Kívül-belül Fertő-tó

Hallottál már Hany Istókról, és a csúf, gonosz vasfüggönyről? Ma már csak legenda és történelem. Ha a Fertő-tó nádasa mesélni tudna! De csak susogni tud, ezért majd mesélnek túravezetőink.

Túránk során kívülről és belülről is megismerkedünk a Fertő-tó és a környező táj szépségeivel, egy komplett edzésprogram keretében. Alsó-és felsőtestünket egyaránt átmozgatjuk: tekerünk is és evezünk is. Látunk magyar és osztrák tájat, nádast, gémet, kócsagot, strandokat, világítótornyot, vízimalmot.

1.nap - Naplemente a világítótoronynál

Felkerekedünk, magunk mögött hagyjuk a szürkeséget, és megérkezünk oda, ahol csak a gém szürke.

Délután találkozunk a tó egyik legikonikusabb szegletében, ahol a naplemente egy életre szóló élmény, Podersdorfban. Amíg a napkorong közelíti a horizontot, mi megközelítjük szállásunkat, illetve a falu matuzsálemi kort megért szélmalmát. Aki korábban érkezik, az csobbanhat is, ugyanis 15 hektáros strand várja.

Ha már narancssárgállik-vöröslik az ég alja, akkor irány a móló, le ne maradjunk!
És ha leszállt az est, Almdudler és Wienerschnitzel barátaink segítségével csapattá gyúrjuk magunkat.

2. nap - Tekerés a laposabbik oldalon

Gyors reggeli után összepakolás, kerékpárok életre keltése, expedíció indul. A csomagjaink egyenesen a mai esti szállásunk felé veszik az irányt négy keréken, hogy mi könnyedén pedálozhassunk. Bemelegítés gyanánt a keleti part felé kezdünk, arra laposabb a táj.

Útba ejtünk egy 5 emeletes fa kilátót, érdemes gukkert (=látcsövet) hozni madármegfigyeléshez.

Rövidesen elérkezünk a vasfüggöny hűlt helyéhez, ahol rövid történelemóra következik. Ha már művelődünk, akkor szó esik Hany Istók legendájáról is.

A napi penzum 60 km. Csomagátvétel és a szállás elfoglalása után előkerülnek a túlélőkések, és ki szalonnát, ki hagymát aprít. Amíg rotyog a bográcsos, műveltségi kvízt tartunk a tó körüli osztrák települések magyar neveiről.

3. nap - Ismerkedés a nádas sűrűjével

Ideje felsőtestre is gyúrni egy keveset. Irány a tópart, lapátosztás, mellényosztás, evezéstudás-frissítés. Semmi megerőltető, inkább ismerkedünk a nádas sűrűjével.Megfigyeljük a rovaremésztő rencét, a récét (vigyázat, az egyik növény, a másik állat), hallgatjuk a nádi énekesmadarakat. 

Kikötés után rendbe tesszük a kenukat és a frizuránkat, majd ki-ki erőnléte szerint regenerálódhat a fertőrákosi strandon, esetleg a szálláson.

Este megint előkerülnek a túlélőkések és persze a bogrács.

4. nap - Tekerés a dombosabbik oldalon

Bemelegedtünk, jókat ettünk és aludtunk, tele vagyunk energiával, irány a tó dombosabbik fele, combizmok erősödnek, tapossuk újra a pedált! Ahogyan a második napon, ma is csomagmentesen suhanhatunk - a túra végcéljánál, Podersdorfban fogunk újra találkozni cókmókunkkal.

Ruszt az első lényegesebb megállási lehetőség. A városfalakkal körülvett bájos településről egy kb 1 km-es út vezet a tóhoz, nádasok ölelésében.

Mai szakaszunkon élőben megnézhetjük az összes települést, amelyeknek osztrák és magyar nevét begyakoroltuk a tábortűz-kvíz(-repülő) alkalmával.

A mai nap penzum is 60 km, akárcsak a második napon. Pátfalunál zárul a kör, és ha a nyeregből lekászálódva még van igényünk műveltségre, Babits Mihály szavait fogjuk felidézni a világítórony heroizmusáról.

Szállás

Ismerkedési esténket Podersdorfban töltjük, következő kettő esténket pedig már magyar földön. Mindkét szállás nagyon szép, igényes vendégház.

Ellátás

Az ismerkedési este vacsoráját étteremben költjük el önköltséges alapon. A második napon bőséges reggelit kapunk a szálláson, tekerés közben önköltségesen büfézünk, a vacsorát pedig már közösen főzzük bográcsban, melynek alapanyagait mi biztosítjuk. A harmadik napon is kapunk reggelit a szálláson, a szendvicsebédet és a vacsorát közösen készítjük (alapanyagait mi biztosítjuk). A negyedik napon is hasonló a helyzet: reggeli a szálláson, szendvicsebéd közösen elkészítve.

Csomagszállítás

Túránkat Podersdorfban indítjuk és oda térünk vissza, kettő este Fertőrákoson fogunk aludni. Csomagszállítást biztosítunk Podersdorf-Fertőrákos között és vissza. Így tehermentesen tudsz suhanni bicajodon.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Téged is nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

15-30 fő körül várható.

TÖMÖREN

Időpont: 2021. szeptember 9-12.

Szállás: vendégházban, 1 éjszaka osztrák oldalon kétágyas szobákban, 2 éjszaka magyar oldalon, három-négyágyas szobákban

Ellátás: 1 vacsora és 1 ebéd önellátó, 2 szendvicsebéd alapanyagát biztosítjuk, 2 este közösen főzünk bográcsban, reggelik a vendégházakban
Utazás: telekocsi rendszerben

RÉSZVÉTELI DÍJ

Hamarosan

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállást 1 éjszakára Ausztriában, 2 éjszakára Magyarországon, igényes vendégházakban, 2-3-4 ágyas szobákban
 • 3 reggelit, 2 szendvicsebédet, 2 vacsorát
 • a csomagszállítást a kerékpáros napokon
 • a túraszervezést
 • a túravezetést két szakképzett túravezetővel

A részvételi díj nem tartalmazza

 • az utazás költségét 
 • az esetleges kerékpárbérlést (hozhatsz sajátot is, de segítünk bérelni is, kb 3000-3500 Ft/nap)
 • az esetleges belépőket (pl. strand)
 • az önellátó étkezéseket (első esti vacsora, második napi út közbeni büfézés)

SPÓROLÁSI LEHETŐSÉGEK

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A túra során együtt gondoskodunk a csapat teljes ellátásáról, egy vacsorát kivéve. Nem lesz szükség arra, hogy ezen felül bármit költs, hacsak nem csábulsz el valamelyik tóparti büfében. 

KOMPENZÁLD A CO2 KIBOCSÁTÁSOD!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke xxxxx. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!