp

Péntek délben lesz a találkozó a Budapesttől 415 km-re található (kb. 6 óra) Pádis-fennsíkon. Találkozásunkkor rögvest túrabakancsra váltunk és útnak indulunk felfedezni a Meleg-Szamos forrásának vidékét, a Szamos-bazárt. Utunk nyílt, havasi legelőn indul, majd egyre sűrűsödő fenyőerdőben érkezünk meg a völgy mélyén található Aragyásza barlang bejáratához. Ha szerencsék van és a víz  -a barlangon átfolyó patak -szintje elég alacsony, akkor zseblámpákkal könnyedén átsétálhatunk a  210 m hosszú barlangon. A sötétből kiérve egy mély és igen szűk sziklaszorosba találjuk magunkat, mely elvezet minket a Meleg-Szamos forrásához. A körútról visszatérve, megkeressük szállásunkat, ahol meleg vacsora vár mindenkit!

2. nap - egésznapos túra a fennsík szívében

Szombaton egy hosszú túrát tervezünk, melynek két fő célpotja a Csodavár és a Galbina -kőköz. Korán reggel útnak indulunk, hogy ne kelljen,  maximum csak a fejünket kapkodni aznap. Bizony rengeteg látnivaló ígérkezik: óriási barlangok, mély víznyelők és zsombolyok, dübörgő vízesések, izgalmas sziklafalak, óriási zöldellő mezők.

3. nap - az elveszett világ

Vasárnapra egy pihentető(bb) kirándulásra indulunk az Elveszett világba, az őserdő mélyébe. A túra hosszát a csapat igényeihez igazítjuk. Még haza is kell jutnunk, így aznap sajnos már nem időzhetünk estig e csodás vidéken.

Szállás

Szállásunk a Glavoj-rét szomszédságában elhelyezkedő hangulatos turistaház lesz. A ház autóval könnyen megközelíthető, bár az odavezető, közel 30 perces úton, nem árt a lassú tempó és az odafigyelés.

Szállásunk több emelettel is rendelkezik, felül a turistaosztály (4-6 fős, emeletes ágyas szobákkal), az alsó részen kényelmesebb, két-három személyes szobák találhatók. Minden szobákhoz tartozik saját zuhanyzó. A turistaház éttermet üzemeltet, de a konyhában magad is elkészítheted ételedet.

Ellátás

Úgy döntöttünk, ezúttal az ellátást félig rád bízzuk. A turistaházban félpanziós ellátást kérhetsz, illetve az étterem konyhájában saját magadnak is főzhetsz. Amikor azt írtuk, hogy félig bíznánk csak rád a dolgot, arra céloztunk, hogy -ha az időjárás is úgy akarja -a második este bográcsban főzünk valami nagyon finomat, közösen.

Utazás

Az utazás alapvetően egyénileg történik. Ne aggódj, ha nincs autód, vagy ha van autód, de még bőven van benne hely! Egyeztetünk és úgy állítjuk össze a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. Eddig még minden alkalommal sikerült! ;)

Ha optimálisan osztjuk be az autókat azzal nem csak a környezetterhelésünket csökkentjük, de a pénztárcaterhelésünk is hasonlóan fontos szempont az üzemanyagok jelenlegi, úgyszólván környezetbarát árainak fényében.

Legrosszabb esetben bérlünk egy kisbuszt, de biztos, hogy senkit nem hagyunk itthon, aki időben jelentkezik!

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

  • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
  • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
  • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
  • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
  • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
  • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

  • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
  • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

  • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

  • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

18-22 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Nagyon jó volt a szálláshelyünk. Utolsó nap hazafelé tettünk egy kitérőt fel a Cabana Pádishoz, s akkor láttuk, hogy ott egymás hegyén-hátán milyen kiábrándító tömegben állnak a különféle házak. Egyszóval, a legjobb helyen szálltunk meg." (Eszter)

"Dávidnak pedig a szakmai tudásáért le a kalapot. És végül, ami nem kis dolog: biztonságban éreztem magam, mert mindig tudta, hogy hol vagyunk, hova tartunk!"

"Én szeretek veletek menni, mert most is jó volt a csapat, jó fej emberek voltak és ha bármikor veletek tartottam, nem csalódtam :)" (Krisztina) 

Tömören

Időpont: 2019. augusztus 30- szeptember 1. (3 nap)

Szállás: vendégházban (4-6 fős szobákban)

Ellátás: félpanziós

Utazás: telekocsis

Részvételi díj:hamarosan

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!