Dráva vízitúra - első szakasz

2021. június 30 - július 2. (3 nap, 2 éjszaka)

Jelentkezem
Dráva vízitúra - első szakasz

A Dráva vízitúránk első két napi szakaszát gyakorlottaknak vagy bevállalósoknak ajánljuk. A folyó itt még gyors sodrású és izgalmas, ráadásul a legszebb szakaszokat itt láthatjuk. A folyó partjain az élővilág részben a szigorú védelemnek köszönhetően többnyire érintetlen, így garantáltan alkalmas arra, hogy kellemes környezetet nyújtson egy tökéletes vízitúrázáshoz. 

Az Olaszországban eredő Dráva Ausztriában és Szlovéniában is csobban egyet, mielőtt Magyarország határait mosná. Tisztára mossa, hiszen az ország legtisztább vízű folyója. Tisztára olyan tiszta, mint egy hegyi patak. Persze annál jóval szélesebb és mélyebb. Szóval eléggé más.

A Dráván való evezés szigorú engedélyekhez kötött. Egyrészt egy határfolyóról van szó, így a rendőrségnek kell engedélyezni, másrészt a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi okokból korlátozza a látogatók számát. Nem véletlenül! A tiszta, gyorsan áramló folyóvízben az összes hazai halfaj háromnegyede megtalálható, köztük húsz védett halfaj. A halakon kívül is számos védett növény- és állatfajjal találkozhatunk, köztük például a drávai tegzessel, ami az egész világon csak a Drávában él.

A Dráva partjain az élővilág részben a szigorú védelemnek köszönhetően többnyire érintetlen, így garantáltan alkalmas arra, hogy kellemes környezetet nyújtson egy nomád vízitúrázáshoz.

A jelenlegi szabályok szerint védettségi igazolvány szükséges a részvételhez. Kérünk, csak akkor jelentkezz, ha van, vagy a túra indulásáig lesz igazolványod!

Az első szakasz

Az első szakasz két napján a folyó még gyors folyású. Itt 40 km-nél is hosszabb távokat teszünk meg, így ezt a szakaszt csak gyakorlott vízitúrásoknak, vagy kezdő, de bevállalós jelentkezőknek ajánljuk.

Programterv

A Dráva túránk első szakasza Őrtilosról indul. Kora estefelé, a folyóparton gyülekezünk, és a tábortűz mellett lélekben készülünk a következő napokra.

Az első szakasz

Az első szakasz két napján a folyó még gyors folyású. Itt 40 km-nél is hosszabb távokat teszünk meg, így ezt a szakaszt csak gyakorlott vízitúrásoknak, vagy kezdő, de bevállalósoknak ajánljuk. Ezen a szakaszon elő-elő szoktak fordulni borulások is. A túravezetők borulásmegelőzésből második helyezést értek el a világbajnokságon, de azért garanciát vállalni nem tudunk. A felszereléseket is a kenukban szállítjuk, ezért fontos a vízhatlan csomagolás hordókban, zsákokban, stb. Ehhez korlátozott számban tudunk majd mi is hordókat biztosítani.

A második napon a Dráva szinte egész nap Horvátországban kanyarodik, így ezzel a túrával egyben a horvát nyaralást is kipipálhatod ;) A legizgalmasabb szakaszokat egyébként a folyónak az első két napi része kínálja, szóval érdemes bátornak lenni! :)

Második szakasz

Július 2-án este érkezünk Barcsra. Itt csatlakoznak majd azok a társaink, akik csak a második szakaszra neveztek be. Itt olvashatod a második szakasz túrakiírását. Ha mindkét szakaszra szeretnél jelentkezni, akkor jelentkezz ennél a kiírásnál. A jelentkezés folyamatában később kiválaszthatod, hogy maradnál a második szakaszra is.


Mindkét szakasz

A túra napi programvázát az alábbiak adják.

A korai ébredést követő folyóparti séta / futás / úszás / további alvás / cigánykerekezés / meditáció egyéni vérmérséklet kérdése. Ezt követően viszont kötelezően felvesszük a ritmust: reggelizés és szendvicskészítés, sátorbontás, bepakolás, vízreszállás. 

Az első evezős napon a túravezetőink mutatják az optimális íveket, beavatnak mindenkit a kenuzás alapjaiba, biztosítják, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát.

Az evezést időről időre megszakítjuk hosszabb-rövidebb pihenővel, labdázással, pancsolással, napozással. A 'túra' fülön olvashatsz bővebben az evezésről és a tábori életről.

