Gyalogtúra a Pádis- fennsíkon

"...pedig megvan ezen hegység természeti szépségekkel, ritkaságokkal áldva, s a turistavilágnak valóságos eldorádója lehetne." - A Bihar hegység apostola: Czárán Gyula -


Míg Czárán Gyula -az Erdélyi turizmus megteremtője és a Bihar hegység felfedezője (1800-as évek vége) -hiányolta a figyelmet, amit indokolatlanul nem kapott meg Pádis térsége, mi éppen ezt tartjuk olyan csodálatosnak benne! Bennünket éppen a hely érintetlensége ragadott magával majd 150 évvel később.

Az Erdélyi szigethegység legkiterjedtebb és legmagasabb tömbje a Bihar hegység, melynek kellős közepén található a Pádis-katlan, másnéven a Pádis-i karsztfennsík. Hihetetlen, de ezen a kis -mindösszesen 36 km2 -es -területen a karsztjelenségek összes formája megtalálható.

A Pádis-fennsík varázsos ízét talán az adja leginkább, hogy itt nem nyüzsögnek a turisták, itt nincsenek kiépített üzletsorok és étteremláncok. A térképen van ugyan egy Szamos bazár nevű hely, de itt nem  kakasos nyalókákat és bőrkesztyűket kínálnak a helyi árusok, itt a természet tart nekünk parádét és százarcú karsztformáit sorakoztatja fel szépen sorban, egymás után. 
A helyiek örülnek az arra tévedt embereknek, s a pásztorok kutyái szívesen csaholják körbe a szendvicsekkel megrakott hátizsákjainkat.

1. nap - Utazás, bazársor kicsit másképp

Péntek délben lesz a találkozó a Budapesttől 415 km-re található Pádis-fennsíkon. Találkozásunkkor rögvest túrabakancsra váltunk és útnak indulunk felfedezni a Meleg-Szamos forrásának vidékét, a Szamos-bazárt. Utunk nyílt, havasi legelőn indul, majd egyre sűrűsödő fenyőerdőben érkezünk meg a völgy mélyén található Aragyásza barlang bejáratához. Ha szerencsék van, és a víz - a barlangon átfolyó patak - szintje elég alacsony, akkor zseblámpákkal könnyedén átsétálhatunk a 210 m hosszú barlangon. A sötétből kiérve egy mély és igen szűk sziklaszorosban találjuk magunkat, mely elvezet minket a Meleg-Szamos forrásához. 

2. nap - Egésznapos túra a fennsík szívében

Szombaton egy hosszú túrát tervezünk, melynek két fő célpontja a Csodavár és a Galbina-kőköz. Korán reggel útnak indulunk, hogy ne kelljen kapkodni, maximum csak a fejünket aznap.Bizony rengeteg látnivaló ígérkezik: óriási barlangok, mély víznyelők és zsombolyok, dübörgő vízesések, izgalmas sziklafalak, óriási zöldellő mezők.

3. nap - Az elveszett világ

Vasárnapra egy pihentető(bb) kirándulásra indulunk az Elveszett világba, az őserdő mélyébe.A túra hosszát és pontos útvonalát a csapat igényeihez igazítjuk. Annyit ígérhetünk, hogy ezen a napon is teszünk egy csodálatos körtúrát.
Még haza is kell jutnunk, így sajnos már nem időzhetünk estig e mesés vidéken.

Szállás

Szállásunk a fennsík szívében található, egy hangulatos, és egyszerűen berendezett vendégház.
A szobák 2-3-4-5 ágyasok, van, amelyikhez saját fürdőszoba tartozik, de a legtöbbhöz közös tusoló jár.
A vendégházban van egy jól felszerelt közös konyha, és a kertben lehetőség van a közös bográcsos vacsorák elkészítésére.

Ellátás

A vacsorákat közösen főzzük mindkét este, és a szombati reggelihez is bevásárolunk. A további ellátásról neked kell gondoskodnod! Előre kell vásárolni, mert a fennsíkon nem sok bolt van. 
A vacsorákat a csapat közremúködésével, együtt készítjük bográcsban. A közös, első reggeli hideg-"svédasztalos", szendvicsalapú lesz.

Utazás

Az utazás alapvetően egyénileg történik. De ne aggódj, ha nincs autód, vagy ha van autód, de még bőven van benne hely! Egyeztetünk és úgy állítjuk össze a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. Eddig még minden alkalommal sikerült! ;)

Ha optimálisan osztjuk be az autókat azzal nem csak a környezetterhelésünket csökkentjük, de a pénztárcaterhelésünk is hasonlóan fontos szempont az üzemanyagok jelenlegi, úgyszólván környezetbarát árainak fényében.

Legrosszabb esetben bérlünk egy kisbuszt, de biztos, hogy senkit nem hagyunk itthon, aki időben jelentkezik!

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

  • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
  • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
  • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
  • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
  • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
  • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

  • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
  • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

  • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

  • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

18-22 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Én szeretek veletek menni, mert most is jó volt a csapat, jó fej emberek voltak és ha bármikor veletek tartottam, nem csalódtam :)" (Krisztina)

"Nagyon jó volt a szálláshelyünk. Utolsó nap hazafelé tettünk egy kitérőt fel a Cabana Pádishoz, s akkor láttuk, hogy ott egymás hegyén-hátán milyen kiábrándító tömegben állnak a különféle házak. Egyszóval, a legjobb helyen szálltunk meg." (Eszter)

"Dávidnak pedig a szakmai tudásáért le a kalapot. És végül, ami nem kis dolog: biztonságban éreztem magam, mert mindig tudta, hogy hol vagyunk, hova tartunk!"

Tömören

Időpont: jelenleg nincs meghirdetett időpont
Szállás: vendégházban (2-4-6 fős szobákban)
Ellátás: egy reggelit és két bográcsos vacsorát tartalmaz az ár
Utazás: telekocsis

Részvételi díj

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A részvételi díj egy szendvicsereggelit és két vacsorát tartalmaz, így neked már csak néhány szendvicsről, vagy a közös konyhában egyszeráen elkészíthető ennivalóról kell gondoskodnod. Romániában az árak alacsonyabbak, mint itthon.

KOMPENZÁLD A CO2 KIBOCSÁTÁSOD!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke xxxx. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!