Három nap Apával - Ipoly-Dunakanyar vízitúra

Apa-gyerek Szabadság

Apával elmentünk evezni, és én segíthettem Apának tábortüzet rakni, és sátorban aludtunk, és este megnéztük a csillagokat, és Apa hagyta, hogy még az arcom is iszapos legyen, és nem kellett vigyázni a ruhánkra, és egy csomót-csomót nevettünk és beszélgettünk. Nagyon jó volt együtt.

A gyerekek még közel vannak a természethez, nem bánják, ha saras lesz a lábuk, viszont imádják, ha sátorban kell aludniuk. Engedjük őket, hogy egy pár napig a természetben élhessenek, mezítláb, szabadon, távol Anya vigyázó szemeitől. Csak a gyerekek, az apák és a folyó.

Meggyőződésünk, hogy a közös élmény százszor többet ér, mint bármelyik játék, amit az elmúlt években vettél neki.

De mi lesz Anyával?

Nem baj ha Anyának nincs kedve vízitúrázni, nem baj ha ez neki túl macerás, nem baj, ha nem szeret sátorozni. Mindenkinek jót tesz, ha néha Anya nélkül szerveztek programot. Middenkinek, beleértve Anyát is, hisz a kipihent Anya boldog Anyát eredményez, a boldog Anya pedig BOLDOG családot! Magyarázzátok el neki, hogy rutinos túravezetőkkel túráztok majd, akik húsz éve járják a folyókat, és mindennél fontosabbnak tartják a biztonságot (biztonságról bővebben a 'Túra' résznél'). 

Mondjátok el neki, hogy szeretnétek néha igazi apás kalandokat, de majd mindent elmeséltek neki töviről hegyire (persze igazából nem kell mindent! ;) )

Nomád vízitúra

Az Ipoly-Dunakanyar túránkon szállásul nomád táborhelyeket választunk. A meleg zuhany hiányát bőségesen kárpótolja majd az éjszakai csobbanás élménye, a csillagos égbolt alatti tábortűz, és a kőhajításnyira csobogó folyó hangulata. A második éjszakát a Szentendrei-sziget északi spiccén töltjük, szállásunk ablaka (akinek a sátrán van ablak) a Duna-partra és a Visegrádi hegységre nyílik

1. nap, péntek

Reggel az Ipoly folyó partján található Letkés környékén lökjük el hajóinkat a parttól. A pénteki nap az Ipoly alsó szakaszának felderítésével telik. Lassú sodrású vadregényes folyócskán kanyargunk. Nem evezünk túl sokat,  igyekszünk minél többet magunkba szívni az Ipoly vidékének falusi hétköznapjából.

2. nap, szombat

Reggel az Ipoly torkolatánál, a folyóparton ébredünk, és miután összeszedtük magunkat, továbbevezünk. Irány a Duna, Visegrád, és a DunakanyarSzombat estére lefoglaljuk a környék legjobb strandját a Szentendrei-sziget spiccén, és ott verünk tábort, és mielőtt álomra hajtuk fejünket a Duna homokos partján, elkészítjük az előre beígért, bográcsban főtt finomságot. 

3. nap, vasárnap

Utunkat a jóval kisebb sodrású és főleg kisebb forgalmú Szentendrei-Duna ágban folytatjuk. Útközben bőven lesz lehetőségünk fürdőzésre, görögdinnye evésre, nézelődésre, és szentendrei fagyizásra. 

A késő délutáni órákban a Római-parton kötünk ki.

Szállás

Mindkét éjszakát nomád táborhelyen sátrakban töltjük. Sátrat, polifoamot, hálózsákot Nektek kell hozni!

Zuhany csak a második táborhelyünkön lesz, az is 15 perces sétatávolságra, folyóban csobbanás és szabadságérzés van. 

Ellátás

Ahogy vízitúráinkon már megszokhattátok, a pénteki vacsorától a vasárnapi ebédig gondoskodunk az ellátásról, annyi kitétellel persze, hogy a tábori konyha finomságainak elkészítéséhez közreműködéseteket kérjük. Itt aztán mindenki villogtathatja szakácstudományát, avagy épp krumplihámozói virtuozitását.

reggeli általában a legelegánsabb wellness szállodák interkontinentális étkezési szokásait igyekszik a folyóparti viszonyok közé adoptálni, s a tojásrántotta, valamint a frissen facsart narancslé elhagyásával felvonultatja a könyékbeli kisboltok gazdag áruválasztékát, a májusi csemegefelvágottól egészen a csípős cseresznyepaprikáig. Ilyenkor készítjük el az ebédre szánt szendvicseket is.

vacsora: barbacue party. Az esetek többségében valamilyen bográcsos finomságot készítünk. Olykor a hasonló gasztronómiai élménnyel kecsegtető rablóhús, vagy épp grillkolbász elkészítésére vetemedünk.

Még sosem eveztél? – Egyáltalán nem gond!

