Lappföld télen - sarki fénnyel

Tejóisten, a sarkkörön túlra, télen? Miért nem egy trópusi sziget?
- hú, de sokan kérdezték már ezt. És akkor miért is pontosan?

Leírhatatlan fíling egy hetet hótalpazni a végtelen befagyott tajgán, hol a tunturik tetején a jég vastag páncélba öltöztette a fenyőket, melyek itt meggörnyedve, némán, a lapp mondák erdei manóit idézik. Este beülni a fatüzeléses szaunába, majd gőzölgő testtel odakint csodálni a sarki fény - az aurora borealis - imbolygó színelőadását. 
Száguldani kutyaszánon – míg arcunkra nem fagy a mosoly – száguldani motorosszánon – míg ki nem fogy a benzin. Hótalppal taposni a havat kopár tunturik csúcsán, hol a megzavart rénszarvascsorda után csak a szél fütyül, vagy kanyonok mélyén, hol hófajdok bukkannak fel a hó alól lábunk nyomán.
Megismerni a számik (lappok) világát, hol a hagyományos természettisztelet megfér a high-tech világ vívmányaival. Ahol mindenki az oldalán hagyományos lapp tőrrel jár, még a boltba is, ahol a lopást még hírből sem ismerik. Ahol az ember eggyé forr a végtelen tajgával értelmét veszti a városi lét zaklatott dübörgése.

Csak a fehér csend, a végtelen nyugalom marad.

1. nap-Utazás Északra

Irány Észak! első megállónk:Helsinki

A repülőnk délelőtt indul Budapestről és csak késő este érkezünk meg Lappföldre. Az egész napos utazást Helsinkiben szakítjuk meg.

2. nap - Kutyaszánozás és faúsztatás 

Ébredezés közben a tajgán keresztül az orosz határ felé hótalpazunk egy faúsztató csúszdához. A faúsztató csúszda, mellyel áthidalták a zúgót, a tajga kitermelt fáit a folyón keresztül úsztatták az Inari-tóig.
A faúsztató csúszda és az orosz határ elhagyását követően felkeresünk egy husky-farmot. Miután megcsodáltuk a szánhúzó kutyákat, és röviden kioktattak a kutyaszánozás rejtelmeire, egy bő órás kutyaszántúrára indulunk a behavazott tunturik (lappföld hegyei) között. Miután a túra végére kellőképp átfagytunk a szánon, megérkezünk a bázisra, ahol egy forró kávé mellett kiolvadhatunk.
Hótalpas túra hossza kb. 7 km
Szint: 180 m

3. nap - Túra a végtelenben

Kivet magából az ágy minket, mert Lappföld végtelen tajgái oly hívogatóak. Nekivágunk a kanyargó havas országutaknak, és újfent az orosz határ felé vesszük az irányt. Egy út széli parkolóban hagyjuk kisbuszunkat, felcsatoljuk hótalpainkat, és egynapi felszerelésünkkel belevetjük magunkat a tajgába. Itt, a tunturik ölelésében egy tó partján vár minket ma esti szállásunk, egy elhagyatott, de annál komfortosabb rönkház, hol még áram sincs, hol nekünk kell befűteni, hol a ház mellett a tavon ivóvízért a jeget nekünk kell feltörni, tehát egy igazi vad tajgai éjszakának nézünk elébe.

A fatüzelésű szaunából közvetlen a jeges tóba csobbanva elmerülhetünk az igazi finn szauna okozta örömökben, melyet tiszta időben a fényszennyezéstől mentes sarki éjszakában az égen imbolygó sarki fény koronáz meg.
Táv: 9 km
Szint: 70 m

4. nap - Nordic relax sok szaunázással

Nem sietünk sehová. Megtapasztaljuk a finn életérzést. Hótalpakkal bebarangoljuk a környéket, szaunázunk, alszunk, eszünk,  Meghallgatjuk az erdő csendjét. Kinek-mihez lesz hangulata.
Kora délután indulnk csak vissza a kisbuszunkhoz a parkolóba. Innen egy óra utazással érkezünk vissza a már jól ismert szállásunkra, Ivalo-ba. 

5. nap- Tunturik földje

Reggel a szomszédos nemzeti parkba, a még lappföldi mértékkel is nagynak számító Urho Kekkonnen Nemzeti Parkba utazunk. A Saariselka-tunturividéket felölelő hegyvölgyes nemzeti park egészen az orosz határig nyújtózik, számtalan védett állatnak adva otthont.
A reggeli órákban hótalpra pattanunk, és egyből nekiszaladunk a vidék legmagasabb hegyének, egy 546 m magas, de már az erdőhatár fölé magasodó csúcsnak. Egyre feljebb gyalogolva eltűnik a gyér sarkvidéki erdő, majd a hegytetőről lenézve csöndben nyújtózik el alattunk a hullámzó, jégbefagyott végtelen tajga. Innen legyalogolva a völgybe egy menedékházhoz érünk, ahol a rönkház közepén égő szabadtűz mellett felmelegedve elfogyaszthatjuk ebédünket. Ebéd után újra hótalpon másszuk meg a felettünk emelkedő tunturikat, és a végtelen kilátásban kigyönyörködve magunkat a naplemente színeiben érünk vissza a parkolóba.
Táv: 14 km
Szint: 480 m