Esténként tábort minden esetben a Duna-Dráva Nemzeti Park által kijelölt táborozóhelyen verünk majd, ahol minimális, de azért létező, kulturált infrastruktúra fogad minket. 

A kikötés után rövidesen neki is látunk a bográcsos finomság elkészítésének. A szuper bográcsvacsora után pedig mehet egy pucér éjszakai fürdés a Drávában.

Utolsó nap reggel kicsit megfújjuk a parazsat, hogy az újjáéledő tűzön megmelegítsük a vacsora maradékát. Valahogy kicsit lassabban készülődünk, mert nincs kedvünk hazamenni. 

Az utolsó napi 18 km-es szakasz megtétele után a sofőrök visszamennek a Barcson hagyott autókért, a többiek még pancsolhatnak egy nagyot a homokos strandon.

Aztán mindenki szedi a sátorfáját (ezúttel nem is csak képletesen) és érzékeny búcsút vesz az újdonsült evezős cimboráktól.

Vázlatos program

1. nap - júni 30. szerda: Őrtilos - megérkezés, tábornyitás
2. nap - júli 1. csütörtök: Őrtilos - Vízvár (45 km)
3. nap - júli 2. péntek: Vízvár - Barcs (39 km)

4. naptól lásd a második szakasz kiírását >>


Fakultatív éjszaka Barcson. Ha csak az első szakaszra jelentkezel, akkor választhatod azt, hogy még egy éjszakát Barcson töltesz a folyóparti táborhelyen. De persze legjobban teszed, ha a második szakaszra is jelentkezel. 

Leutazás

Az utazás alapvetően egyénileg történik. Ne aggódj, ha nincs autód, vagy ha van autód, de még bőven van benne hely! Egyeztetünk, és úgy állítjuk össze a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely, és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon.

Ha optimálisan osztjuk be az autókat, azzal nemcsak a környezetterhelésünket csökkentjük, hanem a pénztárcaterhelésünket is!

Szállás

Ez a túránk vándortábor. Sátorban fogunk hálni, amiről mindenkinek magának kell gondoskodnia. Ráadásul ezeket a sátrakat mindennap összeszedjük, berakjuk a kenukba és a következő táborhelyen újból felállítjuk. :) De ebben ez a szép - éljen a teljes szabadság! 

Mindkét éjszakát nomád táborhelyen sátrakban töltjük. Sátrat, polifoamot, hálózsákot Nektek kell hozni!

Zuhany elméletileg mindhárom táborhelyünkön lesz (esetenként külön fizetős), de itt is érdemes megfontolni a folyóban csobbanás szabadságát. 

Ugye nem félsz a sátorozástól?

Vannak páran, akik régóta szemeznek ugyan a túrával, de végül azért nem nyomják meg a jelentkezem gombot, mert esetleg még sosem sátoroztak, vagy kényelmetlennek gondolják.

Ó. Hát ez igazán nem lehet akadály. Nem lehet mindenki profi sátorozó, szerencsére túravezetők is jelen lesznek, akiknek pont az a dolguk, hogy a kezdőknek segítsenek.

Ha nincs sátrad, nyugodtan hívj fel és szívesen adunk tanácsot, hogy honnan bérelj, milyet vegyél, kitől kérj kölcsön, vagy hogy hogyan viselkedj ahhoz, hogy valaki befogadjon a sajátjába ;)

Ami a kényelmet illeti: igen, ez nem olyan lesz, mint az otthoni ágyad. Igaz. Viszont olyan élményt ad, amit nem lehet helyettesíteni semmilyen szállodai szobával. A csillagok alatt hajtod álomra a fejed, és a természetben ébredsz. 

Még mindig nem vagy róla meggyőződve, hogy szeretnél sátorozni? Hadd segítsünk! Olvasd el a sátorozásról szóló kis írásunkat >>

Ellátás

Úgy kezdjük az egészet, hogy megérkezünk, és valaki elkezdi a szalonnát kockázni. Közben a többiek csatlakoznak, és a hagyma is a bográcsba kerül. Innentől a túravezető kitalálja, hogy mit szeretnétek közösen főzni, de azt megígérjük, hogy finom lesz.

