Felső-Tisza túra - csobbanj a természetbe!

Miről is szól ez a túra? Homokpad, evezés, csobbanás, labdázás, bográcsozás, tábortűz és millió csillagos éjszaka...
...kezdtem a kiírást, de aztán rájöttem ettől sokkal többről van szó. Több mint 30 éves viszonyom a Felső-Tiszával a tökéletes szerelem. Ennyi év után is izgatottan várom a találkozást, reggel mosolyogva ébredek mellette és annyiszor gabalyodok össze vele ahányszor csak tehetem. Minden évben evezek itt a fiaimmal és a barátaimmal, akik közül az egyik fogalmazta meg - egy békés csorgás közepette -, hogy gyakorlatilag ez a tökéletes állapot. Lágyan ringó kenu, simogató nyári szellő, napsütés és tökéletes csend. Szóval, ha a szeretnéd megtapasztalni a Nirvánát gyere el velünk ide! Még azt is eláruljuk mi az a csorgás! :)

1. nap - Welcome pillangó, welcome pálinka, welcome bogrács

A szerencsés időben érkezők együtt pillangózhatnak velem a folyóban. :) Mert a pillangózást én sosem tudom itt megállni. Ezt követő versenyszámok a kavics átdobása a túlparta és a kacsázás.
Aztán ideje nekifogni fát gyűjteni az Ukrán-Magyar határvidék senkiföldjéről, hogy a bogrács időben elkészüljön. A vacsora közben és után megkóstoljuk egymás pálinkáit és még az is kiderül, hogy ki kinek a sátrában tér nyugovóra.
A vagányabbak alhatnak a szabad ég alatt is, mert igazi luxus a végtelen számú csillag, vagy a tejút bambulása. Itt elég csekély a fényszennyezés, érdemes élni a lehetőséggel!

2. nap - Tiszabecs-Szatmárcseke

A reggeli ébresztőről gondoskodik a menetrendszerűen érkező birkanyáj. És rögtön világossá válik, hogy mibe is léptél a tegnapi éjszakai fürdőzésről visszafelé jövet! :) Ja mégsem biztos, mert az úton meg a tehéncsorda jön éppen szemben.
Felvesszük a ritmust: reggelizés és szendvicskészítés, sátorbontás, bepakolás, vízreszállás. 
A Tisza ezen szakasza aránylag gyorsan folyik, így mindenki megismerkedhet a víz dinamikájával. Persze túravezetőink mutatják az optimális íveket. A napi szakszavak: sarkantyú, örvény, keresztáramlás és limány.
Ahogyan a folyó lassul a kavicspadokat sóder-, majd homokpadok váltják fel. Ezek remek megállóhelyet kínálnak az evezésben megfáradt túrázónak. Kikötünk hát szendvicset vagy dinnyét majszolni, labdázni és miegymás.
A nap vége előtt érünk oda, "hol a kis Túr siet beléje"... Valójában az ásott Túr siet ott beléje, de szerencsékre egy búkógáton keresztül, amely alatt jól megdögönyöztethetjük a vállainkat. Illetve a helyi fiatalok által kialakított lengőn próbára teheted atletikus tudásodat. Nem tudod mi az a lengő? Majd meglátod! :)
Tábort egy hatalmas homokpadon verünk majd Szatmárcseke mellett. 

3. nap - Szatmárcseke-Kisar

A nap egy könnyű gyalogtúrával indul. Besétálunk Szatmárcsekére bevásárolni és megnézni a "kopjafás" temetőt. Igazából csónakos fejfás a temető. Ilyet még biztosan nem láttál máshol. Itt nyugszik Kölcsey Ferenc, költő is egyébként. 
Szatmár világhírű szilvájáról, mely valóban kiváló lekvár és pálinka formájában is.
A séta után jól esik csobbani egyet, persze csak a bepakolás után! :)
A mai nap lesz lehetőséged kipróbálni a vízen járást - na, jó igazából sétálhatsz egyet a Tisza közepén bokáig/térdig vízben - van egy különleges szakasza itt a folyónak.
Lesz ma is homokpad és számos vizicsata, meg fejelő bajnokság. Mert amíg nem csináunk 37-et, nem megyünk tovább!
Ha szerencsénk van, kinn lesz az egyik legmagasabb lengő is Tivadar előtt. Erről lehet a legnagyobb hasasokat ugrani a környéken!
Estére egy különleges, pici kempingben verjük fel sátrainkat. Berti, a tulaj vendégszeretete világhíres és bármit előteremt, amire csak vágyakozunk. A szuper bogrács vacsora után pedig mehet egy pucér éjszakai fürdés a Tisza kicsiny mellékágában.

4. nap - Kisar-Titok de Vadkemping

Mivel mással kezdenénk a napot, mint egy sétával a boltig. Ma is érdemes gyalogni, mert a Tiszán átívelő hídról pompás látványt nyújt a tivadari homokpad. Itt megtudhatjátok, hogy miért is hívják a helyet a Tiszai Las Vegasnak.