6. nap - A száguldás napja – motoros szánnal a tajgában

A hullámzó hegyek és a befagyott tavak, mocsaras völgyek között egy motorosszán túrára indulunk. Nyugalom, kapunk felszerelést, így nem kell félni a fagyhaláltól, ráadásul a szánoknak ülés és markolatfűtésük is van. A kijelölt szánutakon teszünk egy fél napos túrát.

Délután utunk legészakibb pontjára, a finnországi számik (lappok) fővárosába, Inariba látogatunk. Itt megnézzük a Siida-t, azaz a számik nemzeti múzeumát és kulturális központját. Este egy zárószaunával búcsúztatjuk a sarki fény országát.

7. nap - Hazautazás

A hazafelé vezető utat is meg kell szakítanunk Helsinkiben. A 6 órás várakozás idje alatt, tehetünk egy gyors városnéző kört a városban. 

Finnország

Finnország a világ egyik leggazdagabb, legjólétibb országa, ahol bár az emberek puritánul élnek, de a high-tech technológiák alkalmazásából nincs hiány. A világon itt az egyik legmagasabb a bizalmi index, azaz alacsony a korrupció, nem szokás más tulajdonát magunkévá tenni stb. Az ország EU-tagország, schengeni övezet, így elég akár a kártya formátumú személyi

Lappföld a sarkkörtől északra fekvő vidéke Finnországnak, ma külön tartomány. Lappföld Finnország legszegényebb tartománya, de persze még így is fényévekkel előz bennünket. A lappok nem igazán szeretik a lapp megnevezést, önmagukat számiknak hívják, és ma már a finnek, norvégok és svédek is így nevezik őket, a lekicsinylő „lapp” gúnynév ma már szinte csak nálunk használatos – és ez is leginkább a hagyomány miatt. Ez az északi kis nép a mai Finnország, Svédország, Norvégia és Oroszország határos területein él. Hagyományosan rénszarvastenyésztéssel foglalkoztak, sőt, napjainkig ez az egyik legelterjedtebb megélhetési forrás. Egy kis paleoszibériai népről van szó, kiknek legközelebbi rokonai a nyenyecek, de mi is távoli nyelvrokonságban állunk velük. A lapp ember identitásának napjainkig elsősorban a természet, a tajga tisztelete az alapja, olyannyira, hogy az elmúlt évszázadokban a kereszténység erőszakos terjesztése ellenére pl. Tromsö tartományban államilag is elismert vallás lett a sámánság 2013-ban.

Az általunk bejárt vidék Finn-Lappföld, illetve az azonos nevű tartománya Finnországnak. Változatos vidék, melyet a jégkorszaki jég gyalult szelíd arcúvá: a lekerekített, erdőhatár fölé magasodó hegyhátak, a tunturik váltogatják egymást a tajga végtelen fenyőerdeje között megbújó tavakkal, vagy kiterjedt mocsarakkal.

Mivel a természetes környezet, és az erre épülő hagyományos gazdálkodás megmaradt, így rengeteg rénszarvassal találkozhatunk úton-útfélen – szó szerint.

De hófajdokkal, nyírfajdokkal is összefuthatunk, és az északi szajkó folyamatos kísérőnk lesz. A hatalmas barnamedve állomány ilyenkor még téli álmát alussza, de hiúzok, farkasok nyomaival rendszeresen találkozunk, mint ahogy már nem egyszer sikerült majdnem elcsapnom jávorszarvast is – mely azért itt kb. két, két-és félszeresére nő, mint a hazai gímszarvasunk.

Időjárás

Hideg, de nem akármilyen. Ha havazik, megenyhül (-5-10 fok), ha kisüt a nap és derült az ég, hajnalonta a -40-et közelíti. De itt száraz hideg uralkodik, ami nappal szép napsütéssel jár, és bár hiába van -28 fok, az ember nem érzi ezt olyan drasztikusnak, mint a nedves hideget. Itt is élnek emberek, bármilyen hihetetlen, nem vészes ez a száraz hideg. mínusz 15-20 fok alatt – mikor már összeragad az ember orra, már nincs lényeges különbség hőérzetben.  Természetesen az öltözködésre oda kell figyelni!

sarki fény, az aurora borealis előfordul rendszeresen, ha derült, tiszta az ég, gyakran látható.

Télen (november második fele, december és január első fele) szinte egész nap tök sötét van. De február második felében – amikor mi is megyünk – már fél napokat világos van, és lehet túrázni.