Senki sem kenuban született... vagy legalábbis nem ez a jellemző. A lényeg, hogy valamikor életében mindenki legyen kezdő vízitúrás, és persze minél előbb, annál jobb. A kenuzás nem egy nagy ördöngősség. Túravezetőink sok száz embernek tanították már meg, hogyan lehet előrejutni kedvenc hajóinkkal.

Mit fogunk csinálni napközben?

Egy evezős nap általában olyan gyorsan elrepül, hogy szinte észre sem veszed (nem így másnap, ha előzőleg nem kented be magad napkrémmel :) ).

3-4 személyes túrakenukban evezünk majd. A hajók legénységét a helyszínen osztjuk majd be, figyelembe véve, hogy a családok egy hajóba kerüljenek, és minden hajónak legyen megfelelő kormányosa. A beosztás után a túravezetők megmutatják, mitől megy előre a kenu, és kitérnek arra is, miként lehet ezt az egyébként egész stabil jószágot a beborítani... értsd: mit ne csinálj a kenuban.

Ezt követően szépen lassan vízre szállunk. Az evezést gyakran pihenőkkel szakítjuk meg - ilyen esetekben még mindig van lehetőség  pl. változtatni egy-egy hajó beosztásán. A pihenők alkalmával időnként kikötünk egy-egy madármegfigyelő toronynál, máskor fürödni állunk meg.

A program általában reggel 10-től délután 4-5ig tart.

Mennyit evezünk?

A mi vízitúráink nem a hajtásról, és a minél nagyobb sportteljesítményről szólnak. A kevésbé sportos emberek sem fognak megszakadni. („Élvezeti célú evezést folytatunk." :) 

Nem baj, ha Apa nem profi kenus, a túravezetők gondoskodnak róla, hogy mindenki elsajátítsa a szükséges készségeket.

Felszerelések szállítása

Nem lesz velünk kísérőautó, vagy egyéb úri huncutságok. Minden felszerelésünket a kenukban fogjuk szállítani vízhatlan hordókban, zsákokban, stb. A részletekről küldünk majd bővebb tájékoztatót. Nem baj, ha nincs vízhatlanító felszerelésetek, ebben tudunk segíteni.

Utazás

Az utazást megkönnyítendő sikerült egy buszt beszerveznünk, ami Budapestről péntek reggel elhozza a csapatot. Ennek a megoldásnak előnye még, hogy a busz pont onnan indul (Római-part), ahová érkezünk majd a túra végén, így akár autókat is ott lehet hagyni.

Ha valamiért ez a megoldás nem jó, akkor egyénileg kell megoldanod az utazást.

Az utazás költsége a Római parttól Letkésig 3-5 ezer ft körül várható.

Apás túránk kifejezetten apáknak és gyermekeiknek szólnak. A túrára csak ők jelentkezhetnek. Az életkor másodlagos, köztünk a helyed, ha szeretnél minőségi időt tölteni a fiaddal/lányoddal, vagy bármilyen kombinációjukkal. Szívesen látunk Benneteket is, ha az alábbiakkal azonosulni tudtok.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

A túravezető

A túra vezetője Dani lesz, a Békatutaj egyik alapítója, gyakorló családapa. 

„A saját gyerekeimen látom, mekkora örömet tudok okozni nekik egy pár természetben töltött nappal, legyen az vízitúra, barlangtúra, gyalogtúra vagy bármi más. A lényeg, hogy egymásra tudunk figyelni, és életre szóló közös élményeket gyűjtünk. Úgy érzem, sok gyerek nem részesül ilyen élményekben. Ezen az áldatlan állapoton szeretnénk ezzel a túrával változtatni.”

A résztvevők száma

15-20 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2021. július 30 - augusztus 1.
Szállás: saját sátrakban
Ellátás: napi 3 étkezés (közös konyhatündérkedéssel)
reggeli: hideg/meleg
ebéd: szendvics
vacsora: meleg (bogrács, vagy rablóhús)
Utazás: telekocsi

Részvételi díj

32 ezer Ft/fő

A részvételi díj az utazási költségeken kívül mindent tartalmaz! (Erről az "Utazás" résznél olvashatsz bővebben)

A részvételi díj tartalmazza:

 • A túravezetést 3 napra
 • A kenu és a hozzá tartozó felszerelések bérleti díját 3 napra
 • A kenuszállítás költségeit
 • A teljes ellátás költségeit a péntek esti közös főzéstől a vasárnapi szendvicsebédig
 • A szállás díját 2 éjszakára nomád és félnomád táborozó helyeken

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :)  A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A túra során együtt gondoskodunk a csapat teljes ellátásáról. Ezúttal nem lesz szükség arra, hogy ezen felül bármit költs. Így még az otthoni étkezéseid költségét is megspórolod :)

Fizess SZÉP kártyával!

Belföldi túráink esetén OTP SZÉP kártyát is elfogadunk. Kérjük, ha így szeretnél fizetni, jelezd azt a jelentkezés megjegyzés rovatában!

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 12.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!