A vizet ma kényelmes tempóban szeljük délután már azt sasolva, hogy hol is legyen az a vadkemping. Több titkos, ámde szuper helyet tudunk. Mindeképpen egy homokpadon töltjük az éjszakát. Mi leszünk ott és a természet. Az este végén lesz lehetőség hosszasan bámulni a parazsat - imádom ezt a programot, valamint sor kerülhet a világ megváltására is.

5. nap - Titok-Gergelyiugornya

Reggel kicsit megfújjuk a parazsat, hogy az újjáéledő tűzön megmelegítsük a vacsora maradékát. Valahogy kicsit lassabban készülődünk, mert nincs kedvünk hazamenni. Végül csak összeszedjük magunkat és lecsorgunk Ugornya hatalmas homokpadjára, bele a civilizációba, a hangszórókból ömlő slágerek, jetskisek világába. 
A sofőrök visszamennek a Becsen hagyott autókért, a többiek még áztathatják megfáradt testüket a homokos strandon a szőke Tiszában.
Aztán mindenki szedi a sátorfáját (ezúttel nem is csak képletesen) és érzékeny búcsút vesz az újdonsült evezős cimboráktól.

Szállás

Ez a túránk vándortábor. Sátorban fogunk hálni, amiről mindenkinek magának kell gondoskodnia. Ráadásul ezeket a sátrakat minden nap összeszedjük, berakjuk a kenukba és a következő táborhelyen újból felállítjuk. :) De ebben ez a szép - éljen a teljes szabadság! 3 éjszakát kepmingben töltünk, amelyekben van vizesblokk, az utolsó estén vadkempingezni fogunk. Itt az adott hely föggvényében, nem biztos, hogy lesz vizesblokk (vagy bármi ;)).

Ugye nem félsz a sátorozástól?

Vannak páran, akik régóta szemeznek ugyan a túrával, de végül azért nem nyomják meg a jelentkezem gombot, mert esetleg még sosem sátoroztak, vagy kényelmetlennek gondolják.

Ó. Hát ez igazán nem lehet akadály. Nem lehet mindenki profi sátorozó, szerencsére túravezetők is jelen lesznek, akiknek pont az a dolguk, hogy a kezdőknek segítsenek.

Ha nincs sátrad, nyugodtan hívj fel és szívesen adunk tanácsot, hogy honnan bérelj, milyet vegyél, kitől kérj kölcsön, vagy hogy hogyan viselkedj ahhoz, hogy valaki befogadjon a sajátjába ;)

Ami a kényelmet illeti: igen, ez nem olyan lesz, mint az otthoni ágyad. Igaz. Viszont olyan élményt ad, amit nem lehet helyettesíteni semmilyen szállodai szobával. A csillagok alatt hajtod álomra a fejed, és a természetben ébredsz. 

Még mindig nem vagy róla meggyőződve, hogy szeretnél sátorozni? Hadd segítsünk! Olvasd el a sátorozásról szóló kis írásunkat >>

Ellátás

Úgy kezdjük az egészet, hogy megérkezünk és valaki elkezdi a szalonnát kockázni. Közben a többiek csatlakoznak, és a hagyma is a bográcsba kerül. Innentől a túravezető kitalálja, hogy mit szeretnétek közösen főzni, de azt megígérjük, hogy finom lesz.

A túra további részében közösen bevásárlunk, majd együtt készítjük el a reggelit és a szendvicseket, valamint a vacsorát is. Mi ezt már csak így szoktuk csinálni.
Nagyon szerencsések vagyunk, mert nemcsak egy egyszerű vizitúrán vehetünk részt, hanem rövid gyalogtúrákon is, mert minden nap be kell sétálni valamelyik közeli faluba, a boltba bevásárolni (2-3-4 km, 0 szint).

Utazás

Az utazás alapvetően egyénileg történik. Ne aggódj, ha nincs autód, vagy ha van autód, de még bőven van benne hely! Egyeztetünk és úgy állítjuk össze a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon.

Ha optimálisan osztjuk be az autókat, azzal nemcsak a környezetterhelésünket csökkentjük, hanem a pénztárcaterhelésünket is!

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

A résztvevők száma

18-27 fő között várható. 

TÖMÖREN

Időpont: jelenleg nincs meghirdetett időpont
Szállás: saját sátorban
Ellátás: közös konyhatündérkedés, napi háromszori ellátás alapanyagait biztosítjuk
Utazás: telekocsi rendszerben

RÉSZVÉTELI DÍJ

Saját sátrakban: 48.000 Ft per fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • a kemping díját 3 éjszakára
 • a szervezést és a túravezetést
 • a napi háromszori ellátás alapanyagát (első napi vacsorától az utolsó napi ebédig)
 • a kenus felszerelés bérlését

A részvételi díj nem tartalmazza az utazás költségét.

Erre a túrára OTP SZÉP kártyával is rendezheted a részvételi díjat! (Részletek lejjebb.)

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :)  A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A túra során együtt gondoskodunk a csapat teljes ellátásodról. Ezúttal nem lesz szükség arra, hogy ezen felül bármit költs. Így még az otthoni étkezéseid költségét is megspórolod :)

Fizess SZÉP kártyával!

Belföldi túráink esetén OTP SZÉP kártyát is elfogadunk. Kérjük, ha így szeretnél fizetni, jelezd azt a jelentkezés megjegyzés rovatában!

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 19.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!