Felszerelés

Réteges öltözet: azaz aláöltözet, illetve egy-két polár pulóver, na, meg egy melegebb dzseki. Egy vastagabb nadrág, aláöltözet, kamásli, és egy vastagabb, melegebb bakancs – természetesen sportcipőben el se indulj. Kesztyű (egy vastagabb és egy vékonyabb), sapka (ami nem árt, ha a füled is takarja). Napszemüveg, naptej! Na meg fürdőruha-törölköző a szaunázáshoz. Egy hálózsák, elég a háromévszakos. Gázfőző nem kell, még a rönkházban is van gázpalack és főző. A hótalpakat mi visszük, a hótalpak bérlése benne van az árban. Jogosítvány!!! – kell a motorosszánhoz. Ha valakinek nincs jogsija (B-s elég), ne aggódjon, mert a szánok két fősek, elég, ha az egyik embernek van – majd beosztjuk a személyeket. Étkészlet (edény, bögre, kés, kanál). Kell egy olyan hátizsák, amibe befér egy napi felszerelés, kaja és hálózsák (ez a rönkházban alváshoz fontos, illetve egy kis zsák a napi túrákhoz.

Szállás

Két szálláshelyet foglaltunk.
A 6 éjszakából 5-öt egy "kemping" kis apartmanházaiban töltjük. Ehhez a szálláshelyhez tartozik egy nagyon hangulatos közösségi ház étteremmel és kocsmával. A szauna alap. Itt természetesen lesz áram és fürdőszoba is.A tajgai éjszakánkon (1 éjszaka a hét közepén) egy erdei rönkházban fogunk aludni, ami kulcsosházként üzemel, azaz nekünk kell majd begyújtani, befűteni a szaunát, de a ház komfortos, van telepített gázpalack, főző, és víz a patakban (Lappföldön minden patakvíz iható – szokatlan, mi?). Itt áram nincs. 

Higiénia

Egy igen tiszta ország, ahol a csapvíz mindenhol iható, de a természetes folyóvizek is általában. Semmi oltás nem kell! 

Élelem

Nem olcsó ország, de odafigyeléssel a helyi hipermarketekben be lehet vásárolni a hazaihoz közelítő árakon. A szolgáltatások nagyon drágák, így az éttermek is. Mindig lesz idő és lehetőség vásárolni. Ne feledd, hogy a repülős utazás napjára készíts szendvicseket!

Pénz

A fizetőeszköz az euró. Bankkártya és hitelkártya használata szinte mindenhol lehetséges (még a menedékházakban is), de jó ha van nálad némi készpénz is.

Utazás

Repülő - Oda és vissza repülővel utazunk, a Finnair légitársasággal. Itt a repjegyhez egy 23 kg-os csomagot érdemes vásárolni, a hótalpakat egy külön közös csomagban szállítjuk ki.

A helyszínen - A helyszínen bérelt 9 fős kisbusszal utazunk.

Mind a repülőn, mind a kisbuszban korlátos a hely, így ne pakold túl magad!

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

  • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
  • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
  • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
  • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
  • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
  • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

  • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
  • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

  • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

  • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent megjelölt kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Dávid lesz

A résztvevők száma

Ez egy kiscsoportos túra, a maximum létszám 9 fő!

Erről a túráról írtátok

"Köszönöm a lehetőséget, hogy részese lehettem ennek az élménynek. Jó társaság, közvetlen emberek, jól szervezett programok, csak ajánlani tudom az ismerőseim körében is!"

"Első alkalom volt, hogy egyedül utaztam, kicsit aggódtam, hogy milyen lesz, de pillanatok alatt összekovácsolódott a csapat és már első nap úgy éreztem, mintha régi barátokkal utaznék."

"Dávid egy igazán jófej és szimpatikus túravazető, mindenhez értett amit tudni kellett, csak maradjon ilyen :)"

"Dávid remek túravezető! Barátságos, nyílt és bármiről mesélt szívesen órákon át :) A semmi közepén is mindig biztonságban éreztem magam mellette. És kíválóan főz! :)"

Tömören

Időpont: 2020. február 20-26.
Szállás: apartmanházakban és rönkházban
Ellátás: önellátó túra
Utazás: repülővel, mikrobusszal

Részvételi díj

A részvételi díj: 238.000- Ft/fő, amely tartalmazza:

- a hótalp bérleti díját 7 napra,

- a szállást 6 éjszakára,

- a helyi közlekedést (kisbuszt fogunk bérelni),

- a belépődíjakat (helyi múzeumokba, nemzeti parkokba)

- a magyar nyelvű túravezetést 7 napra.

A részvételi díj nem tartalmazza:

- a repülőjegy árát (2019. szeptember közepén 79.000,- Ft/fő),

- a motorosszán túrát (kb. 85 euró),

- a kutyaszán túrát (kb. 115 euró),

- az étkezést.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, akkor 88.000 Ft előleget kérünk. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  
Vagy hozz el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

KOMPENZÁLD A CO2 KIBOCSÁTÁSOD!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!