A túra további részében közösen bevásárolunk, majd együtt készítjük el a reggelit és a szendvicseket, valamint a vacsorát is. Mi ezt már csak így szoktuk csinálni.
Nagyon szerencsések vagyunk, mert nemcsak egy egyszerű vizitúrán vehetünk részt, hanem aki szeretne, rövid gyalogtúrákhoz is csatlakozhat, mert mindennap be kell sétálni valamelyik közeli faluba, a boltba bevásárolni (2-3-4 km, 0 szint).

Még sosem eveztél? – Egyáltalán nem gond!

Senki sem kenuban született... vagy legalábbis nem ez a jellemző. A lényeg, hogy valamikor életében mindenki legyen kezdő vízitúrás, és persze minél előbb, annál jobb. A kenuzás nem egy nagy ördöngősség. Túravezetőink több ezer embernek tanították már meg, hogyan lehet előrejutni kedvenc hajóinkkal.

Mit fogunk csinálni napközben?

Egy evezős nap általában olyan gyorsan elrepül, hogy szinte észre sem veszed (nem így másnap, ha előzőleg nem kented be magad napkrémmel :) ).

3-4 személyes túrakenukban evezünk majd. A hajók legénységét a helyszínen osztjuk majd be, figyelembe véve, hogy minden hajónak legyen megfelelő kormányosa. A beosztás után a túravezetők megmutatják, mitől megy előre a kenu, és kitérnek arra is, miként lehet ezt az egyébként egész stabil jószágot a beborítani... értsd: mit ne csinálj a kenuban.

Ezt követően szépen lassan vízre szállunk. Az evezést gyakran pihenőkkel szakítjuk meg - ilyen esetekben még mindig van lehetőség pl. változtatni egy-egy hajó beosztásán. A pihenők alkalmával időnként kikötünk egy-egy kisebb-nagyobb pihenőre, máskor fürödni állunk meg.

Mennyit evezünk?

A mi vízitúráink nem a hajtásról és a minél nagyobb sportteljesítményről szólnak. A kevésbé sportos emberek sem fognak megszakadni. „Élvezeti célú evezést folytatunk." :) 

Felszerelések szállítása

Nem lesz velünk kísérőautó, vagy egyéb úri huncutságok. Minden felszerelésünket a kenukban fogjuk szállítani vízhatlan hordókban, zsákokban, stb. A részletekről küldünk majd bővebb tájékoztatót. Nem baj, ha nincs vízhatlanító felszerelésetek, ebben is tudunk segíteni.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

A résztvevők száma

15-25 fő között várható. 

TÖMÖREN

Időpont: 2021. június 30. - július 2. (jelentkezz a második szakaszra is! a jelentkezés folyamatában választhatod azt, hogy végig maradsz a csapattal)
Szállás: saját sátorban
Ellátás: közös konyhatündérkedés, napi háromszori ellátás alapanyagait biztosítjuk
Utazás: telekocsi rendszerben

RÉSZVÉTELI DÍJ

33 500 Ft / per fő

A jelenlegi szabályok szerint védettségi igazolvány szükséges a részvételhez. Kérünk, csak akkor jelentkezz, ha van, vagy a túra indulásáig lesz igazolványod!

Errea túrára SZÉP kártyával is lehet fizetni! Részletek lejjebb.

A részvételi díj tartalmazza:

 • a táborozóhelyek díját 2 éjszakára
 • a szervezést és a túravezetést
 • a napi háromszori ellátás alapanyagát (első napi vacsorától az utolsó napi ebédig)
 • a kenus felszerelés bérlését és szállítását

A részvételi díj nem tartalmazza az utazás költségét.

Jelentkezz egyben mindkét szakaszra, így kevesebb a részvételi díj, mint külön-külön. Külön-külön 33 500 + 37 500 (=71 000). Kevesebb a költségünk, ha a túravezetőknek csak egyszer kell leutazni, összepakolni, bérelni, stb., ezért mindkét szakasz együtt kedvezményesen: 52 500 Ft

SPÓROLÁSI LEHETŐSÉGEK

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :)  A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A túra során együtt gondoskodunk a csapat teljes ellátásáról. Ezúttal nem lesz szükség arra, hogy ezen felül bármit költs. Így még az otthoni étkezéseid költségét is megspórolod :)

KOMPENZÁLD A CO2 KIBOCSÁTÁSOD!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Fizess SZÉP kártyával!

Belföldi túráink esetén OTP SZÉP kártyát is elfogadunk. Kérjük, ha így szeretnél fizetni, jelezd azt a jelentkezés megjegyzés rovatában!

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 13.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

MI VAN, HA KÖZBEJÖN VALAMI?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

KÉRDÉSED VAN?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom